Santana - Supernatural (1999)

Label: Arista

1. Da le Yaleo (5:51)
  2. Love of My Life (4:47)

met Dave Matthews

3. Put Your Lights On (4:47)

met Everlast

4. Africa Bamba (4:40)
  5. Smooth (4:56)

met Rob Thomas

6. Do You Like the Way (5:52)

met Lauryn Hill en Cee-Lo

7. Maria Maria (4:21)

met The Product G&B en Wyclef Jean

8. Migra (5:24)
  9. Corazon Espinado (4:32)

met Maná

10. Wishing It Was (4:59)

met Eagle-Eye Cherry

11. El Farol (4:49)
  12. Primavera (5:17)

met K. C. Porter

13. The Calling / Day of Celebration (12:27)

met Eric Clapton

14. Bacalao Con Pan * (5:08)
  15. Angel Love (Come with Me) * (4:42)

met The Product G&B

16. Rain Down on Me * (4:01)

met Dave Matthews en Carter Beauford

17. Corazón Espinado [Spanish Dance Remix] * (8:49)

met Maná

18. One Fine Morning * (5:19)
  19. Exodus / Get Up Stand Up * (6:09)
  20. Ya Yo Me Cure * (4:17)
  21. Maria Maria [Pumpin' Dolls Club Mix] * (8:39)

met The Product G&B en Wyclef Jean

22. Smooth [Instrumental] * (4:56)
  23. The Calling Jam * (4:30)

met Eric Clapton

24. Olympic Festival * (6:10)
Joy schreef:

luister voor egrap maar eens naar viva santana, en een recent live werkje, je hoort de verschillen, en hoe

avatar van frankvankesteren
Hans Brouwer schreef:

Bestaat zijn liveoptreden trouwens voor het grootste gedeelte uit de meest recente muziek (vanaf dit album zeg maaR) of speelt hij voornamelijk het oude repertoir? Ben wel benieuwd

frankvankesteren schreef:
Santana speelde een goede mix van oud en nieuw werk.

avatar van CHIEP
CHIEP (crew)
jurado schreef:
valt mij nog mee dat die gehaktbal van een Wyclef Jean er niet op mee doet .
Daar vergis je je in. Hij is wel degelijk in het nummer te horen.

Joy
[/quote]Ik heb anders vorig jaar, 8 mei 2006, wèl HEEL erg genoten van het concert van Santana in Rotterdam Ahoy . Carlos en zijn band klonken als vanouds .[/quote]

dat kan dat mag en daar is ook niks mis mee, maar dat was de discussie niet

EVANSHEWSON
Was erg blij toen deze comebackplaat uitkwam. Eindelijk terug wat erkenning voor de hard werkende gitarist en zijn band, dacht ik.
De keuze van de artiesten die hier met de lieve man samenwerken is erg geslaagd. Authentiek album is dit.
Smooth met Rob Thomas vind ik zeer geslaagd, zo ook Corazon Espinado.
Maria, Maria, met die rappers vind ik ook erg leuk, het klinkt gewoon erg lekker !
De opvolgers van dit album vond ik helaas stukken minder, commerciëler en gewoon één grote herhaling. De formule met gastvedetten werkte, dus dacht men; we doen dit gewoon opnieuw en passeren gelijk langs de kassa.
Dàt is denk ik toch vaak naast de kritische klant gerekend. Was erg blij met dit album, vind dit nog steeds een warm en lekker album, maar heb de opvolger Shaman eens gehoord (geleend van de bieb) en vond er geen zak aan, het leek wel ELEVATOR-muzak.
Carlos Santana, kom nu alsjeblief gewoon met een origineel werkstuk aanzetten zonder de mallemolen van gastartiesten, want het lijkt opdenduur goedkope uitverkoop.
Maar zoals gezegd; deze vind ik nog steeds erg goed.
4 sterren ! ****

avatar van rudiger
santana moet inderdaad weer terug gaan naar het repertoire waar hij in uitblinkt , en niet met gasten werken .
deze plaat valt inderdaad nog mee , maar de opvolger is niet om aan te horen.
maar goed , toch geef ik dit 4 sterren , vanwege het fantastische THE CALLING .

rudiger schreef:
Santana moet inderdaad weer terug gaan naar het repertoire waar hij in uitblinkt en niet met gasten werken.
Rudiger, ik ben het niet met je eens!! Santana was halverwege de jaren 80 een beetje uitgeblust zal ik maar zeggen. Hij teerde teveel op oude sucessen en wist geen ècht interessant muzikaal werk meer af te leveren. Met het album "Supernatural (1999)" ging Carlos op een andere toer waarmee heer Santana veel lof en waardering kreeg. De opvolgers "Shaman" en "All that I am" zijn muziekalbums die m.i. het beluisteren eveneens meer dan waard zijn. Inderdaad totaal anders dat zijn vroegere werk maar wel heel erg gedurfd.
En om dan toch maar zout in een open wond te strooien: jouw favoriete band Dire Straits is na de geweldige albums "Dire Straits", "Communique" en "Brothers in Arms" volledig ingestort en laat nu helemaal niets meer van zich horen. En Mark Knopfler's solo werk is nou ook niet erg bijzonder te noemen Dus Carlos Santana ga vooral zo door .

avatar van rudiger
oei ik zie dat er iemand op z`n teentjes is getrapt .
verder ga ik niet op onzin redeneringen in , dat hoort ook niet bij een cd bespreking thuis

rudiger schreef:
Oei ik zie dat er iemand op z`n teentjes is getrapt .
Verder ga ik niet op onzin redeneringen in, dat hoort ook niet bij een cd bespreking thuis.
Rudiger, ik ben zeker niet op mijn teentjes getrapt hoor!!. Ik zeg enkel en alleen zoals het in werkelijkheid is .

avatar van rudiger
als jij een stelling inneemt dat mk zijn solo werk niks voorstelt , dan heb jij volgens mij niet 1 van zijn albums goed geluisterd.
ik denk dat jij alleen de hitjes kent van mk , en dat zijn er weinig want mk maakt geen muziek meer om hitjes te krijgen .
nou doe ik het toch , ik wou hier niet op in gaan .
de bezemwagen zal wel weer snel komen .

avatar van Hans Brouwer
Rudiger, laten we maar ophouden om elkaar verder in de haren te vliegen. Ik vind dat je het album "Supernatural" en de twee opvolgers gewoon een eerlijke kans moet geven en dat je de gedachte aan het oude werk van Santana, voor zover mogelijk, moet proberen uit te schakelen. Je zult het met me eens zijn: Carlos Santana is en blijft een geweldige gitarist .

Hans Brouwer schreef:

goed gezegd , hier ben ik het mee eens .

[quote]rudiger schreef:

goed gezegd , hier ben ik het mee eens , af en toe moet je eens bij elkaar in de haren vliegen , dat wekt tenminste discussies op .
en dat is een teken dat smaken verschillen.
natuurlijk is santana een zeer goeie gitarist , dat heb ik ook nooit ontkend .

Joy
oneens, santana was ooit een veelbelovende goede gitarist met een volkomen unieke eigen stijl

wat anno 2007 nog rest is een oudere man met een trukendoos die slechts nog een slechte herhaling is van voorgaande jaren

EVANSHEWSON
Hans Brouwer schreef:

Goed gezegd, Hans, al vind ik dat Santana met deze plaat terecht een hit scoorde en met de opvolgers gewoon goedkope uitverkoop hield; de succesformule met gastartiesten werkte, dus we doen die truuk maar enkele keren over. Zo werkt het nu eenmaal niet.
Deze Supernatural vond ik vrij goed, maar de opvolgers heb ik eens gehuurd van de bieb en ik kon enkel denken ; pfffffttttt !

avatar van Lamontagne
Een veels te veel overgewaardeerd album.
Het is dat hij verschillende hippe muzikanten bijhaalt, maar de muzikale waarde na een aantal jaar blijven toch El farol en het onvolprezen The calling.

Heb deze ook op DVD, fantastische gitarist met een paar hoogtepunten maar niet al die grammy's

avatar van graeck
Santana is toch vooral een gitarist, dus het lijkt me niet eens zo'n vreemde keus om veel met gastartiesten te werken...

Maar ik vind dat in Supernatural de nadruk wel erg ligt op zijn gastartiesten, en dat komt de kwaliteit van de CD niet echt ten goede. Met vrij hoge verwachtingen gekocht, maar hij valt me nogal tegen. Behalve Smooth, Put Your Lights On en Maria, Maria is het niet de kwaliteit die ik van Santana verwacht.

Ik zie dat The Calling hier overal erg wordt geprezen, maar van een samenwerking tussen twee van de grootste gitaristen / singer-songwriters die rondlopen op deze aarde verwacht ik toch eigenlijk iets meer. Maar dat blijft natuurlijk persoonlijke smaak.

Deze plaat krijgt met 2,5* een krappe voldoende.

graeck schreef:
Deze plaat krijgt met 2,5* een krappe voldoende.
Graeck, met een 2,5* (een krappe voldoende) doe je m.i. "Supernatural (1999)" absoluut tekort .

avatar van graeck
Het spijt me, maar dat krijg je met hoge verwachtingen die niet waargemaakt worden

avatar van mathijs1982
Ik vond deze ook erg tegenvallen, om nog maar te zwijgen over shaman. Die vond ik echt slecht op 2 nummers na (The game of love en sideways). Ik vind shaman eigenlijk gewoon een slechte kopie van supernatural. Het is in ieder geval wel makkelijk om hetzelfde concept dunnetjes over te doen. Van supernatural vond ik Smooth, corazon espinado en put your lights on de beste nummers. Do you like the way (met Lauryn Hill) vond ik erg tegenvallen. Ook wishing it was met Eagle eye cherry is maar matig, wat mij betreft.
Al met al een aardig album, niets meer, niets minder.

avatar van ricardo
ik ken nog niet veel van santana uiteraard samba pa ti en black magic woman cover van de peter green periode van fleetwood mac wel ,welke santana fan kan mij op weg helpen in het enorm uitgebreid repetoire van deze man bij welk album kan ik het best beginnen abraxas, moonflower , deze aangezien ik een liefhebber ben van live albums neig ik naar moonflower, of zijn de studio albums beter?

Harald
Om met Abraxas en Moonflower te beginnen is een heel goede keuze. Studio opnames zijn meestals perfekter maar op Moonflower komt naatuurlijk het live feeling over. Echt...koop alle twee!

avatar van ricardo
harald bedankt voor de tip , ik vind bijna alle muziek live helderder overkomen sommige bands klinken op hun studio albums heel dof , deep purple , uriah heep bijvoorbeeld deze bands hebben live veel betere muziek gemaakt ,ik denk dat ik maandag moonflower, en abraxas maar ga kopen en dan breng ik mijn stem uit, harald weet je nog meer top albums van santana die de moite waard zijn voor een santana beginner als ik

Harald
ricardo schreef:

Santana (1969) een super mooie plaat

Santana III (1971) is zeker de mooite waard

Caravanserai (1972 deze plaat is iets moeilijker, spiritueeler, het hoes laat zien waar het langs gaat, voor veele Santanas beste plaat

Lotus [Live] (1974) ook een heel goede live plaat, was een drie vinyl album

Amigos (1976) ik heb 3.5 gegeven maar toch een fijne plaat

Ik denk dat je met deze een heel goede begin maakt.

ricardo schreef:
Harald weet je nog meer top albums van santana die de moite waard zijn voor een santana beginner als ik

Wat Harald al schreef: koop "Lotus"!!. Een supergaaf live album van Santana en in de geremasterde versie helemaal geweldig .

avatar van ricardo
harald en hans bedankt voor de info ,aangezien ik erg van live albums houd lijkt lotus me de ideale start om santana zijn muziek beter te leren kennen, alleen hoop ik dat deze cd nog een beetje verkrijgbaar is in cd winkels, moonflower en abraxas heb ik al zien liggen, maar ik begin geloof ik maar met live album lotus, jongens nogmaals dank voor de gouden tip

avatar van Gert P
Hoe ver kan je zakken met muziek maken.
Voor mij de slechtste plaat van deze groep.

avatar van Hans Brouwer
Gert P, je weet niet wat je zegt .

avatar van Gert P
De eerste 3 albums zijn het beste maar daar tussen af en toe een uitschieter maar met die rap en hiphop zangeressen nee, niet mijn piece of cake, vind dit gewoon slecht sorry.