Black Sabbath - Paranoid (1970)

Metal / Rock
Label: Vertigo

1. War Pigs (7:55)
  2. Paranoid (2:47)
  3. Planet Caravan (4:29)
  4. Iron Man (5:54)
  5. Electric Funeral (4:49)
  6. Hand of Doom (7:07)
  7. Rat Salad (2:29)
  8. Fairies Wear Boots (6:13)
  9. War Pigs [Instrumental] * (8:00)
  10. Paranoid (Alternative Lyrics) * (2:50)
  11. Planet Caravan (Alternative Lyrics) * (4:34)
  12. Iron Man [Instrumental] * (5:56)
  13. Electric Funeral [Instrumental] * (4:52)
  14. Hand of Doom [Instrumental] * (7:07)
  15. Rat Salad [Alernative Mix] * (2:30)
  16. Fairies Wear Boots [Instrumental] * (6:14)
  17. War Pigs / Luke's Wall [1974 Quad Stereo Mix] *
  38. Behind the Wall of Sleep [Live in Brussels, 1970] *
  39. War Pigs [Live in Brussels, 1970] *
  40. Fairies Wear Boots [Live in Brussels, 1970] *
avatar van Lexicon Devil
Topplaat met een hoofdletter T.

De beste Rock/Metal album ooit gemaakt, elke nummer heeft z'n eigen sfeer en schoonheid, ben al jaren weg van dit album
5 voor mij en als het kon nog meer.

WoetR
Heerlijke rock/metal. Ozzy's stem geeft kippenvel en is uit duizenden te herkennen. Black Sabbath was de voorloper van de metal zoals Led Zeppelin de grondlegger is van Rock. De meest duistere muziek uit die tijd. Respect respect respect.

5.0

avatar van Obscure Thing
mijn stem verhoogt naar een 4,5
ik begin steeds meer van dit album te houden.

Super goed album, ik vind ozzy stem een beetje robotachting dus bij iron man geeft dat wel een sfeer. En paranoid is natuurlijk een top nummer!

avatar van AGE-411
Het is eigenlijk wel raar dat de debuutplaat, die VEEL beter is minder bekent is. Slechts 181 tegen 250 stemmen !!!

avatar van Dexter
Hier staat een hit (hits) op, op Black Sabbath niet.

mensen zijn erg.
Sommigen denken zelf dat dit het debuut is.

Hier staan wel 3 goede nummers op: Paranoid, Fairies were boots en Iron Man. War Pigs is al veel minder dan eerstgenoemden. De rest is veel minder. Maw: slechts de helft van deze plaat is de moeide waard: 2,5/5. En er staat hier een score van 4,07. Onbegrijpbaar.

avatar van sdr
sdr
Mensen die het debuutalbum niet kennen weten niet wat ze missen.

avatar van kaztor
@AGE-411: Hand Of Doom en Electric Funeral de 'veel mindere rest'??

Het meest knagende is dan dat het nummer Paranoid naar Sabbath-maatstaven er op een verloren middagje lijkt te zijn uitgepoept. Vrijwel alle andere nummers uit het Ozzy-tijdperk vind ik er overheen gaan kwa kwaliteit.

avatar van AGE-411
Als je het totaal bekijkt is het debuut veel sterker. De middenmoot hier diende enkel voor wat plaats te vullen. De plaat is niet in evenwicht.

Het eerste album krijg je een constante (hoge) kwaliteit.

avatar van Dexter
Ik vind juist beide platen een erg sterke sfeer hebben, een platen die van begin tot eind even sterk blijven. Maar hier vind ik de individuele nummers sterker dan op BS.

avatar van AGE-411
Dat laatste is wel waar. Maar wanneer je over het geheel spreekt is de vorige toch beter.

avatar van Dexter
Ach, het zijn gewoon beide wereldalbums

Guardian of Isis
De eerste helft van Paranoid is van de beste metal ooit gemaakt, met als vreemde eend in de bijt Planet Caravan die toch een prachtig ontspan-nummer is. De tweede helft vind ik net iets minder; het zijn verre van slechte tracks, maar de plaat haalt het niveau van War Pigs of Iron Man daarna niet meer. Wat niet wegneemt dat Electric Funeral een machtige riff heeft en Rat Salad voor mij Led Zeppelin's "Moby Dick" in het kwadraat is.

avatar van kaztor
En Fairies Wear Boots dan?

Guardian of Isis
Eveneens een krachtig nummer, typisch Sabbath, met grappige lyrische inhoud (hallucinaties over dwergen en feetjes) en een paar lekkere riffs. Nu ik het opnieuw beluister, doet het eigenlijk niet onder voor de rest van het album. Ik kan toch gerust stellen dat Hand of Doom het minst buitengewone nummer op de plaat is, maar daarom zeker niet slecht!

avatar van Maartenn

avatar van Maartenn
Maartenn (crew)
Nee, nee, heb eigenlijk alleen deze in mijn bezit

avatar van orbit
Het debuut is nog een slagje beter!

Stijn_Slayer
Schitterend, maar eigenlijk kan ik niet kiezen tussen de 1e 4 Black Sabbath albums. Ze zijn allemaal zo goed, ook de 5e is heel erg goed.

Stijn_Slayer
Op mijn hoes staat trouwens gewoon Fairies Weare Boots en niks met Jack the Stripper

Maartenn schreef:
Nee, nee, heb eigenlijk alleen deze in mijn bezit

Hun debuut is nog beter.
Ieland met jouw top 10 zal wellicht het debuut nog beter vinden. Minder commercieel, en meer bluesy-jaren 60.

stuart
Ik vind juist deze beter. Bij hun debuutalbum zijn ze nog wat zoekende (waar niks mis mee is) en m.n. het laatste nummer lijkt het meer wat op een jamsessie. Het is zeker niet slecht hoor, maar Paranoid is de enige van Black Sabbath periode die ik nog regelmatig afspeel.(vind overigens Hand of Doom het minste nummer, duurt wat te lang en vind het niet echt mooi). Het album sluit weer super af met Fairies wear Boots.

stuart schreef:

Op het debuurtalbum staan geen slechte nummers.

- Hier heb je Track 3 die wat minder is,
- Rat salad is ook maar: "drum rap wat om de plaat te vullen"
- Hand of doom, gaf je al aan.

stuart
Jij lijkt me een echte metalhead gezien jouw top 10 (veel ragge) ,maar dat is jouw keus. Anderen vinden van dit album jusit Planet Caravan een mooi nummer om wat voor reden dan ook. Of het nu muzikaal goed of slecht laat zich moeilijk bepalen.
Wat Rat Salad betreft; het lijkt inderdaad wel wat op een opvulnummer , maar toch rockt het wel lekker.
Ik wil hier niet bepalen wat GOED of SLECHT is, maar wel wat ik MOOI vind.(ik bezit overigens wel het debuutalbum; spooky hoes voor die tijd).

avatar van AGE-411
Kwa hoes verkies ik toch Sabbath bloody Sabbath. Ook creepy voor die tijd!

Absoluut.

Absoluut.