Black Sabbath - Paranoid (1970)

Metal / Rock
Label: Vertigo

1. War Pigs (7:55)
  2. Paranoid (2:47)
  3. Planet Caravan (4:29)
  4. Iron Man (5:54)
  5. Electric Funeral (4:49)
  6. Hand of Doom (7:07)
  7. Rat Salad (2:29)
  8. Fairies Wear Boots (6:13)
  9. War Pigs [Instrumental] * (8:00)
  10. Paranoid (Alternative Lyrics) * (2:50)
  11. Planet Caravan (Alternative Lyrics) * (4:34)
  12. Iron Man [Instrumental] * (5:56)
  13. Electric Funeral [Instrumental] * (4:52)
  14. Hand of Doom [Instrumental] * (7:07)
  15. Rat Salad [Alernative Mix] * (2:30)
  16. Fairies Wear Boots [Instrumental] * (6:14)
  17. War Pigs / Luke's Wall [1974 Quad Stereo Mix] *
  38. Behind the Wall of Sleep [Live in Brussels, 1970] *
  39. War Pigs [Live in Brussels, 1970] *
  40. Fairies Wear Boots [Live in Brussels, 1970] *
Akron777
Ik begon War Pigs naderhand pas geweldig te vinden. Prachtig gitaarwerk. Ik heb hier thuis nog een opname uit 1970, volledig concert toen ze alleen nog maar deze en BS hadden.

The Oath
Ik denk dat ik die bootleg ken van youtube.
Hadden ze toen geen alternatieve lyrics voor War Pigs?

Akron777
Ik weet niet of het een bootleg is, was namelijk gekopieerd van een andere DVD. Van muziekweb ofzo. Lyrics zou ik niet weten, ik zal hem morgen eens opzetten.

The Oath
Zet het anders op youtube.
Als het nooit officieel gereleased is kunnen ze niks doen kwa auteursrechten.

avatar van wizard
Als het de opname is die ik denk dat het is, en er is naar mijn weten maar 1 opname uit 1970 met beeld&geluid, dan heeft die inderdaad een andere tekst voor War Pigs.
Overigens zijn delen van dat optreden terecht gekomen op cd2 van Past Lives.

Kingsnake
Wat ik mij afvraag bij Black Sabbath in het algemeen en deze plaat in het bijzonder is het volgende:

Ik weet dat Castle halverwege de jaren negentig val al die classick rock band remasters heeft uitgegeven (Uriah Heep, Thin Lizzy, Black Sabbath). Die van Uriah Heep zaten bomvol bonustracks (outtakes, liveopnamen, b-kantjes etc.)

Is dat bij Black Sabbath ook gebeurd? Ik ben zo benieuwd naar bijzondere tracks uit de periode 70-75 van Black Sabbath...

avatar van Edwynn
In ieder geval niet op die Castle releases. Volgens mij is er überhaupt bar weinig bonusmateriaal van Black Sabbath uitgegeven. Zo bestaan er nog demo's met Ray Gillen voor The Eternal Idol. Ook heb ik eens gelezen dat er demo's voor Heaven And Hell bestaan waarop Ozzy nog zingt. Allemaal nooit officieel uitgegeven.

Edwynn schreef:

Ik heb altijd het gevoel dat bands van toen veel vaker gewoon in de studio jamde om tot songwriting te komen.
Dat soort jams, of demo's voor platenmatenschappijen, zijn interessante dingen.

Bracht Black Sabbath eigenlijk singles uit? En zo ja, wat waren de b-kantjes?

Kingsnake schreef:

Dat soort jams, of demo's voor platenmatenschappijen, zijn interessante dingen.

Bracht Black Sabbath eigenlijk singles uit? En zo ja, wat waren de b-kantjes?

Rat Salad is de B-kant van Paranoid.
Weet ik omdat mijn nonkel die in zijn jukebox heeft.

avatar van Edwynn
Rat Salad is daarnaast ook gewoon een reguliere albumtrack. Bovendien bestaan er ook Paranoid singles met Snowblind als b-kant en een ep met o.a. Sweet Leaf en Iron Man.
Erg veel extra materiaal bestaat er officieel gewoon niet van BLack Sabbath. Misschien is het er wel, maar niet uitgebracht.

Father McKenzie
LucM schreef:
Inderdaad een onverwoestbare klassieker, dit album, en ook invloedrijk. Daar zijn wij het toch allemaal over eens!

Absolutely!
Klassieker in het genre, ik kocht voor géén geld (5 €) een geheel geremasterde versie, schitterend album van begin tot eind, met de beste jukeboxplaat ever erop (de titelsong).

Edwynn schreef:

Maar als er Snowblind op de B-side staat, dan zijn het latere uitgaves?

avatar van Edwynn
Durf niet te zeggen welke er wanneer allemaal precies verschenen zijn. In de jaren 70 was het echter wel gebruikelijk om soms twee albums per jaar uit te brengen. Vol.4 is uit 72. Slechts 2 jaar later. Het kan gemakkelijk zijn dat die nummers al lang klaar waren.

The Oath
De re-release uit 1980 heeft Snowblind als B-kant en heeft tevens een andere cover.

Akron777
Snowblind staat toch op Vol. 4?

BLACK SABBATH - FAQ version 2.0 - black-sabbath.com

Er is maar een handvol unreleased tracks van Black Sabbath.

Akron777
Die unreleased dingen kunnen me eerlijk gezegd vrij weinig boeien .. Voor mij zijn het toch de eerste vijf albums die het hem doen.

avatar van wizard
Kingsnake schreef:
BLACK SABBATH - FAQ version 2.0 - black-sabbath.com

Er is maar een handvol unreleased tracks van Black Sabbath.

Ah, handig lijstje. Op de nieuwe deluxe remaster van Master of Reality staat ook nog een "nieuw" nummer: Weevil Woman

Akron777 schreef:

Nou ja, songs die de plaat niet halen maar van een zelfde kwaliteit zijn als de wel uitgebrachte songs, kunnen mij ten zeerste boeien.
Ik hoef geen slecht opgenomen live-versie. Maar een alternatieve of uitgerekte versie van om het even welke song, kan best leuk zijn.

wizard schreef:

Thuis eens luisteren

kingofrock
begint goed de eerste 4 nummers, daarna vind ik het veel minder worden

iron man

avatar van Weirdo Wizzy
Nou dit vind ik nog eens toffe muziek. Met de eerste minuut wordt het doomsfeertje al erg goed neergezet. Paranoid is vervolgens gewoon echt en classic der classics. Planet Caravan heerlijk rustgevend. Iron Man met die overbekende riff. Tweede helft van de cd spreekt misschien wat minder aan maar is niet veel minder dan de eerste helft. Alleen bij Rat Salad heb ik zoiets van wat voegt dit eigenlijk toe, maar verder is het ook niet ergelijk. Maar goed, drummer ook weer blij zullen ze bij BS gedacht hebben

Hou ik sowieso wel van: rock dat er gewoon lekker in knalt en gewoon een mooie 40 minuten achter elkaar. Prima speelduur!

4,5 ster

kingofrock
zoals heel vaak begint een album weer erg goed, hier met war pigs, een lang en goed nummer met genoeg variatie daarna komt de hit paranoid, ook een erg leuk nummer, lekker vlot en kort, daarna komt planet caravan, dat is gewoon een leuk nummer, daarna komt voor mij het beste nummer van het album, iron man, speel het ook altijd mee met me gitaar
daarna zakt het in, sterker nog ik luister altijd alleen maar de eerste 4, helaas... 3*
top nummers war pigs paranoid en iron man
slechte nummers: de laatse 4

avatar van Kill_illuminati
Het album is in bezit. Nu mij dagen lang opsluiten met dit album. Volgens mij kom je er gezellig van af. Ik heb er zin in.

avatar van patrickvandenbos
Paranoid is het beste lied van black sabbath iron man is ook heel goed maar niet zo goed als paranoid als is paranoid wel kort

avatar van Ampivinni
heb ik deze al die tijd al op 4,5* laten staan???

zo, lijkt er meer op

avatar van Weirdo Wizzy
Heb ik eerder eens gezegd dat de 2e helft echt minder is als de 1e, neem ik die woorden nou terug. De 2e helft van de cd hoeft nauwelijks onder te doen voor de 1e helft. Electric Funeral vind ik echt een mooi vervolg op Iron Man. Hand Of Doom over het onder invloed zijn van heroïne wordt op een zeer overtuigende wijze gebracht. En een nummer als Fairies Wear Boots rockt gewoon lekker met een scheut humor erbij. Oke Rat Salad is wel een beetje een vullertje maar duurt gelukkig niet lang en qua sound past het bij de rest van dit album.

Ik kende paranoid al lang maar man, wist ik maar langer hoe goed wel deze album was/is! Ik zag onlangs op acht een documentaire over classic albums en daar heb ik dus kennis gemaakt met de liekes op deze CD, en ik moet zeggen, al een paar dagen hoor ik al niets anders meer dan deze liekes. Die'n gitaar, de samelspel, ozzy's zang.. geniaal!

narcotic
Ik heb ook de aflevering van classic albums gezien, toch niet te geloven hoe een album als dit tot stand kwam War pigs is absoluut het beste op dit album, en planet caravan past ondanks de totaal andere stijl toch perfect in de sfeer van het geheel.

Ook de cover vind ik al een perfecte uitstraling van de sfeer die in het album overheerst.

Omdat ik deze zo goed vond, heb ik onlangs wat stukjes van sabbath bloody sabbath beluisterd, maar dat sprak me heel wat minder aan dan deze.

avatar van muismat
Wat is Warpigs toch een geniaal nummer, die opbouw, die riffs, heerlijk gewoon!

Buffalotid
Het eerste deel van het album is geweldig maar daarna valt het wat tegen.
Mijn favoriete nummer: Iron Man.