Black Sabbath - Paranoid (1970)

Metal / Rock
Label: Vertigo

1. War Pigs (7:55)
  2. Paranoid (2:47)
  3. Planet Caravan (4:29)
  4. Iron Man (5:54)
  5. Electric Funeral (4:49)
  6. Hand of Doom (7:07)
  7. Rat Salad (2:29)
  8. Fairies Wear Boots (6:13)
  9. War Pigs [Instrumental] * (8:00)
  10. Paranoid (Alternative Lyrics) * (2:50)
  11. Planet Caravan (Alternative Lyrics) * (4:34)
  12. Iron Man [Instrumental] * (5:56)
  13. Electric Funeral [Instrumental] * (4:52)
  14. Hand of Doom [Instrumental] * (7:07)
  15. Rat Salad [Alernative Mix] * (2:30)
  16. Fairies Wear Boots [Instrumental] * (6:14)
  17. War Pigs / Luke's Wall [1974 Quad Stereo Mix] *
  38. Behind the Wall of Sleep [Live in Brussels, 1970] *
  39. War Pigs [Live in Brussels, 1970] *
  40. Fairies Wear Boots [Live in Brussels, 1970] *
Stijn_Slayer schreef:
Op mijn hoes staat trouwens gewoon Fairies Weare Boots en niks met Jack the Stripper

Een oud bericht uit 2008, maar er staat inderdaad niks met Jack the Stripper op het album. Hoe dat hier bij komt te staan is me een raadsel. Hoedanook, ik heb een correctie doorgestuurd met het 'bewijsmateriaal' er bijgevoegd.

avatar van wizard
Dat Jack the Stripperverhaal heeft als ik goed geinformeerd ben, te maken met het binnenharken van meer geld uit Amerika. In die tijd was het zo dat je daar meer geld per verkocht album kreeg als er meer nummers op je album stonden. Dus vandaar dat sommige instrumentale stukken een losse naam kregen bij Amerikaanse persingen.
De uitro van Children of the Grave heet hier en daar ook The Haunting, en op Vol. 4 heet het laatste deel van Wheels of Confusion The Straightener, etc.
Maar in Europa heeft Jack the Stripper niet op de hoes gestaan.

avatar van Kronos
Dat klinkt in ieder geval aannemelijk.

narcotic
Deze verdient volgens mij toch echt wel een plaatsje in de top 250!
Interessant om weten is ook dat dit album de vietnamoorlog als thema heeft.

Waar heb je die info vandaan?

'War Pigs' en 'Electric Funeral' zijn de enige nummers die over oorlog gaan. 'Hand of Doom' gaat bijvoorbeeld over heroine, en 'Planet Caravan' lijkt meer een spacey psychedelische tekst.

avatar van ricardo
Hoe komt het toch dat een klassieker van formaat als deze niet in de top 250 staat? Deze hoort er net als Led Zeppelin IV en Deep Purple In Rock(staat er ook niet in) eigenlijk wel in te staan vind ik.

ricardo schreef:

Onder andere omdat jij het niet in je top 10 hebt staan.

The Oath
Het debuut is nog een tikkeltje beter.

Waar baseer je dat op?

Kronos schreef:

Waar baseer je dat op?

Ga eens rond in Black Sabbath-middens.

avatar van Kronos
Je kent dus wat gasten die dat album het beste vinden?

Ik citeer even uit de Hard Rock & Heavy Metal Encyclopedie.

De vier eerste elpees ontlopen elkaar kwalitatief niet zo verschikkelijk veel, maar met Sabbath Bloody Sabbath beginnen de gitaarmuren iets aan spanning, dreiging en intensiteit te verliezen.

Paranoid wordt over het algemeen als hun meest succesvolle plaat gezien.

Kronos schreef:
Je kent dus wat gasten die dat album het beste vinden?

Ik citeer even uit de Hard Rock & Heavy Metal Encyclopedie.

Sabbath Bloody Sabbath is ook geheel andere koek.

De nummers zijn heel anders dan op de vorige 4 albums:
Ozzy die heel anders zingt, Tony Iommi die niet meer hetzelfde trucje doet, en de rest van de band die ook totaal anders speelt.

Stijn_Slayer schreef:
Paranoid wordt over het algemeen als hun meest succesvolle plaat gezien.

Succesvolste en bekenste, dat is dan wel correct.

@The Oath,

Het is mij niet bekend dat Sabbath Bloody Sabbath algemeen als hun beste album zou worden beschouwd en je overtuigt mij hier niet dat het wel zo is. Noch bij de critici als in 'Black Sabbath-middens' (wat dat ook moge zijn) is dat duidelijk. De meningen erover zijn toch te verdeeld. Er zijn genoeg liefhebbers die zweren bij de vier eerste platen omwille van de basale eenvoud ervan om jouw stelling ongeloofwaardig te maken..

The Oath schreef:

Succesvolste en bekenste, dat is dan wel correct.
Maar de succesvolste en bekendste, dat is algemeen gezien toch ook de beste plaat. Ik ken de Black Sabbath discografie niet in zijn geheel, maar dit is volgens mij vooral het album van Paranoid. Ben benieuwd als die hit hier niet op zou staan, hoe hoog deze dan gemiddeld zou scoren tussen de andere albums. En natuurlijk staan hier nog meer klassiekers op, maar als je een willekeurige voorbijganger zou vragen 1 nummer van Black Sabbath te noemen dan zou dat ongetwijfeld Paranoid zijn. En het mooie is dat dat nummer oorspronkelijk niet eens voor dit album bedoeld was.

avatar van barrett
Je hebt ook War Pigs en Iron Man die echte toppers zijn op deze plaat...

'Paranoid' is wel een stuk bekender dan die twee hoor. Ik vind het zelf niet eens echt een leuk nummer, doe mij dan maar 'Fairies Wear Boots'.

avatar van ricardo
Paranoid en Heaven & Hell zijn bij het grote publiek de 2 bekendste nummers van Black Sabbath volgens mij. 2 topnummers met 2 verschillende zangers. Dit album heb ik overigens niet org in huis, maar heb wel 5 nummers van dit album op die top verzamelaar uit 2000 staan die ik dan wel weer heb.

Volgens mij zijn dit album en hun debuutalbum hun bekendste en dus beste albums bij een groot publiek. Kijk ook maar eens bij amazon.com bij listmania. Daar staan het debuut en deze meestal helemaal bovenaan.

Hawkhead
The Oath schreef:
Het debuut is nog een tikkeltje beter.
En Sabbath Bloody Sabbath wordt algemeen als hun beste plaat aanzien.

Ik geef je wel gelijk. Sabbath Bloody Sabbath wordt inderdaad als hun beste plaat gezien, met toevoeging van 'over het algemeen'. Dat baseer ik op de vele informatie die te vinden is op het internet, o.a. op fansites + in tijdschriftartikelen. En het was ook de eerste zilveren plaat van Sabbath in Engeland.

Stijn_Slayer schreef:
Waar heb je die info vandaan?

In een aflevering van "Classic Albums" werd dit besproken. Nagenoeg ieder nummer had er wel een of andere link mee. Wat het precies was kan ik me wel niet meer herinneren Het is al een tijdje geleden.

narcotic schreef:

Ja, die aflevering heb ik vorige week op dvd gekocht, dus ik kan het me nog wel herinneren.
Planet Caravan: met je geliefde zweven langs de sterren, 'a good song to get stoned to'
Hand of Doom gaat over heroinegebruik, was gebaseerd op 2 optredens die Sabbath had gedaan voor Vietnammilitairen die teruggingen naar de VS en tussendoor rust hadden op een basis in Engeland of Duitsland. Daar vertelden de soldaten dat heel veel van hen in Vietnam waren begonnen drugs te gebruiken om het vol te houden daar.

wizard schreef:

Inderdaad! Bedankt
Waar heb je dit kunnen kopen?

avatar van wizard
Stond bij de Mediamarkt in de schappen. En ik zag dat Amazon hem ook wel had.

avatar van RollingStone__
Heel goed album van Black Sabbath.
Er zit veel dreiging in de liedjes en ze zijn wel goed opgebouwd.
War Pigs is wel heel goed , sterk liedje.

Paraniod is gewoon zalig.

Wat ook héél erg goed is is Planet Caravan , wat rustiger dan de andere maar wel goed. Behoord bij de beste liedjes van de CD.

Dan hebben we Iron Man , vind ik wel goed maar minder dan de vorige drie.

Maar nu , Electric Funeral , dit liedje vind ik niet goed , het eenigste slechte aan deze CD. Soms zit er wel iets goed in maar ze hebben veel betere liedjes.

Hand Of Doom daarintegen is wel goed. Wat ook wel eens leuk is is dat ze veel verluiden en verstillen , wel goed , zeker dat baslijntje dat je vaak hoort , zalig.

Nog een mooi liedje is Rat Salad , eigenlijk is dit liedje echt wel goed. goede drum , héél erg sterk , en de gitaar is ook heel goed .
Mooi liedje. Alleen denk ik dat het een beetje Moby Dick van Led Zeppelin nagedaan is want met die drum solo en de gitaar die dan terug invalt , dat doet me wel sterk denken aan Led Zeppelin.

Fairies Wear Boots is heel typisch Black Sabbath , is ook goed.

avatar van LucM
Black Sabbath en vooral het nummer Paranoid is jeugdsentiment voor mij en dat krijg je niet weg.

avatar van Edwynn
Paranoid is één van de weinige evergreens die mij niet verveelt. Is wel eens anders geweest, maar oude liefde roest niet. Die pompende riff die het hele nummer van haar fundament voorziet, nodigt mij altijd uit om driftig op mijn air guitar te gaan raggen.

avatar van Kill_illuminati
Ik inmiddels al twee Fender en drie Gibson air-gitaren gesloopt door dat soort taferelen.

avatar van master-rens
Dan moet je toch eens naar jezelf kijken hoor

avatar van Lexicon Devil
Ik heb nog een paar luchtgitaren te koop staat, voor de liefhebber.