GZA - Liquid Swords (1995)

Label: Geffen

1. Liquid Swords (4:30)

met RZA

2. Duel of the Iron Mic (4:06)

met Inspectah Deck, Masta Killa en Ol' Dirty Bastard

3. Living in the World Today (4:23)

met Method Man

7. 4th Chamber (4:37)

met Ghostface Killah, Killah Priest en RZA

8. Shadowboxin' (3:29)

met Method Man

9. Hell's Wind Staff / Killah Hills 10304 (5:08)
  10. Investigative Reports (3:49)

met Ghostface Killah, Raekwon en U-God

11. Swordsman (3:21)
  12. I Gotcha Back (5:01)
  13. Killah Priest - Basic Instructions Before Leaving Earth (B.I.B.L.E.) * (4:32)
rico-bballer
Hij zegt dan ook zo mooi.

CaliLove
rico-bballer schreef:
Hij zegt dan ook zo mooi.

De albums die ik opnoemde, moeten zeker niet onderdoen voor Liquid Swords, akkoord Liquid Swords is wel beter maar het is nu niet dat dit die andere albums gwn wegblaast.

avatar van herbertwest
Eminem was in het begin een leuke MC met veel potentie maar de helft van de Slim Shady lp zijn stomme skits of slappe tracks. Ook de Marshall Mathers LP had een aantal flinke missers en Bizarre rapte er ook nog eens op.
Dit album is een mooi geheel, heeft in mijn ogen geen zwakke tracks en de productie is een stuk beter.
All Eyez On Me had ook beter een enkele cd kunnen zijn want een hoop tracks zijn ook slecht of middelmatig. Als 2pac er gewoon 15 of 16 had gekozen in plaats van 25 of 26 had dat een groot verschil geweest (net als bij Biggies Life After Death)

CaliLove
Bizarre kilt het gwn op die 2 tracks waar hij op meerapt (Amityville en Under The Influence) hij blaast de andere rappers gwn weg met z'n zieke verses. Over All Eyez On Me heb je wel gelijk dat was beter een enkel album geweest...

herbertwest schreef:

Dat is ook wel een beetje overdreven. Veel artiesten zetten meer skits op hun cd als Eminem. Kanye West, Outkast en De La Soul bijvoorbeeld. Bovendien zijn de skits van Eminem ongelooflijk humor dus ik zie het probleem er ook niet van in. In het begin was Eminem niet alleen een MC met veel potentie hij was gewoon de top van hiphop op dat moment.

Wat je over All Eyez On Me zegt daar ben ik het dan wel weer volkomen mee eens.

avatar van herbertwest
Ik heb het over Slim Shady lp he. Ik vind Paul, Bitch, Lounge, Ken Kaniff en Soap echt stomme skits. Maar het is overdreven om het de helft van het album te noemen want er staan 14 andere nummers + intro op. De intro vind ik dan wel ok. My Name Is en My Fault vind ik trouwens matige tracks. Dat maakt er maar 12 van de 20 van toegevoegde waarde en dat vind ik echt te weinig om het met een album als dit te vergelijken. Daarbij is de wu sound hier echt perfect uitgewerkt in mijn ogen, maar het blijft natuurlijk een kwestie van smaak.

eazyfan
Genoeg nu over andere Cd's, terug 'on-topic' aub
Mijn mening over dit album blijft dezelfde: Een van de 10 beste Hip-Hop-Cd's die ik ken, uiterst geniale plaat op alle vlakken, RZA's beats waren nooit zo vet/interessant (even goed als op OB4CL), GZA is lyrisch een van de geniaalste rappers die we ooit gehoort hebben, van uiterst in elkaar goed zittende verzen tot geweldige story-tellings, hij weet het allemaal erg sterk te brengen 50min lang. Alleen jammer dat Bible geen track van hem is, dan was dit 5* geweest, ik snap nog steeds niet wat een Killah Priest-track op dit album doet, GZA had die gewoon moeten maken vind ik.

avatar van herbertwest
Ik ben toch ontopic als ik dit album verdedig ten opzichte van andere albums.
Voor mij is het wel 5*. Waarom...? Ik beoordeel niet op welke artiest er rapt. Het gaat mij om de muziek, de beats, lyrics, sfeer. Als dat allemaal goed klinkt zie ik geen reden om een album minder te vinden. Ik wil gewoon van begin tot eind genieten en wie de guestrappers zijn boeit niet als ze maar wat toevoegen. Daarbij vind ik BIBLE bij de 3 sterkste tracks horen van het album.
Ieder zijn eigen manier natuurlijk en ik snap je argumenten wel alleen ik ervaar het totaal anders.

eazyfan
herbertwest schreef:
Ik ben toch ontopic als ik dit album verdedig ten opzichte van andere albums.
Voor mij is het wel 5*.

Mijn reactie sloeg ook niet 100% op jou Maar idd je hebt gelijk.

KSPR
Ik zet dit ook op 5, de kwaliteit van alles voor BIBLE is meer dan genoeg voor een maximale score. Eigenlijk vind ik die track van Killah Priest niet eens heel goed, gewoon een aardige track. Gewoon afzetten voor die track begint.

Raekwon the chef
Ik kan gewoon echt niet geloven dat iemand dit slecht kan vinden, GZA is gewoon één van de beste mc's die er bestaan, zijn lyrics zijn gewoon

Net even de video van Liquid Swords bekeken en het nummer klonk toch wel ietwat anders, ook GZA zag er anders uit, hij leek zelfs wel een beetje op Common

haha lol

ja idd...
en bij 4th chamber clip lijkt ook erg veel op die van shadowboxin'
volgens mij zelfde regisseurs ofzo..

(trouwens i gotcha back video clip is wel top man)
So fucking hectic. BOW BOW BOW bullets are ejected

avatar van Weirdo Wizzy
Ja idd die clips die bij 4th Chamber en Shadowboxin zijn volgens mij hetzelfde.

Raekwon the chef
ja, op het einde van Shadowboxin zie je nog een stuk van 4th Chamber, vandaar denk ik

avatar van Reijersen
Interessant is een goed predikaat voor dit hiphopalbum, want interessant is het zeker. Ik moest in den beginne wel erg wennen, heb het vaak geluisterd voordat dat ene magistrale en interessante in het album horen. Simpelweg louter sterke tracks. En daar staat het album als een huis op.

4,5 ster.

avatar van Chrisseh
Reijersen schreef:

Ja, ik had ook eerst een tijdje nodig voordat het 'kwartje viel'. Geweldige plaat.

Heb 'm nu trouwens eindelijk origineel Bedankt sinterklaas!.

avatar van Stapler
Swordsman!!! echt meesterlijk toffe sfeer in dat nummer.

avatar van J.M.
De Clip van liquid swords klopt volgens mij niet.

avatar van Chrisseh
Volgens mij ook niet, tenzij Kanye opeens een track op dit album blijkt te hebben geproduceerd een Common een gastoptreden heeft

avatar van Stapler
Whahaha ..

avatar van Boris91
Mijn favoriete album, deze komt zeker weten op 1 in mijn top 10 waarvan ik de rest nog niet helemaal beslist heb. Het album begint al met een dikke classic, de titeltrack. Erg goede RZA beat, en GZA komt hier lyrical erg goed. (eigenlijk hoef ik dat er niet eens bij te zetten, aangezien de teksten op elk nummer top zijn.) Duel of the iron mic, alweer een classic, weer een erg goede beat, en GZA, Masta Killa en Inspectah Deck zijn goed op dreef in dit nummer. Vervolgens komt Living in the world today, wat natuurlijk een erg goed nummer is, maar een beetje wordt ondergesneeuwd door de echte classics op deze cd. Gold heeft een koud sfeertje vind ik, en ook gewoon weer een toptrack. Cold World is een van de minste tracks, ik weet niet hoe het komt. De beat is om je vingers bij af te likken, GZA en Inspectah stellen ook verre van teleur, misschien het refreintje? Ook al stoor ik me daar niet aan. Door naar Labels, vind ik de minste beat van het album, maar hoe GZA de labels daar afmaakt is gewoon geweldig. Hierna komt een track van het rijtje Survival of the Fittest, Time's up, C.R.E.A.M., Halftime etc. 4th Chamber, wàt een classic is dat! Ghostface komt erg lekker binnen, Killa Priest komt tekstueel ook legendarisch, RZA flowt uitstekend, maar GZA's verse heeft gewoon iets. Alsof hij alles wat ooit gespitt is wegblaast in èèn verse. Dit is dan ook èèn van mijn favoriete verses ooit. Gelijk hierna weer een onvervalste classic, Shadowboxin'. Erg dope beat, en inderdaad typisch Method en typisch GZA. Killa Hills 10304 vind ik een aangenaam tussendoortje, maar geen toptrack. GZA doet hier erg goed aan storytelling. Investigative Reports, vind deze beat ook weer een beetje jammer, maar GZA, Raekwon en Ghost klinken hier weer erg goed. Het volgende nummer is weer erg goed. Swordsman heeft dezelfde koude sfeer als Gold. Als afsluiter (voor B.I.B.L.E. zet ik de cd af) is I Gotcha Back weer een topnummer.

Natuurlijk 5* en favo's Duel of the Iron MIc, 4th Chamber en Shadowboxin'.

avatar van snoopy
De laatste track van dit album is sooo lauw B.I.B.L.E.

Jamaican
Enkele maanden geleden had ik dit album al een paar keer beluisterd, ik vond er toen niet veel aan. Vorige week weer eens bovengehaald en een nieuwe kans gegeven. En het beviel me een stuk beter. Ik vind aan het nummer Liquid Swords nog altijd niets, heel vette intro maar dan komt de beat erin die er totaal niet bij past vind ik waardoor de sfeer er een beetje wordt uitgehaald. Jammer want al de rest is meesterlijk met als favoriet: Shadowboxin' met een superbijdrage van Method Man .

avatar van wouter-d
MurryMusic schreef:
ja idd...
en bij 4th chamber clip lijkt ook erg veel op die van shadowboxin'
volgens mij zelfde regisseurs ofzo...

Alle clips van dit album zijn van dezelfde reggisseur namelijk...........................GZA zelf, hij heeft ook een clip voor Ghostface gemaakt ik weet alleen niet meer welke.

De clip van shadowboxin' heeft in 1995 ook een of andere prijs gewonnen

handsome_devil
Dat laatste nr is echt tof. Ik heb het gevoel dat dit een groeiplaatje is. Voor nu 3,5*

wouter-d schreef:

De clip van shadowboxin' heeft in 1995 ook een of andere prijs gewonnen

twas een grapje.. want kijk als je daarboven klikt zie je dat het de zelfde clips zijn...

Raekwon the chef
die twee nummers zijn één clip, vandaar denk ik.

|Joël|
handsome_devil schreef:
Dat laatste nr is echt tof.

B.I.B.L.E. (Basic Instructions Before Leaving Earth) is een nummer van Killah Priest en staat ook op deze plaat: Killah Priest - Heavy Mental. Ik zie dat je de laatste tijd Hip-Hop luisterd misschien dat je Heavy Mental ook een leuk album vindt

Raekwon the chef schreef:
die twee nummers zijn één clip, vandaar denk ik.

Dit album blijft maar groeien in mn ogen..uhh oren! Ik vond die beats eerst echt raar en saai, maar ik vind ze nu echt magistraal, weet niet waarom, cant put my finger on it maar ze voelen goedd.