Jedi Mind Tricks - Violent by Design (2000)

Label: Superegular

1. Intro (0:38)
  2. Retaliation (3:47)
  3. Contra (3:14)

met Killa Sha

4. Speech Cobras (4:22)

met Mr. Lif

5. Breath of God (Interlude) (0:34)
  6. Death March (3:34)

met Virtuoso en Esoteric

7. Words from Mr. Len Part One (0:52)

met Mr. Len

8. I Against I (3:43)

met Planetary

9. Exertions [Remix] (3:08)

met Virtuoso, Esoteric en Bahamadia

10. The Prophecy (Interlude) (0:32)
  11. Heavenly Divine (4:34)
  12. Sacrifice (3:13)
  13. Permanent Midnight (Interlude) (0:34)
  14. The Deer Hunter (3:38)

met Chief Kamachi

15. Blood Reign (3:34)

met Diamondback, Louis Logic en B.A. Barakus

16. Words from Mr. Len Part Two (0:27)

met Mr. Len

17. Genghis Khan (3:40)

met Tragedy Khadafi

18. Trinity (3:34)

met Louis Logic en L-Fudge

19. The Executioner's Dream (3:50)

met J-Treds

20. Muerte (3:54)
  21. Heavenly Divine [Remix] (3:21)
  22. War Ensemble (4:07)

met Esoteric en Virtuoso

23. Untitled * (3:38)
  24. Retaliation [Remix] * (4:23)
  25. Blood Runs Cold * (3:55)

met Sean Price

Relax
Trouwens als moslim of christenen mag je niet je naaste haten... dus ik vind Grimy en Vinnie Paz lekker hypocriet.

avatar van Niek
Nou, dan ga ik me toch maar even mengen in de discussie: Ik ben Christen. Ik geloof dat Jezus voor mijn zonden gestorven is en ik snap Grimy ook zeker, want ik stoor me ook aan de ongenuanceerde kritiek (haat) van Vinnie Paz. Maar zoals Relax terecht zei zijn er hypocriete zaken aan de gang. Hoewel het door overgebruik een walgelijk woord is, draait het hierin wel om respect. De teksten van Vinnie overschrijden de grens van respectvol. Dat is verkeerd. Evenals het verkeerd is Vinnie daarop meteen idioot te noemen. Want hoewel velen denken van wel, draait het evangelie zeker niet meer om 'oog om oog, tand om tand'. Nee, wij horen te vergeven .
Verder zijn dr honderden hiphoplyrics te noemen die ongenuanceerd en respectloos zijn. Ook daarom vind ik het wat hypocriet om, wanneer je zelf een keer de dupe bent, het opeens te veroordelen. Ik stoor me er aan en aangezien ik JMT ook verder niet bijster briljant vind, luister ik er ook zelden meer naar. Verder hoop ik gewoon dat mensen die het wel luisteren niet te veel acht slaan op zijn teksten. Mij rest enkel de taak het tegendeel van zijn statements te bewijzen.

Rene1979
Heb hem eindelijk binnen met dvd en dit album is dik.
Ondanks de discussie over geloof....

avatar van MJ_DA_MAN
Origineel (of ja, ze spelen die compositie) van Trinity . Ik heb echt geobsedeerd door de samples van Stoupe.

avatar van Stapler
Heb?
Maar inderdaad de man heeft echt geniale samples

''Ben'' uiteraard .

Een paar leuke weetjes:

- Dit album zou in eerste instantie ''Nyugha Reincarnation of the Hologramic Christ'' heten
- Dit album is opgenomen in de slaapkamer van Stoupe

avatar van Stapler
Goed dat ze de titel maar hebben veranderd dan

Relax
Leuk, waar komt het hoesje vandaan als ik vragen mag?

Lijkt wel zo'n printscreen uit een Vietnam oorlog film.

avatar van Boris91
Deze is een tijdje terug al van plaats 3 naar 9 gegaan in mijn top 10. Het verschil met de andere top 10 platen van mij is dat waar bij die platen de combinatie sfeer, raps en beats het zo geweldig maakt, deze het vooral moet hebben van sfeer en beats, maar daar dan ook wel buitenaards goed in is. De MC's doen absoluut geen slechte job, maar worden eigenlijk gewoon geoutshined door Stoupe's beats, die zich wat mij betreft tussen grootheden als Premier, Pete Rock, RZA en Large Pro mag plaatsen. Dit blijkt ook door het feit dat mijn favorieten de tracks met de beste beats zijn, en niet degene met het beste rapwerk. Lager dan 5* is nog steeds ondenkbaar, en favorieten zijn I Against I, Heavenly Divine, The Deer Hunter, Army of the Pharaohs en de bonus track die hier als Unititled staat aangegeven.

Geniaal.

grimy_jason
Ook al ben ik het niet eens met de religieuze opinies van Vinnie P je kan niet ontkennen dat dit dope Hip-Hop is en dat de MC skills hebben....
Dus probeer ik deze van tijd tot tijd op een zo objectief mogelijke manier te luisteren en ja soms skip ik wel is een track vanwege lines die haatdragend zijn tegenover het Christendom en die ik dus niet graag aanhoor....
Maar qua (vooral) productie en qua flow en delivery is dit gewoon dope Hip-Hop....

avatar van Boris91
Wat blijft die beat van ''The Deer Hunter'' toch genieten zeg. Wat Stoupe zo bijzonder maakt voor mij is dat zijn beats mij echt iets doen.

jorisje123456
Net de film Pi gezien, het begin en einde van Speech Cobras is gewoonweg gesampled uit deze film :O

Toch eens in het gezicht duwen van een paar individuen die vinden dat hip-hop voor idioten is

[quote]Jorge-E schreef:

Zou jij het leuk vinden als een rapper Nederlanders disst? quote]

In Nederland word je geboren en ik dacht altijd dat geloof een keuze was!je hoeft nie achter een geloof te staan en als hij dat dan wil dissen mag hij dat doen en hij onderbouwd het ook nog!! maar alle nederlanders dissen zou dom zijn en ik neem aan dat ik nie hoef uit te leggen waarom........

avatar van Shelter
wat betreft die anti christen teksten vind ik dat Vinnie duidelijk laat merken dat hij vrij hypocriet is. Want hij geeft af op wat hij zelf ook doet.
Plus hij zal zelf ook weten dat er in elke religie onwijs slechte mensen bestaan, kijkende in de huidige maatschappij en in het verleden. Religie bepaalt niet hoe "goed"de mens doet in deze wereld dat ligt helemaal in de handen van een persoon zelf.

Nocturnal
Dit is de beste plaat van de afgelopen tien jaar vind ik. Vooral Jus Allah dropt op elke track een vette verse. Kan geen enkele mindere track bespeuren en ook de skits (Mr.Len) vind ik goed en ook grappig. Enorm vette titel ook voor een cd.
4,5 sterren voor deze classic.

Nocturnal
Ikon The Verbal Hologram op Trinity is één van de beste verzen die ik al heb gehoord.

avatar van JustiFicatioN
Alle verzen van Jus Allah zijn voor mij de beste verzen ooit. Vooral Death March en Genghis Khan, die spit hij echt helemaal aan stukken. Wat een agressie

avatar van MJ_DA_MAN
Op deze plaat is hij inderdaad geweldig en uniek.

Bijzonder mooie top 10 heb je trouwens; alles minimaal een 4 gegeven (op Desire na die ik niet ken), een paar zelfs de volle 5 en dus ook een aantal in mijn eigen top 10 . Très bien.

avatar van JustiFicatioN
Danku Desire moet je ook maar eens checken, zul je ook vast mooi vinden

avatar van Shelter
Ik ken vrij weinig rap maar het spreekt me vaak wel aan en dit is echt... fantastisch! Duistere beats, melodieus, creatief, echt ontzettend goed. En wat vallen de commerciële jongens als 50 Cent dan buiten de boot zeg

ik zou zeggen zoek meer van dit en verwijder de 50 cents uit je hoofd kwa hiphop...want het is echt slecht vergeleken met wat er zoal gedropt wordt.

avatar van tovast
Ik vind JMT echt geweldig, vooral omdat ze themas in hun muziek hebben.
ze lullen niet maar wat raak, maar weten waar ze het over hebben
ook veel dingen uit de geschiedenis: Genghis Khan etc.

avatar van Eardrum
Stoupe, koning.

ik erger me soms wel aan Vinnie zeg, wat een hypocriet issie soms :/

avatar van Niek
Toch wel beetje pijnlijk dat een album als dit zo succesvol is op dit forum. Ik zag op de Bahamadia-pagina opeens in een oogopslag dat dit hoger scoort dan de beste Roots-plaat. Schandalig natuurlijk, Dit zijn leuke hapklare stukjes muziek die weinig diepgang kennen. Maar doordat Vinnie en een overigens geweldige Jus Allah zware onderwerpen ongenuanceerd belichten denkt men meteen dat alles diep gaat. Feit is dat de producties weinig interessant blijven na genoeg luisterbeurten. Oftewel; niet duurzaam. Ik zal MJ wel over me heen krijgen die gaat vertellen hoe vet Stoupe wel niet sampled en ik geloof em ook van harte. De man is immers altijd goed ingelicht, maar ik acht de productie van Stoupe op het eerste gehoor fantastisch, dan al snel lekker, en iets later voorspelbaar en nog iets later irritant. Neem I Against I, toch een van zijn betere. Een fantastisch deuntje, maar de grondliggende beat is gewoon zo simpel. Les 1 op drumles. Verder gebruikt ie zelden vette baslijntjes. Ik luisterde vandaag Brooklyn Took It, premo-productie. Enkel die kicks maken de hele beat. Die klasse ontbreekt volledig bij Stoupe. De man kan fantastisch samplen, maar dat is ook meteen alles wat ie kan. Ik denk dat ie heel geschikt zou zijn voor filmmuziek oid want de hij is heel goed in het creëren van sfeer, maar zijn gebruik van kicks, snares en bass zijn vreselijk simplistisch. Geef me maar een beat van em met een origineel drumpatroon. Eeuwig zonde, want, MJ , de man kan wél geweldig samplen.

Edit: normaal staan 3 sterren-albumpjes niet op mijn verlanglijstje, maar dankzij bv dat begin van Sacrifice (overigens meteen de beste prod) zou ik deze toch wel eens willen aanschaffen..

avatar van Gyzzz
Ben het eigenlijk volledig met je eens Niek, en je volledige analyse snijdt hout met het verschil dat ik vind dat Stoupe hier atmosferisch gezien echt wel boven zichzelf uitstijgt. De broeierigheid ontstijgt hier het gevoel van eenvoudig samplegebruik en het constante vasthouden van de sfeer wordt hier toch wel met veel klasse en stijl gedaan. Dat het pijnlijk is dat dit album zo succesvol is, kan ik dan ook niet beamen. Dat gaat mijns inziens eerder op voor de rest van de JMT-discografie.

Maar dat de Jedi Mind Tricks vaak zware onderwerpen aangrijpen om inhoudsloze raps met vorm boven inhoud af te leveren over producties die het voor 95% van een sample moeten hebben en de bijbehorende emotie ook echt uit de sample lenen, is duidelijk. Het gebeurt hier echter wel op een manier die het album amper schaadt door haar compacte eenheid, het - inderdaad - regelmatig feilloze samplegebruik en de toch wel redelijk unieke sfeer.

avatar van P Jay
Niek schreef:
Les 1 op drumles.
...
Geef me maar een beat van em met een origineel drumpatroon.

Je moet dan maar eens luisteren naar sommige drums van 9th Wonder (die ook leuke producties maakt)...

avatar van Kill_illuminati
Er is een reclame op de laatste tijd op tv (ik vergeet steeds waarvan) die het nummer draait dat Stoupe heeft gesampled voor Heavenly Divine. Ik neem aan dat MJ weet waar ik over heb?

BSound
Ben wel van JMT geworden laatste tijd, maar dit vind toch een saai album met zwakke features en slechte producties. Grappig, maar iedereen vind dit de beste waar ze Visions of Ghandi minder vinden, terwijl ik dat hun beste vind

EDIT: Nou goed, geen slechte producties, maar niet zulke bijzondere (Nadia Camba) vette (Animal Rap) en "grappige" (Walk With Me) van Visions of Ghandi.

avatar van Shelter
@niek, em als in eminem? Ik mag toch hopen van niet, want op zich kan ik stukje volgen maar als er iemand is die saaie niet erg creatieve en slappe beats maakt dan is het eminem we'll..

avatar van Niek
Nee, ik bedoelde het als een uitdaging: Probeer maar een beat te vinden van Hem (als in Stoupe) met een origineel drumpatroon. Hehe, geen Eminem (die overigens best een aantal geslaagde producties op zijn naam heeft staan, maar idd niet bijster origineel).