Jedi Mind Tricks - Violent by Design (2000)

Label: Superegular

1. Intro (0:38)
  2. Retaliation (3:47)
  3. Contra (3:14)

met Killa Sha

4. Speech Cobras (4:22)

met Mr. Lif

5. Breath of God (Interlude) (0:34)
  6. Death March (3:34)

met Virtuoso en Esoteric

7. Words from Mr. Len Part One (0:52)

met Mr. Len

8. I Against I (3:43)

met Planetary

9. Exertions [Remix] (3:08)

met Virtuoso, Esoteric en Bahamadia

10. The Prophecy (Interlude) (0:32)
  11. Heavenly Divine (4:34)
  12. Sacrifice (3:13)
  13. Permanent Midnight (Interlude) (0:34)
  14. The Deer Hunter (3:38)

met Chief Kamachi

15. Blood Reign (3:34)

met Diamondback, Louis Logic en B.A. Barakus

16. Words from Mr. Len Part Two (0:27)

met Mr. Len

17. Genghis Khan (3:40)

met Tragedy Khadafi

18. Trinity (3:34)

met Louis Logic en L-Fudge

19. The Executioner's Dream (3:50)

met J-Treds

20. Muerte (3:54)
  21. Heavenly Divine [Remix] (3:21)
  22. War Ensemble (4:07)

met Esoteric en Virtuoso

23. Untitled * (3:38)
  24. Retaliation [Remix] * (4:23)
  25. Blood Runs Cold * (3:55)

met Sean Price

avatar van Niek
@Gyzzz, Wat sfeer en samples ben ik het dus met je eens. Die eenheid zie ik niet als onderscheidend van andere platen. Niet buitengewoon ofso. Eigenlijk heb ik dankzij de samples dat ik het begin van elk nummer vet vind, maar hij al tijdens het nummer gaat vervelen door dus de gebrekkige onderbouwing. Niet voor niets dat de meeste tracks niet over de 4 minuten heen komen. Zodoende kan ik dit album niet in een keer uitluisteren en dat is volgens mijn maatstafen wel de minimum eis voor een voldoende. Echter heb ik wel respect voor die paar dingen die deze plaat uniek maakt en krijgt ie nog een 6je.
Misschien is pijnlijk een te groot woord, maar dat een plaat die zich op twee (of eenheid meegerekend, drie) facetten onderscheid en op die andere facetten eigenlijk gewoon vrij zwak is, bovenaan vele toplijsten staat en vele echte veel completere topplaten achter zich laat qua gemiddelde is dan op zijn minst opmerkelijk. Het zegt mss wel wat dat dit album de top250 niet bereikt. Iets dat het aantal stemmen en gemiddelde wel doet vermoeden. Kennelijk behoort dit album bij vele van de hoogstemmers niet tot een van de favorieten.

avatar van MJ_DA_MAN
Stoupe's samplewerk is hier nog niet zo geniaal als op zijn latere werken, maar dat is puur omdat hij hier nog geen dure apparatuur had waardoor dit album eigenlijk gewoon low budget is. Maar dit album bewijst dat low budget lang niet altijd slechters hoeft te zijn; integendeel. En tja, van de MC's moet je maar houden. Maar waarom je je druk maakt (lijkt te maken) over het hoge gemiddelde snap ik niet echt, want niet iedereen kan elke hooggewaardeerde plaat op MuMe goed vinden (ik kan er over meepraten).

Kill_illuminati schreef:
Er is een reclame op de laatste tijd op tv (ik vergeet steeds waarvan) die het nummer draait dat Stoupe heeft gesampled voor Heavenly Divine. Ik neem aan dat MJ weet waar ik over heb?
Had ik ook al een hele tijd teruggepost, klopt idd.

avatar van JLjuju
Welk nummer is dat eigenlijk? Op the-breaks.com staan maar 3 nummers van JMT waar de samples bekend van zijn.

Bobby McFerrin & Yo Yo Ma - Vivaldi Adante

avatar van JLjuju
Oke bedankt.
Erg mooi nummer, goed gesampled ook door Stoupe.

MJ_DA_MAN schreef:
Tuurlijk kan dat niet. Dr zijn wel meer platen die qua gemiddelde ver boven mijn waardering staan. Maar op de meeste van die platen herken ik wel kwaliteit. Dat is hier niet het geval. Train of Thought, Deltron, I Phantom, Black Star etc. Allemaal platen waar ik niet gillend enthousiast over ben, maar waarin ik wel kwaliteit zie.

avatar van MJ_DA_MAN
Je geeft Deltron en I Phantom anders wel hetzelfde cijfer als dit album. En als je ergens geen kwaliteit inziet geef je geen 3, maar een cijfer als 0,5 of 1*.

avatar van Niek
Laat ik me dan herformuleren: van die albums waar ik het over had zie ik wel de kwaliteit die het gemiddelde rechtvaardigd. Dát heb ik hier niet. Volgens mij heb ik al vaak genoeg gezegd dat Stoupe hier fantastisch sampled. Maar ik hoor in de verste verte niet genoeg kwaliteit om 4 en een kwart sterren te rechtvaardigen met bijna 150 stemmen in totaal. Wel genoeg voor drie sterren. Alvorens ik erachter kwam dat de beats weinig duurzaam waren en de raps weinig diepgang kenden, heb ik korte tijd prima genoten van deze plaat. Een kleine voldoende is dit album zeker waard. Als een van de beste hiphopplaten ooit gemaakt (want dat is de status die bij dit aantal stemmen en aantal sterren hoort) bekend staan, absoluut niet.

haveman
Zeer goed album. Ik zal me nog wat meer verdiepen in de teksten, maar de beats, samples en scratches bevallen mij zeker.

Alleen die gast met die zware stem(weet niet wie wie is) vind ik wat minder.

avatar van Niek
Je zal, Mr. Jedi Mind Tricks, Vinnie Paz wel bedoelen. Is een wat lastig te verteren rapper inderdaad.

avatar van MJ_DA_MAN
Aan hem moet je gewoon wennen (alhoewel zijn stem na dit album nog zwaarder werd ). Jus Allah is en blijft op deze plaat met afstand de beste .

avatar van JustiFicatioN
absoluut wat een geweldig album is dit toch!

AirMaxJohnny
Wat een vette bassline heeft Trinity toch!

avatar van boondocksaint
Jedi mind is gewoon super vet al zijn samples en baselines zijn gewoon te vet helemaal in Contra en de intro's

avatar van MJ_DA_MAN
De voorkant is overigens afkomstig uit de film Hamburger Hill.

RedLightCityBoy
Is dat Don Cheadle op die cover?

Tyn
Niek schreef:
hij is heel goed in het creëren van sfeer, maar zijn gebruik van kicks, snares en bass zijn vreselijk simplistisch. Geef me maar een beat van em met een origineel drumpatroon. Eeuwig zonde, want, MJ , de man kan wél geweldig samplen.

Op deze plaat zijn de drumritmes inderdaad aan de eenvoudige kant, maar dit is ook gebruikelijk in hiphop in het algemeen. Stoupe heeft later wel degelijk meer complexe beats geproduceerd (o.a. Spartibus, M-Sea-Cresy).
Ik denk dat Stoupe zijn beats aanpast aan de melodie om zo een ritmisch en harmonieus geheel te creeeren in plaats dat hij voor een originele beat gaat. Wat mij het meest opvalt aan deze producer zijn zijn ontzettend muzikale, melodieuze tracks.

avatar van tovast
waarom hebben ze geen videoclips gemaakt?

avatar van MJ_DA_MAN
Geen geld lijkt me, maar zulke muziek heeft geen clips nodig.

MJ_DA_MAN schreef:
Geen geld lijkt me, maar zulke muziek heeft geen clips nodig.

Het is wel een mooi extraatje, maar helaas.

avatar van Kill_illuminati
Het vorige album had wel een videoclip.

Kill_illuminati schreef:
Het vorige album had wel een videoclip.

ja ze hebben er totaal 3 of 4, als je AOTP ook meetelt.

avatar van discipline
Volgens mij ben ik hier de enige die Mr Lif wel hard vind komen Speech Cobras

avatar van FlyLo
Nee hoor, is altijd één van mijn favoriete nummers geweest. (mede door die geniale Pi-sample op het begin!)

Lekker album, vooral toendertijd was Jus Allah een goede toevoeging en Stoupe zoals we Stoupe kennen. Heerlijke producties _o_

Favorieten:

Genghis Khan (Die beat )
I Against I

4.5*

avatar van Kill_illuminati
Best wel haatdragend mannetje die Vinnie Paz.

avatar van JustiFicatioN
om met zo veel passie en agressie te kunnen spitten moet je ook een hoop haat hebben

avatar van MAS
MAS
Zag dat ik hier nog niet op gestemd had. Ook dit album krijgt van mij een 4,5. Geweldige beats en Jus Allah en Vinnie Paz zijn hier in topvorm!

avatar van raafmau
vet album moet hem nog ff een paar een paar keer luisteren tot nu toe 3,5*

p.s. Sticks doet me af en toe denken aan vinnie paz ? Op de manier hoe hij flowed.