A Tribe Called Quest - We Got It from Here... Thank You 4 Your Service (2016)

Label: Epic

1. The Space Program (5:40)
  2. We the People... (2:52)
  3. Whateva Will Be (2:52)

met Consequence

4. Solid Wall of Sound (3:43)

met Busta Rhymes, Jack White en Elton John

met Marsha Ambrosius en Abbey Smith

8. Enough!! (3:20)
  9. Mobius (2:51)

met Busta Rhymes en Consequence

10. Black Spasmodic (3:03)
  11. The Killing Season (2:43)

met Consequence, Talib Kweli en Kanye West

12. Lost Somebody (4:18)

met Katia Cadet

13. Movin Backwards (4:41)

met Anderson .Paak

14. Conrad Tokyo (3:31)

met Kendrick Lamar

15. Ego (3:17)
  16. The Donald (5:22)

met Busta Rhymes en Katia Cadet

avatar van Bruno_6
Eerste album in 18 jaar. Benieuwd wat dat gaat geven...

avatar van lowieke
Kendrick, Talib Kweli, Kanye West, André 3000, Anderson Paak, Busta Rhymes, Elton John, jack White....

avatar van Angelo
lowieke schreef:

…hebben allemaal bijgedragen aan dit album, maar worden nergens expliciet vermeld als gastartiesten bij officiële verkoop- en streamsites (zoals bijv. bij iTunes, Amazon en Spotify). De vraag is dus of ze erbij gezet moeten worden.

Eerste indruk is trouwens behoorlijk positief. Vind het album actueel klinken maar tegelijkertijd slaat het duidelijk een brug naar die old school ATCQ-stijl (jazzy, lome beats etc.).

avatar van alexander-r
Op het eerste gehoor erg vet. Had ik niet verwacht, aangezien oude garde meestal erg tegenvallen met nieuwe albums.

Valt me ook op dat de laatste tijd nog amper van dit soort hiphop gemaakt word.

avatar van ThingMan
Ben zeer benieuwd naar deze plaat. Ga hem snel een luisteren als ik tijd heb.

avatar van Mathough
Hoor ik in 'Enough!!' nou een stukje van een sample welke ook werd gebruikt in 'Bonita Applebum'? Erg tof nummer trouwens!

avatar van lowieke
Angelo schreef:

Ik heb ze allemaal gehoord.. is meedoen niet voldoende? (serieuze vraag)

Toegegeven sommige vallen bijzonder tegen... Jack White vind ik niet echt wat toevoegen... Eerder storend t.o.v. het geheel van het album. En ik dacht in eerste instantie 'Wauw eindelijk Kanye en Talib weer op 1 nummer' maar daar roept Kanye één zin in een soort echo (godzijdank dat ze die rol toebedeeld hebben aan Kanye en niet Talib ).

avatar van Holla
Hier heb ik nou echt zin in, een nieuwe ATCQ

avatar van bennerd
Ik ook. Dit mag zelfs zo hard tegenvallen dat het in feite niet meer kan tegenvallen.

Metgezel
Geile cover ook

avatar van Jessensei
Misschien wel de positieve verrassing van het jaar.

avatar van Roi
Roi
Staat op Spotify! Ben net begonnen met luisteren maar het klinkt al erg goed.

avatar van Kos
Kos
OMG wat is ie lekker.

avatar van Angelo
lowieke schreef:
Ik heb ze allemaal gehoord.. is meedoen niet voldoende? (serieuze vraag)

De richtlijn is altijd geweest om alleen gastartiesten te vermelden wanneer ze uitdrukkelijk genoemd worden (digitaal en/of bij fysieke exemplaren). Gastartiesten die "uncredited" zijn, horen daar dus in principe niet bij; daarom had ik ze ook bewust niet ingevoerd.

Toevallig is er zojuist op Pitchfork een volledige lijst gepubliceerd met alle deelnemende artiesten. Daar zie je bijv. bij het nummer Melatonin dat de vocalen verzorgd worden door Q-Tip, Marsha Ambrosius en ene Abbey Smith. Die laatste twee werden voorheen ook nergens vermeld, dus ik ga er van uit dat ze er bewust voor hebben gekozen om alle deelnemende artiesten achterwege te laten.

Als het goed is, verschijnt dit album volgende week fysiek (vinyl/cd), dus misschien even afwachten wat het hoesje aangeeft.

avatar van vinylbeleving
Oh My God, Busta flowd weer als een malle
De eerste indruk is positief!

avatar van bennerd
Dit is ongelooflijk sterk.

Dit is ouderwets genieten!

avatar van thgryda
Ik geloof jullie niet, daar! Toen ik over deze plaat hoorde dacht ik: "oh nee, doe dat nou niet". Ik hoopte stiekem op een leuk meevallertje genre De La Soul (wel eens leuk om te pompen maar niet legendarisch of zelfs maar uitstekend te noemen). Nu moet ik gaan geloven dat het echt een goed album zou zijn? Dat ook nog actueel zou klinken maar toch de typische Tribesound bevat? Hmmmm, het is natuurlijk zo dat the guy called West de pedalen kwijt is dus misschien is het terug tijd voor a Tribe Called Quest maar dat moet ik dan toch maar zelf eens horen.

Angelo schreef:

Klopt, Anderson Paak komt bijvoorbeeld heel vaak voor Compton van Dre maar in 1 van de laatste nummers staat hij hier niet als gastartiest terwijl hij duidelijk te horen is maar ook daar zou dat liggen aan het feit dat hij niet als gastartiest vermeld staat op de albumhoes. Het is wat het is, de richtlijnen zijn wat ze zijn en je kan daar beter consequent aan houden...

Angelo schreef:

Over het algemeen zijn 'uncredited gastartiesten' artiesten die de achtergrondzang verzorgen of iets subtiels toevoegen (zoals Kanye West hier). Hier zijn de meeste gastartiesten nadrukkelijk aanwezig en met het oog op MusicMeter als database zou ik een uitzondering maken.

Hendrik68
west schreef:
Dit is ouderwets genieten!
Zeg dat wel. A Tribe Called Quest stamt uit de tijd dat ik met enige regelmaat hip-hop draaide, zonder ooit een echte kenner te zijn geweest. A Tribe Called Quest heb ik altijd geweldig gevonden en deze plaat klinkt alsof ze nooit zijn weggeweest.

avatar van Holla
Deze plaat klinkt inderdaad alsof ze nooit zijn weggeweest, en ook ik dacht van: doe dit nou niet jongens. Conrad Tokyo, We the People en ook de nummers met 3 stacks en Paak zijn echt fantastisch, instrumentaal zit het weer heerlijk in elkaar. De allerbeste manier om af te sluiten voor deze groep, nu hopen dat Q-Tip nog even een solo of twee eruit perst.

avatar van Bruno_6
We the People... is erg sterk én actueel (net zoals Letter to the Free van Common trouwens).

avatar van Stalin
Filmpje met Q-Tip in zijn 9000 platen tellende collectie

avatar van Silky & Smooth
Q-Tip is al ruim 25 jaar bezig en ik heb nog nooit kunnen betrappen op een zwak optreden. Elke verse binnen zijn uitgebreide discografie is minimaal voldoende, maar eigenlijk altijd gewoon goed. Zijn unieke stemgeluid en flow spelen daarin een belangrijke rol, maar dan nog. Q-Tip is misschien wel de meest constante rapper in business. Op hoog niveau welteverstaan.

Ik twijfelde echter wel of hij en de andere Tribe-leden nog een minimaal voldoende album in zich hadden. Zeker 18 jaar na het matige The Love Movement en de dood van Phife. Desalniettemin keek ik reikhalzend uit toen het nieuws slechts enkele weken geleden bekend werd gemaakt. En wat was het een aangename verrassing! Vanaf het begin tot het einde luister ik gewoon weer naar een ATCQ-album dat klinkt zoals het hoort en tegelijkertijd fris en relevant is. Dit jaar bewezen een aantal grootheden nog steeds geweldige muziek te kunnen maken en A Tribe Called Quest sluit daar netjes bij aan. Een unicum binnen hip-hop!

We Got It from Here is een zeer divers album geworden met herkenbare ATCQ-beats en rappers die elkaar vloeiend afwisselen. Elk nummer is uniek en past toch perfect in het plaatje. Ook vind ik dat de 'terugkeer' van Consequence niet onopgemerkt mag blijven. Na Don't Quit Your Day Job heb ik vrij weinig van hem gehoord, maar hij blijft met alle gemak overeind naast Tip en Phife op bijvoorbeeld Black Spasmodic.

Er is maar één woord dat mij te binnen schiet bij dit album en dat is: tijdloos.

avatar van paddy pipedown
Phife is dood.
Dan kan de Quest toch geen nieuw album uitbrengen?

avatar van Silky & Smooth
Volgens mij is het wel grotendeels met een levende Phife opgenomen.

Silky & Smooth schreef:
Volgens mij is het wel grotendeels met een levende Phife opgenomen.

Yep is grotendeels opgenomen in 2015 en begin 2016. Hij heeft alleen het afwerken, mixen en masteren niet meer mee kunnen maken. Het enige nadeel aan het album. Ik heb hem toenstraks 2 keer gespind. Na de eerste spin was ik al positief maar pas na take 2 was ik helemaal om. Ik denk dat dit de beste comeback ooit is, op Dre na misschien.

avatar van Kos
Kos
Ik vind die track met Paak eigenlijk juist 1 van de mindere. Misschien samen met het te lang uitgerekte The Donald. Maar dat zijn echt zeldzame minpuntjes.

avatar van bennerd
Voorlopig zijn het hier We The People (hoe die beat erin slaat) en Dis Generation die het hier uitstekend doen. De rest is ook echt goed, daar niet van.

avatar van thgryda
Ik vind die track met Paak net heel vet. Voorts zijn The Space Program, We the People, Conrad Tokyo en Ego mijn favorieten. Ik ga nog geen score geven maar dit zou wel eens het album van het jaar kunnen worden voor mij...