Nujabes - Modal Soul (2005)

Japan
Hip-Hop / Jazz
Label: Hydeout

1. Feather (2:55)

met CYNE

2. Ordinary Joe (5:08)

met Terry Callier

3. Reflection Eternal (4:17)
  4. Luv (Sic.) Part 3 (5:36)

met Shing02

5. Music Is Mine (4:20)
  6. Eclipse (3:34)

met Substantial

7. The Sign (4:49)

met Pase Rock

8. Thank You (4:09)

met Apani B

9. World's End Rhapsody (5:41)
  10. Modal Soul (4:41)

met Uyama Hiroto

11. Flowers (3:59)
  12. Sea of Cloud (3:01)
  13. Light on the Land (3:55)
  14. Horizon (7:20)
ja blablabla...

dit is "gewoon" hiphop met jazz samples. jazz bestaat uit improvisatie Sampling gebruik(ook al zijn dat jazzsamples) zou ik niet als improvisatie willen zien....jij denk ik ook niet.

daarnaast gebruik je het woord beats wel heel vaak. het zijn nu juist die beats die er voor zorgen dat het geen jazz is...jazz heeft geen steady beat.

op deze wijze kun je ieder hiphop plaatje met jazzsamples wel subgenre jazz meegeven...lijkt me niet nodig het is namelijk "gewoon" hiphop want dat genre bestaat uit een steady beat met samples en rap (even kort door de bocht).

dit is dus naar mijn idee hiphop, jij denkt daar anders over, dus zou ik zeggen: verander straks het genre weer lekker naar hiphop/jazz.

verder zal he tme een grote zorg zijn, Ik was gewoon erg teleurgesteld dat ik bijzonder weinig jazz terughoorde zeker gezien zijn hoge positie in de jazz toplijst

edit: en bovendien werken we op mume niet met subgenres...genre is genre.

avatar van Gyzzz
Had een dergelijke discussie eerder eens bij een album van A Tribe Called Quest, en ben het ook hierin met fredpit eens dat het jazz aandeel in dergelijke platen marginaal is. Het zijn vooral de instrumentgeluiden die bekend zijn uit de jazz, maar deze zijn volledig verpakt in hiphoppatronen om tot een instrumentale hiphopplaat te komen. Jazz heeft een veel minder stevige, vastgepinde ondergrond dan hiphop, waardoor de hele sfeer volledig anders is.

let wel: ik ken niet dit hele album en baseer m'n punt nu even op wat los Nujabes werk dat ik ken.

avatar van MJ_DA_MAN
Deze plaat bevat naast allerlei jazz-samples ook een paar keer (wellicht eenmaal) ''echte'' jazz, dus het subgenre is terecht en een correctie daarop is onterecht, ook al is het maar één of een paar keer. En zo serieus als pretfrit dat doet moet je natuurlijk niet naar een genre kijken hier op de site, gezien dat onzinnig selectief is.

pretfrit schreef:

Je hebt mijn stukje dus niet erg goed gelezen. Ik zeg dat dit juist vaak meer is dan alleen de regelmatigheid van een beat. Daarbij stel ik dat de jazzsamples in die repetitieve beat hier zo overheersend zijn, dat het qua geluid gewoon klinkt als jazz. Dat bij elkaar gerekend zit het veel dichter bij jazz dan bijvoorbeeld A Tribe Called Quest, waar gewoon één of twee simpele jazzsamples achter elkaar gezet worden.

Gyzzz schreef:

Ja, die discussie had je toen met mij, en je had me uiteindelijk overtuigd. Echter: zoals ik hierboven toevallig al impliceer, is de jazzy kant bij A Tribe Called Quest wel veel minder prominent en anders van aard dan bij dit album.

Luister bijvoorbeeld naar Sea of Cloud. Wat daar naar 29 seconden inkomt is slechts beperkt onderhevig aan het terugkerende patroon van de beat. Het zijn steeds kleine elementjes, maar goed.

avatar van Gyzzz
Ik ga deze binnenkort eens beluisteren, lijkt me -jazz of geen jazz- hoe dan ook een interessante plaat.

thejazzscène
pretfrit schreef:

-Samplen moet je misschien niet als improvisatie zien maar hetgeen gesampled wordt wel dus kan het genre jazz van toepassing zijn.
-Jazz kan trouwens wel een 'steady beat'/ vast ritme hebben...

avatar van Shelter
zonder met sterke argumenten te komen, houd ik het ook op hiphop met jazz elementen

Sjaakspeare schreef:

Je hebt mijn stukje dus niet erg goed gelezen. [/quote]lees je ff mee

Ik zeg dat dit juist vaak meer is dan alleen de regelmatigheid van een beat.
nou dat hoor ik dus niet ik hoor vooral een regelmatige beat..maar ik luister met een "jazzoor" en jij waarschijnlijk met een "hiphop oor" Ik heb jou stuk heel goed gelezen maar ik ga in mijn commentaar daarop echt niet op ieder puntje van jou in...dus krijg je eenverhaal in grote lijnen waarin ik mijn standpunt nog eens duidelijk maak ( tjongjonge wat een uitleg )

vind ik dus niet

dat het qua geluid gewoon klinkt als jazz.
nogmaals....

Ik sanp jouw standpunt, wil nog niet zeggen dat ik he ter mee eens ben...verder zoals reeds eerder vermeld staat he tje vrij om he tgenre weer te veranderen

(edit: wow! excuses voor de slordige tekstfoutjes)

avatar van Niek
gaap...

thejazzscène schreef:

maar als hij die samples gebruikt dan is de jazz hier toch geen spontane improvisatie meer dus dan kun je op die gronden DIT album toch geen jazz meer noemen.

-Jazz kan trouwens wel een 'steady beat'/ vast ritme hebben...
ja, in jouw wereld wel (voor iedereen die het nog niet doorhad...deze discussie is al uitgebreid door ons gevoerd)

Niek schreef:
gaap...

het is niet mijn discussie hoor....

Ik probeer het nog een keer:

- pretfrit heeft 100% gelijk dat hiphop met jazz-samples géén jazz is, en dus niet als tweede genre hoort

- volgens mij beweerd hij dat op deze plaat nerges ''echte'' jazz staat, dat dus gewoon ingespeeld is i.p.v. gesampled

- máár: op deze plaat staat op één nummer, het titelnummer, wél echte jazz, ingespeeld door Uyama Hiroto zoals hij daar ook staat in de tracklist

Conclusie: het is maar een beetje jazz, geen 50/50; dat hoeft ook niet volgens de regels van MuMe, maar volgens mij heeft het genre jazz er altijd terecht gestaan.

pretfrit
evenn goed lezen MJ...ik zeg dat er inderdaad een nummer is waarop je zou kunnen zeggen dat er sprake is van "echte jazz"

maar dat is slechts een onderdeel van 1 nummer dan hebben we het dus over (even snel uit het hoofd 100:14:3 is mwah).... 2,5%

Op een gemiddeld Marco Borsato album staat nog meer jazz (al die saxsolo's..)

avatar van MJ_DA_MAN
Ok sorry daarvoor dan, maar dan is het maar net hoe snel je een tweede genre invult. Maakt ook verder niet uit imo; de muziek blijft hetzelfde.

MJ_DA_MAN schreef:
Ik probeer het nog een keer:

Mee eens, medegebruikers?

Ik vind het ook wat weg hebben van Motown soul....

pretfrit
Heb overigens net de discussie bij ATCQ gelezen.Bij dit album is het (naar mijn idee) eigenlijk precies hetzelfde verhaal.

Shelter schreef:

Ik vind het ook wat weg hebben van Motown soul....

ja...en ze maken ook gebruik van electronica..

Bíjna precies dan .

pretfrit schreef:

ja...en ze maken ook gebruik van electronica..

Sorry kon het niet laten even wat olie op het vuur te gooien...

MJ_DA_MAN schreef:
Mee eens, medegebruikers?

Nog steeds niet, uiteraard. Hiphop met dergelijk uitgebreide jazzsamples kan in mijn optiek gewoon doorgaan voor een combinatie van hiphop en jazz. Wat maakt dat ik vind dat de classificatie hiphop/jazz gewoon gehandhaafd had moet blijven.

avatar van MJ_DA_MAN
Maar ik zeg wel dat jazz als tweede genre op zijn plaats kan zijn omdat er dus ook ingespeelde jazz in zit .

avatar van Sjaakspeare
Ja, weet ik. Ik bedoel alleen te zeggen dat ik 'jazz' als tweede genre hier ook zonder ingespeelde jazz op zijn plaats zou vinden. Ik vind de klank en vorm belangrijker dan de tot standkoming.

pretfrit schreef:
Op een gemiddeld Marco Borsato album staat nog meer jazz (al die saxsolo's..)
Ik wil hier wel aan toevoegen dat Borsato natuurlijk amper ''jazz'' klinkt, en dit absoluut wel. Het is maar net allemaal waar je rekening mee houdt en verder is het een eindeloze discussie.
Sjaakspeare schreef:
Ja, weet ik . Komt ook wel wat overheen met het eerste deel van dit bericht.

avatar van Kos
Kos
Het heeft gewoon een jazzfeel. Klaar. Als je naar een album als dit luistert komt het jazzgevoel door de samples etc. zeker naar boven, itt een Marco Borsato (wat een onzinnige vergelijking .) het is niet omdat er saxofoon wordt gespeeld dat het meteen jazz is, het is de manier waarop.
Verder kwantificeren lijkt me nutteloos.

pretfrit
ik vind het geen jazzfeel hebben...dus.

gaan we uit van gevoel of gaan we uit van de feiten?

laten we maar uitgaan van gevoel he jongens (heeft er nog niemand een correctie opgestuurd?)

Improvision
Het hangt er gewoon van af hoe je jazz definieert.

Als het om de techniek gaat, soleren, improviseren,... dan is dit inderdaad geen jazz.
Als het om gevoel gaat wel, het jazz-gevoel is heel prominent aanwezig.

(EDIT: Ik zie dat het ondertussen hierboven ook al is aangehaald.)

Langs de andere kant is het samplen gewoon een onderdeel van hiphop. Met als gevolg dat een hoop samples met een hiphopbeat, enkel hiphop zijn. Gewoon omdat Nujabes de samples in hun waarde heeft gelaten wil dus nog niet zeggen dat dit ook als jazz mag bestempeld worden. Staat er bij Dilla's albums ook de tag 'soul'? Ook al staat er een D'Angelo op het album? Ik dacht het niet.

Eigenlijk een totaal nutteloze discussie, beoordeel gewoon de muziek, jazz of niet. Natuurlijk wel lastig als je je hier niet aan verwacht had.

pretfrit
oh ja en voor de slimmerikken onder ons die nu over Marco Borsato gaan dooremmeren...er staat een smilly achter die opmerking en ik herhaal hier nogmaals dat het natuurlijk bewust een onzinnige vergelijking is ...

plaats de opmerking in een kader...(zucht)

Improvision schreef:

Langs de andere kant is het samplen gewoon een onderdeel van hiphop. .

om een heel lang verhaal kort te maken...dus ook jazzsamples maakt het gewoon hiphop.

dat er ergens wat los op een piano wordt gepingel maakt het nog geen jazz...zeker niet omdat de beat die als leidraad wordt gebruikt gesampeld en retestrak is (wat wil je het is een sample)

Ik vind het in ieder geval totaal geen jazzfeel hebben...en daarmee is het allemaal begonnen.

maar verander het gewoon weer in hiphop/jazz ..na mij zal er vast wel nog iemand komen die ook niet begrijpt waarom dit jazz zou zijn. kunnen we de discussie weer oprakelen.

avatar van MJ_DA_MAN
Nee hoor, ik ben het er, uiteindelijk, volkomen mee eens dat dit 100% hiphop is en geen hiphop/jazz (op de ''echte'' jazz op nummer 10 na dus, bijna 100% dus ).