The Roots - Illadelph Halflife (1996)

Label: Geffen

1. Intro (0:34)
  2. Respond / React (5:07)
  3. Section (4:09)
  4. Panic!!!!!! (1:24)
  5. It Just Don't Stop (4:33)
  6. Episodes (5:56)

met Dice Raw

7. Push Up Ya Lighter (4:36)

met Bahamadia

8. What They Do (5:57)

met Raphael Saadiq

9. ? Vs. Scratch [The Token DJ Cut] (1:47)
  10. Concerto of the Desperado (3:38)
  11. Clones (4:54)

met Dice Raw

12. Universe at War (4:55)

met Common Sense

13. No Alibi (5:11)
  14. Dave Vs. Us (0:50)
  15. No Great Pretender (4:25)
  16. The Hypnotic (5:19)

met D'Angelo

17. Ital (The Universal Side) (4:53)

met Q-Tip

18. One Shine (5:40)

met Cassandra Wilson en Joshua Redman

19. The Adventures in Wonderland (4:34)

met Ursula Rucker

20. Outro (0:15)
Maarten||
Dit album is gewoon schandalig goed, die elke hip-hop fan echt gecheckt moet hebben.

rico-bballer
Dit blijft zo geniaal!! Black thought is ziek en die vibde die als 1 dikke lijn door het album loopt is geweldig.

|Joël|
Black Thought is inderdaad geniaal op deze plaat, Q-Tip trouwens ook op Ital (The Universal Side)
Gewoon beste Hip-Hop album ooit vind ik dit!
Welke tracks hebben jullie eigenlijk bij "selecteer 4 favoriete tracks"?
Ik heb zelf: Respond/React, What They Do, No Great Pretender en Ital (The Universal Side).

Push Up Ya Lighter, What They Do, Clones en The Hypnotic

avatar van FunkyMonk
Push Up Ya Lighter, No Great Pretender, Clones & What They Do.

|Joël|
Ze zijn allemaal zo mooi

avatar van P Jay
Ik verlaag naar 4 *. Enkele nummers pakken me niet echt (voornamelijk door de té subtiele en stripped down productie) en daarom vind ik 4,5* misschien wel een iets te hoog cijfer. Uiteraard blijft dit een erg sterk album. What They Do vind ik zelfs één van de beste nummers die ik ken, zo relaxed en chill! Ongelooflijk...
Helaas winden enkele andere nummers me iets minder op. (al is dat wel erg fout geformuleerd )

avatar van Niek
Om met P Jay's woorden te spreken: Alle nummers winden mij hier op . Gek genoeg (aangezien die toch vrij populair is) vind ik enkel Clones iets minder. Werkelijk briljant album. 5*

raffael77
Idd Niek en ik denk zelfs wel hun beste ding ooit. Nummers sluiten goed aan met toen nog goede rappende Black Thought.

Nu vind ik The Roots iets te veel zijdig met te veel experimenten naar andere genres.

Niek schreef:

Ik vind Clones wel erg vet. De energie die in de raps zit en dan steeds die prachtige Soulvolle tussen stukjes.

raffael77 schreef:

Gek genoeg ben ik helemaal weg van dit album maar heb ik me nooit in ander werk van The Roots verdiept.
Zijn er nog aanraders die een beetje in het verlengde van Illadelph Halflife liggen?

avatar van J.M.
Things Fall Apart is ook erg goed, ik luister dat album pas een week ofso maar ook van dat album ben ik erg onder de indruk met echt geniale nummers ertussen.

avatar van MJ_DA_MAN
|Joël| schreef:

Al het andere werk van The Roots?

|Joël|
Haha ja dat is natuurlijk een logisch antwoord maar ik hoor vaak mensen zeggen dat ze minder zijn geworden enzo. Ik bedoelde meer welk album van ze zeg maar naast Illadelph Halflife een grote aanrader is.

avatar van Chrisseh
Tja, het nieuwere werk klinkt wel anders, maar heeft nog steeds die Roots-vibe. Ik zou aanraden ze ongeveer chronologisch (Things Fall Apart, eventueel Phrenology, The Tipping Point, enz.) te beluisteren.

Edit: 'minder' vind ik dus echt niet waar, wel anders. Zoals ik net ook zei; anders maar het 'voelt' wel hetzelfde. (Het kan ook nooit goed zijn; doen ze wat anders, zijn ze te experimenteel, doen ze hetzelfde, zijn ze niet innovatief genoeg). Maar ik raad, als je deze vet vind, dan vooral Things Fall Apart aan.

avatar van P Jay
Ik ben fan van Do You Want More??!!!? uit '95 (misschien wel voor mij hun beste album)! Wel even iets anders dan hun later werk! Maar zeker het proberen waard...

avatar van FunkyMonk
Things Fall Apart zulje zéker appreciëren vinden alsje deze goed vindt.

|Joël|
Oké Things Fall Apart die wordt het.

avatar van Rhythm & Poetry
Ik ben zojuist verliefd geworden (helaas voor mij niet op een meisje) op dit album. Lyrics, flow, delivery, producties, de puntjes worden echt op de i gezet bij dit album. Een meesterwerk, van The Roots, en een schande dat ik hier lange tijd maar een 4,5* voor heb gegeven. Kan ik dat goedmaken? Ja, met een welverdiende plaats in mijn top 10.

avatar van J.M.
Als iemand deze nog wil kopen, hij kost 5€ bij cosmox.

avatar van jelmer19
Thx voor de tip.
ik heb hem gelijk besteld

tuktak
zo eindelijk dit album kunnen kopen, toch wel erg blij mee. had hem natuurlijk allang op een andere manier, dit niveau albums hoort echter gewoon origineel in de kast te glimmen. bijna de gehele the roots verzameling compleet nu, misschien wel de beste hiphop formatie ooit. zeker over zo'n langere periode van albums bekeken.

avatar van Yzzné
Zeker een lekkere album die heerlijk wegluisterd en bij sommige nummers doet Black Thougt me denken aan Nas weet niet hoe dat komt
Verder klinken de beats zo lekker rustig en chill en dan black thougt (toch wel de beste van de groep) over de beats vind helemaal perfect. En goeie gastartiesten maken het voor mij compleet

Een dikke 4.5* met uitschieters als Clones, What They Do en ook Episodes vind ik lekker klinken

avatar van MurryMusic
WAT een topplaat. Heb hem binnengehaald voordat ik op reis ging, en hij is bevalt zeer. Ik herken niet alle mc's maar de rhymes zijn dope. Met de beats is het ook goed gesteld. Ik heb dit album al een paar keer beluisterd, maar ik ga hem deze vakantie (en later) nog vaker beluisteren

avatar van Ilyasse15
What they do vind ik 1 van de beste hiphopnummers ooit.

avatar van Carolaah
Zucht. Kijk, dít is nou hiphop zoals ik het graag zou zien.
Nooit veel van hiphop gehouden, op één band na, juistem.. Deze dus.

Gewoon goed, niet teveel gedoe om de muziek heen, nee, gewoon goede beats, vlammende teksten, heerlijke vocals, lekkere refreintjes en niet te vergeten een hele goede flow.

Dit is absoluut een topalbum, klinkt toch iets minder commercieel dan bijv. Phrenology en The tipping point, ondanks dat daar ook niet veel commercieels aan is, maar da's even de enige manier waarop ik het misschien uit kan leggen.. Er wordt nog niet veel aan de beats gesleuteld om het eruit te laten springen, maar ze zijn gewoon lekker zonder al die franje..

Ik zet de plaat nu even op een 4,0 die in de toekomst bijna zeker wetend wel zal groeien, ik gun het nog wat tijd.

avatar van Niek
Carolaah schreef:
klinkt toch iets minder commercieel dan bijv. Phrenology en The tipping point,
Die laatste kan ik inkomen (ben ik gewoon mee eens), maar Phrenology? Dat is een van de meest experimentele platen die ik ken. Sowieso de meest experimentele van The Roots. Verder zijn Thought @ Work, Water, Rock You ed tracks toch gewoon het tegenovergestelde van commercieel. Dan vind ik deze plaat vele malen toegankelijker. Ik denk zelfs de meest toegankelijk van alle Roots-platen, samen met Things Fall Apart misschien. Zoals je zelf zegt: geen gekke dingen, gewoon goede beats, goede raps, goede flows, goede refreintjes etc. Hoe dan ook, ik ben dus wel benieuwd wat je precies commercieler (of minder niet-commercieel) vind aan Phrenology ivm deze plaat..

avatar van Carolaah
Niek schreef:

Zoals ik zei, ik vind die andere twee platen ook niet bepaald commercieel, maar toch ietsje meer.. Bij Phrenology vind ik dat bijvoorbeeld bij tracks als 'sacrifice' (ft. Nelly Furtado), vind ik trouwens een zwaar minpunt van de cd. En verder, 'Pussy Galore' (komt door die beat vind ik), Complexity (valt opzich mee, maar naar mijn gevoel toch wat zoetsappiger gemaakt) en ja ik wil The seed 2.0 is een steengoed nummer, maar ik durf niet te ontkennen dat er wel een lichtelijk commercieel jasje omheen hangt..
Met thougt @ work is niks 'mis' dat vind ik echt een ge-wel-dige track evenals de andere nummers die je noemde

maar ja, da's hoe ik het ervaar. Zulke tracks zie ik op Illadelph Halflife dus niet echt terug.. Iets minder spectaculair.. Vind dat experimentele aan Phrenology echt geweldig, alleen sommige tracks zijn ook weer echt wat minder.

Maarten||
Ilyasse15 schreef:
What they do vind ik 1 van de beste hiphopnummers ooit.

Dan vind ik weer Clones een tikkeltje beter.

|Joël|
What They Do is gewoon heel speciaal, zeldzaam heerlijk relaxed.

CaliLove
Tracks zoals What They Do zijn helemaal niet mijn soort tracks....