Iron Maiden - Iron Maiden (1980)

Label: EMI

1. Prowler (3:57)
  2. Remember Tomorrow (5:28)
  3. Running Free (3:17)
  4. Phantom of the Opera (7:09)
  5. Transylvania (4:19)
  6. Strange World (5:32)
  7. Sanctuary * (3:16)
  8. Charlotte the Harlot (4:13)
  9. Iron Maiden (3:36)
  10. Burning Ambition * (2:40)
  11. Drifter [Live] * (6:04)
  12. I've Got the Fire [Live] * (3:14)
avatar van Val.broman
MichelDumoulin schreef:

Hoezo, metalfist? Jij vindt Phantom of the Opera een volle * minder waard dan het gemiddelde?

Ik vind Phantom of the Opera toch wel een volle 5* waard!
Hij bedoelt dat je voor het album zoiezo al een 3.5 moet geven omdat Phantom erop staat. Het nummer opzich is idd een 5*

avatar van metalfist
Inderdaad, zo bedoelde ik het.

avatar van Kef
Kef
Een van de beste debut platen ooit gemaakt. Ook vandaag de dag nog steeds een classic. Zo zou het ook altijd blijven.
UP THE IRONS!

Joy
platespelert weer eens afstoffen

kheb 5 maiden klassiekers liggen, middagje maiden, te beginnen met deze uiteraard
wat ik vooral mooi vind aan deze is het rauwe ongepolijste, en de langzame balladachtige stukken

sanctuary staat niet op mijn plaat en ik vind het nummer er ook niet thuishoren

dus, een dikke 5

stuart
Vraag aan Joy: staat Sanctuary origineel niet op de plaat? Uit interesse:waarom vind je het er niet thuishoren?

avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
Op mijn vinyl-exemplaar van 1980 staat Sanctuary er ook niet op.
Wikipedia vermeldt als volgt: April 14, 1980, was the first full-length album by Iron Maiden, reaching number 4 in the UK album charts. It was released by EMI in the UK. The album was released a few months later in the U.S. originally on Harvest/Capitol Records and subsequently Sanctuary Records/Columbia Records and included the song "Sanctuary", which had been released in the UK only as a single, added to the track listing. In 1998, just like all other pre-X Factor albums, the album was re-released, and "Sanctuary" was added in all territories.
Dus het album zonder Sanctuary is de originele versie, voor Europa althans.

Joy
stuart, ik ken de versie zonder sanctuary vanaf het begin

pas later leerde ik dat nummer kennen, ik vind het mede daarom een vreemde eend in de bijt

altijd als ik de plaat draai zit in mijn hoofd de volgorde zonder sanctuary

los daarvan vind ik het nummer een stuk zwakker dan de rest

kortom, de versie zonder is een 5 waard, de versie met een 4,5

stuart
Bedankt voor je antwoord. Ik vind het wel een lekker nummer, hoewel ik het refrein niet zo sterk vind; maar de riff stuwt het nummer wel lekker voort. Maar goed, ieder zijn voorkeur.

avatar van Sebashuis
wel leuk om te weten (voor mezelf) dat ik deze plaat door de matige productie toch nog gelijk goed vond klinken, (iets wat mij bijna nooit overkomt)

en dat ik deze een keer in de frs zag staan toen ik 6 jaar was en dacht "dit is echt het extreemste van het extreemste! die gasten van Iron Maiden zijn echt niet wijs, en de fans al helemaal" en dat kwam besef ik me nu alleen maar door de cover.

10 jaar later is Maiden mijn favoriete band en blijft deze plaat geniaal! ook al is het de enige van Maiden met kortere nummer die tekstueel gezien nergens over gaan.

(en als je de productie echt niks van kan je altijd nog 1 van de vele live versie checken van zo ongeveer 50% van de plaat.)

Maiden!! Maiden!! Maiden!! Maiden!! Maiden!! Maiden!! Maiden!!

avatar van Germ
Germ (crew)
Ik ben er helemaal uit... Dit is het beste wat Iron Maiden ooit gemaakt!

Een terechte plaats in mijn top 10!

Germ schreef:
Ik ben er helemaal uit... Dit is het beste wat Iron Maiden ooit gemaakt!

Een terechte plaats in mijn top 10!

Go Germ Go....jij hebt er verstand van.

avatar van Karma_To_Burn
Lekkere plaat zeer zeker te weten..
Nog niet de metal sound die Iron Maiden met Bruce kreeg.. maar meer de rock/hardrock kant op..
Running Free lijkt tochwel verdacht veel op de style van Kiss.. wat ik opzich ookwel leuk vind om tehoren!
Goede zanger.. en een bandje wat zijn best doet iets hoorbaars neertezetten..
Op dit album is Iron Maiden nog heerlijke Rock! nog geen sprake van metal
4 sterren!

avatar van AGE-411

Op dit album is Iron Maiden nog heerlijke Rock! nog geen sprake van metal
4 sterren!

Gek.

Maar dit vind ik de enige goede plaat van Iron Maiden.

Zang, drums, bas en gitaar en songwriting zijn perfect hier.

AGE-411 schreef:

Dit is echt wel heavy metal hoe het bedoeld is te zijn hoor

Heeft Maiden niet de hele NWOBHM ontketent?

haveman
Dit is toch wel het beste Maiden album.

Luister ook naar Maiden Japan!

avatar van Leonard91
Sebashuis schreef:

Dat had ik ook! Zo ben ik ooit met Iron Maiden en Marilyn Manson begonnen. Ga nu mijn hele maidencollectie herbeluisteren. Deze plaat is in ieder geval altijd lekker. Productioneel niet helemaal geweldig, maar dat wordt gecompenseerd met een paar geweldige nummers. Laat ik Phantom of the Opera toch wéér noemen, het is nou eenmaal een fenomenaal liedje.

avatar van Axl_Rose
Leonard91 schreef:

Haha, idem... op basis van de hoezen dacht ik toen echt dat Iron Maiden werkelijk de extreemste muziek ooit was Boy was i wrong...

On topic: dit blijf ik Maiden's beste werk vinden... Ook interessant om te zien dat een nummer als Remember Tomorrow de blauwdruk betekende van Metallica's Fade to Black, Sanitarium en One...

Akron777
Geniaal debutalbum. Ik ben dan wel niet zo pro-di'Anno, maar qua muziek zit het toch echt uitstekend in elkaar. Het begin van Prowler is al fenominaal, van de flink jankende gitaren in het intro. Phantom of the Opera steekt er toch echt wel eens flink bovenuit. En uiteraard Dave Murray met zijn 'Charlotte the Harlot', naast Eddie toch ook wel een belangrijk geesteskind van de band. En tenslotte, Iron Maiden zelf. Hebben ze ooit een concert gespeeld zonder dit nummer te gebruiken? Ik was zo'n twee jaar terug in de Brabanthallen gaan luiseteren naar hen. Ik en de andere fans waren nog al geshockeerd toen het concert gedaan was (met always look on the bright side of life) zonder de openingsriffs van het nummer gehoord te hebben.

avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
Deze morgen heb ik nog eens het officiële debuut van Iron Maiden, ook alweer uit 1980 dus 29 jaar oud, laten knallen en hier kun je dus weinig verkeerd over zeggen. Dit is een klassieker, met heerlijke riffs, prachtige solo’s, een superstrakke ritmesectie en een lekker rauwe zanger. Later werd Iron Maiden een beetje minder rauw maar tot en met Seventh Son bleven ze volgens mijn bescheiden mening op een hoog niveau muziek maken. Mijn favorieten op dit album zijn The Phantom of the Opera (die break met geweldige solo’s), de prachtige instrumental Transylvania en Charlotte the Harlot. In het begin had ik veel moeite met Strange World, nu gaat dat al beter en zie ik Strange World eerder als een rustpunt.

avatar van Kronos
Strange World was juist meteen een van mijn favorieten songs op dit album, samen met Remember Tomorrow en eigenlijk alle andere nummers.
Alleen het nummer Iron Maiden zelf vind ik wat minder maar het is wel een prima afsluiter.

AGE-411 schreef:

Dit is echt wel heavy metal hoe het bedoeld is te zijn hoor

Beetje laat maar beter laat dan nooit..
Nee ik vind dit persoonlijk geen Metal maar Hardrock.. pas met Bruce kregen ze zwaardere teksten en meer een Metal tint...
Maar dit is een persoonlijke mening.. al denk ik dat er vast wel mensen het met me eens zijn.. maar niet te min een heerlijk album hoor!

avatar van Kronos
Dit album is juist het toonvoorbeeld bij uitstek van wat heavy metal is.

Karma_To_Burn schreef:

Beetje laat maar beter laat dan nooit..

Dit is 1980!!!

Wat is metal dan? Judas Priest? Kiss? Rainbow?

Deze plaat is een van de eerste platen die de era van de NWoBHM inluidden.

The Oath
Kingsnake schreef:

Dit is 1980!!!

Wat is metal dan? Judas Priest? Kiss? Rainbow?

Deze plaat is een van de eerste platen die de era van de NWoBHM inluidden.

Judas Priest, Motörhead, Saxon, Black Sabbath

The Oath schreef:
Judas Priest, Motörhead, Saxon, Black Sabbath

Black Sabbath rekent men niet tot de NWOBHM en de andere oudere bands die je noemt (Motörhead en Judas Priest) kenden wat inspiratie betreft in die periode een heropleving. Black Sabbath is juist een van die toen al oude bands waarop die stroming terugviel toen punk in Engeland zo goed als dood was. Dat was eind jaren zeventig, begin jaren tachtig.

En Iron Maiden behoort met zijn debuut dus inderdaad tot een van de eerste bands die de golf voortbracht. In de muziek van de twee eerste albums van Iron Maiden zit trouwens ook nog regelmatig iets van het rauwe punkgevoel.

En let goed op waar 'HM' voor staat. Juist, Heavy Metal. Met de basis van de muziek geheel in de zware en beukende gitaarrifs, vaak zeer snelle ritmes met volop afwisseling in de songs, is deze Iron Maiden zwaar edelmetaal van de zuiverste soort.

avatar van Karma_To_Burn
Enige wat ik er bij de eerste 2 platen in hoor is gewoon hardrock hoor.. gewoon die hele sound en gitaar effecten..
Judas Priest heeft ook veel hardrock platen.. maar ook metal.. wisselt sterk af bij hun.. Motorhead vind ik wel echte metal(de manier van zang/de gitaren noem maar op)
Iron Maiden werd ook Metal.. maar op de eerste 2 albums is het in mijn oren toch echt hardrock.. en zoniet dan wil ik weleens van jullie horen wat jullie metal en wat jullie hardrock vinden??

avatar van Kronos
Misschien is dat meer een onderwerp voor op het forum. Er is trouwens al een topic waarin daarover gebabbeld kan worden. Hier klikken.

The Oath
Karma_To_Burn schreef:

Dit is toch metal zoals het bedoeld is.
Hoge stem, hoog afgestelde gitaren, teksten over rebellie en 'life', melodische riff'jes en solo's.

Wat is metal dan volgens u?

stuart
Ik zit deze net weer even te beluistern en het blijft toch wel mijn favoriete Maiden album; lekker rauw , agressief en prachtige/sterke nummers aanwezig met voor mij als hoogtepunt The Phantom Of The Opera.