Iron Maiden - Iron Maiden (1980)

Label: EMI

1. Prowler (3:57)
  2. Remember Tomorrow (5:28)
  3. Running Free (3:17)
  4. Phantom of the Opera (7:09)
  5. Transylvania (4:19)
  6. Strange World (5:32)
  7. Sanctuary * (3:16)
  8. Charlotte the Harlot (4:13)
  9. Iron Maiden (3:36)
  10. Burning Ambition * (2:40)
  11. Drifter [Live] * (6:04)
  12. I've Got the Fire [Live] * (3:14)
avatar van Raveneye
Maidens eerste plaat en de punkinvloeden zijn wel degelijk te horen.

Echter, de unieke Maiden sound is zeer kenmerkend voor deze plaat, luister maar eens 'Phantom of the Opera', dat de basis vormt voor de bands latere werk.

Paul Di'anno zingt goed op deze plaat en op Killers ,maar voor mij is Dickinson toch de zanger die het meest bij Maiden past.
Hierbij moet uiteraard wel gezegd worden dat de band een flinke verandering heeft ondergaan, te beginnen bij ' The Number of the Beast'

Een van de Maiden albums die net niet bij de klassiekers hoort, ( voor mij althans), maar toch zeker tot de betere werken van de band behoort.

Topnummers: Remember Tomorrow, Phantom of the Opera, Transylvania en Iron Maiden

The Oath
Ik herhaal de vraag: Waar hoort iedereen punkinvloeden?

note VDG: onnodige qoute verwijderd

Joy
ach het klinkt wat rauw maar punk lijkt me ook onzin

de band heeft ook geen punkverleden en ik schaar dit eerder onder ordinaire hardrock

Ik herhaal mijn reactie.

avatar van Edwynn
En daarmee slaat Kronos de spijker op de kop. NWOBHM is een voortvloeisel uit de vermenging van klassieke hardrock, klassieke heavy metal en een dosis rebellerende punk. Dat geeft Iron Maiden zijn ruwe karakter ten opzichte van de bands uit de jaren 70.
Wie dat niet hoort is horende doof.

Joy
zal best ik vind het weinig met punk te maken te heben

avatar van Sebashuis
Punk invloeden of niet het is in ieder geval niet Boerenrock wat een onzin. De cover was ook gebaseerd op de punk muziek vanwege het kapsel van Eddie dat alle kanten opstaat. Of dit gewoon toeval was tussen wat de heer Riggs nog had liggen en de wensen van Maiden is mij niet bekend. Voor mij laat het een Metal achtige cover zien met een klein beetje Punk erin (net zoals de muziek)

Joy schreef:
normaal, iron maiden zo willen dat ze zon massaal stro en biersmijtende meute als fans had

Ik heb zeker geen hekel aan normaal maar ik denk dat de trouwe fanbase van Maiden toch iets groter is.

Akron777
Ik heb ook vaker geruchten gehoord dat deze plaat punkinvloeden bevat, alleen begrijp ik het zelf niet. Het kapsel van eddie op de cover is inderdaad meer punk dan metal.
Misschien toch eens een plaatje van normaal aanschaffen, wie weet kom ik nog op nieuwe ideeen.

Joy
dit heeft egwoon niks nada nop met punk te maken
ja het klinkt wat rauw, zeker in vergelijking met wat daarna kwam

maar punk?

in die periode was punk muziek gemaakt door randdebielen die niks konden, hooguit 3 akkoorden, en maar rammen, geen enkel nummer ook maar iets over nagedacht, ook maar iets van compositie , welnee, ene bak herrie maken we en de rest doet er niet toe

vergelijk dat met deze plaat en je snapt dat er totaal geen verband is

wat je hoort zijn stuk voor stuk krakers, reetestrak gespeelt, men wist hoe een gitaar , drum en bass kon klinken en wat je daar nog meer mee kon dan simpelweg raggen als een maloot, de balladeachtige nummers en stukken ondersteunen dat

einde discussie lijkt me

Misterfool
ik hoor wel degelijk veel invloeden van punk. en ik ben niet de enigste als ik het zo zie. punk is veel groter en belangerijker voor de muziek dan jij het doet voorstellen.

Akron777
Punk is zeker een bleangrijk genre geweest, weliswaar niet mijn genre maar het is zo. Zelf hoor ik die eigenschappen en invloeden niet? Kun je ons die invloeden anders vertellen?

avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
Ach, het blijft voor mij pure heavy metal. Enkel de kop van Paul en de hoes doen denken aan punk en voor de rest: geweldig debuut en de rest is geschiedenis. En hij draait nu zijn toertjes op mijn platendraaier.

vergelijk dat met deze plaat en je snapt dat er totaal geen verband is

Je 'bewijsvoering' is ronduit slap. Je snapt blijkbaar niet dat je verhaaltje niet uitsluit dat er toch een verband is.

Kronos wrote: Op wiki te lezen over de NWOBHM:

NWOBHM bands toned down the blues influences of earlier acts, incorporated elements of punk, increased the tempo, and adopted a "tougher" sound, taking a harder approach to its music.

Sneller tempo, rauwer geluid, hardere nummers. Dat zijn de elementen uit de punk die het genre hebben overleefd en in de metal terecht kwamen. HIer vooral te horen in Running Free, Charlotte the Harlot en Iron Maiden.

dus, jouw bewijsvoering bestaat uit ene quote, ooit door iemand geschreven, nee das hard bewijs zeg

man, er werd al fatsoenlijke hardrockmuziek gemaakt nog voordat de punkbeweging bestond, lijkt mij dat een plaat als deze daar eerder uit voortkwam dan uit de punkstroming

btw, die hele nwobhv kan me gestolen worden, de term ontstond omdat er toevallig net een aantal muzikanten muziek gingen maken met ene wat nieuwere inslag, meer niet

Sir Spamalot schreef:

Zo denk ik er dus ook over.

avatar van VanDeGriend
Off topic berichten, slowchat, opmaak verziekende quotes en getroll verwijderd

LocoHermano
Joy schreef:
dus, jouw bewijsvoering bestaat uit ene quote, ooit door iemand geschreven

Die van mij ook

Greg Prato van Allmusic.com: it was one of the first to merge heavy metal's power with punk's riffing and attitude, forging a blueprint for such genres as thrash, speed, and death metal.

Zijn definitie hierboven is the truth, the whole truth and nothing but...

zijn truth

ach who cares anyway, tiseen reetegoeie plaat en dat is het

Joy schreef:

Alsof invloeden van de punk zouden impliceren dat er voorheen geen fatsoenlijke hardrockmuziek gemaakt zou zijn. Denkfout nummer zoveel. En natuurlijk is dit album vooral heavy metal. Je dacht gelezen te hebben dat het eigenlijk een punkalbum was? Hopelijk luister je beter naar de muziek dan dat je teksten leest.

Joy schreef:

En die 'nieuwere inslag' was?

Joy
-dat is dan vooral je eigen denkfout, ik impliceer dat iig niet

-hopelijk lees je beter dan dat je luistert

-idd, welke nieuwere inslag, hooguit dat het allemaal brits was en dus een ander straatje dan de geijkte

je kan jan smit en nick & simon ook zomaar de new wave of young dutch artist noemen, is zon beetje hetzelfde onzinnige categoriseren

avatar van Kronos
En je kan ook ontkennen dat er gitaristen zijn die door Jimi Hendrix beïnvloed zijn. Nog meer op je hoofd slaan en je waant je Napoleon.

napoleon murphy brock uiteraard

ik voel me vereerd

(en nu maar snel ff googlen kronos;)

avatar van Lonesome Crow
Een perfect debuut van Iron Maiden, de productie is nog niet zo goed maar geeft dit album wel een zekere charme.

Het valt mij op hoe afwisselend deze plaat wel niet is, 2 ballads erop en een instrumentaaltje.
Ook nog een meezinger "Running Free" en eigenlijk jammer dat de laatste 2 nummers duidelijk minder zijn als de rest.

Hoogtepunt voor velen zal toch "Phantom of the Opera" zijn, de gitaar die de snelle zanglijnen volgen vind ik heel knap gedaan.

avatar van Kronos
Charlotte the Harlot in zijn geheel vind ik ook wat minder, maar dat rustiger deel in het midden van het nummer maakt heel wat goed.

Akron777
Zelf vind ik het titelnummer altijd al wat minder. De live versie op A Real Live One is daarentegen wel erg vet. Ik vind hem op de normale opname iets te mager. Charlotte the Harlot is ook minder, maar nog steeds een erg leuk nummertje.

Joy
de enige misser vind ik dan weer sanctuary, alsof die van een andere plaat er ff bij is geploft, of door een andere band gespeelt wordt

avatar van Kronos
Echte liefhebbers hebben vast wel een exemplaar waarop Sanctuary mist.

idd, de zelfgebakken versie

btw, wat is een 'echte' liefhebber?

btw, ik moet bij maiden altijd denken aan dit:

YouTube - Sum 41 - Pain For Pleasure

en aan metallica, en aan motorhead

avatar van Lonesome Crow
Ja, zo'n 20 jaar lang kon ik dit album zonder "Sanctuary".
Toen ik echter de CD van dit album had kon ik er maar niet aan wennen dat het nummer ertussen gepropt was (volgens mij staat die op mijn CD als 2de nummer).

Een goed nummer, daar niet van maar prop extra nummers altijd achteraan zou ik zeggen.

Ja, het tussenstuk van Charlotte is wel weer heel gaaf !

Joy schreef:
btw, wat is een 'echte' liefhebber?

Ik ben maar wat aan het geinen, Joy. By the way, van The Number of the Beast heb ik ook een exemplaar met zo'n vervelend extra slecht nummer erop (ik ben geen echt liefhebber van dat album, haha!). Gelukkig laat mijn cd-speler toe met twee knopjes in te drukken dat er tussenuit te halen.