Nas - Hip Hop Is Dead (2006)

Label: Def Jam

1. Money over Bullshit (4:16)
  2. You Can't Kill Me (3:15)
  3. Carry on Tradition (3:49)
  4. Where Are They Now (2:44)
  5. Hip Hop Is Dead (3:45)

met will.i.am

6. Who Killed It? (3:10)
  7. Black Republican (3:45)

met Jay-Z

8. Not Going Back (4:09)

met Kelis

9. Still Dreaming (3:37)

met Kanye West en Chrisette Michele

10. Hold Down the Block (3:58)
  11. Blunt Ashes (4:03)
  12. Let There Be Light (4:28)

met Tre Williams

13. Play on Playa (3:33)

met Snoop Dogg

14. Can't Forget About You (4:34)

met Chrisette Michele

15. Hustlers (4:06)

met The Game en Marsha Ambrosius

16. Hope (3:05)
  17. Shine On * (2:35)
  18. The N... * (2:48)
  19. Where Y'all At * (4:09)
avatar van Cath
Hmm.. Hiphop is Dead klinkt wel ok.. En vette clip:)

Cath schreef:
Hiphop is Dead klinkt wel ok
Dat is wat me juist het meest irriteerd aan deze Cd, wie heeft Nas het recht om dat te zeggen?? Het is niet omdat Nas zelf niet meer zoveel voorstelt dat hiphop dood is: GZA, Canibus, Immortal Technique, maar 3 artiesten die de dag van vandaag geniaal zijn. Ik verlaag dit momenteel zelf naar 2,5*. Nas' HipHop lijkt meer dood te zijn. Gastartiesten als: Snoop, The Game en Jay-Z. Ja erger dan dat word het niet..., en deze man durfde dan Mobb Deep in een recente intervieuw een schande noemen.

eazyfan schreef:

Of je luistert even goed naar de cd....

eazyfan
Heb ik gedaan, binnenkort nog wat meer, maar klonkt gewoon niet zo goed vond ik de eerste keer, maarja kan zeker nog 3* worden

avatar van Jordy
Ik bedoel dat je totaal niet lijkt te begrijpen waar dit album over gaat. Nas stelt zich het hele album de vraag wat de staat van hiphop is, of het dood is, en komt op het eind in Hope tot de conclusie dat "hiphop will never die". Dus beetje krom om je dan kwaad te gaan maken over het feit dat Nas een album "hip hop is dead" noemt.

eazyfan
Ik ben er niet kwaad om, maar alleen beetje minder. Maar ik snap wel wat Nas bedoeld. Uniek is dit zeker.

Jordy schreef:

Maar vind je ervan dan?

avatar van Jordy
Ik moet 'm nog even een keertje luisteren

avatar van MJ_DA_MAN
Shit wat is die beat van Carry On Tradition waardeloos. Maarja wat wil je met Stortch. Nog steeds erg ironisch dit nummer.

MJ_DA_MAN schreef:

Stel je niet zo aan man.
Wat is er mis met die beat, klinkt best goed

Hij zegt toch ook in het nummer:
''We the reason it died'' (Scott Stortch en Nas)

avatar van MJ_DA_MAN
Als ik hem niet goed vind en jij wel, dan stel ik me aan? Nee ik vind het gewoon te ironisch. Maargoed dat is puur meningverschil. Black Republican vind ik er nog steeds met kop en schouders boven uitsteken. Fantastisch nummer.

Poisonpen123
eazyfan schreef:

Helemaaal mee eens

avatar van BoordAppel

Hoe kan een beat ironisch zijn .

avatar van MJ_DA_MAN
Nee ik heb het over de tekst, die ironisch als je ziet wie de beat van dat nummer heeft gemaakt. Had ik al eerder een bericht over geplaatst:

MJ_DA_MAN schreef:
Maar wel dit: Beste Nasir, op het nummer Carry On Tradition loop je te klagen dat rappers het alleen om het geld doen enz. En dat doe je dan op een Scott Storch-beat...
Dat klopt niet hè.

avatar van Conway Twitty
Scott Storch of niet, ik vind die beat best leuk.

Mala Chica
Sample van Black Republican komt mij erg bekend voor.

Uit een film dacht ik.

Mala Chica
Ja het klinkt Godfather-achtig.

avatar van pascal83
Mala Chica schreef:
Ja het klinkt Godfather-achtig.

Yup Godfather II, optocht uit het Vito verhaal.

Pauper
BoordAppel schreef:
Hoe kan een beat ironisch zijn .

Niet zozeer de beat maar de man achter die beat, die zich schuldig maakt aan de titel van het album. Hij brengt producties op een punt waar je het niet meer serieus kan nemen (drukken zegt wel genoeg).

avatar van J.M.
Let there be light beste nummer van album, egt rlx beat en die Tre is ook fijn om naar te luisteren

Harco
Where Are They Now? heeft zo'n kutbeat.

avatar van J.M.
vind ik wel meevallen, kvind het wel leuk zo`n nummer ertussen

Harco
Ik niet. Klinkt als een nog mislukter mislukt Mos Def experiment.

Het probleem met dit album is in mijn ogen de naam 'Hip Hop Is Dead'. Teveel mensen hebben door deze naam een te hoge verwachting of op de een of andere manier een vooroordeel, hoe het album ook had mogen zijn. Ik heb het album nu een paar keer geluisterd, meer muzikaal, nog niet echt gelet op de lyrics. Ik denk dat het in ieder geval wel echte hip hop is. Er staan tot nu toe nog geen echte bangers op, maar er staan zeker een paar hele sterke nummers op. 'Can't forget about you' pakte mij bijvoorbeeld gelijk, dit nummer heeft echt een aparte sfeer. Om een juiste waardering te geven moet er dus op de lyrics gelet worden, maar ik vind het album zeker een 4* waard. Kwalitatief gezien een stuk beter dan bijvoorbeeld de albums van Jay-Z en Snoop Dogg. Het oordeel dat het commercieel is door alleen aan te geven dat Snoop Dogg en The Game erop staan vind ik nogal zwakzinnig. Zo commercieel is het nummer met The Game niet. Bovendien maakt de media en mensen zoals jij en ik een rapper commercieel of niet, The Game was nooit commercieel geweest als hij geen cd verkocht. Denk aan de verse van Murs: 'If I don't go gold, than my people say I flop, but if I go triple platinum I'm not hip hop.' En dat is denk ik ook waar het met dit album om gaat en waar Nas na Illmatic heel zijn carriere mee te maken heeft gehad. Omdat hij op Illmatic nog vrijuit kon rappen is dit ook zijn beste album geweest en waarschijnlijk zal hij dit nooit meer overtreffen, maar dit wil dus niet zeggen dat dit album niet goed is.

avatar van herbertwest
Jordy schreef:

Ik moet hem nog luisteren. (ik wacht braaf tot 19 dec) maar als dit klopt dan snap ik niet wat iedereen die hem al geluisterd heeft loopt te zeiken. (niet letterlijk iedereen natuurlijk maar je weet wat ik bedoel)

Trouwens wat voor neuk geeft het dat het nummer op een Scott Storch-beat is gemaakt, is het daarom gelijk commercieel of niet? Als een rapper, in dit geval Nas, zijn verhaal rapt en een boodschap brengt wat maakt het dan uit dat de beat door een producer is gemaakt die ook voor veel commerciele nummers verantwoordelijk is. Commercieel volgens de van Dale: gebaseerd op het maken van winst. Vind je dat voor dit nummer ook gelden? Ik in ieder geval niet...

avatar van Jordy
Nou nog even m'n mening.

Er is best wat aan te merken op dit album. Het is inderdaad een beetje ironisch om de staat van hip-hop te gaan overpeinzen over beats van Will.I.Am en Scott Storch. Ook blijkt wel weer wat een publiciteitsgrap die "beef" met Jay-Z was als je zo makkelijk weer bij elkaar op een plaatje gaat zitten.

Maar ik heb al lang geleden geaccepteerd dat Nas geen perfecte plaat meer zal maken, en met dat in je achterhoofd is 80% van dit album gewoon zeer te genieten, met een leuke rode draad en een paar heel erg leuke uitschieters (ik bedoel, holy crap, die Black Republicans beat...).

Ik hou het op een 3,5 *

avatar van Kos
Kos
Alleen jammer dat die klassieke strijkers Black republicans weer verneuken.

lariekoek