Nas - Hip Hop Is Dead (2006)

Label: Def Jam

1. Money over Bullshit (4:16)
  2. You Can't Kill Me (3:15)
  3. Carry on Tradition (3:49)
  4. Where Are They Now (2:44)
  5. Hip Hop Is Dead (3:45)

met will.i.am

6. Who Killed It? (3:10)
  7. Black Republican (3:45)

met Jay-Z

8. Not Going Back (4:09)

met Kelis

9. Still Dreaming (3:37)

met Kanye West en Chrisette Michele

10. Hold Down the Block (3:58)
  11. Blunt Ashes (4:03)
  12. Let There Be Light (4:28)

met Tre Williams

13. Play on Playa (3:33)

met Snoop Dogg

14. Can't Forget About You (4:34)

met Chrisette Michele

15. Hustlers (4:06)

met The Game en Marsha Ambrosius

16. Hope (3:05)
  17. Shine On * (2:35)
  18. The N... * (2:48)
  19. Where Y'all At * (4:09)
Jordy schreef:
lariekoek

Vind jij

Dutch Idiot schreef:
Het probleem met dit album is in mijn ogen de naam 'Hip Hop Is Dead'. Teveel mensen hebben door deze naam een te hoge verwachting of op de een of andere manier een vooroordeel, hoe het album ook had mogen zijn.

Inderdaad te veel mensen (waaronder ik) schetsten een bepaald beeld van dit album en waren misschien iets te enthiousiast gezien de titel. Iedereen dacht Nas keert terug naar zijn roots en gaat old skool zonder erbij na te denken dat dit vrijwel onmogenlijk is. Hoewel ik natuurlijk wel aangaf dat ik na de gelekte tracks toch vrij positief was ook al waren die nummers even wennen.

Ik heb het album nu een paar keer geluisterd, meer muzikaal, nog niet echt gelet op de lyrics. Ik denk dat het in ieder geval wel echte hip hop is. Er staan tot nu toe nog geen echte bangers op, maar er staan zeker een paar hele sterke nummers op. 'Can't forget about you' pakte mij bijvoorbeeld gelijk, dit nummer heeft echt een aparte sfeer. Om een juiste waardering te geven moet er dus op de lyrics gelet worden, maar ik vind het album zeker een 4* waard. Kwalitatief gezien een stuk beter dan bijvoorbeeld de albums van Jay-Z en Snoop Dogg.

Ook ik heb het album ondertussen een aantal keer geluisterd en hoewel het op het eerste gezicht niet zo veel voor stelt is het toch eigenlijk een dikke voldoende waard. Ondanks een aantal bekende gast artiesten en producers klinkt het nergens echt commercieel. Nummers als Where Are They Know (sample van Cyperss Hill misschien) en Who Killed It hebben juist die old skool sfeer. Over het algemeen is de sound van het album echt dope en zal daarlijk mijn rating dan ook aanpassen. Veel verwijzingen en tributes overigens ook naar old skool artiesten.

Het oordeel dat het commercieel is door alleen aan te geven dat Snoop Dogg en The Game erop staan vind ik nogal zwakzinnig. Zo commercieel is het nummer met The Game niet. Bovendien maakt de media en mensen zoals jij en ik een rapper commercieel of niet, The Game was nooit commercieel geweest als hij geen cd verkocht. Denk aan de verse van Murs: 'If I don't go gold, than my people say I flop, but if I go triple platinum I'm not hip hop.' En dat is denk ik ook waar het met dit album om gaat en waar Nas na Illmatic heel zijn carriere mee te maken heeft gehad. Omdat hij op Illmatic nog vrijuit kon rappen is dit ook zijn beste album geweest en waarschijnlijk zal hij dit nooit meer overtreffen, maar dit wil dus niet zeggen dat dit album niet goed is.

Het nummer met The Game is dan wel het toegankelijkst, maar ook dit is niet echt commercieel en dat zelfde geld voor die track met Snoop Dogg. En weer moet ik je gelijk geven, Nas heeft tegenwordig gewoon niet meer de vrijheid om te doen wat hij wilt en zeker onder Def Jam. Mensen zeuren trouwens steeds wel over commerciele producers, maar dat had Nas net zo goed op Illmatic. Large Professor, Q-Tip, Pete Rock en Primo zijn zo'n beetje de beste die je kan wensen op je debuut. Het bevestigd maar weer eens dat je met '''bekende'' namen ook een klassieker kan maken in plaats van een commercieel slap aftreksel. Hip-Hop kenners begrijpen zelf ook wel dat Nas het niveau van Illmatic nooit meer zal halen dus zet dat van je af en sta open voor deze plaat!

Kos
Probleem met die titel is dat als je met zo'n titel komt je wel echt HIPHOP-zoals het hoort- van-de -straat moet maken, met echte skills, cuts en beats die je hoofd op een neer laten gaan ( ) .

Ik moet zeggen dat ik niet het hele album gehoord heb, maar hij komt hier gewoon weer met die saaie en (het allerergste) quasi-epische samples van strijkers en oude klassieke rocknummers die iedereen kent om het heel zwaarwichtig te maken, zo van: 'beter dan dit kan echt niet! hoor je niet hoe groot deze geluidsmuur is?!' Net alsof mij het wat kan schelen hoe duur die samples zijn of hoeveel impact de originele nummers van die samples hadden. Het is me allemaal veel te Puffy/Kanye-achtig.

En dat is dus juist GEEN echte hip-hop.
Wat verschilt dit van bagger als Hate me Now? Rapskills heeft ie natuurlijk en die komen hier ook naar voren, maar dat alleen kan hem niet meer redden. Die producties zuigen, en als je met zo'n titel komt wordt je extra hard afgestraft.

Kos
Zul je straks zien dat ik het hele album na een paar luisterbeurten best oke vind .

avatar van BoordAppel
Ik vind het niet echt episch muurachtig eigenlijk (leuk woord, dat wel ). Vooral een beetje saaie beats. Het geheel komt ook wat ongeïnspireerd over, daar had collega Jay-Z ook al last van, al is het hier wat minder erg. Maar goed, heb het album ook pas voor de helft geluisterd dus misschien kom ik over een paar dagen ook tot de conclusie dat ik gewoon uit mijn nek loop te lullen.

avatar van FunkyMonk
Eerste keer beluisterd vandaag, sommige tracks vond ik lekker, andere minder:
Money over bullshit: Goeie opener! Misschien had hij dit nummer beter wat ingekort en er een intro van gemaakt, het zal binnekort misschien wel kunnen gaan vervelen, maar momenteel vind ik hem super; refrein is nice; Productie is gooeedd.
You can't kill me: Dit nummer vond ik vrij lekker. Nas spit goed. De beat deed me wat denken aan Small World maardan korter en krachtiger.
Carry the tradition: Deze ligt me niet. Duidelijk overbodig imo. Hier had ik liever Where y'all at zien staan.
Where are they now: lekkere old school vibe, dit nummer is best dope; hoe meer ik em opzet, hoe beter ik em vind; ik had eigenlijk wel meer vandit soort nummers verwacht.
Hiphop is dead: ja, dit kennen we...
Who killed it: WTF isdit? Wat Nas hier doet snap ik niet goed, heb snel gescipped (jammer, want vette bassline, deed me denken aan Rakim) Misschien moet ik hier nog aan wennen. Dacht even dat dit een interlude was...
Black republican: toch een klein minpuntje hier: ik vind die beat iets te bombastisch, en te dramatisch voor Nas. Maar verre van een slechte track, in tegendeel. Misschien ga ik em binnekort nóg beter vinden....Maar een classic, I don't know yet... Nas komt overigens duidelijk sterker als Jay.
Not going Back: Toch wel een van de betere collabos die ik van Nas en Kelis totnutoe heb gehoord. Dit vind ik een meevallertje in de positieve zin; geen hoogtepunt, maar gewoon leuk nummer.
Still Dreamin': NICE! Zeer layback, deze track, en daar hou ik wel van. Kanye en Nas vullen elkaar goed aan. Ja, dit wordt nog 1 van mijn favoriete tracks v/h album denkik.
Hold down the block: Ja, I was feelin' this one. Mark batson doet het zeker niet slecht. Dit klinkt al even goed als de vorige track.
Blunt Ashes: Nee; deze vind ik minder. Nas flowt nietgoed, en de beat is ook niet alles.
Let there be light: Nice one...nice one indeed!
Playa on playa: Aangenaam verrast hier! Shitt, ik vind dit echt een smoooth nummer. Snoop verpest het ditmaal niet. Hij komt vrij goed zelfs.
Can't forget about you: Productie is vet! Dat zangeresje doet het ook goed! (moeten we haar kennen van ergens ofzo?) Hoort zeker bij de vetste nummers van het album.
Hustlers Hmmm, nja, nee ik ben toch geen fan van deze song. Had een véél vettere Dre-beat verwacht, en het nummer heeft bovendien een stom concept.
Hope: Acappella, nog geen tijd gehad om naar de lyrics te luisteren. Wel leuk om zo af te sluiten.
Zo...Ik kan niet zeggen dat ik ontevreden ben, want het is zeker geen slecht album.(Duidelijk sterker als dat van Snoop en Jay, no doubt) Ik wacht nog even met stemmen...

ben het met funkymonk eens vooraal die who killed it is zo jammer dat hij niet gewoon normaal rapt. De beat van black republican vind ik dan wel weer erg dik. Ik vind dit de beste van de 4 albums die 'top' hadden moeten zijn game was aardig, jay ook en snoop is gewoon diep triest.

avatar van Niek
Wie is die vrouw die zingt op Can't Forget About You? Erykah Badu? Jill Scott? Wel in die richting toch?

avatar van FunkyMonk
Chrisette Michele heet ze, ze zou het nieuwe pareltje bij Def Jam zijn.

avatar van Niek
Ok, thanks!

avatar van J.M.
zij zingt ook dat stuk in Hope

avatar van FunkyMonk
Still dreaming is best een verslavend nummerrrr!

avatar van J.M.
Die ene lange regel in ''Not Going Back vind ik wel lelijk klinken, enige minpunt van dat nummer

Kos schreef:
Hm.. een Sunshine of Your Love sample. Niet zo geweldig.
Hoe kom ik hier nou bij? In-a-Gadda-da-Vida is het natuurlijk.

Poisonpen123
Nas is gewoon geen rapper van de wijsheid , als je iets wilt horen zoals HipHop Is Dead kun je beter KRS-One gaan luisteren
Def Jam is gewoon wack!!

Relax
PinkEclipse stemt eens geen 0,5 op een hiphop album!
Het is een wonder.

avatar van J.M.
maar die keel haalt wel weer het gemiddelde omlaag, keel is egt te irritant

avatar van MJ_DA_MAN
Relax schreef:
PinkEclipse stemt eens geen 0,5 op een hiphop album!
Het is een wonder.

Damn wat heb ik zin om heel zijn top 10 een 0,5 te stemmen. Laten we dat allemaal doen, en ook allemaal een 2e acount aanmaken en alles wat hij hoog stemt ook een 0,5 stemmen (sorry voor deze kinderachtige opmerking).

Dr.Greenthump
Ach wat geeft, dan gaan wij toch lekker massaal die Pink Floyd albums wat omlaag stemmen. Wie de bal kaatst kan em terug verwachten ...

avatar van psychonaatje
Uit mijn ervaring blijkt het sturen van een PM wel werkt. Gewoon rustig uitleggen dat je niet gelooft dat hij zoveel hip-hop albums heeft geluisterd als hij ze toch allemaal slecht vindt. Hij heeft er een heel stel weggehaald. Imo nog niet genoeg, maar goed.

Poisonpen123 schreef:
Def Jam is gewoon wack!!

Wat bedoel je met geen rapper van de wijsheid?

J.M. schreef:

Wat bedoel je met geen rapper van de wijsheid?

Zoals wijze dingen zeggen zoals KRS-One

psychonaatje schreef:

Dat lijkt mij ook het verstandigst, maar ik irriteer me er mateloos aan. En tja ik kan braaf een pm gaan sturen, maar hoe bewijs ik dat hij daadwerkelijk geen Hip-Hop albums luisterd. Blijf het toch triest vinden hoe sommige users te werk gaan op deze site. Hoe ironisch dat uitgerekend bij een album als All Eyez on Me de 0,5 stemmers juist nét geen Hip-Hop liefhebbers zijn. Maar goed mijn reactie was ook een beetje kinderachtig daar niet van.

p.s. - Pink Floyd is opzich best dope

J.M. schreef:

hehe,
bedankt voor de duidelijke uitleg, ik begrijp prcies wat je bedoelt

Ben je nou sarcastisch ?

Maar KRS-One is een filosoof die dus ook filosofisch rapt, allemaal wijsheid vliegt rond de oren.
Bij Nas hoor ik andere verhalen.. over QB enzo, niet over filosofische wijsheiden.

avatar van psychonaatje
Dr.Greenthump schreef:
Dat lijkt mij ook het verstandigst, maar ik irriteer me er mateloos aan.

Ja, ik ook, maar als wij nu met z'n allen Pink Floyd albums omlaag stemmen, komt er ongetwijfeld weer een reactie van Pink Floyd-liefhebbers en ik vrees dat wij een beetje outnumbered zijn, hier. Bovendien is het niet netjes: "Wat gij niet wil dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet", zou mijn moedertje zeggen (voor de mensen die de Bijbel hanteren "de andere wang toekeren", maar hip-hopliefhebbers zullen me onmiddelijk wijzen op de line Turn the other cheek and I'll break your fucking chin uit Protect Ya Neck ).

Ontopic: vandaag dit album geprobeerd, maar kwam er niet doorheen.

Kos
Pink Floyd is overigens 10 keer zo goed dan dit album.

psychonaatje schreef:

Achja hoe weten die Pink Floyd liefhebbers nou weer dat wij die albums niet hebben geluisterd en dat we in de minderheid zijn lijkt me ook niet zo'n probleem. Schaffen we toch lekker een paar ghost-accounts aan of ik bel wel een paar vrienden

Ik zie het meer als ''oog om oog, tand om tand''

Nee maar ik maakte ook een grapje natuurlijk. Je begrijpt onze frustratie denk ik wel. Geen probleem dat je dit album niet veel aanvind, maar licht het dan toe. Daar gaat het toch om bij deze site. Hij heeft zijn rating overigens toch al aangepast, maar zoals bij vele 0,5 stemmers heb ik nog steeds niet gehoort wat de reden daarvoor is.

Ontopic: vandaag dit album geprobeerd, maar kwam er niet doorheen.

Op wat voor manier dan. Ik bedoel het is toch vrij toegankelijk en het luisterd wel lekker weg. De sound is nergens echt commercieel en Nas flowt nog steeds als één van de beter rappers in de scène. Geen klassieker dat niet, maar zeker een aangenaam album.

Kos schreef:
Pink Floyd is overigens 10 keer zo goed dan dit album.

That's not the point dude ...

eazyfan
Ik vind dat jet gem. hier serieus wat te hoog ligt.