Kasperbert schreef:
Ik krijg nu toch ook zin om een recentie over deze plaat te gaan schrijven, dus bij deze.
In 2004 besloot Steven Wilson om een zijproject genaamd 'Blackfield' te gaan doen, samen met Aviv Geffen. Toen ik dat hoorde was ik nog niet zo weg van Porcupine Tree als ik nu ben, dus verwachtte ik hier ook niet veel van. Echter, nadat ik Porcupine Tree zeer ben gaan waarderen, heb ik me ook aan dat ene album Blackfield gewaagd. Het was leuk, maar het viel me toch lichtelijk tegen.
Nu, in 2007, staat over niet al te lange tijd ons Blackfield II te wachten. Echter zijn er al exemplaren uitgebracht en was hij al zo hier en daar te horen. Ik had de eer om zo'n plaat ergens in een winkel te horen. 'Blackfield' was niet heel bijzonder, dus dan zal dit ook niet heel veel bijzonders zijn. Dacht ik.
Ik zat er echter naast. Vanaf het eerste moment dat ik deze plaat luister lijk ik mij in een andere wereld te begeven waar Steven Wilson Koning is en ik zijn onderdaan. Al vanaf het eerste moment weet zijn gitaarspel me bij de keel vast te grijpen en me vast te houden. Exact hetzelfde gevoel wat ik heb bij Anathema's A Natural Disaster eigenlijk. 'Once' is een duidelijk voorbeeld van dit spannende, nog rustige gitaarspel. Opeens barst hetzelfde riedeltje een paar seconden helemaal los en worden we snel daarna getrakteerd op een refrein, waarop Steven Wilson belachelijk mooi en zuiver zingt (doet denken aan zijn zangspel van Lazarus bijvoorbeeld).
'Once' is slechts een van de weinige voorbeelden waarbij je opgesloten wordt door dat gitaarspel. Voor elk nummer geldt ditzelfde gevoel, hetzij door een gitaar, hetzij door een piano. Ook geldt voor elk nummer dat het zeer zuiver gezongen is. Het knappe is, is dat elk nummer toch verschillend klinkt, ondanks het feit dat ze dezelfde sfeer hebben. Zo klinkt 1000 people aanzienlijk rustiger en ligt het accent meer op de piano dan op de gitaar. Dan is Miss You weer een fanatieker en sneller nummer, maar ook vrolijker dan Once of 1000 People.
Al in al een bijzonder goed album en een aanzienlijke verbetering ten op zichte van 'Blackfield'. Sterker nog: dit komt aanzienlijk dicht in de buurt van het topniveau van Porcupine Tree zelve.
Hoogtepunten: Once, 1000 People, This Killer, Epidemic en My Gift of Silence. 4,5*
ik lees wel een hoop Wilson, terwijl Geffen toch minimaal gelijkwaardig is (tekstueel gezien helemaal)