Iron Maiden - Powerslave (1984)

Label: EMI

1. Aces High (4:29)
  2. 2 Minutes to Midnight (6:00)
  3. Losfer Words (Big 'Orra) (4:13)
  4. Flash of the Blade (4:02)
  5. The Duellists (6:07)
  6. Back in the Village (5:20)
  7. Powerslave (6:48)
  8. Rime of the Ancient Mariner (13:36)
  9. Rainbow's Gold * (4:57)
  10. Mission from 'Arry * (6:42)
  11. King of Twilight * (4:53)
  12. The Number of the Beast [Live] * (4:57)
stuart
Kronos schreef:
Zonet deze nog eens in zijn geheel aandachtig beluisterd. Het sterkste album van Iron Maiden vanaf Bruce meedoet, vind ik.

Ik vind deze met TNOTB de besten met Bruce, maar mij persoonlijk voorkeur gaat uit naar de laatste (TNOTB); doet verder niks af aan het eveneens sterke Powerslave.

avatar van ricardo
Dit is wel het 'hardste' Maiden album, en over het geheel genomen van begin tot eind super, dat itt The Number Of The Beast, want daar staan erg sterke nummers op afgewisseld met maar wat zwakke nummers. mocht ik 3 Maiden albums houden en mee naar een onbewoond eiland nemen, dan zouden dat SIT, deze en het live album Live After Death zijn, want dat zijn imo de 3 allerbeste Meiden albums.

avatar van James Douglas
Het album opent sterk en sluit zowaar nog beter. De twee afsluitende songs behoren tot het beste materiaal waar deze band ooit mee op de proppen is gekomen. Vernuftige songs met zeer smaakvol gitaarwerk. Daartussen zitten in het midden van de plaat naar mijn mening een lading niemandalletjes die in de schaduw staan van die vier andere songs. Hoogtepunt is de vocale uithaal van 'Bruce Bruce' in 'Rime..'

Then in fall comes the raiiiiiin!!!

En die finale die volgt is energie-opwekkend.

avatar van rudiger
Ik begrijp niet wat er zo goed is aan Iron maiden , ik heb er verschillende cd`s van geprobeerd maar het is allemaal van hetzelfde laken `n pak , er zit totaal geen variatie in deze band , ik denk dat de bandleden er ook zo over dachten gezien de vele wisselingen binnen de band , volgens mij is er nog nooit een band geweest die zoveel veranderingen hebben ondergaan .
ben blij dat ik die hele Maiden zooi op marktplaats heb gezet .

avatar van James Douglas
Dat valt volgens mij wel mee. De band heeft van 1983 tot 1989(?), wat wordt gezien als hun glorieperiode, geen bandwisselingen gehad. Wat te denken van het 'hire 'm, fire 'm' leger van Whitesnake of het stel 'outlaws' onder leiding van dhr. Dave Mustaine?

Ik kan mij trouwens wel iets voorstellen bij je mening omtrent Iron Maiden. Dat er geen sprake is van variatie is natuurlijk onzin maar de albums hebben vaak wel éénzelfde aanpak. Ik heb dit vroeger vele weekenden gehoord dus ik hoor de 'diepte' er wel in. Maar ik hing in mijn 'adolescentie' veel in 'harde-gitaar'-kringen dus kan ik 'Iron Maiden' wel onderscheiden en een identiteit aanmeten ten opzichte van andere herrie. Toch kan ik mij voorstellen dat voor iemand die geen Hardrock-achtergrond heeft dit wat vlak aandoet bij tijd en wijlen.

stuart
Ik kan me Rudigers mening wel voorstellen en wat betreft James; hij heeft gelijk imo dat de albums vaak dezelfde aanpak hebben.

rudiger schreef:

ben blij dat ik die hele Maiden zooi op marktplaats heb gezet .
Maar deze staat daar niet bij.

ricardo schreef:
Maar deze staat daar niet bij.

Klopt , die heb ik al verkocht samen met nog een paar andere IM albums , staat `n paar paginas verder .

avatar van ricardo
als je het niets vind kun je het ook beter weer van de hand doen. wel goed dat je het geprobeerd hebt. en de motorhead albums gaan binnenkort ook op marktplaats, of valt dat nog mee.

Staan er ook al op .

avatar van ricardo
Tja dat heb je als je in een flat woont, dan kun je dit soort muziek eigenlijk niet goed beluisteren, want het komt pas goed tot zijn recht als je het hard afspeelt. ik draai Maiden en Motorhead het meest af in de auto en zelden thuis om problemen met de buren te voorkomen. Nu Piper, Ummagumma en Relics van Pink Floyd nog even op marktplaats zeker, en de circel is rond voor jou.

rudiger schreef:
Ik begrijp niet wat er zo goed is aan Iron maiden , ik heb er verschillende cd`s van geprobeerd maar het is allemaal van hetzelfde laken `n pak , er zit totaal geen variatie in deze band.

Dat vond ik vroeger eigenlijk ook altijd. De twee eerste albums met Paul Di'Anno heb ik altijd erg goed gevonden. Maar de opvolger met Bruce Dickinson vond ik niet zo sterk in zijn geheel. Er staan voor mij op die plaat maar enkele nummers op waarvan ik echt kan genieten van de muziek als ik ook naar de details luister. Met Piece of Mind is dat ook het geval. Toen ben ik in de tijd mijn interesse voor Iron Maiden verloren. Op het eerste gehoor was Powerslave niet veel beter dus die heb ik links laten liggen. Met Somewhere in Time heb ik het dan nog eens geprobeerd maar die bevestigde mijn indruk alleen maar dat het allemaal wat te commercieel geworden was.

Maar nu ik het hele oevre van Iron Maiden nog eens een kans geef en er met 'nieuwe oren' naar luister, dan begrijp ik hun succes wel. En ik heb zo de indruk dat hun muziek met Powerslave ook weer boeiender werd dan op de twee albums die eraan voorafgaan.

Ik kan Bruce Dickinson nu ook wat meer waarderen dan vroeger. Hij heeft zo'n stem waar je ofwel van houdt of je aan gaat irriteren.

ricardo schreef:
Dit is wel het 'hardste' Maiden album,...

In vergelijking met Killers klinkt Iron Maiden hier als een stel mietjes.

avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
ricardo schreef:

Een goeie koptelefoon - zoals ik er enen heb - kan ook wonderen doen, vanwege een appartementbewoner

avatar van ricardo
Een koptelefoon kan zeker wonderen doen, ik woon in een tussenwoning en daar zou hij ook onmisbaar kunnen zijn. ik zal nog eens een senheiser koptelfoon gaan aanschaffen want daar heb ik wel goede berichten over gehoord. nu heb ik helaas nog geen, mijn oude ging ongeveer 1 en een half jaar terug kapot, moet nog eens een nieuwe gaan kopen dus.

ricardo schreef:

Tjee ik wou net Lateralus erin gooien , vinden de buren wel goed denk ik zo.

Kronos schreef:

In vergelijking met Killers klinkt Iron Maiden hier als een stel mietjes.
Dat album ken ik niet net als het debuut album, heb ik ook nog nooit gehoord. zou er eigenlijk nog wel eens van moeten komen denk ik, want vooral over het debuutalbum heb ik erg goede berichten gehoord. ik heb wel meer gelezen dat bepaalde mensen Killers het allerbeste Maiden album zouden vinden. waar is het mee te vergelijken dan, met welk ander Maiden album?

ricardo schreef:
...waar is het mee te vergelijken dan, met welk ander Maiden album?

NIet echt te vergelijken met een ander album dan het debuut, omdat Paul Di'anno niet echt te vergelijken is met Bruce Dick. Het eerste album is erg goed maar kent wat meer opvallende hoogtepunten* als Killers, dat eigenlijk in zijn geheel een hoogtepunt is en ook een betere productie heeft.

*Voorbeeld van zo'n hoogtepunt is de song Strange World..
Hier op Youtube in studioversie te horen.
(Clipje heeft met het origineel verder niets te maken, maar past wel in de sfeer van het nummer).

avatar van horned_reaper
Toch apart dat een Maiden nummer al volledig door me heen schiet zodra ik de eerste noot van het nummer hoor.
Bij mij maakt elk Maiden nummer een eigen emotie bij me los.
En dat zegt iemand die groot fan van bands als Rush, Dream Theater en Opeth is !

Slowchat over Tool enzo verwijderd.

avatar van CorvisChristi
CorvisChristi (crew)
Een werkelijk fantastische metal-klassieker, dat is Powerslave, één van de sterkste Maiden-platen, ondanks het feit dat het album in het midden een beetje inkakt. Het is ook bijna niet te doen, om regelrechte toppers als Aces High en het titelnummer (één van m'n favoriete Maiden-tracks), te overtreffen.
Maar ondanks dat een track als The Duelllists of het nietszeggende instrumentaaltje Losfer Words (Big 'Orra), er voor zorgt dat de vaart er een beetje uit wordt gehaald, wordt dat dus ruimschoots goed gemaakt met Powerslave en The Rime of the Ancient Mariner, waarvan die laatste de langste en één van de meest gedenkwaardige Maiden-tracks is ooit gemaakt.
Powerslave is essentiële metal op z'n best!

haveman
Op de laatste twee nummers na heb ik dit altijd gezien als een minder IM album. 3,5 ster is dan ook echt het maximale.

Guardian of Isis
En kleppers als Aces High en 2 Minutes to Midnight dan? Dat zijn toch onvervalste klassiekers en toppers uit de IM catalogus! En ik vind deze de beste van IM, omdat elk nummer er, in tegenstelling tot hun andere platen, iets interessants te bieden en vooral de aandacht weet te houden van begin tot einde.

haveman
Guardian of Isis schreef:

Ik weet dat die twee tot de klassiekers worden gerekend, maar ik zal ze zelf niet opzetten. Als deze nummers bij een concert voorbijkomen vind ik het overigens niet erg.

avatar van AGE-411
Guardian of Isis schreef:

Flash of the blade is het beste nummer hierop.

En de enige platen van Maiden die geeneen skipnummer bevatten en van begin tot einde doenbaar zijn zijn IRON MAIDEN en KILLERS. En in mindere mate ook SOMEWHERE IN TIME en NUMBER OF THE BEAST

avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
Het was al veel te lang geleden dat ik dit album nog eens had beluisterd en nu draait hij zijn toertjes op mijn platendraaier, want in bezit op vinyl. De hoes vind ik de mooiste die Iron Maiden ooit heeft gehad (alhoewel die van Somewhere in Time verre van misselijk is) en de muziek hierop vind ik geweldig.
Prachtig gitaarwerk, prachtig samenspel, prachtige zangpatronen en ongelooflijke nummers: Aces High, Two Minutes to Midnight, Losfer Words, The Duellists (die waanzinnig mooie solo's!), Back in the Village, Powerslave (dat middenstuk met die spetterende solo's), Rime of the Ancient Mariner (te lang - who cares!). Niet vergeten, dit is een album en geen verzameling singles of hits (blijft een lelijk woord). Draaien die handel met volume op orenpijnigend niveau en genieten. Een van de beste albums van die glorieuze jaren tachtig en één van de beste albums van Iron Maiden ooit (samen met ...).
En nu zwijg ik want het instrumentale middenstuk van het nummer Powerslave komt eraan: solo's die kippenvel veroorzaken of hoe een bijna-veertiger (Tram Vier komt er volgend jaar aan) nog zo enthousiast kan zijn. Greetings!

Zo lees ik ze graag.

Joy
bijna 25 jaar oud en nog steeds een classic

waar ik maiden vooral om bemin is in de langzame ballade achtige stukken waarin prachtige solos worden gespeeld (powerslave bijv)

avatar van Sebashuis
Afgezien van de klassiekers (zo ongeveer heel het album) mogen de Losfer Words, The Duellists en Back in the Village. er ook best zijn hoor!

avatar van Leonard91
Sterk en best constant album, een van Maiden's beste. Een van de weinige Maiden album's die nog boven de 4* uit kunnen groeien.
Leuk dat ze weer een instrumentaal nummer hebben opgenomen, die vond ik bij de eerste albums altijd erg leuk en ook nu is het weer een leuk nummer.

avatar van Devoo
Een erg goed album van deze legendarische band. Bijna ieder nummer op dit album is ijzersterk, en dit album kent ook veel, en lange instrumentale passages. Zo heb je Losfer Words, die volledig instrumentaal is. Maar andere nummers zoals The Duellists, hebben ook erg lange, en boeiende solo's!

Natuurlijk heb je de eerste twee nummers, die rasechte klassiekers zijn. Zo is Aces High echt een geweldig nummer, met een fantastische gitaarstukjes, goed refrein, en vette solo's. Ook 2 Minutes to Midnight is zo'n rasechte Iron Maiden classic, met een overbekend refrein. Flash of the Blade is niet meteen het bekendste nummer, maar wel erg goed. Met een goede beginriff die af en toe terug komt, en onweerstaanbare zanglijnen.

Verdere nummers zijn ook erg goed, maar de laatste twee nummers zijn toch wel de uitblinkers. Het geweldige Powerslave, en het sfeervolle en epische Rime of the Ancient Mariner met veel goede passages, die beelden opwekken van een oud krakend schip op de woeste zee. Wederom een fantastisch album! En ook nog even kuddo's voor de bloedmooi getekende cover. Dit is zowat de mooiste cover die ooit op een Iron Maiden album heeft gepronkt!