Prefab Sprout - Steve McQueen (1985)

Alternatieve titel: Two Wheels Good

Label: Kitchenware

1. Faron Young (3:50)
  2. Bonny (3:45)
  3. Appetite (3:56)
  4. When Love Breaks Down (4:08)
  5. Goodbye Lucille #1 (4:31)
  6. Hallelujah (4:20)
  7. Moving the River (3:57)
  8. Horsin' Around (4:39)
  9. Desire As (5:19)
  10. Blueberry Pies (2:24)
  11. When the Angels (4:29)
  12. The Yearning Loins * (3:38)
  13. He'll Have to Go * (3:06)
  14. Faron [Truckin' Mix] * (4:45)
  15. Appetite [Acoustic] * (3:57)
  16. Bonny [Acoustic] * (5:58)
  17. Paddy McAloon - Desire As [Acoustic] * (7:08)
  18. Paddy McAloon - When Love Breaks Down [Acoustic] * (4:24)
  19. Paddy McAloon - Goodbye Lucille #1 [Acoustic] * (3:54)
  20. Paddy McAloon - Moving the River [Acoustic] * (3:39)
  21. Paddy McAloon - Faron Young [Acoustic] * (3:47)
  22. Paddy McAloon - When the Angels [Acoustic] * (4:08)
avatar van ratfish
Plaat met klassieke eerste helft. Hoorde onlangs in gebouw in Barcelona nog Hallelujah uit de luidsprekers komen. Tijdloze regenjassen-soul uit Newcastle-upon-Tyne. Appetite kan nog steeds mee met grootste popsongs. B-52's kunnen wel inpakken met een nummer als Faron Young.

avatar van lebowski
I've got six things on my mind, you're no longer one of them (uit: Desire As). Zo'n zin wil je toch zelf bedenken! Faron Young beste nummer. 4*

Nicci
Rare band. Zeer getalenteerde liedjesschrijvers en toch nooit helemaal door het grote publiek gevonden.
Mooie plaat dit. Klassiek popliedje dat 'Bonny'.
Eigen favourite: 'when loves breaks down'.

Hoezo rare band?

Dit is een schitterend album!

Potver, wat blijft Appetite toch een klassieker. Kijk zo'n jaren '80 KO met top 40 hits is natuurlijk uitermate vermakelijk, maar dit soort nummers zijn toch wel de echte hits uit die tijd. Prachtig. Leve de 80's
Ik heb opeens weer zin in dit album!!!

Waar de top 10 van Lebowski al niet goed voor kan zijn.

Staan een hoop leuke dingen in.

Fantastische lp, ik hoorde toevallig vandaag op de radio voor het eerst sinds jaren een nummer van dit album (ik geloof dat het "Appetite" was). Ik was meteen 20 jaar terug in de tijd. Geweldige nummers allemaal.

avatar van lebowski
Ik zat midden in The Cure, The Sound, Spear of Destiny en andere zwartkijkers toen er een bandje van een groep met de formidabele naam Prefab Sprout in mijn cassettedeckje belandde. Eerlijk is eerlijk, het was geen liefde op het eerste gezicht. Ook niet op het tweede, maar op de een of andere manier belandde het tape-je destijds toch niet in de vergeetbak. Met vaste intervallen klonk de muziek in mijn kamertje en werd ik alsnog verliefd. Waarop?
Op zeer geraffineerde liedjes, fraaie meerstemmige zang en vooral formidabele teksten, die de liefde niet op een nihilistische manier benaderden, maar in alle facetten belichtten. Net als Lou Reed zoekt Paddy McAloon het in de teksten bij zichzelf in plaats van de grotere maatschappelijke misstanden te bezingen. En daar hou ik van, daar hou ik zelfs heel erg van. Ondanks dat McAloons teksten gaan over verloren liefdes of vriendschappen (It’s me again, you worthless friend) zijn de nummers altijd bezwangerd met hoop en leven.

‘Steve McQueen’ - geproduceerd door Thomas Dolby trouwens – haalde voor mij de angel uit een tijdperk waarin ik tegen kernwapens demonstreerde, stuivers zocht op de dansvloer en veel negatieve energie van de wereld ontving. Paddy McAloon – wanneer krijgt die man een standbeeld? - was de romanticus die ik nodig had in het No Future-tijdperk.

It's me again your worthless friend or foe
I somehow let that lovely creature down
Horsin' around, horsin' around
Some things we check and double check and lose
I guess I let that little vow get lost
Forgettin' the cost, forgettin' the cost

Waarom staat deze plaat in godsnaam maar op nr. 8 in mijn top 10

Horsin' around gaat trouwens over overspel. Dit en veel meer staat in www.prefabsprout.net, een recentelijk ontsproten (no pun intended) website. Persoonlijk vind ik Lucille nr.1 (ook bekend als Johnny Johhny) een erg mooi nummer ''Johnny Johnny Ooohoo...". Na mijn herontdekking van Prefab Sprout ben ik ook andere lp's gaan beluisteren, de eerste lp, "Swoon", kent ook paar prachtige nummers, zoals "Cruel".

avatar van Shangri-la
Prachtige plaat inderdaad, al vind ik hem in de tweede helft iets inzakken.

Een band die regelmatig voorkwam in VARA's Verrukkelijke 15 en het Avondspits Steunfonds.
When Love Breaks Down is een topper!!!

avatar van Lukas
Intrigerende plaat is dit. Zo heerlijk niet al te ingewikkeld, maar toch ook weer een beetje vreemd. De eerste helft is meteen heel pakkend, deel twee heeft iets langer nodig om te beklijven. Maar als dat gebeurt, val je definitief voor deze heerlijke popplaat . Zo zit ik toch binnen een maand na een pm-tipje van El Ninjo met een grote zwak en een toptiennotering voor Prefab Sprout.... Snel eens achter de andere platen aan

Lukas schreef:
een toptiennotering

join the club

lebowski schreef:

join the club

I - toetoetoetoet - deserve - toetoetoetoet - to be - toetoetoetoet - kicked - toetoetoetoet - so - toetoetoetoet - badly

It's cruel, it's crueler than cruel,
but cruel is the gospel that sets us all free,
then takes you away from me.

Swoon is wat minder gepolijst als Steve McQueen maar de stem van Paddy McAloon blijft prachtig.

avatar van Rayaccos
Faron Young is briljant, bonny valt ook goed te doen maar dan komt appetite en dan moet ik mezelf wel erg dwingen mijn stereoinstallatie niet uit te zetten. Het zal misschien aan de leeftijd liggen, maar ik vind deze plaat wel erg gedateerd klinken. 2,5*

avatar van grovonion
Rayaccos schreef:
Ik heb hetzelfde voor, erg matig. Er zijn vandaag zoveel mooiere platen. Maar indien je dit vanaf de jaren 80 kent (en waardeert) zal je er wel anders naar kijken/luisteren.

Oh? Heb 't pas ontdekt, maar vind dit toch een prachtige plaat hoor.

Hoppa, 4,5*. Zijn geen echte zwakke punten te ontdekken, al is de 2e helft toch wat minder dan de 1e helft.

Net gerereleased met een zooi bonustracks erbij.

avatar van TerryA
altijd een goede album gevonden, en de remastered re-release die net uitgebracht is, is echt een aanrader! - ik heb ook de vermoede dat sommige Arcade Fire nummers op hun nieuwe album (Neon Bible) beinvloed zijn door Prefab Sprout? ... en vorige jaar was er in GB een album uitgekomen van CAPTAIN dat aan te raden is voor alle Prefab Sprout fans. link hier:

gr,
T

EVANSHEWSON
TerryA schreef:

gr,
T

Tja, ik had dit album al, dus kan het moeilijk opnieuw kopen voor de bonustracks op de geremasterde versie.

Maar vind dit nog steeds een schitterend album.

Faron Young, Appetite en Goodbye Lucille N° 1 blijven toch mijn favorieten.

4 stars indeed! ****

dix
draaide het laatst weer eens en m'n vriendin merkte op dat het toch wel wat op spandau ballet leek ...

het kostte me moeite om dat te weerleggen merkte ik.

ReneoetNee schreef:
Hoezo rare band?

Dit is een schitterend album!

met een wat merkwaardige hoes.
als je ze niet zou kennen, dan doen die grimmige koppen op die motor toch eerder een sound als The Jesus & Mary Chain vermoeden.

Geloof het of niet, ik heb indertijd deze plaat 'doof' gekocht naar aanleiding van een lovende recensie en de veelbelovende pose op de hoes.

ik schrok me een ongeluk.... mijn eerste reactie was ' wat een geneuzel'

later is er zeker waardering gekomen al vind ook ik dat kant 2 het niet heeft.

dix schreef:

het kostte me moeite om dat te weerleggen merkte ik.

Ik vind het eerlijk gezegd niet zo heel moeilijk om het verschil uit te leggen tussen sufdozenballadsmuzak en ambachtelijke popliedjes hoor

Lukas schreef:

het verschil OK

maar de overeenkomst, daar gaat het om.

avatar van Edwin
dix schreef:

om in termen van aEro te spreken: deze opmerking komt met stip binnen in de categorie hoogst bedenkelijke opmerkingen
Link

Heb ik dat wel eens gezegd?

Zo ja, dan doe ik het nog eens en doe dus met je mee: dit is bedenkelijkheid van het hoogste niveau

Edit (link): mijn hemel wat een geheugen dan zeg

Edwin schreef:

geen onduidelijkheid hoor, ik kan Prefab Sprout zeker waarderen.
maar ik kon m'n vriendin toch niet helemaal ongelijk geven. Het lijkt er wel wat op....qua imago staan ze natuurlijk haaks op elkaar en "True" van Spandau Ballet is natuurlijk he-le-maal geen ambachtelijk liedje , maar de sound ... ze kunnen moeiteloos elkaars nummers spelen lijkt mij.