Common Sense - Resurrection (1994)

Label: Relativity

1. Resurrection (3:47)
  2. I Used to Love H.E.R. (4:39)
  3. Watermelon (2:39)
  4. Book of Life (5:06)
  5. In My Own World (Check the Method) (3:32)

met No I.D.

6. Another Wasted Nite With... (1:02)
  7. Nuthin' to Do (5:20)
  8. Communism (2:16)
  9. WMOE (0:24)
  10. Thisisme (4:54)
  11. Orange Pineapple Juice (3:28)
  12. Chapter 13 (Rich Man vs. Poor Man) (5:23)

met Ynot

13. Maintaining (3:49)
  14. Sum Shit I Wrote (4:31)
  15. Pop's Rap (3:22)
avatar van FunkyMonk
Gisteren de plaat nog eens beluisterd, en DAMN dit is toch een juweeltje! Alles klinkt zó goed hier. De producties zijn classic, de lyrics idem. Heb nooit iets tegen zijn stem gehad; snap ook niet waarom ik nooit een 5 heb gestemd...bij deze even verhogen

JoJ
Raar dat No ID niet zo in de spotlight stond/ staat na dit album.. ik ken em eigenlijk alleen van dit album.

succes van het album komt ook zeker door zijn produce

JoJ schreef:

Grappig. Luisterde hem vanochtend en vroeg me ook al af waar die No ID tegenwoordig mee bezig was. Wat voor een materiaal hij nog meer heeft. Iemand een idee??

Improvision
Niek schreef:

Hij is nu vooral bezig met enkele onbekendere artiesten, waaronder r&b zangeres Kaye Fox, hij heeft ook nog Kanye West geholpen in het begin en raad gegeven en heeft het nummer "All Around The World" geproduceerd op Blueprint 2.1 van Jay-Z, meer weet ik ook niet.

1x gehoord en zet hem gelijk op 4.5, wordt waarschijnlijk nog wel 5 ook. die beats zijn gewoon zooo funky, zo relaxt, lyrics moet ik nog ontdekken, maar die zoek ik nog wel een keer op. Zonde dat ik dit album niet eerder geluisterd heb! Misschien ga ik deze nog wel beter vinden dan illmatic...

chrizzle schreef:
Misschien ga ik deze nog wel beter vinden dan illmatic...

Onmogelijk
Jawel hoor, is best mogelijk, als iemand dat vindt dan vindt hij dat. Ik vind deze Cd erg vet 4,5*, wel niet in me top10 momenteel, en Illmatic staat #4, maar daarom is deze Cd in't algemeen niet beter dan Illmatic. Ieder zijn mening

avatar van MJ_DA_MAN

Onmogelijk

Nee hoor, ikzelf vind deze plaat beter dan Illmatic .

MJ_DA_MAN schreef:

Nee hoor, ikzelf vind deze plaat beter dan Illmatic .

Uitzonderringen heb je altijd

avatar van Niek
Ik denk dat Illmatic en deze helemaal objectief bekeken erg aan elkaar gewaagt zijn. Van beiden is het met name qua teksten van uitzonderlijk niveau. Ook hebben we het over hetzelfde jaar van uitgave natuurlijk, niet dat dat er erg toe doet. Qua productie doet het ook niet veel voor elkaar onder. Ik denk dat de productie van Resurrection iets meer op elkaar lijkt dan de productie op Illmatic. Resurrection duurt ook wat langer, waardoor het gevaar voor verveling op de loer ligt. Dat risico kan met dit niveau makkelijk genomen worden overigens. Dat Illmatic over het algemeen toch meer gewaardeert wordt heeft te maken met het feit dat Nas zijn stem en stijl toegankelijker is dan die van Common. Hierbij hecht ik persoonlijk totaal geen waarde aan toegankelijkheid. Ontoegankelijk heeft slechts wat tijd nodig en heeft uiteindelijk vaak een positiever resultaat.
Ikzelf vind Illmatic beter. Nogal wiedes gezien het feit dat die samen met Enter The Wu-Tang mijn top10 domineert. Maar als deze plaat Illmatic inhaalt op de ranglijsten, dan heb ik daar absoluut geen problemen mee. Alles klopt aan deze plaat. Alles zit erin. De metaforen, de wordplay, de topproducties, originaliteit. Graag zou ik 5 sterren willen geven plus een plek in mijn top10, maar ik heb hem helaas nog niet in bezit kunnen krijgen (wat 1 van mijn vereisten is). Bovendien ligt deze plaat me toch net iets minder dan Illmatic, Enter The WT, Low End Theory en Ready to Die. Maar dat hij in het lijstje thuis hoort, moge duidelijk zijn. Ik hoop hem snel te kunnen bemachtigen. Voor nu een welverdiende 4,5!

avatar van Kos
Kos
Het gaat niet zozeer om 'toegankelijk' denk ik. Ik vind persoonlijk dat Nas op Illmatic iemand als Common er op alle mogelijke manieren uit flowt.

Kos schreef:
Vind ik niet. Ik vind dat je Nas zijn flow niet kunt vergelijken met die van Common. Common heeft zo'n aparte eigenaardige flow, dat is uniek. En daarmee dus wat ontoegankelijk. Nas heeft zeg maar 'de normale flow', maar dan wel van het allerhoogste niveau. Common's flow kun je niet echt een niveau geven, aangezien hij de enige is met een dergelijke flow.

avatar van J.M.
Illmatic vind ik ook echt niet zo toegankelijk. Kon je ook wel zien aan de verkoopcijfers van Illmatic in het begin. Ik ben het ook met Kos eens dat Nas op Illmatic super flowt.
Maar zoals eazy ook al zie: ieder z'n mening

J.M. schreef:
Ik ben het ook met Kos eens dat Nas op Illmatic super flowt.
STOP STOP! Ik vind Nas ook fantastisch op Illmatic!! Laat daar aub geen misverstand over zijn. Ik heb hem op 1 staan for the love of God. Maar ik vind dat je hem niet met Common kunt vergelijken. That's all..

Niek schreef:

Is inderdaad hele verschillende stijl allebei.
Het is het vergelijken van appels en peren

Maarten||
Stem toch maar naar 4,5 gedaan.. Echt een top album! Vond het op het begin nog tegenvallen, maar moest een beetje wennen aan de sound die wordt voortgebracht op Resurrection maar nu klinkt het echt superrelaxt, en kan nog stijgen naar het perfecte, een 5 !

dit is een vette 4,5* met een top tien plek op komst.

Social_Mask
Een aantal jaren geleden was ik begonnen aan Common. Iedereen zei hoe goed hij wel niet was. Zijn geniale teksten. Dus ik werd nieuwsgierig en luisterde naar hem. Eerste keer...saai. Tweede keer...saai. Heb het geen derde keer geprobeerd. Maar nu ik gegroeid ben in de hiphop wereldje, waag ik nog maar es een kans. Ik weet dat ik teveel hooi op mn vork(ofsow) neem. Heb namelijk een hele lange lijst met albums die ik nog moet beoordelen en beter beluisteren. Maar doordat iedereen hem zo goed vind staat Common voor mij ergens bovenaan in mn lijst. Ik hoop echt dat ik dit album en vooral heb als rapper beter ga vinden. Want ik kon vroeger echt niet naar hem luisteren. En voor mij is het voor een rapper uiterst belangerijk om een goeie stem en flow te hebben. En die miste ik bij hem. Wellicht zal het nu anders zijn. Ben nu bezig om dit album te zoeken ergens in mn kast. Zal het ongeveer 3 keer in een week proberen te luisteren.

Social_Mask
Ik ga denk ik beginnen met Be en daarna dit album.

Social_Mask schreef:
Ik ga denk ik beginnen met Be en daarna dit album.
Be is een heel mooi album
Ik wil dit album ook door Be dus binnenkort zullen jullie mijn mening wel lezen over dit album

eazyfan
Echt een meesterwerk dit album, I Used To Love H.E.R. en Book Of Life zijn echt prachtige tracks, In My Own World - Check The Method begint met zo'n ongelooflijk vette beat, erg erg jammer dat die dan verandert. Heel de Cd is super, lyrisch erg sterk en productie zit ook erg goed in elkaar. 4,5* zonder twijfel natuurlijk.

avatar van deagleking
ik luister deze cd nu voor het eerst en mijn eerste indrukken zijn relax, goede flow, heerlijke beats, lekkere stem alleen vind het erg eentonig! misschein verandert dit naarmate ik dit album vaker luister maar nu vind ik alles nog erg op elkaar lijken...

YES!

Even een verhaaltje. Kennis vooraf:
Ik loop het NRC en op zaterdag heb ik altijd 1 extra krant over. Deze geef ik altijd aan de ouders van een vriend van mij: Maarten.

Gisteravond was ik bij die Maarten film kijken, en toen die afgelopen was, kreeg ik een kado van zijn ouders als dank voor al die NRC's. Door de vorm zag ik direct dat het een cd was. Ik verwachtte een plaatje die ze zelf hadden en waarvan ze dachten: Die zal Niek ook wel leuk vinden. Ze hadden echter via Maarten goede research gedaan en wisten heel goed dat dit 1 van de weinige topplaten was die ik nog niet had. Ik was echt door mijn dolle heen . Gratis een absolute topplaat van dik 20 euro!
Ik ga hem de komende tijd denk ik bijna non-stop luisteren en dan volgt mijn uitgebreide recensie. Wel kan ik verklappen dat deze plaat mijn top10 gaat binnenstormen.

YES!

avatar van FunkyMonk
Ik vind dit album gewoon zó goed opgang komen; die eerste 5 tracks zijn écht af. Naast I Used to Love H.E.R. heb ik Vooral Book Of Life altijd een hele dikke track gevonden. En dat zomersfeertje van Watermelon; oeeeh...

They say become a doctor, but I don't have the patients/patience

FunkyMonk schreef:
They say become a doctor, but I don't have the patients/patience
Ik heb die zin vandaag ongeveer 10 keer gequote naar verschillende vrienden toe . Geweldig idd. En idd Watermelon is ook gruwelijk. De titeltrack ook. Eigenlijk vind ik alleen Maintaining ietsje minder, maar dat wordt gecompenseerd door een heerlijk refreintje.

avatar van Osiris Apis
Ongeveer dezelfde line hoorde ik laatst ook bij Illogic - What It Takes.
If you call yourself a lyrical surgeon it takes patients/patience.

avatar van Niek
Ook heel vet in Watermelon vind ik:

I got six million ways to rhyme, choose one

|Joël|
Ik heb deze ook al een tijdje maar nog steeds niet geluisterd... misschien toch maar eens gaan doen

|Joël|
Vandaag heb ik deze eindelijk voor het eerst goed kunnen luisteren. En wat vind ik I Used to Love H.E.R. toch prachtig, ik vind dat alles aan dat nummer gewoon klopt. Ik heb deze CD ook ff een tijdje op herhaal track 2 laten staan en ik kan echt geen genoeg krijgen van dat nummer. Binnenkort zal ik mijn mening van dit hele album geven, tot nu toe vind ik het in iedergeval heel goed klinken en ik moest nu gewoon alvast even beginnen over I Used to Love H.E.R.
Ik denk dat ik dit album nog beter vind dan Be... of nee ik weet het wel zeker. De teksten zijn hier echt van heel hoog niveau en de beats zijn ook ongeveer allemaal zoals ik ze graag hoor.

eazyfan
Deze Cd is gewoon Briljant!!! Net nog eens herluistert, ben al tijdje stiekem verliefd op deze prachtplaat, Common is één van de meest getalenteerde MC's ooit en deze Cd is daar bewijs van. Elke track is aardig en geslaagd, zitten alleen classics blij, paar fillers maar ook die boeien door de lyrics, Common's stem klinkt gewoon erg mooi, zijn flow is lekker rustig en ook die sfeer van dit album is gewoon prachtig. De gastartiesten ken ik niet op deze Cd, weet alleen dat er maar 2 zijn, maar ze doen goed mee, Common heeft wat mij betreft teksten van een aparte klasse, ze klinken: mooi, intelligent en boeien gewoon, de onderwerpen op deze Cd vind ik ook uniek en goed gekozen, ook punchlines meer dan genoeg hier. I Used To Love H.E.R., Book of Life en Chapter 13 - Rich Man vs Poor Man zijn mijn 3 favo tracks, zoals ik al zei is elke track wel goed. Enige jammere naar mijn mening is dat die beginbeat van In My Own World - Check The Method niet gebruikt wordt, die vind ik erg erg vet, alleen jammer ongebruikt. Deze heeft grote kans of alvast zeker dat hij in mijn top10 komt.