Common Sense - Resurrection (1994)

Label: Relativity

1. Resurrection (3:47)
  2. I Used to Love H.E.R. (4:39)
  3. Watermelon (2:39)
  4. Book of Life (5:06)
  5. In My Own World (Check the Method) (3:32)

met No I.D.

6. Another Wasted Nite With... (1:02)
  7. Nuthin' to Do (5:20)
  8. Communism (2:16)
  9. WMOE (0:24)
  10. Thisisme (4:54)
  11. Orange Pineapple Juice (3:28)
  12. Chapter 13 (Rich Man vs. Poor Man) (5:23)

met Ynot

13. Maintaining (3:49)
  14. Sum Shit I Wrote (4:31)
  15. Pop's Rap (3:22)
avatar van Timo710
Inderdaad, iedere keer dat ik deze plaat hoor zit alles weer goed, Chapter 13 en I used to love H.E.R zijn mijn favorieten, Dit album staat als nummer 2 in mijn top 10!

avatar van J.M.
Kga me deze week maar een keer echt verdiepen in deze plaat, ik heb hem op 3,5* staan maar nog niet echt goed beluistert.

KSPR
Oh wat een geweldig album is dit! Common heeft een lekkere flow, maar blinkt hier vooral tekstueel uit. I Used To Love H.E.R. is inderdaad een geweldige track, must-listen voor alle hiphop liefhebbers denk ik. Verder stip ik Ressurection en Sum Shit I Wrote als favo's aan. Watermelon heeft ook een ge-ni-ale tekst!

Dit gaat mijn nieuwe top10 in.

|Joël|
Dit is een 4,5 geworden. Ik ben niet iemand die snel een 5,0 geeft aan een album deze komt er wel héél dicht bij in de buurt net als bijvoorbeeld The Infamous van Mobb Deep. En ja waarom ik dit dan een 4,5 geef en geen 5,0... ik weet het eigenlijk ook niet precies maar voor mij is dit album gewoon net niet perfect wat een Illmatic van Nas bijvoorbeeld naar mijn mening wel is maar dat is natuurlijk gewoon personelijk. Deze staat vanaf vandaag wel hoog genoteerd in mijn top 10 en ik denk dat niemand raar zal opkijken als ik beweer dat I Used to Love H.E.R. één van de prachtigste nummers uit de hiphop geschiedenis is.

avatar van madnick
ik heb dit album 2 weken geleden gehad van een vriend van mij en , heb het sindsdien echt vaak geluisterd. Persoonlijk vand ik dit een, eigenlijk de beste plaat ooit.

avatar van J.M.
Had hier toch wel een 4,5 van verwacht, maar het is toch een 4 geworden. Common rapt op deze plaat erg sterk met goede teksten, alleen vind ik dat er te weinig echte uitschieters bijzitten. Ik vind I Used to Love H.E.R. & Chapter 13 (Rich Man Vs. Poor Man) er ver boven uit steken. Voorderst is het een goede plaat van constant niveau. Ik had hier toch wat meer van verwacht, maar misschien gaat hij nog groeien maar op dit moment vind ik Be toch wel een stuk beter.

MattDamon2
Ik kan mezelf gewoon echt niet in dit album identificeren..

het is gewoon niet TE doen voor mij..

Waar ligt dat aan?

MattDamon2
Geen idee, misschien omdat ik zulke raps gewoon niet gewend ben
het is alsof Common een gedichten lezer en schrijver is, de flows trekken me gewoon niet aan

avatar van MJ_DA_MAN
Ferdi2307, maar vooral Empyrium, zouden jullie je lage stemmen willen onderbouwen? Of is het gewoon wederom een haatstem (Empyrium)?

avatar van waxs
Dat die users zichzelf nog serieus nemen, kinderachtige kleuters.

avatar van Timo710
OMG HET IS NIET 50 CENT, EN HET GAAT ERGENS OVER! DAT HOORT NIET HOOG IN DE RAP TOP 50 TE STAAN ! 0,5 ....

rico-bballer
Schaam me voor de mensheid.

eazyfan
Ik heb deze Cd nog wat geluistert op mijn mp3, dit is een meesterwerk, die teksten zijn briljant, mijn revieuw volgt later, dit komt zeker in mijn top10.

MattDamon2
Ik snap niet waarom hij zijn gitaar heeft kapot gesmeten

avatar van Statiegeld
Heerlijke CD met eigenlik alleen Watermelon als minder nummer. Mijn favorieten zijn: Resurrection, Nuthin to Do en Chapter 13. Common krijgt van mij 4.5* en een plekje in mijn top 10

avatar van P Jay
Watermelon vind ik zeker niet het lelijke eendje in de bijt! Toffe mid-nineties beat met heerlijke word-play van Common.

P Jay schreef:

Inderdaad een beetje onderschatte track ten opzichte van het geheel.

eazyfan
Eigenlijk is Sum Shit I Wrote één van de 10 beste Common-tracks ooit vind ik en werkelijk briljant, mijn 3de favoriet op deze Cd samen met I Used To Love H.E.R. en Book of Life. Sum Shit I Wrote is erg onderschat, die beat vind ik persoonlijk eerlijk gezegd één van de beste beats van 1994, en damn wat een teksten :

Vers1:
Geweldige opening:
Marks I erase like racism, I'm as large as a bigot
Groove is my escapism, when I'm bubbly I just kick it

Toe cancer, I'm bad to the bone too, I'm prone to snap off
When I'm off that Cognac I can't hold back like a massouse
I get loose like a screw turned from left right to tight
When it's time for some action I get Red's "Tonight's Da Night"
An eye for an eye, a life for his wife

Dan volgt één van de beste one-liners ooit
Dissected I'm on some hi-tech shit computers want to bite
Alsof 1 briljante one-liner niet genoeg was, hier een 2de:
And if knowledge is the key, goddammit I'm the locksmith (wel gestolen van Q-Tip maar deze vind ik véél beter)

Vers2:
Een van de 10 beste openingsstukken ooit naar mijn mening:
Sometime when I'm alone in my room I stare at the wall
And in the back of my mind I hear a wack-ass rhyme
And I catch Alz-rhymers, then forget it, I get charged
Like a nigga in position with the stolen card the credit
Fuck flipping the script, the rap scene I'm trying to edit

Vers3:
Weer goed begin
My foundation is in black block of niggas that rock they hat cock
I'm real like a fight with my rap, rappers I slapbox

En wat een lekker einde
My style is steep, I write rhymes on the incline
Splat guts plus fat nuts and lay up like a crib line
I'm slamming, jamming on the one
I'm a bad man, you're just a good son, come on

Mijn mening over die track dus Ik vind die track gewoon erg goed. Geweldige beat, briljante tekst en die flow is bij momenten hilarisch.

avatar van Chrisseh
Inderdaad, gewéldige plaat. Heb al vaak genoeg gezegd dat ik normaal niet echt een oldschool-head ben, maar dit album... gewoon een klassieker, en geheel terecht. Bij vlagen geniaal. Dit maakt kans op m'n top10, aangezien ik daar sowieso nog wat in moet puzzelen.

Social_Mask
Geweldige album. Ik had niet gedacht dat ik deze zo goed zou vinden. De teksten zijn geniaal!! En vooral Common's delivery is geweldig. Het is zo goed en duidelijk te horen hoe graag hij dit wilde doen. Je voelt zijn 'honger', dat is iets wat ik niet overal merk. Ik vind deze qua teksten niet minder dan Illmatic. Ergens zelfs beter. Ik bedoel, kijk eens naar Communism en I Used to Love H.E.R. Ook is hier meer inhoud te vinden. En vooral rapt Common hier ook beter dan Nas op Illmatic. Vind dit zijn beste album. Hier rapt hij veruit het best van al zijn albums en ik ken er 4 van hem. In het begin vond ik de producties wel goed, maar toen ik Nuthin' to Do hoorde was ik echt zo vrolijk geworden. Wat een meesterlijke Jazzy beat. Ook vind ik die beat van In My Own World goed. Ik vind 't beter dat hij van beat veranderede, want die 2de vind ik toch erg goed. Another Wasted Nite With vind ik een beetje onnodig. Die Outro is wel leuk. Heeft een goede beat, maar jah, niet echt speciaal ofzo. Het album heeft dus wel wat minpunten. Maar het positieve heerst! Geniaal hoe Common hier rapt en lekkere beats. Misschien dat dit nog wel in mijn top10 komt, wie weet. Common is 1 van mijn favoriete rappers en hij verdient dat wel.

I Used to Love H.E.R. (dat ik dat nr eerst niet speciaal vond..)
Book of Life
Nuthin' to Do
Communism
Thisisme

Zijn mijn favorieten. Sterk midenstuk dus.

4,5* voor, in mijn ogen, Common's beste album.

Social_Mask schreef:

4,5* voor, in mijn ogen, Common's beste album.
Doen
Dit is gewoon een heel goed album. Tekstueel zit alles goed, heel goed zelfs. Mooie teksten en Common weet ze ook nog heel goed te brengen

I Used To Love H.E.R. is een prachtig nummer. Maar dit stukje

And you could tell, by how her titties hung

die begreep ik niet echt. Dan wel de laatste zin. Wat bedoeld hij met you could tell, by how her titties hung?? Het is een erg leuke zin, maar ik weet niet wat de diepere betekenis ervan is..

Weet iemand dat..?

I Used To Love H.E.R. is echt geweldig
Die tekst ook, hij heeft het zeg maar over een vrouw en haar naam is Hip-Hop. Hij vertelt daar hoe ze verranderd/achteruit gaat door de West Coast. Dat het allemaal commerciëler wordt en niet meer om plezier en muziek gaat.
I Used To Love H.E.R. is naar mijn mening echt het aller beste nummer ooit gemaakt.

Social_Mask
Jah dat weet ik allemaal wel, maar die ene zin, die begrijp ik dus niet...

Ook even Clip toegevoegd

avatar van P Jay
Ik denk dat hij bedoelt dat Hip Hop in de West Coast zodanig werd "uitgemolken" zodat 'haar' borsten slap worden...

Zo heb ik het althans steeds geïnterpreteerd.

J. Dilla Donuts
erg lekker album, zoals zoveel albums van Common. Producties van No I.D. zijn ook helemaal toppie, gewoon lekker album

avatar van FunkyMonk
P Jay schreef:

Zo heb ik het althans steeds geïnterpreteerd.

Hmm; ik weet het niet.

And you could tell, by how her titties hung

Alsdat zo zou zijn; dan zou hij toch enigszins sarcastisch over dat gefreestyle moeten zijn. En ik denk niet dat dat het geval is...Alsje het over de track in zn geheel bekijkt zou je interpretatie wél kloppen natuurlijk. (Want daar gaat de track uiteindelijk om: Hip-Hop gaat de verkeerde kant op, en Common is daar om ze te redden)
Maar ik denk dat Common hier geen diepere betekenis aan wilde geven; dit is gewoon een toffe rhyme om die personificatie van Hip-Hop aan te stippen.

|Joël|
Ik denk dat het gaat over dat ze dan nog plezier heeft en weinig geeft om haar uiterlijk;
And you could tell, by how her titties hung
Dat zou ook kloppen als je dan de verse daarna neemt (verse 3) gaat het over hoe ze commercieel werd:
Now I see her in commercials, she's universal
She used to only swing it with the inner-city circle
Dan gaat het haar opeens om uiterlijk enzo en niet meer om of ze plezier heeft. Wat dus ook weer het geval is met Hip-Hop, dat het gewoon voor de fun was en toen werd het opeens steeds commerciëler.

Ik kan eigenlijk nergens op internet of ergens anders iets vinden om dit te bevestigen maar wat mij betreft is dit wel een logische uitleg, al zeg ik het zelf.

Social_Mask
Jah, nu ik erover nadenk, ik denk dat er mee wordt bedoeld dat 't in freestyle niet gaat om de flow, maar meer om verbaal afmaken. Dus je let niet meer zo erg om 'uiterlijk'. Daarom denk ik de line, And you could tell, by how her titties hung. Thanks Joël, heb ik toch een interpretatie ervan gevonden