UGK - Underground Kingz (2007)

Label: Jive

1. Swisha and Dosha (5:11)
  2. Int'l Player's Anthem (I Choose You) (4:19)

met OutKast

3. Chrome Plated Woman (4:17)
  4. Life Is 2009 (4:08)

met Too $hort

5. The Game Belongs to Me (5:14)
  6. Like That [Remix] (3:51)
  7. Gravy (4:57)
  8. Underground Kingz (4:33)
  9. Grind Hard (4:03)

met DJ B-Do en Young T.O.E.

10. Take tha Hood Back (5:36)

met Mddl Fngz, Slim Thug en Vicious

11. Quit Hatin' the South (6:06)

met Charlie Wilson en Willie D

12. Heaven (4:20)
  13. Trill Niggas Don't Die (4:27)

met Z-Ro

14. Top Drop Dyne [DJ B-Do Remix] * (4:08)

met Cory Mo

15. How Long Can It Last? (6:47)

met Charlie Wilson

16. Still Ridin' Dirty (5:19)

met Scarface

17. Stop-n-Go (3:54)

met Jazze Pha

18. Cocaine (4:50)

met Rick Ross

19. Two Type of Bitches (4:56)

met Dizzee Rascal

20. Real Women (4:32)

met Raheem DeVaughn en Talib Kweli

21. Candy (3:30)
  22. Tell Me How Ya Feel (4:25)
  23. Shattered Dreams (5:14)

met Sleepy Brown

24. Like That (2:47)
  25. Next Up (3:03)

met Big Daddy Kane en Kool G Rap

26. Living This Life (5:07)
  27. Outro (0:49)
  28. Int'l Player's Anthem (I Choose You) (Chopped and Screwed) * (5:31)

met Three 6 Mafia

29. Int'l Player's Anthem (I Choose You) * (3:20)

met Three 6 Mafia

30. Hit the Block * (3:58)

met T.I.

31. Top Drop Dyne * (4:07)

met Cory Mo

Harco
Wat bedoel je precies met die laatste zin? Het mag wel onder dezelfde noemer als Lil' Wayne? Of juist niet?

Int'l Player's Anthem [I Choose You]
met Outkast

Ik bekeek die clip net, maar goed dat Andre 3000 nog normaal bezig was.. tot meneer op de drums begon te rappen, me interesse was ineens totaal weg...
Die overdreven Hi-Hat, de snare die van laag naar hoog gaat.. het klinkt allemaal veel te vals op zo'n melodie.

Die teksten kan ik al helemaal om huilen.. sorry Harco, maar ik kan jou mening niet voor mij gebruiken.

Social_Mask
Jah, ik ben het helemaal eens met Relax. Ik vond het een verrassend goed nummer, erg lekker zelfs, totdat die andere rapper kwam jah. Erg jammer. Neej, dit is niks voor mij. Spijtig van dat nummer, 't begin was echt wel vet.

avatar van Weirdo Wizzy
Goed nummer die met Outkast zeg.

avatar van Word_Play
Oeh, wat een GIGANTISCH lekkere plaat. De kaaangz zijn terug, en hoe. In plaats van mee te gaan in de nieuwe Swishahouse/Trill sound die je tegenwoordig zo vaak hoort grijpen Bun B en Pimp C vooral terug naar de laidback '90's-vibe waarmee ze zo bekend werden, waarvan The Game Belongs to Me, Chrome Plated Woman en Shattered Dreams de beste voorbeelden zijn.

Daarnaast brengt UGK zelfs wat GENIALE verrassingen. Int'l Player's Anthem is een potentiële classic, met een geweldige cameo van OutKast en een heerlijke van Willie Hutch gesamplede beat. Over geweldige cameo's gesproken: Talib & UGK bleken al een goede combi te zijn op Ear Drum, op dit album bewijzen ze dat nogmaals op Real Women. Heerlijk soulvolle productie, UGK die voor hun doen verrassende 'conscious' verses leveren en Kweli die zijn flow een of twee notches omhoog pitcht. Dizzee Rascal was voor mij zowat de grootste verrassing op Two Types of B******, met een verse op een heerlijk funky productie die me op de een of andere manier doet denken aan Shaft of Jackie Brown.

Vergis je niet: ondanks al deze sterke bijdragen van de gastartiesten is dit nog steeds UGK's album. Zie Quit Hatin The South, een gepassioneerde uitlating van frustatie over het overloos gemekker over de Dirty South (zie bovenstaande reacties). Zelfs played-out onderwerpen als op Candy, Heaven en Living This Life zijn sterke nummers door de lekkere producties en de verve waarmee de emcees hun teksten brengen. Het beste voorbeeld van een played-out onderwerp dat nieuw leven ingeblazen wordt is Cocaine, waarin het onderwerp vanuit verschillende hoeken wordt benaderd: de gebruiker (Pimp C), het product en haar toepassingen (Bun B) en de dealer (Rick Ross). Dit alles op een (jawel, alweer) heerlijk laidback beat van Pimp C en N.O.Joe.

De lange afwezigheid van het duo lijken ze willen te compenseren door je een dubbele lading muziek te geven. Dit bezorgde mij wat scepticisme, daar het meestal fout gaat doordat er niet een consistent niveau aanwezig. Ik zal niet ontkennen dat als je de beste nummer op 1 cd plaatst je een regelrechte classic hebt, maar je mist dan wel een hele hoop 4*-tracks (en de lichte dipjes Grind Hard en de originele versie van Like That). Dan maar een hele dikke 4,5*. Ook voor mij voorlopig het album van het jaar.

Relax
Zou ik maar een straight up vertellen waarom ik Dirty South zo ongelovige kansloze hiphop vind ?
Oke hier komt het: de drums van de hiphop zijn overbodig druk en klinkt vanwege dat gedoe totaal niet naar hiphop.
Daarbij komt ook nog eens de teksten kijken..
Jullie praten allemaal leuk en aardig van, zelfde onderwerpen maar dan in een ander aspect.. ja heel interessant maar dat is ook al door Raekwon gedaan.

Kijk, ik kijk nu weer Players Anthem en ik zie gewoon dat die kerel in zijn bontjasje over blingbling, aanrijden en liefde rapt.
Ik heb het nu wel helemaal gehad met die zooi.
En bij het einde hoor ik WEER die verzwaarde stemmen... bij Big Boi stukje.
Dub Dub in da club... (auto's) lekker interessant dames en heren.

Ik vraag me zo vaak af, ik heb respect voor jullie smaak hoor! ik ga niet boycotten, maar ikzelf kan echt niet tegen dit soort muziek.. in mijn ogen is dit JUIST het soort muziek dat het hiphop niveau laat dalen.

Relax schreef:
Daarbij komt ook nog eens de teksten kijken..

Ik heb het nu wel helemaal gehad met die zooi.
En bij het einde hoor ik WEER die verzwaarde stemmen... bij Big Boi stukje.
Dub Dub in da club... (auto's) lekker interessant dames en heren.

Dus als Raekwon het heeft gedaan mag niemand anders het meer doen anders is het niet meer dope? Public Enemy kwam jaren geleden al met maatschappijkritische teksten, mogen Immortal Technique en dead prez ook maar gelijk hun mond houden want het is al een keer gedaan.

Bij mij staat de vibe voorop, het album moet goed wegluisteren. Teksten zonder een goede beat of een goede emcee zijn nutteloos. En daarin slaagt UGK. Jij houdt niet van die drukke drums, ik kan daar soms zwaar van genieten (Wat dat betreft zou je juist eens een UGK album als Ridin' Dirty moeten luisteren, die maakt daar heel weinig gebruik van). En klinkt het daarom niet als hiphop? Onzin, hiphop staat niet gelijk aan boombaps van 90 BPM . Zuidelijke hiphop heeft gewoon een andere vibe met een andere insteek dan de muziek uit het westen of oosten.

Auto's, hustlin', geld verdienen, feesten, genieten van het leven, vrouwen...allemaal onderwerpen die al zo oud als hiphop zelf zijn. Bij UGK gaat het vooral om deze aspecten van het leven, en ik heb respect voor ze dat ze in al die jaren hunzelf en trouw zijn gebleven aan hun stijl. Ik heb liever dit soort hiphop dan datgene wat die shockrappertjes uit het oosten maken, zoals Vinnie Paz en Necro.

Hele albums vol met "I kill you" op 30.000 veschillende manieren volgooien. Tis maar waar je voorkeur in ligt.

rico-bballer
Voor mij is eht bezwaar vooral de beats de teksten niet de onder wepren (ook), maar hoe ze in elkaar zitten is vaak simpel en makkelijk. Dat is soms wel lekker maar meer als achtergrond muziek dus het zal nooit echt mijn ding woorden.

avatar van Weirdo Wizzy
Net wat word_play zegt. Het is die lekkere vibe die southern rap leuk maakt. Het is idd niet het meest kwalitatieve subgenre in de rapmuziek, maar er zijn toch nog genoeg southern rap acts die leuke nummers maken zoals ugk.

Relax

Wordplay jij begrijpt mij totaal niet.
Jij zegt dat UGK die onderwerp over drugs origineel behandelde met, die is de drugdealer, die is gebruiker etc.
Maar hoe jij het beschreef zo had Raekwon het al gedaan.. dus is het niet origineel.

Oh en dat PE en IT gedoe.. Immortal Technique brengt zijn teksten totaal anders naar buiten dan Public Enemy .. zoals jij zei, Originaliteit van een onderwerp dat al bestaat maakt het interessanter.. nou dan.

Auto's, hustlin', geld verdienen, feesten, genieten van het leven, vrouwen dat zijn ook onderwerpen die niet interessant zijn..

Harco
Geld verdienen is inderdaad niet belangrijk, genieten van het leven ook niet, en feesten ook niet natuurlijk. Auto's zijn ook kutdingen. Vrouwen heb je ook niet zoveel aan.

Artifact
Niet helemaal mee eens. Dat Relax de onderwerpen niet interssant vindt, wilt niet zeggen dat hij ze niet belangrijk vindt, hoewel daar ook over getwist kan worden. Het mogen al duidelijk zijn dat ik een liefde voor het Zuiden heb, dus kom ik hier vast nog wel op terug.

avatar van BoordAppel
Een beetje jammer dat al die dirty south nummers gemaakt zijn met vier of vijf verschillende geluidjes. Echt alles lijkt op elkaar. Niet dat ik dit heel erg slecht vind maar het doet me verder ook echt helemaal niets. Het album is sowieso veel te lang en een van de MC's klinkt als een in zijn ballen getrapte Lil' Wayne.

Harco schreef:

Zoals Artifact zei.

Trouwens, als ik iets niet interessants als onderwerp in rap vind waarom zou jij dan denken dat ik het nie belangrijk vind.
Het is allemaal veel te cliché.

avatar van Weirdo Wizzy
Bekijk het eens aan de andere kant. Wie zit er nou te wachten op maatschappelijke of diepzinnige teksten van UGK?

Ik zit helemaal niet te wachten op Dirty South muziek
En zoals jezelf al zegt.. ze zijn echt op het geld uit: "wie zit er nou te wachten".

avatar van Weirdo Wizzy
huh? sorry die laatste zin vat ik niet helemaal. Kun je die misschien uitleggen?

Relax
Jij zegt dat het algemene publiek niet zit te wachten op Maatschappijle of diepzinnege teksten van UGK..
Dus de mainstream zit wel te wachten op teksten dat werkelijk nergens opslaan of erg achterhaald zijn ? voor mij is het wel duidelijk, de mainstream publiek luisterd helemaal nergens naar, alleen de beat.

Dat bedoel ik ermee.

avatar van Weirdo Wizzy
Ik had het niet alleen over het algemene publiek. Die letten sowieso weinig op teksten volgens mij. Ik denk ook niet dat doorgewinterde hiphopliefhebbers diepzinnige teksten als prioriteit nummer 1 hebben als ze naar ugk luisteren.

Ik draai er niet omheen.. Dit is gewoon een lekker album. Van mij hoeft het niet altijd en alleen maar goede diepzinnige teksten te zijn, maar op zn tijd is een album als deze gewoon lekker. Hoewel het af en toe achterhaalde onderwerpen zijn, UGK flowt er wel geweldig op. Zoals goede teksten op een kutbeat soms niet om aan te horen zijn, zijn goede beats met achterhaalde teksten vaak juist wel om aan te horen, al is het alleen maar voor achtergrondmuziek. Je hebt toch geen zin om altijddd over de diepzinnige teksten na te denken en een maatschappelijke boodschap te zoeken?

avatar van JAHJAH
Lekker plaat. Goede beats en de lyrics klinken ook wel aardig. Ze hadden echter beter enkele nummers kunnen schrappen, aangezien deze geen meerwaarde zijn voor de CD.

@ Relax
Let eens op je Nederlands, het is om te huilen:
diepzinnege = diepzinnige
teksten dat = teksten die
het publiek luisterd = het publiek luistert
die onderwerp???

Enkele reis bassischool

avatar van MJ_DA_MAN
JAHJAH schreef:
@ Relax
Let eens op je Nederlands, het is om te huilen

Enkele reis bassischool

Relax schreef:
Wordplay jij begrijpt mij totaal niet.

Raekwon deed het (goed) in '95, al ruim 12 jaar geleden.. Met deze track krijgt het onderwerp eerder een update, hoeft nergens origineel te zijn. But then again, UGK Is al sinds eind jaren '80 bezig en ze zijn in al die tijd trouw gebleven aan hun originele stijl van streetsmart rhymes over funky, laidback beats, dus in zekere zin waren ze hun tijd (net als bijv. NWA) vooruit.

BoordAppel schreef:

Heb je het album helemaal beluisterd, BoordAppel? Als er iets is wat je over dit album niet kan zeggen dan is het wel dat dit op alle andere meuk lijkt. En kom op man, Lil Wayne met Pimp C vergelijken? Weezy mag niet eens met de Pimp hangen.

Dutch Idiot schreef:

Zeiken bij UGK over gebrek aan 'diepgang' is hetzelfde als zeiken dat The Terminator te weinig drama bevat. Maar dan nog, Bun B is gewoon een hele goede rappert, ook lyrical.

avatar van Weirdo Wizzy
Die eerste zin in de laatste alinea is echt mooi gezegd

Relax
Haha ik zie die 2de videoclip toegevoegd.. hoe de eerste rapper al begind met zijn tekst.. ive got enough money... i got a phone with diamonds...
Sorry, maar dit is goed ?

avatar van BoordAppel
Word_Play schreef:

Heb je het album helemaal beluisterd, BoordAppel?

Ja, maar niet heel aandachtig. Dat komt nog wel... ooit.

Relax schreef:
Sorry, maar dit is goed ?

I got money on my beeper, dead trees on my phone
They call me Mick Jagger 'cause I "roll a lot of stones"
It's a whole lot of clones but only one Sweet Jones
Turnin whores to carnivores, they just can't leave my meat alone

Diamonds, ja. Ik kan trouwens best begrijpen dat mensen Pimp C niet diggen. Ik vind hem zelf heerlijk plat.

Phone with diamonds.

BoordAppel schreef:
en een van de MC's klinkt als een in zijn ballen getrapte Lil' Wayne.

Ik snap nu waarom je dat zegt... in de eerste verse van Swisha and Dosha klinkt hij op een moment wel net als Wayne.

avatar van Word_Play
Album wordt erg goed ontvangen, eindelijk erkenning:

* AllHipHop.com 8.5/10
* All Music Guide 4/5
* Baltimore Sun B+
* Billboard (Favorable)
* HipHopDX.com 4/5
* Houston Chronicle 3/4
* nappyafro.com 3.5/5
* New York (Favorable)
* New York Times (Favorable)
* PitchforkMedia.com 8.4/10
* Rapcommunity.de 4.5/5
* RapReviews.com 10/10
* Rolling Stone 3.5/5
* The DJBooth 4.5/5
* USA Today 3.5/4
* XXL Magazine 4/5

"Well it's been a long time my nigga, I shouldn't have left you (I shouldn't have left)
Without some real trill shit to go left to
Gotta lot of respect fool (yeah), for the ones before me
But when my time came they act like they ain't know me
I've been down with rap music since Cold Crush and Melle (Melle)
Before MTV put Run-D.M.C. on the tele (tele)
Back when Whodini tried to tell ya about ya friends
Nigga I was giving rap all my time and my ends
Bought damn near every record that muthafuckin dropped
West coast gangsta music, East coast hip-hop
Now it's our time to shine and the tables is turned
Them muthafuckas aggravated 'cause we gettin some burn
"There's no room for everybody, just a few niggaz is swole" (why is that?)
Proabably 'cause they favorite rappers ain't in control
But just let go of the past 'cause it's hurtin your hands
And pass it over to the next generation of fans
And quit hatin the South"