Iron Maiden - Killers (1981)

Label: EMI

1. The Ides of March (1:46)
  2. Wrathchild (2:55)
  3. Murders in the Rue Morgue (4:19)
  4. Another Life (3:24)
  5. Genghis Khan (3:09)
  6. Innocent Exile (3:54)
  7. Killers (5:02)
  8. Prodigal Son (6:13)
  9. Purgatory (3:20)
  10. Drifter (4:51)
  11. Twilight Zone * (2:34)
  12. Women in Uniform * (3:09)
  13. Invasion * (2:37)
  14. Phantom of the Opera [Live] * (3:07)
  15. Running Free [Live] * (3:07)
  16. Remember Tomorrow [Live] * (5:44)
  17. Wrathchild [Live] * (2:52)
  18. Killers [Live] * (4:50)
  19. Innocent Exile [Live] * (3:46)
avatar van CorvisChristi
CorvisChristi (crew)
Lekker rauw en agressief vervolg op Maiden's debuut-album, en deze vind ik zelfs nét een tikkeltje beter. Het titelnummer is écht briljant.
Voor mij zou het pas echt interessant worden met het aantrekken van Bruce Dickinson als leadzanger, maar het rebelse imago die de stem van Paul DiAnno zo kenmerkt, zorgt voor een spontane en energieke plaat, waar ik elke keer als ik 'm opzet, veel plezier aan beleef.
Toppertjes zijn uiteraard het eerder genoemde titelnummer en het onvermijdelijke "Wrathchild".

avatar van i.Ron S.
Wratchild en wat na de intro komt bij Murder in the Rue Morgue ligt me zo niet bij dit album, de rest wel, vooral Another Life is 1 van mijn favoriete Maiden nummers.
Kwalitatief is het wat gelijk met het debuut maar de nummers daarop vind ik toch nog wat meer als klassiekers klinken.

avatar van B.Robertson
Één van m'n favoriete Maiden platen. Veel toppers, ik kies Another life & Purgatory uit. 4,5 ster.

avatar van The_CrY
Wat mij betreft een wat mindere Maiden-plaat. Di'Anno's stem heeft het net niet voor mij, en de gehele sound van het album staat me niet zo aan. Dat wil niet zeggen dat er geen mooie nummers op staan. Klassiekers zijn de titelsong en Purgatory, en ook Wrathchild mag er wezen.

avatar van exodus
Kippenvel! Basloopje Wrathchild doet mij gek maken...Di'Anno erbij, en de premie voor mijn inboedel moet weer omhoog! Conclusie: oude Maiden luisteren is gevaarlijk en duur voor ondergetekende. Oude Metal en harder in de jaren 80 is het mooiste wat er is! Betere ervaringen zijn er zowat niet.

Ik vond deze wat minder dan het debuut, iets teveel van hetzelfde

In de IM catalogus van de Jaren 80 is dit een beetje een vreemde eend in de bijt, het klinkt allemaal een beetje meer Punky dan Metal ( zei de leek) wat rauwer en ongepolijster zelfs in vergelijking met het debuut.

voor mij is het album ook een beetje 2 strijdig, er staan geen echte memorabele klassiekers op zoals POTO of HBTN maar in zijn geheel vind ik het dan wel weer erg sterk. er nu sprake van een echte eenheid.

daarom dus 3,5

avatar van Kronos
Zo'n vreemde eend is dit album niet. Rauwer dan het debuut vind ik het niet klinken. Integendeel, een vollere productie en strakker gespeeld.

danmuz. schreef:
Ier staan geen echte memorabele klassiekers op zoals POTO of HBTN

Geen idee welk nummer je bedoeld met HBTN maar wrathchild reken ik eerder onder de memorabele klassiekers als Phantom of the Opera, hoewel ik Phantom beter vind is er minder sprake van een klassieker. Wrathchild staat nog altijd op setlist, phantom heeft daar maar een aantal keer op gestaan.

Eddie schreef:

Geen idee welk nummer je bedoeld met HBTN

Hallowed Be Thy Name vermoed ik

avatar van i.Ron S.
Purgatory vind ik ook wel dicht bij een klassieker, zeker destijds met die cover met de duivelskop(die momenteel boven mijn hoofd hangt in de vorm van een vlag). En 'Killers' hebben ze in hun Seventh Tour ook dikwijls gespeeld. Er staan veel herkenbare nummers op dit album. Zo werd Another Life een paar jaar geleden ook nog live gespeeld, zo ook Murders...
De reden dat er minder typische klassiekers uit voortgekomen zijn, is volgens mij omdat er een andere zanger kwam en natuurlijk die knaller 'the Number of the Beast' die dit allemaal wat overschaduwde.

Eddie schreef:

Verontschuldiging, ik heb misschien een verkeerde term gebruikt van wat ik eigenlijk bedoelde. er staan wel wat klassiekers op maar er staan geen groots opgezette epische nummers op, alles is van een rech toe recht aan niveau.

Dat is wat ik wilde zeggen.

avatar van Lexicon Devil
Ow yeah, r&r met een recht toe recht aan niveau die je een dikke vette adenaline kick onder je gat geeft. Beter bestaat niet. Sowieso veel beter dan toen onze opera-slet Bruce de scepter ging zwaaien.

avatar van Lonesome Crow
Killers is een hele technische plaat.
Op geen andere Maiden plaat wordt er zo goed gemuciseerd als deze.
Staat bol van de tempowisselingen en korte snelle gitaarsolos.
Zo'n plaat leent zich niet voor klassiekers, daarvoor moet je een hoger meezinggehalte songs schrijven en dat bezit deze (gelukkig) niet.

Alhoewel ik "The Number of the Beast" en "Piece of Mind" beter vindt is deze mij dierbaar.
Elke band heeft wel eens zo'n plaat gemaakt op de top van hun technische kunnen zoals Golden Earring met "To the Hilt" en Rush met "Hemispheres".
Bij Maiden is dat dus deze.

avatar van Lexicon Devil
Erg goed bericht! En zo is het precies!

avatar van vielip
Prachtige opvolger van een prachtig debuut! De produktie is inderdaad beter op dit album. Voller en strakker voornamelijk. Toch geef ik 'm een iets mindere score omdat ik de meeste nummers op het debuut net even iets beter vind. Een nummer als Killers kan echter moeiteloos voor klassieker doorgaan! En ook Murders, Wrathchild (hoevaak ook live gehoord), Another life en Drifter verdienen dat predikaat wat mij betreft! Waarom ze doorgaans niet worden genoemd tot het rijtje klassiekrs komt waarschijnlijk omdat ze lang niet zoveel live ten gehore zijn gebracht als de nummers van het debuut.
Eddie komt trouwens op deze hoes voor het eerst tot volle wasdom!!

haveman
Doet weinig onder voor het debuutalbum en wat is The Ides Of March toch een heerlijke opener!

Nieuwstad
danmuz. schreef:

Prodigal Son?

avatar van metallica1997

maar dit is mijn mening

Nog nooit een hele Iron Maiden plaat geluisterd (van dat sprookjes gedoe kwam altijd bij me te boven), maar de stem van deze zanger bevalt me veel meer dan die Bruce Dickinson, waar ik echt helemaal niks aan vind! Misschien deze eerders eens proberen!

metallica1997 schreef:

maar dit is mijn mening

????? die mis ik even. Hoe kun je de nummers van de vorige plaat goed vinden en deze nummers niet. Dat is het zelfde als zeggen in ben gek op kabouters, maar ik heb een hekel aan kleine mannetjes met een baard en een puntmuts op

Joy
snap um wel, ik heb deze ook nooit wat gevonden, en nog steeds niet

avatar van uffing

Ga je mond spoelen!

snap um wel, ik heb deze ook nooit wat gevonden, en nog steeds niet

En jij ook!

Vergeten klassieker! Buitengewoon goed gemusiceerd en een ideale plaat voor in de auto (wel uitkijken voor flitsers). De stem van Paul Di'anno past wonderwel bij deze bijna punkachtige plaat (hoewel Bruce Dickinson natuurlijk gewoon kwalitatief een betere zanger is).

avatar van Rockfan
Killers

avatar van Edwynn
Vind dat Maiden met Killers een behoorlijk typische heavy metal plaat heeft afgeleverd. Het punky karakter zit hem alleen nog maar in de vocalen.
En die zijn perfect voor nummers als Murders In The Rue Morgue of het sinistere titelnummer.

haveman
Ik vond de albums met Paul ook altijd minder, maar de laatste jaren kan ik ze meer waarderen dan de ablums met Bruce. Verhoogd naar de volle mep.

avatar van exodus
T/M KILLERS/MAIDEN MET DI'ANNO! HEILIG! ! !

avatar van exodus
...En die hoes is ook machtig! Eddie komt inderdaad hier tot volle wasdom...gelijk iemand vermoorden, hahaha! Ik mag die Eddie wel!

avatar van exodus
Alhoewel ik een 25 jaar oud Trooper shirt van Maiden in de kast onderaan in de legendarische jaren 80 metal stapel heb liggen, trek ik nog geregeld het Killers shirt aan die wat recenter gekocht is; de afbeelding is geweldig en enorm legendarisch! Zo Pure Fucking Metal!

exodus schreef:
...Ik mag die Eddie wel!