Iron Maiden - Killers (1981)

Label: EMI

1. The Ides of March (1:46)
  2. Wrathchild (2:55)
  3. Murders in the Rue Morgue (4:19)
  4. Another Life (3:24)
  5. Genghis Khan (3:09)
  6. Innocent Exile (3:54)
  7. Killers (5:02)
  8. Prodigal Son (6:13)
  9. Purgatory (3:20)
  10. Drifter (4:51)
  11. Twilight Zone * (2:34)
  12. Women in Uniform * (3:09)
  13. Invasion * (2:37)
  14. Phantom of the Opera [Live] * (3:07)
  15. Running Free [Live] * (3:07)
  16. Remember Tomorrow [Live] * (5:44)
  17. Wrathchild [Live] * (2:52)
  18. Killers [Live] * (4:50)
  19. Innocent Exile [Live] * (3:46)
Edwynn schreef:

had gekund, maar is niet zo. Het is een goed bewaard geheim dat Dickinson ondanks contractuele afspraken al druk meeschreef aan Number Of The Beast.

Desalniettemin is Paul DiAnno in het bezit van enkele demo's met daarop oerversies van Hallowed Be Thy Name en Run To The Hills. Vertelde hij eens in een interview. Die zou ik graag eens horen

avatar van Edwynn
Dat is mij niet bekend. Dat zou ik ook wel eens willen horen.

avatar van vielip
Lexicon Devil schreef:

Wie zegt dat dan?

Had ik moeten typen; boem klats Maiden wellicht? Dat staat bij mij namelijk gelijk aan rechttoe rechtaan...als jij er iets heel anders mee bedoeld; sorry!

avatar van AOVV
Misschien wel de meest energieke plaat van Iron Maiden, degene die de punksfeer het meest uitademt ook. Erg jammer dan ook dat het songmateriaal me niet helemaal weet te overtuigen, anders had deze toch ook een erg hoge score kunnen krijgen. Nu blijft het bij 3,5 sterren, met het vinnige 'Wratchild' als persoonlijke favoriet.

Mooiste elpee hoes allertijden, toen ik de elpee kocht in 1981 heb ik er echt uren naar
zitten kijken tijdens het draaien van de nummers van deze pracht plaat.
Favoriete nummer is Purgatory, de snelheid en de stem van Paul maken dit het ultieme
Dianno nummer. Bruce kan deze nummers echt niet zingen, toen niet en nu (2011) helemaal niet.

MindRuler
Dat Bruce deze nummers niet kan zingen, is je reinste onzin.
Bruce is technisch een veel betere zanger dan Di'Anno.
Luister maar eens naar de versie van Killers op Beast Over Hammersmith waar Bruce het origineel laat verbleken. Ik geef wel toe dat de zangstijl van Di'Anno goed tot z'n recht komt op deze nummers. Gezongen door Bruce worden ze iets theatraler en missen ze die punk-drive die bij Di'Anno wel aanwezig was. Purgatory is ook mijn favoriet van dit album samen met het titelnummer en Murders In The Rue Morgue.

avatar van Edwynn
Inderdaad. Beast Over Hammersmith eens op je donder laten komen. Piep je wel anders.

De eerste demo met Dickinson waarop hij Twilight Zone zingt, is ook wel indrukwekkend. Zweeft wel ergens rond op internet.

Purgatory is overigens ook een keer opgenomen door het Amerikaanse Steel Prophet. Rick Mythiasin zingt dat heel aardig.

MindRuler
Inderdaad, Steel Prophet heb ik nog een tijdlang gevolgd (t.e.m. Unseen)
Ricks stem komt ook aardig in de buurt van die van Bruce.

avatar van Edwynn
Ik heb 3 cd's van ofzo. Mythiasin was de smaakmaker. Zingt nu bij Agent Steel.

Back on topic. Mister Di'Anno levert ook wel puik werk af hier vind ik. Vooral het sinistere titelnummer brengt hij geweldig.

Beste van Maiden met Di'Anno

MindRuler
Prodigal Son vind ik één van Pauls beste prestaties. Dat refrein!

avatar van Lexicon Devil
hardrock schreef:
Beste van Maiden met Di'Anno

Maak daar maar de beste van Maiden van

avatar van Desert
Ik ben toevallig op een versie van Wrathchild gestoten waar Bruce Dickinson de vocals verzorgt. Klinkt toch heel anders, maar wel knap.

avatar van Edwynn
Dat komt van de auditietape van Dickinson uit 81. Staat ook nog Twilight Zone en Killers bij op. Ook wel te vinden op internet.

Lexicon Devil schreef:

Maak daar maar de beste van Maiden van

kijk jij snapt het

Puntje erbij, technisch gezien is is dit gewoon een meesterwerk en de Paul's stem past perfect bij de plaat.

kleine toevoeging;

Killers is op Wrathchild na een beetje een album van over het hoofd gezienze klassiekers.

Casino Boogie
Een van mn favo Maiden-albums. Heerlijk recht voor z'n raap en doet in mijn ogen niet veel onder voor het debuut.

avatar van Spock2011
Ik vind eigenlijk dat Murders in the Rue Morgue de opener van de plaat had moeten zijn in plaats van Wrathchild, dan was hij net iets beter geweest. Maar voor de rest een prima album, weliswaar minder als de voorganger.

Mijn favo Maiden album. Geen zorgen, Bruce Dickinson vind ik ook geweldig, maar Di'anno is toch net iets meer mijn smaak. Al deze nummers zijn trouwens nummers die het niet op hun debuut hebben gehaald, dus het zijn eingelijk allemaal ''B-nummers''. Maarja, toch gaver dan hun eerste plaat vind ik

avatar van Kronos
Niet gehaald is veel gezegd want ze waren toen nog niet opgenomen. Wel geschreven, behalve Murders in the Rue Morgue en Prodigal Son. Tenminste, als we wikipedia mogen geloven.

avatar van Edwynn
Ik heb wel eens gelezen dat Wrathchild niet op het debuut kwam te staan omdat het ook al op de Metal For Muthas verzamelaar stond.
Om die reden staat Sanctuary eveneens niet op het debuut. Maar die verscheen weer wel op single.

Purgatory stamt al uit 77 of 78.

Alles is wel opnieuw opgenomen voor Killers. Er is ook het nodige geschaafd. Wrathchild klinkt op Killers behoorlijk anders dan de oorspronkelijke versie. En het titelnummer heeft op de Live At The Rainbow vhs nog een hele andere tekst.

Zo gaat dat met bandjes die hun eerste platencontract in de wacht slepen. Voor je debuut heb je als het goed is bulten met nummers klaarliggen. die passen er niet allemaal op dus heb je ook nog wat voor de opvolger.
Pas vanaf de derde wordt het moeilijker want dan moet binnen afzienbare tijd een album bijelkaar geschreven en opgenomen worden.

avatar van Kronos
Ja, 'de moeilijke derde'.

Kronos schreef:

Killers was ook een nieuw nummer dacht ik. De versie op Live At The Rainbow was de eerste keer dat ze het live speelden. Het was in eerste instantie een instrumental van Harris. Maar Paul DiAnno dacht er anders over en schreef backstage snel even een tekst op een velletje papier. En een nieuwe klassieker was geboren!

Killers is een plaat die wat afwijkt in de Maiden discografie. Eigenlijk met geen ander album te vergelijken, ook niet met het debuut. Bij sommige songs kun je wel horen dat ze wat ouder zijn, maar ik vind het allerminst storend. Het is gewoon een enorme bazenplaat. De combinatie van de eigenwijze songwriting van Harris en de rebelse attitude van DiAnno leverde iets unieks op. Jammer dat de samenwerking van zulke korte duur was.

avatar van Kronos
Eigenzinnige songwriting, jazeker. Bij meerdere nummers ontbreekt gewoon een refrein, waardoor ze minder snel blijven hangen maar blijvend intrigeren. Alsof je er nooit helemaal vat op krijgt, hoewel de nummers toch erg compact zijn.

En dat het ook zonder Di'Anno kan mag duidelijk zijn. The Ides of March en Genghis Khan, wat een klassiekers.

Ik weet nog dat ik een 15 jaar geleden, toen ik eigenlijk geen heavy metal meer beluisterde, deze af en toe bleef draaien en dan besloot dat het album buiten categorie valt. Als de geschiedenis goed haar werk doet dan zal Killers alom geprezen worden als een meesterwerkje. Dit verdient gewoon méér erkenning dan alleen bij het metalpubliek.

Kronos schreef:

Beter had ik het niet kunnen verwoorden. Op de een of andere manier verveelt het nooit. Een vriend van me zweert helemaal bij The Number Of The Beast. Als we in de auto zitten moet die er altijd in van hem. Hoe goed ook, die plaat ken ik inmiddels wel na al die jaren. Ik ben dan ook altijd degene die Killers prefereert wat nogal eens voor wat onenigheid zorgt.

Kronos schreef:

Absoluut waar dat dit meer erkenning verdient. Maar het is voor velen denk ik wel een vrij lastige plaat in de zin dat de nummers je niet meteen bij de kladden grijpen. Het gaat heel langzaam onder je huid zitten. En dan de hoes.. ik vind hem zelf erg mooi, maar deze zal ook menig "serieus" muziekliefhebber afschrikken. Denk dat daarom alleen al Killers nooit buiten het metalpubliek haar weg zal vinden.

avatar van The_CrY
Ok, ik ga de plaat nog een kans geven. Dit soort gepassioneerd verdedigen van een album raakt bij mij altijd een gevoelige snaar. Het is voor mij ook alweer vijf jaar gelede dat ik Killers voor het laatst hoorde, dus wie weet.

avatar van vielip
The_CrY schreef:

Dan wordt het inderdaad weer eens tijd!

avatar van The_CrY
Heb m nog eens beluistert en geef meteen 1,5 ster erbij. Zo slecht als ik m herinnerde is deze bij lange na niet. Vooral Prodigal Son vond ik vroeger niet zo, maar vond ik net erg mooi.

Casino Boogie
Kronos schreef:
Ja, 'de moeilijke derde'.

Och, voor dat examen slaagde Maiden met vlag en wimpel.

Ik draai dit album nog zeer regelmatig in ieder geval. Staat nog steeds als een huis.

Murders In The Rue Morgue, Another Life, Genghis Kahn, Innocent Exile en het titelnummer knallen werkelijk van de plaat af. Eerste 3 genoemden vind ik meteen de beste nummers van het album