Pearl Jam - Ten (1991)

7. Oceans (2:41)
  8. Porch (3:30)
  9. Garden (4:58)
  10. Deep (4:18)
  11. Release / Master/Slave (9:05)
  12. Alive [Live] * (4:54)
  13. Wash * (3:33)
  14. Dirty Frank * (5:38)
  15. I've Got a Feeling * (3:42)
  16. Brother * (4:00)
  17. Just a Girl * (5:03)
  18. Breath and a Scream * (5:59)
  19. State of Love and Trust * (4:49)
  20. 2,000 Mile Blues * (3:58)
  21. Evil Little Goat * (1:30)
  22. Why Go [Live at the Academy Theater] * (4:01)
  23. Even Flow [Live at the Academy Theater] * (5:10)
  24. Alone [Live at the Academy Theater] * (3:26)
  25. Garden [Live at the Academy Theater] * (5:42)
Nog zo'n groot voorbeeld van een jeugdsentiment. Ik kende de cd helemaal van buiten na 3 of 4 luisterbeurten (ik was toen een jaar of 9). Nog steeds staat ie geregeld op en kan ik nog evenveel genieten van elk nummer als toen...

avatar van TheSilmarillia
Als echte dance- en trancefan dit album 4 sterren geven: dat geeft toch wel aan wat voor prachtige cd dit is. En de top 10 notering op deze site zegt natuurlijk ook wel genoeg

TheSilmarillia schreef:

en ik als echte hiphopfan vind t ook een erg sterk album
vooral alive is prachtig

Snowman
Ik ben ook een hiphop van maar vind dit uitstekend gedaan.

tsjaa.., t hoort niet echt in t PJ rijtje thuis maar toch n heeeel erg mooi album!! met natuurlijk alle klassiekers alive blijft heel erg sterk

avatar van Dielie
daaaamn, wat een plaat toch, wat een nummers, 'Once', 'Even Flow', 'Jeremy', 'Release', stuk voor stuk goeie nummers, wat een ijzersterke plaat, damn damn, tis precies of ik heb weer het licht gezien, wat een emotie in 'Even Flow', en 'Garden' ook zo prachtnummer!

Damn, kbender nie goe van

avatar van schizodeclown
Sow net ook geluisterd voor het eerst petje af hoor

avatar van Bighead
Hier klopt gewoon alles aan.
Goede teksten...goede zang... sterke gedreven muziek...inleving...
een brok jeugdsentiment en zeer moeilijk te evenaren...

5*!

avatar van Black Math
Alleen jammer dat het niet echt wil grooven.

avatar van Paalhaas
Grooven?? Is dat een vereiste voor jou? Bij Jeff Buckley schijn je er geen probleem mee te hebben...

Feeder
Ik kan het echt niet helpen... hoe langer... hoe meer deze cd aan spympathie inboet bij mij. Tuurlijk vind ik Black en Oceans nog steeds heerlijke nummers (de rest ook overigens) maar 'the feeling' is weg. Toen ik het album aanschafte had ik het gevoel van "waauw, wat een album". Dat had ik ook met nevermind van nirvana. Maar nee hoor... langzaam aan dringt het tot me door dat deze albums niet voor mij gemaakt zijn

avatar van Saldek
Dit album geef ik, meerdeels te danken aan het emotionele aspect, een absolute 5. Dit debuut van PJ is ongekend goed. En da's nu het gevaar van een dergelijke prestatie: de opvolger zal al snel leiden tot teleurstelling.
Dat was bij mij het geval. Liet na het 2e album de band ook helemaal aan de kant. Kwam er onlangs pas achter dat ze al die jaren wel bezig zijn gebleven. Dus laat ik die andere ook er maar 's luisteren. Zoals ik zei: 5

nouja, gewoon één van de beste albums die ik ken. geweldige nummers, black is prachtig en jeremy vind ik ook super. hetzelfde geldt voor even flow en alive en.. nuja. een 4,5 van mij.

'Jeremy rocked' behoorlijk lekker.
Goede stem van die Vedder op dat nummer.

Verder vind ik 'Release' een mooi nummer.

4,5 ster voor deze zooi. (net geen 5 want 'Deep' en 'Porch' is vulling van de bovenste plank)

avatar van Jazper
Eigenlijk toch jammer dat die bonustracks erbij zijn gekomen.
Doen de sfeer van het album geen goed vind ik. Het was mooier geweest als het na Release gedaan was met dit album. Wat mij betreft een mooie afsluiter. Als ik het me goed herinner zaten de bonustacks er niet bij toen ie net uitkwam.
Hmm, heb ik hem toch te laat gekocht.

Rokol schreef:

Porch vulling?

avatar van Arno
Deep vind ik zelfs een van de betere van het album.

Mojo Pin schreef:

Porch vulling?

Vulling is misschien een beetje te sterk uitgedrukt.
Maar vergeleken met de rest van de nummers op dit album vindt ik 'Porch' echt minder.
De tekst van dat nummer is best zwak.

'Deep' begin ik langzamerhand te waarderen.

avatar van Droid
Wat een geweldig album blijft dit toch, zo passievol en bevlogen. Kan niet anders dan een 5* geven.

Ik heb ooit dit album in Amerika gekocht, dus zonder de bonustracks. Vindt iemand ze nog de moeite waard?

avatar van Paalhaas
Droid schreef:

De live-versie van Alive kun je zonder. Maar het geweldige Wash is een nummer dat absoluut niet onderdoet voor die op het reguliere album. Dirty Frank is eigenlijk gewoon een grappige jam, maar is zeker ook de moeite waard.

Wash en Dirty Frank staan weer op de sterke verzamelaar Lost Dogs: op die manier heb ik ze veel later ook in huis gekregen omdat toen ik Ten kocht de bonustracks ook nog niet toegevoegd waren. Dat gebeurde pas toen de band goed doorbrak.

avatar van avdj
Lekkere rock dit. Beter dan Nirvana.

Mojo Pin
Niet echt te vergelijken vind ik.

avatar van avdj
Beiden waren het toch grunge stichters?

Maverick
Yja, beiden waren de bekendste grunge groepen, maar de eigenlijke stichters zijn groepen als Green River, Mudhoney (dit jaar op Dour en ik vond ze zalig!), Mother Love Bone en (vroege) Soundgarden. Maar Nirvana en Pearl Jam zijn natuurlijk wel veel bekender.

En ja, echt te vergelijken zijn ze niet. Pearl Jam is meer hard rock, Nirvana meer punk.

Maverick
The Melvins ben ik nog vergeten, excuseer.

avatar van avdj
En hard rock ligt mij beter als punk. Dus Pearl Jam voor mij.

Maverick
Ik vind het in ieder geval een puik album.

Ik deel die mening.

avatar van Bighead
Het is bijna jammer dat die term grunge ooit ontstaan is. Het is gewoon een extreem goed rockalbum...