Pearl Jam - Ten (1991)

7. Oceans (2:41)
  8. Porch (3:30)
  9. Garden (4:58)
  10. Deep (4:18)
  11. Release / Master/Slave (9:05)
  12. Alive [Live] * (4:54)
  13. Wash * (3:33)
  14. Dirty Frank * (5:38)
  15. I've Got a Feeling * (3:42)
  16. Brother * (4:00)
  17. Just a Girl * (5:03)
  18. Breath and a Scream * (5:59)
  19. State of Love and Trust * (4:49)
  20. 2,000 Mile Blues * (3:58)
  21. Evil Little Goat * (1:30)
  22. Why Go [Live at the Academy Theater] * (4:01)
  23. Even Flow [Live at the Academy Theater] * (5:10)
  24. Alone [Live at the Academy Theater] * (3:26)
  25. Garden [Live at the Academy Theater] * (5:42)
yoeridedeygere
tja ik vind 'rock' een zinlozer dan 'grunge' met grunge kan je nog een beetje een idee vormen. Maar wat is rock tegenwoordig ?

onmogelijk om maar 3 favoriete nummers te selecteren

Wat een geweldig album blijft dit toch...

Waar moet je beginnen bij dit album. Bij het begin dan maar. Het rockt van begin tot eind met als rustpunt Black.

Een van mijn favoriete bands met een van mijn favoriete zangers.

We zullen op 29 augustus zien hoe ze het er live van afbrengen.

ik ken alleen maar black betty en dat vond ik een heeeel goed nummer ik denk dat i kde cd maar is ga kopen dan kan ik ineens al de liedjes luisteren zal wel goed zijn

avatar van Exfrozen
techno schreef:
ik ken alleen maar black betty

dat is een andere Jam, namelijk Ram Jam.
Maar probeer gerust deze ook eens die is namelijk veel beter .

Maverick schreef:
Yja, beiden waren de bekendste grunge groepen, maar de eigenlijke stichters zijn groepen als Green River, Mudhoney (dit jaar op Dour en ik vond ze zalig!), Mother Love Bone en (vroege) Soundgarden. Maar Nirvana en Pearl Jam zijn natuurlijk wel veel bekender.

En ja, echt te vergelijken zijn ze niet. Pearl Jam is meer hard rock, Nirvana meer punk.

avatar van Klumpie
Jesse schreef:

Is Pearl Jam niet een beetje ontstaan Mother Love Bone

Yep, Stone Gossard en Jeff Ament zijn de oprichters van Green River, Mother Love Bone en Pearl Jam. Pearl Jam is opgericht na de dood van Andrew Wood de zanger van Mother Love Bone. Mother Love Bone is voor iedereen die dit album goed vind ook een aanrader.

avatar van Sven Vermant
Morgenavond naar het concert in Gelredome.
Heb er zin in.

techno schreef:
ik ken alleen maar black betty

Exfrozen schreef:
dat is een andere Jam, namelijk Ram Jam.

Ja, dat was wel erg komisch. Maar hopen dat ik m'n buren niet heb wakkergemaakt met m'n gelach om 4h 's ochtends.

avatar van Oldfart
Oohooo black Eddie ramalam......toch?

Jesse schreef:

Is Pearl Jam niet een beetje ontstaan Mother Love Bone

Ze hebben op Reading afgelopen zondag nog een MLB nummer gespeeld: Crown of Thorns.

avatar van mathias
42 schreef:

Ben je gaan kijken?

Degelijk album, Alive en de live versie van dat nummer vind ik de beste nummers. Hiervoor 3,5*

een degelijk album en het komt toch in je top 10

en black vind ik persoonlijk sterker dan alive.

is ten niet van 1992?

felix89 schreef:
een degelijk album en het komt toch in je top 10

en black vind ik persoonlijk sterker dan alive.

*zucht*

Kijk maar is naar mijn albumlijsten...

K heb niet veel anders om in mn top 10 te zetten..

Maak er dan gewoon geen als je toch nog niet genoeg goeie muziek kent

Tsja, ik heb 13 CD's dus waarom niet he..

avatar van Sven Vermant
Dit album blijft toch 1 van mijn favorieten allertijden.
En na het concert van afgelopen dinsdag weet ik weer waarom.

Een juweeltje, meer dan 5* eigenlijk, maar goed.

Om toch weer even terug te komen op mijn mening, na een paar keer luisteren vind ik deze CD toch steeds mooier worden. 0,5* erbij.

Release was kippevel dinsdag

avatar van Paalhaas
Inderdaad. Echt weergaloos. Ik denk dat ik dat toch wel hun beste nummer vind.

voltazy
ja, samen met Black en Nothing as it seems is Release hun beste nummer, wat een emotie

voltazy
jammer trouwens dat ze Black niet speelden, had ik voor mij de 5 mooiste nummers ooit live gezien in 1 zomer

Jammer alleen dat het nummer Deep erop staat, een behoorlijk minderwaardig nummer in vergelijking tot de rest van het album.

ik ga niet te veel pennen bij dit album, dit is gewoon pure klasse! ik heb ze in Antwerpen gezien, na 14 jaar en 2 eerdere afzeggingen op werchter zijn ze er eindelijk geraakt!
het was magnifiek en nogmaals bewijs dat goede muziek zoals olie steeds komt bovendrijven, ook al hebben ze nooit de kans gehad om hun muziek live te promoten!
gewoonweg adembenedend, moet bijna beste concert zijn die velen in jaaaaaaaaaaaaren hebben gezien, ook al omwille van de emoties en spanning na 14 jaar afwezigheid! maar superhoge verwachtingen zijn volledig ingelost! ze speelden vele nummers uit dit album en na al die ajrne mee gezongen te hebben met hun albums en op fuiven, was het eindelijk the real thing! kippevelmomenten op black, jeremy, alive, even flow... het is en blijft hun beste album en voor velen terrecht ook één der beste albums ever!

PS voorprogramma (=Wolfmother) was ook al een openbaring, wat resulteerde in een prachtig duet met de Eddie Vedder op einde concert (2 nummers waaronder nummertje van temple of the dog "hunger strikes")

Ten verdient maar 1 cijfer, een 5,0*= een....

avatar van Joy4ever
Na Ten werd alles wat Pearl Jam uitbracht vergeleken met dit meesterlijke debuut. Ten is uniek. Wat als ze Ten niet hadden gemaakt en waren begonnen met Vs. Tsja. Ik draai Ten vrijwel nooit meer. Als ik de nummers zie die erop staan dan kan ik eigenlijk niet anders dan bekennen dat ik ze niet allemaal even sterk vind. Once is een aardige opener. Even Flow heb ik nooit mooi gevonden. Alive, tsja. Klassieker. Kippenvel in het Gelredome. Why go vind ik een opvuller. En dan komt de beste rockballad allertijden. Black. Briljant. I know some day you'll have a beautiful life, I know you'll be a star, but you're in somebody else's sky, why can't it be mine? Jeremy vind ik erg sterk. Intens. Oceans vind ik ook erg mooi. Garden en Deep zijn redelijk. En tot slot de perfecte afsluiter Release. Hartverscheurend. Als ik de cd zo analyseer is het eigenlijk raar dat ik Ten op nr 1 zet in mijn Top 10. Maar het heeft ook met de impact te maken die Ten op mij heeft gehad. Als geheel vind ik Pearl Jam de beste band ter wereld. Met de meest briljante songs ooit gemaakt. Als een ode staat Ten daarom bovenaan. Als dank.