Pearl Jam - Ten (1991)

7. Oceans (2:41)
  8. Porch (3:30)
  9. Garden (4:58)
  10. Deep (4:18)
  11. Release / Master/Slave (9:05)
  12. Alive [Live] * (4:54)
  13. Wash * (3:33)
  14. Dirty Frank * (5:38)
  15. I've Got a Feeling * (3:42)
  16. Brother * (4:00)
  17. Just a Girl * (5:03)
  18. Breath and a Scream * (5:59)
  19. State of Love and Trust * (4:49)
  20. 2,000 Mile Blues * (3:58)
  21. Evil Little Goat * (1:30)
  22. Why Go [Live at the Academy Theater] * (4:01)
  23. Even Flow [Live at the Academy Theater] * (5:10)
  24. Alone [Live at the Academy Theater] * (3:26)
  25. Garden [Live at the Academy Theater] * (5:42)
Joy
bij mij komtie wel eens uit de kast, vaak net voor slayer, om slayer nog harder erin te laten hakken

Thijssie024
Ik heb deze samen met Vs. Een tijd geleden uit de el cheapo bakken gevist en ben hem gisteren en vandaag voor het eerst eens goed aan het luisteren. Black is de uitschieter zover, terwijl Alive en Jeremy al bekende klassiekers waren.

avatar van Saldek
Leuk dat deze zo'n hoge waardering krijgt. 1244 stemmen en gewoon boven de vier uitkomen. Terecht.

avatar van dj maus
Als puber was dit precies de plaat die ik nodig had op het juiste moment. Nuchter bekeken vind ik het nu toch wel erg veel kommer en kwel. Maar okee, het hoort bij die tijd.

Nummers die de tand des tijds hebben doorstaan: Once, Even Flow, Garden, Release...

Alive hoeft van mij niet meer zo en dat opgefokte van Why Go en Porch werkt ook niet meer echt.

dj maus schreef:

Juist, het is een tijdsdocument, veel mensen staan daar niet bij stil als ze dit album beluisteren. Ten is een fase waarin PJ op dat moment in zat. Wel een vruchtbare fase, dat zeker, maar hun muziek
is zo enorm gegroeid sinds die tijd vind ik. Ik hou enorm van de dramatiek die Ten in zich heeft, maar ben ook zeker liefhebber van het meer genuanceerde, subtielere Riot Act. Voor mij is het gewoon appels met peren vergelijken, dus qua albums zou ik echt niet kunnen kiezen. Wat ik geweldig vind aan Pearl Jam is het kleurenpalet waar ze over beschikken. Ok, ik ga stoppen, nu wordt het echt gezever.

avatar van kaztor
Ik vind Ten gewoon een hele sterke verzameling songs, maar als album erg incoherent. De 'album-dynamiek' zette zich in vanaf Vs.

avatar van douwens
Dit is eigenlijk typisch een debuut-album, maar een hele sterke.

Omschrijft ook voor een groot deel mijn gevoel over dit album. Bevat een aantal erg sterke nummers, maar weet mij als geheel niet te overtuigen.

stuart
douwens schreef:

Zo denk ik er ook ongeveer over: het weet me als geheel niet echt te overtuigen, hoewel het mijn favorietste PJ album is.

Dit is eigenlijk typisch een debuut-album, maar een hele sterke.

Daarom vind ik het ook zo jammer dat veel mensen blijven steken bij Ten, wat slechts het topje van de ijsberg is.
Voor mij nog steeds onbegrijpelijk, dat papagaaien-gedrag.

fastpulseboy
ten is eigenlijk gewoon boer'n rock natuurlijk
zag vandaag een busje rijden met heel groot op de zijkant "ONCE
pearl jam coverband"
hahahahahahahahhahahahaha als mijn portier niet zo goed dichtzat en ik de gordel niet om had was ik zo op het asvalt beland!

fastpulseboy schreef:
ten is eigenlijk gewoon boer'n rock natuurlijk
zag vandaag een busje rijden met heel groot op de zijkant "ONCE
pearl jam coverband"

Grappig dat je dat zegt, want ik heb ze een tijd terug live gezien en ik was aangenaam verrast als PJ-fan. Respectvolle behandeling, maar ik had wel wat meer minder 'bekende' nummers willen horen ipv. nummers als 'Last Kiss' en 'Given To Fly'.
Opzich wel begrijpelijk natuurlijk, want hoe kom je anders aan de bak als PJ coverband in Nederland.

Maarre, even tussendoor, ik kom ook uit een boer'n dorp en ik hoor de mensen nooit praten over Ten...

douwens schreef:

Je zou 'm als het ware op shuffle kunnen afspelen en de volgorde van nummers niet missen. Erg veel nummers klinken nl. identiek met uitzondering van Oceans, Black en Release (fantastisch nummer is dat trouwens!).

avatar van Fairy Feller
Ijzersterk debuut album...en er zou nog veel moois volgen.
Heerlijke no noncence muziek met een lekker rauw gitaargeluid en geweldige zanger.
Heb ze in 2006 live gezien, stond 1 meter vh podium, het spatte nog steeds.
Favo nummer blijft toch wel Black.

avatar van Carolaah
Hmm ooit de neiging gehad deze op de gok te kopen..
toch niet gedaan, eerst maar een paar keer geluisterd..

En eerlijk gezegd, ik snap echt niet wat iedereen hier zo geweldig aan vind.. Oké, het is geen baggermuziek..
maar ik sta er niet bepaald voor te springen..

Nee, het heeft me nog niet weten te pakken. Leuk voor zo nu en dan, maar ik mis iets, iets uitspattends..

Net zoals iedereen 'Alive' zó geweldig vindt, dat snap ik ook niet.. Ik vind dat nummer eerlijk gezegd lichtelijk suf.. alleen het stukje van "Oh I'm still alive" vind ik mooi..

Nou ja, wie weet bedenk ik me ooit.. voor nu een 3,0 - 3,5

avatar van kaztor
@Carolaah: Ik denk ook dat Ten het beste gewaardeerd kan worden als je de tijd van verschijnen hebt meegemaakt. Het was typisch de juiste plaat in de juiste tijd. Misschien moet je eerst eens een later album proberen, dan deze.

avatar van Carolaah
Ja daar zou je wel eens gelijk in kunnen hebben..
Valt me hier op MuMe sowieso op dat verschillen in top 10 ook heel erg veel met generatieverschillen te maken hebben..

Wellicht probeer ik wel een later album, al moet ik zeggen dat er niet veel is in deze band wat me echt aantrekt, misschien gewoon niet helemaal mijn ding

avatar van kaztor
Ach, je moet maar zo denken: Er is een dubbele verzamelaar en talloze live-cd's waaruit je wellicht iets van kan proberen. Live zijn ze van onaantastbaar niveau.

avatar van rien

stuart
rien schreef:
Het zal wel aan mij liggen maar ik vind die stem van die gozer zwaar irri

Dat kan; het is jouw gevoel erbij.

avatar van laboomzaa
Dat ligt aan jou!!!
Geen twijfel over mogelijk

rien schreef:

avatar van Status Seeker
Ik denk dat je daar bij andere PJ albums minder moeite mee zal hebben. Op dit album komt Eddie af en toe misschien wat klagerig over door woorden teveel te rekken (ik denk met name aan Alive, Jeremy en Oceans), maar dat is op Vs. al minder het geval. Probeer anders eens het album Binaural (vanaf nummer 4).

Heerlijke Plaat! Rockt aan alle kanten, en brengt je toch op sommige momenten in beroering, heerlijk!

Mr_White
Nog altijd met afstand het beste album van Pearl Jam. Nummers als Even Flow, Alive, Jeremy en Oceans zijn voor mij echt tijdloos. Enige minpunt is dat het zo goed is dat de rest van Pearl Jam er allemaal wat minder door klinkt.

avatar van ricardo
kaztor schreef:
Live zijn ze van onaantastbaar niveau.
En Zappa dan?

avatar van Nicholas123
ricardo schreef:
En Zappa dan?

Da's niet helemaal hetzelfde.

avatar van orbit
Live beste band?? Nou nee, heb PJ live gezien in 1992.. hun peakperiode. Daarna nog stukken betere livebands gezien en ervoor ook trouwens NIN bijvoorbeeld, maar ook Soundgarden was beter live.

avatar van Nicholas123
Ik denk eerder dat Pearl Jam in zijn geheel niet je band is, gezien je cijfer. Als je het op cd niks vindt ga je het live natuurlijk ook niet geweldig vinden.

avatar van orbit
Nou, ik zou er live nog wel een punt voor willen bijtrekken, omdat Veddertje in Tivoli ook vanaf het balkon het publiek in sprong (hij deed het daarna bij Pinkpop nog eens dunnetjes over).. maar om te zeggen dat het muzikaal nou zo scherp of afdwingend was dat PJ live een unicum is.. ,nee, niet echt. Dan heb je of te weinig gezien, of je laat je liefde voor de band overwegen. Mag best hoor, maar verwacht dan in ieder geval kritiek

orbit schreef:

Hahaha, hun peakperiode.....ze waren nog niet eens gewend om op een groot podium te staan in 92'.
Heb je Pinkpop 2000 niet gezien? Daar staat nog eens een liveband van formaat. Op deze manier ga je voorbij aan het feit dat Pearl Jam als band (live en in de studio) een enorme ontwikkeling doorgemaakt heeft. Wist je trouwens dat de drummer van Soundgarden al bij Pearl Jam drumt sinds 1998?

Een onstuimig, jeugdig, bij tijd en wijlen zelfs slordig optreden opPP 92' tegenover een zelfverzekerd, gefocust, volwassen optreden op PP 00'. Wat ervaring al niet kan doen.

Het is misschien niet de 'beste liveband ooit', maar ze behoren wel degelijk tot het topsegment, daar hoef je echt niet blind voor te zijn.

avatar van douwens
Meatpuppet schreef:

Als je het puur hebt over hun live performance heb je waarschijnlijk wel een punt. Over het algemeen zouden artiesten namelijk wel moeten groeien gedurende ze steeds meer ervaring kunnen bundelen met aanwezige talenten.
Als het gaat over de impact van hun albums dan zou je toch kunnen zeggen dat ze wel degelijk in hun peakperiode zaten (gezien er gerefereerd wordt naar een optreden in 92). Ten wordt wereldwijd (en ook hier op MuMe) wel gezien als een van de invloedrijkste albums van de jaren negentig en daarmee het beste van Pearl Jam. Maar goed dat betekent idd niet automatisch dat hun life performance toen ter tijd ook op zijn best was.