Pearl Jam - Ten (1991)

7. Oceans (2:41)
  8. Porch (3:30)
  9. Garden (4:58)
  10. Deep (4:18)
  11. Release / Master/Slave (9:05)
  12. Alive [Live] * (4:54)
  13. Wash * (3:33)
  14. Dirty Frank * (5:38)
  15. I've Got a Feeling * (3:42)
  16. Brother * (4:00)
  17. Just a Girl * (5:03)
  18. Breath and a Scream * (5:59)
  19. State of Love and Trust * (4:49)
  20. 2,000 Mile Blues * (3:58)
  21. Evil Little Goat * (1:30)
  22. Why Go [Live at the Academy Theater] * (4:01)
  23. Even Flow [Live at the Academy Theater] * (5:10)
  24. Alone [Live at the Academy Theater] * (3:26)
  25. Garden [Live at the Academy Theater] * (5:42)
Joy
volgens mij is pj eerder een liveband in de zin van dat de muziek pas echt goed tot zijn recht komt live

stevige rock waar best wat aan mag rammelen, het gevoel is er toch wel en een band als pearl jam hoeft van mij niet kompleet foutloos te spelen

Guardian of Isis
Heb zonet mijn stem een halve ster verhoogd. Ondanks het smetje Oceans, dat ik nog steeds skip als ik hem beluister omdat ik hem zo zagerig vind klinken, zit er eigenlijk enorm veel inhoud en vooral emotie in dit plaatje. Ik werd vroeger bijna depri van de triestige onderwerpen en toon, vooral van Eddie's nogal klagerige stem, maar eenmaal je daaraan went, begin je je steeds meer in te leven in de plaat.

Zelf heb ik als favorieten: Garden, mede omwille van in mijn ogen één van de machtigste refreinen in de rockmuziek; Black, zowat het triestigste nummer dat hierop staat en dat een verwoeste relatie perfect weergeeft, en Release, een rustige en zeer effectieve afsluiter die het album op een haast dromerige noot afsluit. Iedereen kent natuurlijk Alive, Black en in mindere mate Once, maar andere stevige rockers als Even Flow, Why Go en Deep moeten er zeker niet voor onderdoen! Gewoon een zeer consistente plaat, met uitzondering van één nummer, en toch een must voor hard rock/grunge-liefhebbers.

avatar van XtReM3 SkILLz
Zal ik hem dan maar wat hoger in mijn top 10 zetten dan komt hij op nummer 3 (H) hij staat nu gelijk met Grace LOL

Ik vind het 1 van de mindere Pearl Jam albums, in het midden van het album begint het teveel in dalende lijn te gaan daarvoor. Deep en Wash hadden als B-side zelfs te slecht geweest, Garden, Release, Dirty Frank zijn maar matige nummers, Porch is redelijk (live wel een stuk leuker). De eerste 6 nummers zijn wel stuk voor stuk goede nummers, maar kunnen het album niet tot op zo'n hoogte liften zodat ik het 1 van de betere Pearl Jam albums zou noemen.

Spijtig dat Breath, Footsteps en Yellow Ledbetter uitgebracht zijn als b-sides, dan had ik Lost Dogs iets minder moeten opzetten en had Ten stukken beter geweest (mits het verwijderen van een paar nummers), maar het mocht niet baten: een mager 3,5/5 (kwas zelfs aan het twijfelen over een 3)

Klassieker. Hoort eigenlijk in mijn top-10, ben er nog niet over uit welk album hiervoor moet wijken.

M. Engels schreef:
Paul Simon

avatar van LucM
M. Engels schreef:

Logischerwijze moet dan het album dat op 10 staat wijken.

--> douwens: "Ten wordt wereldwijd (en ook hier op MuMe) wel gezien als een van de invloedrijkste albums van de jaren negentig en daarmee het beste van Pearl Jam."

Je mag niet vergeten dat ze bij Ten veel meer met het maken van videoclips bezig waren en door het nieuwe genre "grunge" heeft Ten veel meer aandacht gehad dan hun andere albums. Door hun felle strijd tegen ticketmaster zijn ze ook wat uit de spotlights verdwenen geweest. Versus hun 2de album is een ruiger album, spreekt het grote publiek misschien iets minder aan, maar is zeker niet van mindere kwaliteit dan Ten. Vitalogy hun derde album vind ik een meesterwerk, de sound is helemaal verandert tegenover Ten en er zeker niet minder op geworden, ...

Met de jaren zijn het zeker betere muzikanten geworden en hun muziek is zeker niet verslechtert na hun eerste album. Er zijn heel veel mensen die niet de moeite hebben gedaan om de rest van hun albums te beluisteren of toch minder dan 10 keer, natuurlijk beweren zij dan dat Ten het beste van Pearl Jam is, maar dat is toch helemaal geen referentie?

Als je naar de polls op het messageboard van de officiële Pearl Jam gaat kijken, veel van de deze mensen hebben elk album al kapot gedraaid en bij mijn weten heeft Ten nog nooit op 1 gestaan. Dit vind ik al een betere referentie.

avatar van Nicholas123
Ik kan er wel inkomen dat mensen dat zeggen. De stijl van Ten verschilt namelijk drastisch van die van alle andere pearl jam albums. Neem daarnaast de gigantisch hoge constante kwaliteit van nummers die volgehouden wordt en je hebt een klassieker. Het was ook lange tijd met afstand mijn favoriet maar langzamerhand beginnen de anderen aan terrein te winnen. Met name No Code en Binaural bevallen mij erg goed. De rest moet nog wat langer de tijd hebben.

Vitalogy was voor veel mensen te moeilijk, niet iedereen was blij met die verandering van sound.
Gewaagde stap, die niet bij iedereen in goede aard viel.

avatar van douwens
NadaSurf schreef:

Volgens mij is het wel zo dat in de perceptie van de meeste Ten wordt gezien als het beste album van Pearl Jam. Al is het maar omdat het het meest bekend is en inderdaad een van de eerste grunge albums was. De impact van dit album was natuurlijk enorm en is veel mensen bijgebleven.
Natuurlijk wil ik niet beweren dat de kwaliteit van Ten daadwerkelijk beter is dan die van de andere albums, vooral ook omdat ik ze zelf bijvoorbeeld ook niet ken. Maar het lijkt me wel dat als je aan een willekeurige voorbijganger vraagt wat zij als het beste album van Pearl Jam zien, ze Ten zullen noemen. Natuurlijk heb je gelijk dat veel mensen het andere werk niet eens kennen, dus is het vooral een kwestie van referentiekaders. Als je alleen Ten (goed) kent dan is dat album in de beleving van een dergelijk persoon automatisch het beste!
Wat ik bedoel te zeggen is dat het feitelijk zo is dat velen dit album als het beste werk van Pearl Jam beschouwen. Een objectiever kwaliteitsoordeel is echter alleen mogelijk als je alle albums van Pearl Jam goed kent. Dus wil je een iets realistischer beeld over het verschil in kwaliteit van de Pearl Jam albums dan zou je inderdaad dat polletje dat jij geeft er bijvoorbeeld op na moeten slaan.

avatar van TheFunkyM
Ik ken alle albums van Pearl Jam, niet allemaal even goed..
Ik moet zeggen dat ik dit album het beste vind.. Ik vind dat Vedder hier in deze nummers het meeste gevoel legt.

Ook geeft dit album mij een gevoel wat al de andere albums niet hebben gegeven. Dit komt niet omdat dit album zo veel impact had.. want dat heb ik niet bewust meegemaakt..
Ik vind dit een top album omdat ik alle nummers lekker vind, met als uitschieter Black en Garden.

Elk album van Pearl Jam geeft me een andere gevoel, Ten geeft mij een meer opzwepend, euforisch gevoel dan de rest. Dit is ook het album waardat ik bij een live-optreden misschien het meest luidkeels zal meezingen, net zoals hoe de grote massa waarschijnlijk dit album beleeft (dit zal waarschijnlijk ook de grote reden zijn waarom dat vele niet-fans, dit album het beste zullen blijven vinden, ook al beluisteren ze de rest van de albums) . Maar als ik thuis op mijn gemak naar goede muziek wil luisteren, zet ik een ander album van Pearl Jam op, ook al staan er enkele pareltjes op dit album, namelijk Evenflow, Jeremy, Once en Black. De periode dat Ten uitkwam heb ik ook niet beleeft, kvond sommige songs wel heel goed zoals Evenflow, Daughter, Dissident, Not For You en Immortality, maar pas wanneer dat Nothing As It Seems (was helemaal overdonderd door dat nummer) uitkwam ben ik de albums beginnen te kopen. Kwas toen al aan een tweede versie van In Utero van Nirvana en Superunknown van Soundgarden toe, vreemd hoedat ik die periode Pearl Jam een beetje links heb laten liggen.

Ik kon Pearl Jam eigelijk alleen van het nummer Alive, maar sinds kort ben ik maar eens begonnen met dit album uit te proberen, en ik ben er helemaal weg van, lekker stevig, maar niet te hardt, met mooie rustige stukken en nummers er tussen door zoals bijvoorbeeld Black (tevens mijn favoriete nummer van dit album tot nu toe) Andere favorieten zijn Alive, Jeremy en Even Flow. Dit plaatje ga ik zeker vaker draaien en ik geef deze dan ook 4 sterren, maar dit kan zeker groeien, aangezien ik hem nog niet zo super goed ken.

avatar van rkdev
@douwens: ik ken alle albums van Pearl Jam en ik kan je verzekeren dat TEN absoluut hun meesterwerk is. Alle albums zijn zeker de moeite waard maar geen enkel album is zo goed uitgebalanceerd als dit album. Opvolger VS. komt dicht in de buurt, en ook albums als Vitalogy, Yield en Pearl Jam zijn erg goed, maar niks is zo krachtig en fris als het debuut. En tja, alleen voor het nummer BLACK moet je al een hele topic vol kunnen schrijven met adoraties.

Black blijft één van mijn favoriete nummers allertijden, een nummer van onbeschrijflijke schoonheid.

avatar van douwens
rkdev schreef:

Mooi, want dan hou ik het bij Ten. Zeker een sterk album, maar niet helemaal mijn ding. Black is trouwens wel zo een uitschieter naar boven ja! Vind ik overigens ook gelden voor Alive.

rkdev schreef:

Absoluut hun meesterwerk zou impliceren dat het kwaliteitsverschil met de andere albums nogal groot is. Nu staan op deze cd wel lekkere meeschreeuwnummers als Jeremy en Even flow, en natuurlijk het fantastisch Black, maar zijn nummers als Nothingman, Betterman, Elderly woman behind a counter in a small town, Dissident, Go, Daughter, Corduroy en Spin the black circle (1 van mijn favorieten) nu kwalitatief minder? Mijn mening; absoluut niet (en het is eigenlijk ook niet te ontkennen) en waar ik de bekende Ten nummers soms eigenlijk gewoon beu ben, omdat ik ze te vaak heb gehoord, daar doen die andere nummers het nog steeds uitstekend.

rico-bballer
Puur op de gok gekocht, klinkt vet! Op het eerste gehoor beter dan nevermind, dat word toch zo zwaar met elkaar vergeleken of zit ik ernaast?

avatar van Gajarigon
rico-bballer schreef:

Worden inderdaad veel met elkaar vergeleken omdat ze uit dezelfde scene komen, rond hetzelfde ogenblik uitkwamen. Echt gelijkaardig vind ik ze wel niet. Ten is veel rustiger en minder agressief, het heeft geen punkrandje.

Ik heb de vinyl versie gekocht en daar zie je ook de mensen onder de handen. Is dat ook op de CD versie zo of is dat alleen op vinyl?
Trouwens: supertoffe plaat

avatar van TheFunkyM
ja dat zie je ook op de cd... als je het boekje eruit haalt en open vouwt..

avatar van ni slecht
leuke plaat, met enkele klassiekers, maar naar mijn mening is pakweg de debuutplaat van interpol constanter

avatar van Pinsnider
Pas op Ni Slecht, je gaat hier gevaarlijke dingen zeggen over DE debuutplaat van een hele generatie!!! lol
Interpol... tssss....

avatar van Joy4ever
Waar haalt hij de brutaliteit vandaan..

Joy4ever schreef:
Waar haalt hij de brutaliteit vandaan..

zei de man met turn on the bright lights op nummer 1 in zijn top 10

ik bedoel dat elk nummer op turn on the bright lights evenwaardig, even sterk is, terwijl ik bij ten niet dat gevoel heb.

avatar van Pinsnider
Wel lollig: ik vind dan weer dat op Ten alle nummers raak zijn en er met een ongelofelijke gedrevenheid gespeeld wordt. Interpol heeft mij op een enkel nummer na nog nooit weten te raken... Misschien toch maar weer eens proberen...

ni slecht schreef:
zei de man met turn on the bright lights op nummer 1 in zijn top 10

Pinsnider schreef:

doen!

de eerste keer dat ik totbl beluisterde was ik totaal niet overtuigd, maar na enkele luisterbeurten werd die steeds beter, nu uitgegroeid tot 1 van mijn persoonlijke favorieten.

Guardian of Isis
Brrr, zo'n nummer als Black gaat elke keer opnieuw recht naar het hart.