Pearl Jam - Ten (1991)

7. Oceans (2:41)
  8. Porch (3:30)
  9. Garden (4:58)
  10. Deep (4:18)
  11. Release / Master/Slave (9:05)
  12. Alive [Live] * (4:54)
  13. Wash * (3:33)
  14. Dirty Frank * (5:38)
  15. I've Got a Feeling * (3:42)
  16. Brother * (4:00)
  17. Just a Girl * (5:03)
  18. Breath and a Scream * (5:59)
  19. State of Love and Trust * (4:49)
  20. 2,000 Mile Blues * (3:58)
  21. Evil Little Goat * (1:30)
  22. Why Go [Live at the Academy Theater] * (4:01)
  23. Even Flow [Live at the Academy Theater] * (5:10)
  24. Alone [Live at the Academy Theater] * (3:26)
  25. Garden [Live at the Academy Theater] * (5:42)
avatar van orbit
De plaat niet goed vinden is nog wat anders dan de plaat niet zo bijzonder vinden.. ben je opgegroeid in de jaren 90.. vind je dit waarschijnlijk tha bomb. Andere gezichtspunten kunnen zomaar een paar punten schelen, gek he?

avatar van barrett
orbit schreef:

Welja ik kan er zeker wel inkomen dat mensen die al meer van oudere platen gehoord hebben, niet meer zo verrast kunnen worden. Deze plaat heeft me helemaal ingepakt bij de eerste luisterbeurt, maarja inderdaad het is ergens wel jeugdsentiment.

Joy
Schizophrenia schreef:
Voor een grunge album vind ik deze veel te glad geproduceerd, en als het song materiaal zoals Nevermind echt goed zou zijn dan zou ik er meer kunnen leven dan dat ik nu doe.

en voor een danceplaat is het natuurlijk uitermate slecht en nauwelijks dansbaar

get it?

Nicholas123 schreef:
Dit is ook helemaal geen grunge zoals Nirvana, etc. En het songmateriaal is véééél beter dan op Nevermind.

Dat is natuurlijk een persoonlijke kwestie!

barrett schreef:

Ik hoop wel dat je goed geluisterd hebt naar de teksten van bvb Black die mijns inziens toch zo prachtig zijn.

Black vind ik inderdaad het beste nummer van deze plaat. Jammer alleen dat de rest van de plaat niet het zelfde niveau heeft. Vaak genoeg geluisterd in ieder geval.

Joy schreef:

get it?

Ook als dit geen Grunge plaat was geweest had ik er niks mee gehad. Ik vind het alleen opvallend te noemen dat dit als Grunge klassieker word bestempelt, terwijl het in mijn oren veel te glad geproduceerd is. Get It!

Joy
punt is dat het helemaal niet relevant is hoe het genoemd wordt

goeie muziek = goeie muziek en dat valt mbt deze plaat niet te ontkennen

ervan houden is een ander verhaal

avatar van Schizophrenia
Nee, het is inderdaad niet relevant. Maar wel opvallend te noemen. En volgens mij is het wel duidelijk dat ik dit niet een goede plaat vind, als ik het goede muziek vond had het van mij ook wel meer punten gekregen. Duidelijker kan niet of wel?

Guardian of Isis
Leuk geïllustreerd, Joy. Ik dacht er nog iets bij te zetten van hoe Ten ook geen goeie hip-hopplaat is, maar dan zou ik het er een beetje te dik opgelegd hebben. Als we opnieuw die genre-discussie gaan voeren: het simpelst is gewoon om te zeggen dat grunge als subgenre nooit bestaan heeft, het is enkel een stijl die enkele groepen zich aangemeten hebben en die door de media een term opgeplakt werd. Deze stijl, die beter naamloos was gebleven, werd gekenmerkt door rauwe nummers, opgebouwd rond meestal eerder simpele maar memorabele gitaarriffs en waarin de inhoud thema's als depressie, zelfmoord, angst (voor de buitenwereld, voor liefde,...) besloeg.

Kijk, hier een quote van Wikipedia die aansluit bij wat ik zei:
Arm used grunge as a descriptive term rather than a genre term, but it eventually came to describe the punk/metal hybrid sound of the Seattle music scene.
Sleutelwoord: DESCRIPTIVE term. Wat binnen grunge valt, is dus héél moeilijk te zeggen - als je er dus even langs kijkt dat veel grunge-groepen uit Seattle komen. De mensen die Nirvana, Mudhoney, Soundgarden enz. graag horen en hier fan van zijn, zullen dit graag als grunge bestempelen. Zij die echter minder met die groepen hebben, maar dit wel graag 's opleggen (hierbij reken ik mezelf), zullen minder geneigd zijn om de term grunge te gebruiken.

Mijn conclusie: Grunge is geen eenduidend begrip en discussiëren of dit wel of niet grunge is, zal dus nergens toe leiden. En, zoals Joy zei, of het nu grunge is of niet, maakt geen bal uit; het is gewoon ijzersterke gitaarmuziek - althans, voor bijna iedereen die geen Schizophrenia heet, toch.

O, en ik kan trouwens niet geloven dat ik Jeremy hier niet vermeld heb!
Iedereen kent natuurlijk Alive, Black en in mindere mate Once, maar andere stevige rockers als Even Flow, Why Go en Deep moeten er zeker niet voor onderdoen!

haveman
Black en Jeremy zijn voor mij de toppers.

Liepen ze met die clip van Jeremy vooruit op de toekomst?

Hoe bedoel je, haveman?
"Jeremy" was inspired by a newspaper article Vedder read about a high school student who killed himself in front of his classmates.
(Nogmaals Wikipedia.) Welk incident is er nog geweest dat je hieraan deed denken?

avatar van Von Helsing
haveman schreef:
Black en Jeremy zijn voor mij de toppers.

Liepen ze met die clip van Jeremy vooruit op de toekomst?

Von Helsing mompelt iets over gedateerd en in slaapsukkelen....

haveman
Laat ik zeggen dat ze nog velen hebben geinspireerd dan.

Von Helsing schreef:

Von Helsing mompelt iets over gedateerd en in slaapsukkelen....

Oh, heb je weer een Kiss album opstaan?

avatar van LucM
Schizophrenia schreef:
[terwijl het in mijn oren veel te glad geproduceerd is. Get It!

Ik val soms om van verbazing op deze site. Glad geproduceerd? Luister dan naar een album van bv. Beyoncé!

avatar van vigil
LucM schreef:

of wat te denken van ABC

haveman schreef:

Oh, heb je weer een Kiss album opstaan?
Von Helsing got served! Ik zou Kiss, hoe graag ik er zelf naar luister, ook veel sneller gedateerd noemen dan deze Ten. Goed, het is dan wel ouder, maar Ten had net zo goed vandaag kunnen uitgebracht worden. Iets wat ik toch niet kan zeggen over het merendeel van Kiss' oeuvre. Neen, "gedateerd" is een woord dat nooit in me op zou komen bij het luisteren van dit album. De riffs, de solo's, de lyrics (dus de inhoud),... zijn allemaal van wereldklasse en Alive, Black en Jeremy zijn naar mijn mening evergreens. I Was Made for Lovin' You... iets minder. (Grapje natuurlijk, Kiss heeft veel beters uitgebracht dan die doodgedraaide discosingle.)

avatar van Kronos
Elders noemde Von Helsing ook al Porno for Pyros oubollig. Onzin natuurlijk.

"Ik vind het niet meer goed dus het is gedateerd."

Kiss kun je niet met Pearl Jam vergelijken.
Kiss was een combinatie tussen twee heersende stromingen. Namelijk Disco en Hard Rock (Metal wil ik het niet noemen).
Vanwege Het Lelijkste Jongetje Van De Klas Syndroom kwam die make-up goed tot zijn recht.

Pearl Jam kwam gelijk op met Nirvana.
Nirvana luisterde naar Pixies.
Pearl Jam naar Free en andere jaren 70 rock (maar geen Kiss, natuurlijk). Het uiterlijk van beide bands had raakvlakken, muzikaal waren die er een stuk minder.
Beide kwamen met een geweldig album.

LucM schreef:

Ik denk namelijk dat een productie zoals Mudhoney deze plaat beter had gedaan. Deze klinkt in mijn oren nogal gladjes. Beyoncé? Nee bedankt.

avatar van Pooiertje
Muzikaal is het nog niet zo erg, maar die stem van Eddie...

Guardian of Isis
Hoe meningen toch kunnen verschillen! Aan het einde van Black of Jeremy krijg ik steeds in de positieve zin kippenvel van zijn zang, zoveel emotie Eddie in zijn stem toch kan leggen. Hij schreeuwt het uit. "DADDY didn't give attention, oh, to the fact that mommy DIDN'T CAAARE!" Met de teksten en intonatie weet hij bij mij telkens de juiste snaar te raken, één van de ingrediënten die Ten zo uniek maakt. Ik zal andere mensen maar 's aan het woord laten, want ik heb nogal veel berichten gepost bij deze de laatste tijd.

Pooiertje schreef:
Muzikaal is het nog niet zo erg, maar die stem van Eddie...

Misschien als hij de nummers zou rappen

avatar van Pooiertje
Dan zou het nog erger worden.

RedLightCityBoy
starsailor schreef:

Misschien als hij de nummers zou rappen

Serieus gast, wat is je probleem?

avatar van Ploppesteksel
Inderdaad wel wat vooroordelen tegenover Pooier zijn favoriete genre precies
Hij vindt gewoon dat Vedder langs geen kanten klinkt. Mag best, zou ik denken.

Hoezo vooroordelen?
Hij zegt toch niet dat hij hiphop slecht vindt

Ploppesteksel schreef:
Inderdaad wel wat vooroordelen tegenover Pooier zijn favoriete genre precies
Hij vindt gewoon dat Vedder langs geen kanten klinkt. Mag best, zou ik denken.

Snelle conclusie, Plop.
Het is geen vooroordeel maar ik veroordeel zijn smaak. Mag ook best, zou ik denken.
Zoals hij blijkbaar de stem van Vedder niet kan verdragen, heb ik dat met alles wat in de hiphop scene uitgekotst wordt.

Dan moet je de dingen luisteren die niet uitgekotst worden

Pooiertje schreef:
Dan moet je de dingen luisteren die niet uitgekotst worden

Dat doe ik....albums als Ten.

Leuk voor je.

avatar van schaper
Geweldig album, en het optreden op pinkpop was toen legendarisch! Bullshit commentaar als "te gladjes etc" slaat nergens op, er zijn maar weinig albums die deze kunnen evenaren. En wat mij betreft is deze dan "gladjes" maar wel erg lekker! hahaha