Pearl Jam - Ten (1991)

7. Oceans (2:41)
  8. Porch (3:30)
  9. Garden (4:58)
  10. Deep (4:18)
  11. Release / Master/Slave (9:05)
  12. Alive [Live] * (4:54)
  13. Wash * (3:33)
  14. Dirty Frank * (5:38)
  15. I've Got a Feeling * (3:42)
  16. Brother * (4:00)
  17. Just a Girl * (5:03)
  18. Breath and a Scream * (5:59)
  19. State of Love and Trust * (4:49)
  20. 2,000 Mile Blues * (3:58)
  21. Evil Little Goat * (1:30)
  22. Why Go [Live at the Academy Theater] * (4:01)
  23. Even Flow [Live at the Academy Theater] * (5:10)
  24. Alone [Live at the Academy Theater] * (3:26)
  25. Garden [Live at the Academy Theater] * (5:42)
avatar van Klumpie
Geen enkele van die nummers zul je terugvinden op de volgende albums. Pearl Jam creëert op elk album toch weer een iets andere stijl. Een tip: beluister de albums op chronologische volgorde, dan kun je ook de ontwikkeling in de band een beetje volgen.

Echt ongelofelijk dat de albums redux en het origineel hier kris kras door elkaar heen staan op de tracklist. Hoe komt men erbij het zo neer te zetten.

Ik had het veranderd... kreeg ik terug dat het niet geaccepteerd was en dat ze liever dit zooitje laten staan. Waarom? Omdat re releases niet neergezet worden. OH ? Maar waarom dan wel al die bonus tracks VAN DE RE RELEASE EROP ZETTEN? Ik snap er niks van

avatar van Klumpie
Ik snap je punt wel, maar bij het albumoverzicht van de artiesten wil men het graag overzichtelijk houden.

Een oplossing zou kunnen zijn om tabblad bij de albums neer te zetten en dat je daar de verschillende versies kunt bekijken. Echter is dit een behoorlijke klus, vermoed ik.

avatar van dvdschaaf
Klumpie schreef:

Wel een erg goed idee, ik weet ook niet of dat uitvoerbaar is. (De covers van de re releases zijn ook vaak anders)

Dat idee is wel vaker geopperd, maar dat vergt een nogal grote ingreep in de site. We zullen het hiermee moeten doen.

avatar van Lennonlover
Heb er maar één keer naar moeten luisteren voor ik het kon appreciëren. Die ene keer was het echt een hel. Ik hoorde het niet. Het was gewoon luid geluid en erg irritant.
Een paar weken later kwam ik toevallig op deze page terecht en het zette me weer aan om te luisteren. Tweede keer, goede keer!

4*!

ps: wat een hééérlijke stem!

Geen een slecht nummer en heel veel goede nummers op dit album, tja dan moet je die 5 sterren uit de kast halen..

Na Jeremy zakt ie wel lichtelijk in en Release had niet van mij gehoeven.

Top 3:
Once
Even Flow
Black

Lukk0
Geen slecht nummer, maar toch had Release niet gehoeven. Een beetje tegenstrijdig, niet

avatar van TheFunkyM
En het inzakken.. klinkt ook niet echt als een 5.

avatar van Mark Wilmont
Alle Pearl Jam albums staan bij ons in de cd verzameling en dat zal zo blijven. Want ze maken ongecompliceerde rock muziek waar ik van hou. Van stevige nummers tot rustige nummers. Ten is een monument die de band zal blijven achtervolgen. Maar als je goed luister hoe de band zich heeft geavuleerd en niet alleen maar Grunge maakt dan hoor je hoe muzikaal de band is. Ten is een zeer consistent geheel vandaar dat het mijn favoriete reguliere album is. Maar de concertregistraties/ concert dvd's vind ik nog het meest interessant en mooi om naar te luisteren.

Goh wat valt deze plaat tegen nu ik hem weer 's opzet, de rustige nummers & Jeremy zijn prachtig maar de eerste 2 nummers zijn gewoon bagger eigenlijk, doorsnee. Eddie teert nog steeds op het geweldige Pinkpop optreden van begin jaren 90 denk ik ...... Geef mij die andere PJ maar

Lukk0 schreef:

Ik doelde wat meer op het eind van het nummer.

TheFunkyM schreef:
En het inzakken.. klinkt ook niet echt als een 5.

Inzakken is misschien een beetje een hard woord maar in vergelijking met de eerste 6 wereldnummers is de rest van 4 sterren formaat maar de rest haalt het gemiddelde op naar 4.5 voor de geniale zanger krijgen ze nog een half sterretje der bij.

avatar van Kill_illuminati
Het minste nummer vind ik Oceans. Die moet ik nog echt leren waarderen. Ik weet dat ik dat nummer ooit nog eens tof gaat vinden. Dat gaat altijd zo bij mij. Verder doet het niets af aan de kwaliteit van het album. Ook niet aan het totaal plaatje.

avatar van jurado
Absolute jeugdsentiment deze lp, de overgang van death/grind/thrash-metal samen met Nirvana naar andere muziek.
De muziekwereld ging voor mij open met als hoogtepunt Release,nog altijd krijg ik een brok in mijn keel als ik dit nummer hoor.

Mijlpaal!

joeri592
vind alive mischien wel een van de leukste nummers ooit vooral die solo op het eind!

avatar van jellecomicgek72
Vind ik ook inderdaad één van de beste solo's ooit!

Beste album ooit gemaakt.

Buffalotid
joeri592 schreef:

Klopt idd, is echt een machtige solo.
Slow-headbang-solo

Beste album ooit gemaakt.

Geweldige pure live act ook.

avatar van avdj
De afgelopen dagen draai ik dit album steevast in mijn auto. Eerlijk gezegd wordt ik er niet door geraakt. Goed gitaarwerk maar het ontbreekt mij aan emotie. Vast een album dat op het juiste moment uitkwam maar ik ken veel betere gitaarplaten. De solo van Alive kan ik overigens zeer waarderen. Toch verlaagd naar 3,5*

Stickman10

Ontbreken aan emotie?????
zoiets geks over dit album heb ik nog nooit gehoord.

avatar van Kill_illuminati
Ligt het aan mij of is Garden echt ondergewaardeerd. Ik vind dat het mooiste nummer. Daarin zelfs nog meer emotie in dan Black. Zo'n kracht dat erin zit hoor je zelden. Buiten dat is de bass begeleiding simpel weg subliem.

Guardian of Isis
Guardian of Isis schreef:
Zelf heb ik als favorieten: Garden, mede omwille van in mijn ogen één van de machtigste refreinen in de rockmuziek

avatar van [[YaTaMiNo]]
Kill_illuminati schreef:

Er zijn volgens de statistieken 71 mensen die hem als favoriete track (of als één van de) hebben aangevinkt, waaronder ook ik...

avdj schreef:
maar het ontbreekt mij aan emotie. Vast een album dat op het juiste moment uitkwam maar ik ken veel betere gitaarplaten. *

Nee dan The Beatles...

avdj schreef:

Dit album barst van de emotie. Als je dat uit de zang nog niet op hebt gemaakt lukt dat vast wel met een tekstboekje erbij
En ook muzikaal krijg ik regelmatig rillingen. Met name de outtro's van Black en Jeremy, of wat te denken van Garden (prachtig refrein inderdaad Isis) of de afsluiter Release?

[[YaTaMiNo]] schreef:

Naar mijn idee kan dat nummer niet vaak genoemd worden.

avatar van Thomzic
Garden ook een van mijn favoriet, zo niet het beste nummer van deze plaat. Al wisselt dat nog wel eens met Black. Het refrein van Garden is hemels

avatar van Kill_illuminati
De solo op Porche en dan met name de gehele instrumentatie op dat moment is geweldig! Een van de geweldige mometen van dit album.

Aloanator
Stickman10 schreef:

Ontbreken aan emotie?????
zoiets geks over dit album heb ik nog nooit gehoord.

Inderdaad, als iemand mij zou vragen naar één album met veel emotie zou ik ongetwijfeld dit album noemen. Vooral de rustigere nummers hangen aan elkaar van emotie. Ook de manier waarop Eddie Vedder alles weet te brengen is één en al emotie.

Dit blijft mijn onbetwiste nummer 1 plaat aller tijden, en laat nummer 2 ver achter zich. En dat alles door bakken emotie die er in verwerkt zitten.

Ik vind het zo jammer dat ik na dit album nooit meer zo iets geweldigs tegen ben gekomen. Zo'n zonde dat ze simplistischer en meer rock'n roll zijn geworden...