Pearl Jam - No Code (1996)

Label: Epic

9. Lukin (1:02)
  10. Present Tense (5:46)
  11. Mankind (3:28)
  12. I'm Open (2:57)
  13. Around the Bend (4:35)
avatar van Marco1994
Ducoz schreef:
Ik weet nooit zo goed wat ik met deze CD moet,...

Hoe vaak heb je deze CD eigenlijk geluisterd ?

Ik moest het een paar keer luister voor ik het kon waarderen.
Daarvoor klonk het bij mij als saaie nummers.

avatar van Ducoz
Daar heb je gelijk in, ik heb m 3 keer geluisterd, kocht alles van pearl Jam in 1 keer dus hoorde veel achter elkaar! Nou was deze niet zo duur, 1,50 als ik het me goed herinner maar ik vind hem al een stuk beter hoor;) Dat was een "oude" reactie, zal ook gelijk mn punten omhoog gooien

avatar van Marco1994
Haha mooi om te horen dat je de cd nu meer kan waarderen

avatar van VanDeGriend
Onnodige quotes verwijderd

avatar van Stickman10
voor mij uiteindelijk het beste album van pearl jam, de variatie spreekt mij het meeste aan. hail,hail vind het mooiste nummer op het album vanwege de kwetsbaarheid ( hail hail the lucky ones i prefer to those in love).
lukin is een geweldig nummer gaat over de nadelen van een ster zijn,geheel met al zijn fustraties er in.
echt een top album!!!!

avatar van Ducoz
Stickman10 schreef:
echt een top album!!!!

Ik gok op Vitalogy

avatar van royals
Ik vindt deze veel beter dan Ten. Of veel consistenter. Snap niet hoe Ten zooo hoog staat.

Inderdaad een leuk album dit (voor mij ook de laatste goede Pearl Jam), maar er staan geen nummers van het kaliber Oceans of Black op. Ten maakte in 1991 natuurlijk wel gigantisch veel indruk: iedereen die dat bewust heeft meegemaakt vind ik die plaat geweldig.

avatar van Sandokan-veld
Mmm, in de hoop niet te worden bespuugd door dertigers die week worden van Black, moet ik bekennen deze ook stukken beter te vinden dan Ten, wat toch een beetje de plaat is van het Grote Gebaar. Geef mij maar liedjes als In My Tree, Off He Goes en Present Tense, eerlijk gezegd.

Tsja, en de laatste goede Pearl Jam? Ik kan je zeker niet bewegen om Backspacer toch nog een kans te geven over een tijdje, Herman?

Ik denk dat, toen de grunge-hype was overgewaaid, Jan-met-de-pet ook gelijk PJ zat was. Ten dankt z'n status voor een groot deel aan het feit dat het op het juiste moment verscheen, want ik zou echt niet weten wat dat album nou beter zou moeten maken dan de opvolgers...

Met Spotify gaat dat herkansen wel makkelijk. Ik zal - als ik het niet vergeet - hem volgende week eens draaien op werk. Kan ik dit album wellicht ook weer meenemen.

Zelf ben ik Ten inmiddels ook wel een beetje moe gehoord, vind die plaat lang niet meer zo goed als vroeger.

avatar van Darkzone
Ik vind Ten nogsteeds een geweldig goed album, ook al ben ik nu 19 jaar ouder. Het blijft een mijlpaal, zeker in de grunge-geschiedenis. Alleen jammer dat iedereen destijds elke keer hoopte op een opvolger á la Ten, terwijl grunge al lang en verdwenen cq verder geëvolueerd was. Daardoor kregen in eerste instantie de opvolgers geen eerlijke kans, ook bij mij niet (ik was 16 toen Alive eind 1991 uitkwam in ons land). Heb lang Vitalogy en No Code ook als de 2 zwakke broers onder de PJ-albums ervaren.

Vs. had toen nog een beetje het grunge-gevoel en bleek zeker over een lange periode een ijzersterk album te zijn. Tijdens No Code ook PJ voor het eerst live mogen aanschouwen (RAI A'dam). Het album bevat veel gevarieerde songs die los van elkaar minder sterk zijn vgl. met het geheel van het album, en dat prefereer ik in dit geval boven allemaal sterke songs die als geheel niet goed bij elkaar passen.

Rain dog
No Code kan ik nu meer appreciëren dan toen het werd gereleast,staan stevige rocknummers op maar ook heel mooie poppareltjes

avatar van lennon
Dit was destijds de plaat waar ik Pearl Jam links liet liggen.

Nu ben ik bezig e.e.a. in te halen, maar bij het luisteren van dit album begrijp ik wel waarom ik toen ben afgehaakt. ook wel weer jammer, want daarom heb ik een hoop moois gemist, maar aan de andere kant heb ik nu een hoop leuks in te halen.

Habit vind ik echt het dieptepunt van Pearl Jam nummers, wat een verschrikkelijk slecht nummer is dat zeg.

Pearl Jam onwaardig.

Wat is er mis met Habit dan? Eddie Vedder overschreeuwt zich wat, maar verder vind ik het eigenlijk wel een lekker rocknummer zoals PJ er zoveel gemaakt heeft.

avatar van lennon
Ik denk dat juist dat overschreeuwen mij stoort. En in Spin the black circle vind ik het heerlijk, maar in dit nummer vind ik het een rotzooitje worden, dus storend. Maar ja, blijft persoonlijke smaak.

avatar van Sandokan-veld
'Habit' vind ik ook wel de zwakke broeder hier, maar nauwelijks representatief voor het niveau voor dit album, vind ik.

avatar van ChiefRocka
Een erg prettig album. Ik ben het met anderen die het hier eerder aangaven eens dat er misschien niet veel uitschieters op deze plaat staan. Maar tevens staan er in mijn ogen ook geen mindere nummers op. Ondanks de variatie in het album is het daardoor misschien wel 1 van de de meest constante albums van Pearl Jam. Kwa feeling mis ik bij dit album wel iets wat ik bij andere albums wel heb. Maar dat maakt het zeker geen slechte plaat. Pearl Jam is een band die bij mij eigenlijk altijd wel hoge beordelingen scoort, ook dit album weer met 4 sterren, ook al is in vergelijking met andere albums wat lager dan gemiddeldt. Uiteindelijk is elk album van deze groep toch weer genieten voor me.

Grappig eigenlijk hoeveel Present Tense op Better Man van Vitalogy lijkt, al is eerstgenoemde wel een verbeterde uitgave van laatstgenoemde.

avatar van Joy4ever
herman schreef:

Present Tense is absoluut één van mijn favo PJ nummers, Better Man is dat absoluut niet. Enkel live vind ik dat nummer wel te pruimen. Begrijp echt totaal niet de overeenkomst tussen die twee.

Rustig beginnen en na een paar minuten een versnelling erin.

avatar van Joy4ever
herman schreef:
Rustig beginnen en na een paar minuten een versnelling erin.

Oh, ok. Dan snap ik hem. Ik dacht meer qua melodie enzo.

avatar van Ronald5150
Op "No Code" klinkt Pearl Jam toch anders dan op de voorgaande albums. Niet ten nadele overigens wat mij betreft. "No Code" bevat een afwisseling van rockers en meer ingetogener liedjes. Wat dat betreft is "No Code" mooi in balans. Uiteraard hoor je ook de gebruikelijke Pearl Jam ingrediënten, bijvoorbeeld op "Hail Hail", met die heerlijke riff en groove. Maar toch vind ik met name de rustige liedjes het mooist. "Off He Goes" en "Present Tense" zijn prachtig. Ook het afsluitende "Around the Bend" is mooi. Met "No Code" laat Pearl Jam vooral horen hoe veelzijdig ze zijn.

avatar van vigil
Marco1994 schreef:

Hoe vaak heb je deze CD eigenlijk geluisterd ?

Ik moest het een paar keer luister voor ik het kon waarderen.

Plus 1

Het kwartje begint te vallen, ik sluit een hoger cijfer niet uit

avatar van Darkzone
Eigenlijk verdient No Code een veel mooiere hoes t.o.v. de kwaliteit van het album. Als 20-jarige vond ik dit niet zo'n lekker en dan had je ook nog eens zo'n lastig inelkaarvouw hoes. Jaren later is het met het album allemaal goed gekomen

Ik moet hun oudere werk weer eens de revue laten passeren....(draai alleen maar LIVe optredens)

avatar van JelmerHolwerda
royals schreef:
Ten vondt ik naar het einde toe toch wat inzakken. DIrty Frank vondt ik een slecht nummer en Alive ook een beetke overrated..

Ik snap eerlijk gezegd niet helemaal waarom ik hier zes jaar na dato nog op reageer, maar goed... Je weet dat het laatste nummer van Ten Release is hè? Die bonusnummers heten niets voor niets bonusnummers en horen niet meer bij het album. Want als je Ten vind inzakken nadat je nog in de finale Garden, Deep en vooral Release hebt gehoord... dan weet ik ook echt niet meer wat een niet-inzakkende finale is van een plaat.

avatar van Madjack71
Niet mijn favoriete Pearl Jam. Vooral veel van het energieke ramwerk, waar ik naar een paar nummers al vol van zit. Ik mis daarin de zeggingskracht van hun debuut.

avatar van Johnny Marr
Prachtig, even goed zoniet beter dan Vitalogy. Enkel 'Habit' is een misser.
Tegen mijn verwachting in kan ik hier een 4,5 aan geven.

avatar van Stickman10
Heb vitalogy na lange tijd verwijderd uit m'n top 10, en No code er weer in gezet!
No code spreekt me nu weer meer aan..
Ik denk trouwens dat ik een van de weinige Pj fans ben die weinig met Ten heeft, het is absoluut een goed album, maar de wat latere albums spreken mij gewoon meer aan!
De albums: Vitalogy, No code, Yield, Binaural en Riot act vind ik de beste periode van de band!
Vanwege de volwassenheid, de rust, het experimentele, filosofische en het spirituele van de band, en heb het idee dat dat in deze albums het meest tot uiting komt!