Fleet Foxes - Crack-Up (2017)

Pop / Folk
Label: Nonesuch

1. I Am All That I Need / Arroyo Seco / Thumbprint Scar (6:25)
  2. Cassius, - (4:50)
  3. - Naiads, Cassadies (3:11)
  4. Kept Woman (3:55)
  5. Third of May / Ōdaigahara (8:48)
  6. If You Need To, Keep Time on Me (3:31)
  7. Mearcstapa (4:10)
  8. On Another Ocean (January / June) (4:23)
  9. Fool's Errand (4:48)
  10. I Should See Memphis (4:44)
  11. Crack-Up (6:24)

jep.
ongelooflijk maar dit album groeit nog steeds
(en jij ook al naar de 5*)

Inderdaad, het was gewoon liegen tegen mezelf dat dit geen 5* zou zijn. Ik heb hem wel wat tijd moeten gunnen, maar wanneer je hem doorhebt...=)

avatar van Juveniles
bovenstaande superlatieven maken het wachten op de release 16 juni er niet makkelijker op, hoewel uiteraard liever zo dan tegenvallende reacties.
Bijzonder trouwens om in een recente concertreview te lezen dat Walkmen Matt Barrick de nieuwe drummer is, mi geen voor de hand liggende keuze. Excellente drummer evenwel.

avatar van Wandelaar
Mjuman schreef:
Bij deze band het ik zelf ook regelmatig het gevoel een koormissie bij te wonen in het beroemde kerkje van de Mama's and Papa's.
Dat is precies wat ik er ook in hoor. Met veel belangstelling heb ik de beschikbare nummers beluisterd en vergelijkingen gemaakt met voorgaande albums. Na zes jaar platenstilte is er wel wat veranderd. Maar onverminderd grossiert de band in psychedelische folk naar het recept van genoemde bands. Ontegenzeggelijk komen we tegen: The Everly Brothers, Simon & Garfunkel, The Mamas and the Papas, The Beach Boys, de folk van Fairport Convention. Het galmt als Bridge over Troubled Water. Zet dat eens naast Fool's Errand bijvoorbeeld.
Van kopieergedrag wil ik ze zeker niet beschuldigen, maar de invloeden zijn zonneklaar. Met de originaliteitsprijs gaan ze er wat mij betreft niet vandoor. Wel vind ik het fijnzinnige muziek. De composities hebben een open einde. Oningevuld en soms verdwalend in een soort psychedelische trance. Dat heeft een grote charme en er zit ook wel iets verslavends in. En een sacrale toon. Dat komt ook wel door het veelvuldig gebruik van kerkgalm. En dan vraag ik me wel even af: Laat die productionele trucs er nu eens af, wat blijft er dan over van de composities?
Heel goed voor 1968. En leuk dat dat vandaag nog kan en aanspreekt. Ik ben benieuwd wat het hele album ons brengt.

Wandelaar schreef:

ik vind t helemaal niet klinken als 1968. hun debut - en in mindere mate hun 2e - misschien nog wel.
maar, je hebt het album nog niet gehoord dus?

avatar van Wandelaar
Ik dacht me een klein grapje te kunnen veroorloven, Verder heb ik de twee officiële nummers gehoord en drie andere nummers langs een ander kanaal waardoor ik een goede indruk krijg. Maar, ik zal het nog maar even herhalen: ik ben benieuwd wat het HELE album ons brengt. Best veel stemmen al voor een album dat pas volgende maand uitkomt.

avatar van Abram Olsen
Buiten de vocale harmonieën, die uiteraard wel het uitgangspunt zijn van Fleet Foxes, valt het allemaal best wel mee. Instrumentaal klinken ze voor mij erg modern en klinkt het gewoon als Fleet Foxes. Dat ze met die stemmen teruggaan naar Simon & Garfunkel, ... is voor mij alleen maar positief.

avatar van dreamtheater06
Ondanks dat de oude stempel zeker te horen is (Pecknold is de perfecte combi van Crosby en Nash), is er meer dan genoeg nieuws te vinden hier. De contrasten tussen hard en zacht zorgen voor een behoorlijk onconventionele songstructuur en is iets wat ik echt niet vaker hoor, laat staan in 1968. Maar zoals eerder aangegeven kan ik alleen het debuut misschien als minpunt meegeven dat ze wel erg leunen op oude helden (en als we eerlijk zijn, is dat echt zo erg?). Maar met hun 2de zijn ze toch zeker experimenteler geworden en dit album is daar een vrij heftige voortzetting van. Vollere en meer stuwende composities tegenover het dromerige gezellige folk geluid van het debuut.

avatar van hailtotherainbow
Vanaf het eerste nummer tot en met On Another Ocean is één lange suite, een geolied en organisch geheel en inderdaad dan wordt het moeilijk om een favoriet nummer te kiezen. I Should See Memphis heeft mij echter nog altijd niet overtuigd

Fleet Foxes Live From The Sydney Opera House 5.29.17 - YouTube

Klinkt live ook weer super! De nieuwe nummers klinken zelfs beter dan de oude hier! Mearcstapa gaat live een geweldige kakofonie worden zo te horen. En dan dat drieluik voor de toegift! Third of may/õdaigahara die overloopt in the shrine/an argument die weer overloopt in crack up. Qua geluid niet het beste optreden, maar kan niet wachten tot ik ze eindelijk live kan zien op 1 december!!

avatar van Johnny Marr

Maar liefst vier keer hebben ze daar opgetreden de afgelopen dagen

avatar van dreamtheater06
Schijnbaar een ding van dat festival. Geweldige setlist ook, alleen... waar is Kept Woman!!!??? Niet dat ik maar een nummer ervoor om wil wisselen maar toch (misschien die beegees cover ).

avatar van Abram Olsen
Ik vind aan de nieuwe nummers live precies nog wat werk. Vooral qua zang. Maar kijk toch enorm uit naar hun passages hier!

avatar van alpeko
Mij ontgaat het briljante hiervan. Ik mis nummers van het kaliber Mykonos en Your Protector.

Abram Olsen schreef:

Close harmonies zijn ook lastig vast te houden live, maar vind de nieuwe nummers ook in hun rauwe vorm om van te smullen.

alpeko schreef:

Vind vele nummers die hier op staan toch wel echt beter dan die twee. Ondanks dat ik zielsveel van Mykonos en Your Protector houd. Vind dat hun composities en songwriting hier echter naar een nieuw niveau worden getild. De meerdere secties per nummer zijn er nog steeds maar ik vind dat ze inmiddels veel effectiever worden ingezet.

avatar van Don Cappuccino
Na meerdere luisterbeurten kan ik concluderen dat Crack-Up een hele logische opvolger van Helplessness Blues is. Fleet Foxes neemt hier nog verder afstand van zeer duidelijk gestructureerde songs als White Winter Hymnal; The Shrine / An Argument is wat dat betreft goed te beschouwen als een voorteken van deze plaat. Alle tracks vloeien in elkaar over en zijn als niet losmakende schakels aan elkaar verbonden: dit is echt een plaat om in zijn geheel te beluisteren. Daardoor is er tijdens een eerste luisterbeurt niet echt een pakkend nummer uit te halen, maar bijvoorbeeld If You Need To, Keep Time on Me en Fool's Errand zijn echt wonderschone liedjes. Op de derde plaat is nog steeds dat weidse geluid en de hemelse meerstemmige vocalen van de eerste en tweede plaat te horen, maar qua instrumentatie gaat de band veel verder met een lichtelijke psychedelische en progressieve touch. Fleet Foxes levert met Crack-Up zijn derde voltreffer (of vierde met de Sun Giant EP) op rij af.

twee mooie artikelen .

NYtimes

pitchfork

avatar van fish
Thanks, mooie artikelen!

avatar van Abram Olsen
Heel interessante mens, Robin Pecknold.

avatar van E-Clect-Eddy
Ook deze is vanaf vandaag tijdelijk te beluisteren via een stream NPR first listen

Ook in onze regio nu nog te beluisteren, maar ik zou er vroeg bij zijn want kan best dat NPR restricties voor 'onze' regio gaat introduceren indien er zich te veel luisterleraars aanmelden.

met soepele overgangen dus inderdaad.
heb ze al bijna te lang gehoord in hun scheefheid , ik mis ze nu al bijna, maar dat gaat zeker veranderen.

trouwens er heeft zelfs iemand (coldwarkids) 1(!) ster gegeven,
ik heb erg zin in zijn ( en die anderen die zo laag stemmen ) mening(en). komt U maar.

Jan uit Berlijn

trouwens er heeft zelfs iemand (coldwarkids) 1(!) ster gegeven,

Hier sluit ik me bij aan. Als je 1* geeft, dan hoor je een gedrocht. Qua produktie wanstaltig, instrumentaal prutswerk etc etc.

Men moet eens een verschil kunnen maken tussen wat men mooi vind en slecht. En dat laatste is zeker niet van toepassing op dit album.

Ik kan er iig bij wegdromen na een week hard werken. Na al het wereldnieuws gelezen te hebben.

trouwens er heeft zelfs iemand (coldwarkids) 1(!) ster gegeven,

We kunnen met z'n allen misschien vragen: "Who stole the life from you? Who made you so against you?"

Ben ook wel benieuwd naar verklaringen, al denk ik dat coldwarkids deze wel gaat kunnen geven en wij alleen maar kunnen accepteren.

ja natuurlijk,
ben erg benieuwd.

avatar van Tubanti
Waar luistert iedereen dit toch..?
Ik zit maar te wachten tot de 16e. Ontzettend benieuwd...

avatar van SébastienY
Tubanti schreef:
Waar luistert iedereen dit toch..?
Ik zit maar te wachten tot de 16e. Ontzettend benieuwd...

De wegen van het internet zijn ondoorgrondelijk . Mensen die het album al vroeger te pakken krijgen, gaan er soms onzorgvuldig mee om, waarna het via gespecialiseerde websites doorgesluisd wordt.

Ik vind het album alleszins goed genoeg om het ook in fysiek exemplaar binnen te halen.

pitchfork

erg mooie recensie.

Kor
en daar is 'ie dan nu in zijn geheel op Spotify. Ik ben ook niet iemand die niet kan wachten. Vanmorgen voor het eerst het hele album beluisterd. Niet zoals hun eerste plaat, die meteen al leuk en mooi was, bij deze moet je ervoor gaan zitten en luisteren. En daarvoor kan je inderdaad beter de CD kopen, en dat ga dan ook doen denk ik. Ik wacht nog even met punten geven.

avatar van Cannabooze
Ik kon het niet laten: gelijk aangeschaft op cd en lp. Cd zodat ik in de vrachtwagen direct kan genieten van de Pecknold geluiden die - zoals we dat gewend zijn - groots op de luisteraar afgevuurd worden.
Tot nu toe stelt deze zeker niet teleur. Ik kan dan ook niet wachten om de naald op de lp te leggen en mijn woonkamer te vullen met al dat moois.
De muziek van de vosjes weet je altijd in zijn totaliteit te omarmen.
Voorlopig onthoudt ik mij dan ook van mijn stem; er is genoeg om stevig te doorgronden!

ohmusica
Na een eerste beluistering vind ik dit album in muzikaal opzicht veel sterker dan al hun fraaie debuut. Het had een album kunnen worden vol mooie folk-liedjes, maar dat is het gelukkig niet geworden. De ambitie om er meer diepgang en experiment in te brengen maakt het naar mijn smaak zoveel interessanter dan al bij hen het geval was.