Lindsey Buckingham / Christine McVie - Lindsey Buckingham / Christine McVie (2017)

Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk
Label: East West

1. Sleeping Around the Corner (3:47)
  2. Feel About You (3:27)
  3. In My World (4:24)
  4. Red Sun (3:15)
  5. Love Is Here to Stay (4:25)
  6. Too Far Gone (3:20)
  7. Lay Down for Free (3:56)
  8. Game of Pretend (4:33)
  9. On with the Show (3:46)
  10. Carnival Begin (4:40)
Hier ben ik heel erg benieuwd naar! Jammer dat mevrouw Nicks het niks vond om de studio in te duiken. Als ik het goed begrijp werken ook John Mcvie en Mick Fleetwood hier aan mee. Hadden ze het niet beter onder de naam Fleetwood Mac kunnen uitbrengen is dan mijn vraag?

avatar van musician
Ja, wie kijkt er niet naar uit!

Inzake de tenaamstelling wordt het een "breek me de bek niet open" discussie.
Het antwoord is wat mij betreft ja. Fleetwood, McVie en Mcvie spelen als trio al sinds 1970 bij FM, Lindsey kwam daar in 1975 bij dus logischerwijze blijft het gewoon Fleetwood Mac voor mij.

Dat Stevie er niet op meespeelt is dan wellicht jammer maar zij was van de drie componisten altijd al degene met verreweg het kleinste aandeel. Het laatste album waar ze met z'n vijven aan werkten was Tango in the Night. Haal Stevie's bijdragen weg en je houdt nog steeds een vrijwel volledige Tango over, ook muzikaal.

Ik denk eerlijk gezegd dat ze dit keer geen significante bijdrage kon leveren voor een nieuw album.

Alles wat ze nog op de plank had liggen (oud en nieuw), is terecht gekomen op 24 Karat Gold (september 2014). Toen rond die tijd ook het idee voor een nieuw FM album kwam had ze niets geschreven, kreeg al uitstel vanwege tourverplichtingen. Toen ze maanden daarna eens een keer op kwam draven (met lege handen), en Christine en Lyndsey al een heel eind op weg waren met elkaar en de band, zou er behoorlijk moeten worden gepast en gemeten en verder moeten worden gewacht.

Dat is ook aanvankelijk gebeurd, de vraag is waarom er dan uiteindelijk niets uit is gekomen. Ik denk dat de combinatie van factoren dat Stevie geen songs kon leveren aan de ene kant en dat Lyndsey & Christine dermate tevreden waren over hun eigen resultaten aan de andere kant, dat de vier overgebleven leden vonden dat ze dit keer ook heel goed zonder Stevie konden.

Dit album moet dat gaan bewijzen.

Na die beslissing is dan door Mick Fleetwood en John McVie vervolgens heel grootmoedig, als dank en eerbetuiging voor alle contributies van Lyndsey Buckingham en Christine Mcvie in de afgelopen 42 jaar, besloten dat ze er mee akkoord gingen dat het album als Buckingham McVie door het leven mocht gaan.
Grootmoedig, a-commercieel, want veel minder in de picture als Fleetwood Mac, en dus staat uiteindelijk de creativiteit, de muzikale drang, voorop.

Om verkoopcijfers hoef je het natuurlijk allang niet meer te doen.

avatar van meneer
Lijkt mij zeer uniek. Twee giganten uit de muzikale geschiedenis. Zeer benieuwd.

'In my world' staat inmiddels op Spotify.

avatar van goldendream
Leuk nieuws!
Toch had ik het liever onder de naam Fleetwood Mac zien verschijnen, zoals 'Say You Will' onder de bandnaam uitkwam zonder Christine McVie.

vincentcorjanus schreef:
'In my world' staat inmiddels op Spotify.

Deze man en vrouw kunnen in het nummer 'In my World', hun FM roots niet ontkennen. Hun muzikale DNA staat gewoon vast. De herkenbaarheid spat er van af en - zo op het eerste uur - een uitbouw van het Fleetwood Mac Imperium. Vooral het aan het einde wegfadende "Oh, Ah, Oh" is kopieerbaar materiaal.

Benieuwd naar de rest.

goldendream schreef:
Toch had ik het liever onder de naam Fleetwood Mac zien verschijnen.

Ik vraag mij natuurlijk wel af of de bassist en de toetsenist van 'In my World' door velen te vervangen zijn. Zouden Buckingham en Mcvie dan toch voor 2/3e deel het echte smoelwerk van Fleetwood Mac zijn i.p.v. 2/5e deel ?

avatar van bikkel2
Heel herkenbare ritmesectie en zoals altijd solide.
In My World is gewoon heel erg Fleetwood Mac en dat zal bij de overige songs niet veel anders zijn.
Lekker nummer trouwens. Transparant en heeft een fijne flow.

avatar van E-Clect-Eddy
In My World klinkt als in het verlengde van Tango in the Night, er worden wat trucjes uit de toenmalige toverdoos opgevoerd, wel iets minder opgetuigd. Christine lijkt hierop haast onzichtbaar alleen op de achtergrond aanwezig bij de samenzang en wat subtiele piano accenten. Zo zou Tango in the Night waarschijnlijk hebben geklonken als het niet een FM album maar Buckingham's solo album was geworden. Tenslotte deden Mick en John ook af en toe mee op die solo-albums.

Maar het zit ook in het verlengde van Lindsey Buckingham - Out of the Cradle (1992), mijn favoriete solo album van het heerschap. Je zou dus ook kunnen zeggen, zo klinkt Lindsey's solo album als er meer FM leden meedoen. De vraag is dan misschien ook niet is dit (nieuwe nummer/album) FM maar hoeveel van Fleetwood Mac is eigenlijk gewoon Lindsey?

Zeer goed genietbaar, en ik kijk uit naar de rest... en de tour(?)

avatar van devel-hunt
In my world, onmiskenbaar FM, hoewel net zo onmiskenbaar als Lindsey op zijn solo platen. Lindsey is wel, hoewel niet helemaal, de eigenaar van het typische FM geluid, dat blijkt maar weer. Vandaar schiet mij plots te binnen, leunen zijn solo platen veel dichter tegen het FM geluid aan dan die van Nicks, die heel anders in elkaar zitten.

Franck Maudit
devel-hunt schreef:

Nooit bij stilgestaan maar ik je hebt een goed punt.

avatar van bikkel2
Buckingham is de belangrijkste in FM, als het gaat om songwriting, arrangementen en produktie.
Niets ten nadele verder van Nicks en Mcvie, maar Buckingham heeft meestal bemoeienissen gehad met hun liedjes in de band.
Nicks muzikaal solo is idd anders. Grotesker en vooral heel Amerikaans. Maar dat is mijn mening.

avatar van musician
Hoewel Buckingham uiteraard ook buitengewoon Amerikaans is.

Buckingham heeft, vandaar menige discussie, de Nicks songs altijd "verbuckinghamt" om ze geschikt te maken voor een FM album. Gezien zijn eigen bijdrage in sound, gitaarspel, productie etc. is FM vanaf het eerste album met Buckingham (het witte titelloze album uit 1975) zijn kant op gegaan.

Begonnen met Peter Green (blues), vervolgens een paar jaar Bob Welch, blijkt hoe kneedbaar de band uiteindelijk was.

Christine McVie is een heel ander verhaal. Ze heeft als blues muzikante met eigen songs de band opgeleukt, vlak na het vertrek van Green, ten tijde van Bob Welch en is, alles bij elkaar, redelijk zichzelf gebleven. Hier hoeft Lindsey beduidend minder aan bij te schaven.

Het is niet voor niets, dat de samenwerking tussen beide vrij harmonieus is verlopen, dat er ook aansluiting is tussen beide songwriters. Daar ontstaat weinig wrijving.

Het vorige Fleetwood Mac album Say you will (2004) was zonder Christine McVie maar met Stevie Nicks. Stevie heeft toen de ruwe demo's bij Lindsey Buckingham achtergelaten en begon uiteindelijk behoorlijk over het eindresultaat te mekkeren.
Terwijl ik denk dat het een geweldig album is geworden.

De werkwijze van toen kan mede van invloed zijn geweest waardoor Stevie op het laatste album ontbreekt.

Maar tussen Christine en Lindsey ontbreekt die spanningsboog.
Het begin: World turning

avatar van Zwaagje
Hier kijk ik naar uit, maar het kan ook een flinke teleurstelling worden omdat niet aan de ( hoge) verwachtingen kan worden voldaan. In my World klinkt wel erg goed; afwachten maar.......tot 9 juni

avatar van musician
Alsof er óóit broddelwerk zou zijn afgeleverd door één van beide artiesten of band!
Ja, andere samenstellingen leverden andere resultaten waar je dan nog wel of niet van kunt houden.

Maar in deze samenstelling wordt er toch al gauw minimaal 3,5**** gemiddeld gehaald en meestal meer.
Het eerste nummer voldoet alvast aan de strenge criteria, die horen bij een band als Fleetwood Mac. Dus "kan ook flinke teleurstelling worden" is in ieder geval niet op het verleden te baseren.

Deze klinkt ook zeer aangenaam! Feel About You

avatar van E-Clect-Eddy
Feel About You is de iets minder sterke opvolger van In My World, het is nu Christine die het nummer moet dragen maar doet dat veel minder krachtig.

Duidelijk een samenwerking met Buckingham en niet een door McVie gedomineerd nummer, het ontbreekt dan ook aan kracht in haar stem die aardig dun en minder herkenbaar is geworden. Dat is erg jammer. Ook dat de piano heel erg diep op de achtergrond zit, één van haar trademarks. Het nummer had wel gemakkelijk op één van de vorige 3 Fleetwood Mac albums kunnen staan, post TitN.

avatar van meneer
Ook even naar Feel About You geluisterd en, idd, ik stond ook even verbaasd dat McVie haar stem 'anders' klinkt. Netjes even gegoogled maar deze dame wordt dan ook ondertussen alweer 74 jaar. Dan mag er ook wel natuurlijk een kwetsbaarheid in een stem komen (het is waar ze mee werkt en hoe lang doet ze dat al niet !). Knap !!

Hier een kleine impressie van de samenwerking met Buckingham bij Jools Holland en een klein interview waarbij deze dame heerlijk zichzelf is. Ennuh, mijn moeder zag er niet meer zo uit op deze leeftijd !

Christine McVie on Later with Jools Holland (April 2017) - YouTube

Ik vind trouwens In My World steeds beter worden

avatar van BlauweVla
De twee tracks die ik gehoord heb bevallen me heel goed. In de stijl van "Tango in the Night", maar opener qua productie, en inderdaad de solo albums van Buckingham komen naar boven. Zou het dan toch nog gebeuren dat ik een nieuw Fleetwood Mac-achtig album ga waarderen? ("Say You Will" kan ik nog steeds niet veel mee). Want dit komt tot nu toe wel heel erg in de buurt van het geluid waar het mij om gaat: goede productie, combinatie zanger en zangeres en de fijne studiotrucjes van Buckingham.

avatar van Poeha
Oh man Say You Will was (is) al geweldig en deze nummers klinken alvast super.

avatar van bikkel2
Frivool liedje Feel About You.
Ben wel wat meer gecharmeerd van In My World, maar sowieso vind ik Buckingham's songs vaak wat boeiender, al heeft Mcvie natuurlijk ook prachtig werk geschreven.
Beide songs klinken in ieder geval fris.

E-Clect-Eddy schreef:

Vind de stem van Christine nog wel meevallen.
Een beetje een aparte song, eerlijk gezegd. Het heeft van alles aan interessante nieuwigheden, maar ontbeert ook van alles om bijvoorbeeld één van haar eerdere songs op Tango in the Night te kunnen vervangen. Het is niet smooth en slick, wel eerlijk en een grappige melodielijn. De hand van Buckingham uiteraard gemakkelijk te herkennen.

avatar van Poles Apart
vincentcorjanus schreef:
Deze klinkt ook zeer aangenaam! Feel About You

Het nummer heeft een sterke (late '70s/begin '80s) Beach Boys sound vind ik. Catchy en luchtig, met weinig diepgang.

Poles Apart schreef:

Christine had ooit een relatie met wijlen Dennis Wilson.

avatar van Poles Apart
bikkel2 schreef:

Christine had ooit een relatie met wijlen Dennis Wilson.

Inderdaad, en die relatie heeft haar een behoorlijk centje gekost, Dennis zelf was zo goed als platzak destijds, maar leefde er flink op los. Lindsey schreef overigens dan weer "D.W. Suite" (op zijn solo-album "Go Insane") voor Dennis. De beide bands gingen ook samen op tournee, en Brian en Dennis Wilson maakten samen het nummer "Stevie" over, jawel, Stevie Nicks. Kan een cirkel meer rond zijn?

avatar van Simon Smith
Simon Smith (crew)

Oew wat klinkt dit lekker zeg!

avatar van musician
Het is natuurlijk wel de bedoeling dat Lyndsey er nog enige solo's tegenaan gaat gooien.

avatar van devel-hunt
Wat ik tot nu toe heb gehoord, 3 nummers, zijn wel oké, maar ook weer niet echt opwindend. Erg middle of the Road en weinig spannend. Dat hoeft niet gelijk iets over de hele plaat te zeggen, waar die 3 nummers misschien prima tussen passen, maar de extase meter slaat bij mij nog niet aan. ?

musician schreef:

Ach, pakkende riffs zijn toch ook prima.
Dat kan Lindsay ook uitstekend.
Solo's zijn leuk, maar niet altijd nodig.