Na het magistrale Afraid Of Sunlight, was dit album een stuk minder zwaar, vooral thematisch lijkt me, maar ook muziekaal aangezien nummers als King hier niet te bekennen zijn. Het album bevat nu, denk ik vooral twee klassiekers het eerste nummer en het titelnummer, die beide inderdaad erg mooi zijn. Daarna wordt toch een meer catchy sfeer ingezet, onderbroken door Estonia, inderdaad het vermelden waard, als wellicht een derde nummer van indrukwekkende nummers, ook al zou ik dan toch eerder voor An Accidental Man kiezen. Over Hope For The Future...man, oh, man, waar waren ze mee bezig, toen ze dit nummer besloten op dit album te zetten. Maar dan This Strange Engine, magistraal...fenomenaal, de eerste keer dat Marillion van H. een nummer waagt langer dan 15 min, en hoe. Wellicht had dit nummer toch echt op AOS moeten staan, of zo. De kwijl momenten van dit nummer zijn er te veel, maar vooral die twee solo's van Rothery.....oh, man, maar ook de kracht en het bereik van H. z'n stem...helemaal af.
De Tour opende destijds met het eerste nummer van het album, welke in 1997 Marillion deed besluiten om ik denk 5 (Utrecht, Den Haag, Geleen, Groningen en Utrecht) concerten in Nederland te geven, waar van de eerste in Vredenburg compleet bagger was, aangezien de opmerking waar Bikkel aan referereert en resulteerde in een publiek dat 'Burn Motherfucker, Burn' stond te schreeuwen tegen H. Een compleet vergalgd concert, dat zelfs de poging om 'Hope For The Future' in een jungle achtige setting uit te voeren niet meer kon goedmaken. En dat nog wel in een zaal als Vredenburg, wat inderdaad DE Marillion zaal is in Nederland bij uitstek. Heb daarna nog het concert in Groningen gezien, dat dezelfde zetlist had als Utrecht, en waar ik me maar bleef afvragen waarom oh, waarom Kayleigh en Cover My Eyes werden gespeeld als toegiften. Ik bedoel, alsof ze niet wat anders hebben. Het Tivoli Concert, een week later kon dat wel, waar compleet van de setlist werd afgeweken en een kneiter van een concert werd gegeven. Dat mocht ook wel aangezien dit een fanclub concert was. De eerste nummers was hetzelfde, maar daarna ging het roer compleet om (
http://www.marillion.com/music/frc/022.htm) en er nummers voorbij kwamen die verder op de tour niet meer zijn gespeeld. Waar H. uiteindelijk gewoon een het publiek vroeg, nou...wat wil je verder dan nog horen. En daar gingen we Garden Party, ook al zong H. dit nummer niet, Easter en uiteindelijk Freaks. Na Vredenburg hadden ze duidelijk wat goed te maken.
In al deze concerten werd This Strange Engine vaak uitgevoerd met een extended intro op de Bass door Trewavas, wat het nummer nog beter maakte, wist niet dat Trewavas, daartoe in staat was. Tijdens de Radiation Tour, in Ahoy, duurde dit nummer een kleine 23 min, aangezien H. in het midden allemaal homages bracht, zo zaten er stukken tussen als Spitits In The Material World, en vaak een of ander kerst nummer, etc. zoals ook kan worden gehoord op Polular Music. Met de Anorak Tour opende dit nummer het concert, maar werd het vrijwel dicht aan het opgineel gespeeld.