Bij het volledig maken van de Marillion collectie vond ik deze voor een mooi prijsje in een erg mooie heruitgave. Ik kende hiervan alleen de titeltrack en was zodoende ook best verbaasd dat het album meer weg heeft van een melodieus rockalbum, dan een volledig progalbum. In eerste instantie viel het album zodoende wat tegen, al luisterde het wel fijn weg op de achtergrond. Na This Strange Engine echter een aantal keer via de koptelefoon beluisterd te hebben is het toch een flink stuk op me gegroeid. En dan bedoel ik ook een behoorlijk flink stuk.
In dat opzicht ben ik er nu toch wel achter dat het me wel bevalt dat Marillion toch vanaf Seasons End per album andere muzikale invloeden en sounds heeft gehanteerd. Na het erg zware Brave en het meer atmosferische Afraid Of Sunlight, kiest de band nu voor wat meer rock georienteerde songs, al blijft het nog steeds wel allemaal een licht proggy ondertoontje houden. Daarnaast heeft This Strange Engine in de vorm van Estonia ook een van mijn favoriete Marillion tunes (al moet ik toegeven dat ik de versie op de Somewhere In London dvd nog beter vind) ooit, dat zorgt automatisch al voor een hoop extra luisterbeurten.
Man Of A Thousand Faces vind ik daarnaast een heerlijk vrolijk nummer dat zeker ook in mijn favorieten rijtje geplaatst mag worden. Ben ik overigens de enige die Accidental Man overigens ook een erg fijne melodieuze rocksong vind?
Wat betreft Hope For The Future denk ik dat we hier te maken hebben met een van de beste grappen ooit, ik kan me niet voorstellen dat Marillion serieus over een nummer als dit geweest is. Het is vanuit deze gedachte dat ik het nummer nog enigszins uit kan zitten terwijl ik glimlach over de band ons allemaal zo in de maling neemt. Ik weiger iets anders te geloven
Over de afsluiter kan ik kort (en natuurlijk ook lang) zijn: ik vind het een heerlijke epic, waarvan ik de kritiek op dat het onsamenhangend zou zijn, niet helemaal begrijp. Hogarth's autobiografische tekst doet het voor mij helemaal in combinatie met iets wat ik niet anders kan omschrijven als een van Rothery's beste solo's tot nu toe.
Het heeft even tijd gekost, maar This Strange Engine heeft zichzelf voor mij ontpopt tot een album wat ik met alle plezier graag op mag zetten. Het is tevens ook een album wat ik aan kan zetten als er gasten op bezoek zijn die niet per se van progressieve bands houden, die zal ik in ieder geval tot de afsluiter begint niet horen zeuren. Ik sta dan ook compleet achter het cijfer dat ik voor dit album geef
De voorlopige tussenstand:
1. Afraid Of Sunlight