Prince - The Rainbow Children (2001)

Jazz / Funk
Label: NPG

1. Rainbow Children (10:03)
  2. Muse 2 the Pharaoh (4:21)
  3. Digital Garden (4:07)
  4. The Work Pt. 1 (4:28)
  5. Everywhere (2:54)
  6. The Sensual Everafter (2:58)
  7. Mellow (4:24)
  8. 1+1+1 Is 3 (5:17)
  9. Deconstruction (1:59)
  10. Wedding Feast (0:54)
  11. She Loves Me 4 Me (2:49)
  12. Family Name (8:17)
  13. The Everlasting Now (8:18)
  14. Last December (7:57)
avatar van ArthurDZ
het album vind ik niet goed, maar het artwork vind ik wel prachtig

RedLightCityBoy
Prachtige cover, ik zal het album eens gaan luisteren, ben benieuwd.

avatar van Bertus
Zou ik zeker eens gaan doen! Het is wat vloeken in de Princekerk (en dat is me een kerk...) maar als absolute Princeliefhebber, vind ik dit zijn beste album.

Nicci
Ik heb de indruk dat dit album door Princeliefhebbers behoorlijk ontvangen is. Volgens mij is er van vloeken in de kerk dan ook geen sprake.

avatar van Bertus
Behoorlijk ontvangen wel, ja, maar ik ken maar weinig (geen) fans van deze grote kleine man die The Rainbow Children als zijn beste album beschouwen. Beter dan Sign 'o' the Times, ja!

beaster1256
het is een prachtig album voor wie de funk wat laat liggen en de jazz een warmer hart toedraagt

fantastische muzikanten trouwens

avatar van thelion
Lekker funky Jazzy of vica versa zoals men wil album van Prince.....
Behoort zeker tot een van zijn betere albums....... Niet voor niets 4.5*

avatar van Twinpeaks
Prima album.Prachtige songs en arrangementen,lekker los gespeeld en een uitstekende band.Geen knieval richting commercie maar gewoon spelen en plezier hebben.Dit geeft toch ook weer aan op wat voor een breed terrein hij uit de voeten kan.Geen stijl is hem vreemd of hij trekt hem naar zich toe en ontleed hem tot op het bot.Dat kunnen alleen grote muzikanten. Hulde voor dit ondergewaardeerde (bij het grotere publiek) meesterwerk.

Deze CD is Prince's meesterwerk voor het nieuwe millenium. Heerlijke Jazz sound. Bij de eerste luisterbeurt had ik de CD wel kapot kunnen smijten maar deze CD is enorm in aanzien gestegen bij mij persoonlijk. Zeker één van de hoogtepunten in Prince's carriere.

Father McKenzie
beaster1256 schreef:

fantastische muzikanten trouwens

Ik draag de jazz altijd een warmer hart toe.
Niet dat ik niet van de funk zou houden.
Om maar te zeggen dat
deze Prince
me
geheel
kan bekoren. Beetje Mellow jazzy laat-avondplaat.
Niet zijn allerbeste (da's toch Sign O'The Times?)
Wèl een zéér genietbaar album.

avatar van principal2000
Verassend jazzy en goed album, zelfs voor de kleine meester himself. Hopelijk heeft hij er nog meer in petto.

avatar van Philipstown
Weet nog steeds niet goed wat ik ermee aan moet. Meteen gekocht ten tijde van de release, slechts sporadisch gedraaid. Ik mis de puntige pop- en funknummers waarin Prince zo goed is. Binnenkort nog maar eens gaan beluisteren.

avatar van lennon
Erg bijzonder Prince album, en de tour die hierna volgde zie ik als een van zijn beste!

Prince was enorm in vorm, en veel nummers van dit album klonken live nog stukken beter (ik noem een family name, of 1+1+1=3)

Na the gold experience is dit Prince zijn beste album sinds de jaren 90...

avatar van fijnemens
Dit is zo'n heerlijk Prince album. Na Rave had ik al bijna de hoop op gegeven. Maar toen kwam RBC. Organisch, geweldige muzikale structuren en Prince in top vorm. De concerten waren ook geweldig! Ik hoop op nog zo'n herleving van de Purple One

Stijn_Slayer
Behoorlijk goed album van Prince. De productie klinkt veel natuurlijker (weg zijn de doffe drums die haast het handelskenmerk van Prince waren geworden). De muziek is zoals zo vaak erg gevarieerd, maar nu ook meer jazzy. Hoewel het een enkele keer te eentonig is, zoals in het openingsnummer, weet dit album vrijwel constant te boeien. Dat is toch niet iets wat ik de laatste tijd vaak heb kunnen zeggen bij Prince albums.

Wat wel een beetje irriteert is die laag gepitchte stem die telkens weer opduikt.

avatar van adriaan101
Toch maar ( voor het eerst) een berichtje plaatsen:

Eindelijk kwam ik deze cd in de schappen tegen en meteen aangeschaft.

Pracht album !

tip_of.yourstar
Net zoals bij sommige vorige posters valt ook bij mij de jazz-invloed op dit album in goede aarde. Dit levert een luchtig, fris geluid op, maar door die zware stem van de 'verteller' heeft The Rainbow Children ook iets donker en dreigends. Het is een combinatie die mij wel aanspreekt.

Het magnifieke titelnummer, The Sensual Everafter en het uitgesponnen afsluitende trio zijn voor mij de hoogtepunten. Absolute dieptepunt is het belachelijke Wedding Feast. "A feast! A feast! A smorgasbord at least!" is een zin waarmee zelfs Prince niet wegkomt. Gelukkig duurt deze gruwel maar 54 seconden.

Zonder meer een sterk album van Prince.

tip_of.yourstar schreef:

Inderdaad, een van de grootste draken die Prince ooit gemaakt heeft!

avatar van dennisversteeg
Dit is voor mij het laatste klassieke album dat Prince heeft gemaakt. De periode van ca. 1996-2000 en jammer genoeg ook de albums uit de periode na 2002 vind ik jammer genoeg minderwaardig aan vrijwel alles van voor 1996. De periode 2001-2002 was helaas een kortdurende opleving, waarbij Prince duidelijk geinspireerd was en risisco durfde te nemen.

De inspiratie komt van zijn geloof (zoals vaker daarvoor, alleen was hij nu geswitcht naar de Jehova's getuigen), wat wel enkele nogal dubieuze teksten oplevert hier en daar, maar dat stoort me eerlijk gezegd niet zo. De muziek is avontuurlijk met lange en korte nummers die lijken te ademenen met een gelaagde jazz/funk-sound met veel effecten erdoorheen.

Ik luister dit album regelmatig en het blijft fris en klinkt niet gedateerd. De hoes is trouwens zijn mooiste ooit (al zegt dat niet veel, hij heeft nogal wat wanstaltige hoezen gehad...)

avatar van lennon
^ toch Lotusflow3r eens proberen?? (dan bedoel ik ook echt specifiek dat album, niet het hele pakket )

Ziegler
lennon schreef:

Inderdaad, een van de grootste draken die Prince ooit gemaakt heeft!

Dat jullie de humor van dit theatrale intermezzo ontgaat!

avatar van lennon
Leg de humor ervan eens uit dan?

avatar van Tony
Ik vind het ook een geweldige dissonant op een verder erg sterk album. Lekker jazzy, maar ook de vertrouwde funk die we van hem zo waarderen en een mooie ballad als She loves me 4 me, heerlijk nummer is dat. Veel variatie dus, die (met uitzondering dus van wedding feast) geweldig uitpakt. De moderatorstem geeft het geheel een concept-feel. Kan niet uit de teksten opmaken of daar ook sprake van is. Ik zou de teksten er eens bij moeten zoeken...

Ziegler
lennon schreef:
Leg de humor ervan eens uit dan?

Ten eerste noem je het een draak, terwijl het eigenlijk geen naam mag hebben. In een opera zou je het een recitatief noemen. In dit geval was er wat tekst nodig om het verhaal te vertellen. Het koor geeft commentaar op de gesproken stem. In eerste aanleg gaat dit in een gospelstijl om bij 'a feast, a feast' compleet over the top te gaan. Ik moet dan lachen en kan me zo voorstellen dat Prince dat ook gedaan moet hebben bij de opname.
Niet te serieus nemen en om die ene frase nu een draak te noemen? Het duurt een paar seconden.

avatar van lennon
Na lange tijd niet gedraaid te hebben weer eens opgezet omdat ik m nu eindelijk op vinyl heb weten te scoren!

Het blijft een bijzonder album! Een paar missers maken dit album niet kapot (wedding feast... zal vast in het verhaal passen, maar kom op man...)

Grappige van het eindeijk op vinyl hebben is dat ik de langzame stem nu op 45rpm kan spelen, de pitch iets sneller kan zetten, en eindelijk de normale stem van Prince kan horen die het verhaal vertelt. Stuk duidelijker zo

Ik ga een brutale vraag stellen: hoeveel was je kwijt? mag ook per pm hoor

aERodynamIC schreef:
Ik ga een brutale vraag stellen: hoeveel was je kwijt? mag ook per pm hoor

Lol, mag ook hier hoor, heb er €100.- voor betaald, en ook al klinkt dat als een achterlijk bedrag, in feite is dat een "koopje"

Ik zag enorme bedragen overal ja, dus was benieuwd. Soms mag een mens best gek doen

aERodynamIC schreef:

Dit is zo'n plaat dat als je 'm koopt, hij echt niet in waarde vermindert na verloop van tijd. Alleen maar meer waard wordt eigenlijk.

Mooi hebbedingetje, en inderdaad.. af en toe effe gek doen is ook lekker!

Stijn_Slayer
Totdat er een rerelease komt.

Heb de cd vorig jaar voor een tientje gekocht. Was denk ik ook aan de lage kant, of niet?