Net dit album nog eens geluisterd, en ik weet nog niet altijd goed wat ik er mee aan moet. Het opent veelbelovend met "Changing of the Guards" en ook "New Pony" is in orde, maar dan komt een nummer dat me pijn doet aan de oren: "No Time to Think", een dieptepunt. Daarna wordt het gelukkig weer beter, met nummers als "Is Your Love in Vain", "Where Are You Tonight" en zelfs "Senor" dat ik daarnet nog verguisde vind ik nu erg goed te pruimen.
"Street Legal" is eigenlijk een overgangsalbum. Het werd gemaakt na de grote successen "Blood on the Tracks" en "Desire" (na Dylan's pijnlijke scheiding dus), en voor "Slow Train Coming", het album waarmee zijn christelijke periode begint. Dylan leek me erg verward en vooral zoekende. En dat is ook het gevoel dat ik krijg bij dit album. Het klinkt soms rommelig en in de lyrics hoor je dat hij naar iets op zoek is, iets transcendentaals (wat hij dan uiteindelijk zou vinden in de persoon van Christus).
Maar na "Desire" stond Dylan dus op een van de hoogtepunten in zijn carriere. Blijkbaar vond hij het nodig om zich het imago van popzanger aan te meten, zo lijkt het er in ieder geval op (die foto op de achterkant van de LP bijvoorbeeld

). Maar wat me vooral stoort is de zang op tracks 3 tot 5. Vind het soms zelfs beschamend. Dat is dan ook het grootste hekelpunt voor mij.
Met de productie heb ik minder moeite. Welliswaar kunnen die achtergrondzangeresjes en die hoorns mij nooit ten volle bekoren, maar ze storen me niet. "Changing of the Guards" doet me erg denken aan Bruce Springsteen, met die saxofoon. Ook doet het album me denken aan "Death of a Ladies Man" van Leonard Cohen, uit 1977, geproduceerd door Phil Spector. Het zal allemaal wel typisch voor de tijd zijn zeker?
Welke score moet ik hier nu aan geven? Weet het niet goed. Het vereist duidelijk nog wat meer luisterbeurten. Maar ik ga mijn score wel verhogen, want er staan toch wel een paar Dylan-klassiekers op; namelijk "Changing of the Guards" en "Senor", en het is allesbehalve een slechte plaat, ik luister wel graag naar elk nummer (behalve het afgrijselijke No Time to Think dan...).
Vooruit, 3.5*