Porcupine Tree - Fear of a Blank Planet (2007)

Label: Roadrunner

1. Fear of a Blank Planet (7:28)
  2. My Ashes (5:07)
  3. Anesthetize (17:42)

met Alex Lifeson

4. Sentimental (5:26)
  5. Way Out of Here (7:37)

met Robert Fripp

6. Sleep Together (7:28)
  7. Cheating the Polygraph * (7:10)
  8. Nil Recurring * (6:08)

met Robert Fripp

9. Normal * (7:09)
  10. What Happens Now? * (8:23)
Omayyad schreef:

Het zou me sterk verbazen indien Steven Wilson niet bekend is met Public Enemy, want hij staat bekend om zijn buitengewoon sterk ontwikkelde muziekkennis. Die weet en kent echt vrijwel alles (en beperkt zich echt niet tot enkel de genres die hij zelf speelt) en dat heb ik uit eerste hand mogen ervaren.

Mijn punt is dat de genres wel heel erg verschillen om iets achter de overeenkomst tussen de namen van die twee albums te zoeken. En dat, zover ik weet, Wilson nog nooit heeft samengewerkt of contact heeft gehad met iemand uit de hiphop scene.

Nightrider schreef:

ik ben het weer eens eens met omayyad, SW heeft zelf ooit een interview verteld dat hij ongeveer 5000 albums heeft in uiteenlopende genre's.

fear of a blank planet is trouwens m'n eerste 5 sterren album dit jaar en ik vind het een van PT's sterkste studio albums.

coolaid schreef:
De titel van dit album lijkt me een knipoog naar het Public Enemy album - Fear of a Black Planet. In welke zin zouden ze dat bedoelen? Jongetje met blond haar/blauwe ogen op de hoes? Schrik van nazi-jugend, of ga ik dan erg ver in mijn redenatie?

niet te ver, maar ernaast waarschijnlijk ben je het ondertussen al te weten gekomen, maar FOABP gaat over het achteruitgaan van de nieuwe generatie ipod-jongeren die geen nood meer hebben aan het echte product, maar instant-bevrediging op prijs stellen. het achteruitstellen van oude waarden, ziel en gevoel staan centraal. eveneens gebaseerd op het boek "lunar park" van ben easton ellis; heel goed boek!

over het album: zeer geweldige plaat! fantastische arrangementen (de violen op het einde van sleep together en het muziekaal gepiel tussen het eerste en tweede deel van anesthetize!), waanzinnig goede riffs (de titeltrack!) en heerlijke agressiviteit afgewisseld met de emoties die we van wilson gewend zijn. het enige waar ik een beetje een probleem mee heb, is het derde deel van anesthetize; hoewel dit een deel is van het nummer voelt het voor mij aan als een ander nummer.

nu het riffwerk van pt ongeveer vergeleken kan worden met dat van tool (imho) vind ik dat ze tool's ass gekicked hebben...en hard! 4,5*

voltazy schreef:

Er was helemaal geen stelling waar je het eens of oneens mee kon zijn...

Nightrider schreef:

Er was helemaal geen stelling waar je het eens of oneens mee kon zijn...

omayyad beweerd iets/geeft zijn mening en ik geef te kennen dat ik het daar mee eens ben. daar heb je echt geen stelling voor nodig

voltazy schreef:

Ah, maar je citeerde mijn bericht dus ik nam aan dat je daar op reageerde!

avatar van Jochempie
Heb hier nu 2 nummers van en heb de rest bijna binnen en ik ben zeer beniewd. Ik had er al iets van gehoord maar niet kan me daar weinig van herineren.

slaemperayreon
Over de Fear of a Black Planet referentie kan ik u allen zeggen dat er in het aprilnummer van Aardschok staat dat Steven Wilson deze referentie volmondig erkent, om die discussie even af te sluiten.

Ik ben zelf overigens ook benieuwd naar dit album. Heb "In Absentia" en "Deadwing" laatst aangeschaft en die vielen totaal niet tegen. Ik kijk in ieder geval al steeds meer uit naar het concert in de Melkweg.

avatar van Jason28
Weer een uitstekend album van PT, lekkere stevige en lange tracks en 2 ietwat rustigere nummers. De stijl van Deadwing met strakke ruige riffs wordt voortgezet en het album wordt beter en beter na meerdere luisterbeurten. Ik ben ook zeer benieuwd naar hun concert, kaartje heb ik al liggen voor Melkweg.

voltazy
gaat er nog iemand naar eindhoven, hoor alleen maar dat iedereen naar melkweg gaat, straks sta ik daar in m'n eentje

avatar van Lin

- Nightrider
- Omayyad
- Glenn53

avatar van Premonition
Magistraal album! Verder kan ik er nog niets over zeggen, zit er nog teveel in. Komt over een dikke week wel.
Op dit moment veruit hun beste! 5*

7. Type O Negative - October Rust
8. Neil Young - Live at Massey Hall 1971
9. Mew - A Triumph for Man
10. Faith No More - King for a Day

Ben overigens erg benieuwd naar de dvd-audio dts 5.1 versie van Fear of a Blank Planet. Heeft iemand deze versie al beluisterd?

avatar van Jason28
dynamo d schreef:

Ja ik heb de dvd-audio maar tot nu toe alleen nog beluisterd in stereo 24-bit via de pc, klinkt kraakhelder. DTS heb ik alleen in de slaapkamer. Maar is gewoon weer op en top kwaliteit net als de voorgaande dvd-audio`s.

Lin schreef:

- Cygnus
- Nightrider
- Omayyad
- Glenn53

Ben er ook bij samen met pet

avatar van Mimo
Ben ik de enige of doet jullie het laatste nummer Sleep Together ook heel erg denken aan Massive Attacks nummer 'Antistar' op 100th Window?

rodneyVL
Net even uitvoerig beluisterd. Ik ga er eigenlijk van uit dat als een album hier 4 sterren of meer verdient, het om een uiterst origineel en goed in het gehoor liggend muzikaal product gaat...heb het geprobeerd maar kan het er echt niet in herkennen. Het titelnummer vind ik zelfs inspiratieloos en uiterst rommelig, het nummer lijkt nergens heen te gaan. Voor mij een geval van overestimated.

avatar van lebowski
rodneyVL schreef:

Zoals Racoon?

lebowski schreef:

Zoals Racoon?

avatar van Marty McFly
Mimo schreef:

Ik heb bij het refrein juist de neiging om "Sweet Harmony" van The Beloved mee te zingen...

Je weet wel: "Let's come together, right now"

Maar hier dus: "Let's sleep together, right now"

Of ben ik nou gek? Jullie hoeven niet te antwoorden!

avatar van Kasperbert
Marty McFly schreef:

Je weet wel: "Let's come together, right now"

Maar hier dus: "Let's sleep together, right now"

Of ben ik nou gek? Jullie hoeven niet te antwoorden!

Volgens mij ben je niet gek Voor zover ik weet heeft Steven Wilson hier en daar op het album subtiele verwijzingen naar andere klassiekers in de muziekwereld gewezen. Fear of a Blank Planet (referentie naar Fear of a Black Planet) is daar de duidelijkste van

avatar van Mimo
Heb het album nu een aantal keren beluisterd, tot nu toe heeft het me nog niet zo weten te pakken als In Absentia, en ook Deadwing vind ik voorlopig nog beter.

Beste nummer vind ik zonder meer Sleep Together. Porcupine Tree met een Trip Hop sausje Sentimental bevat inderdaad een stuk dat voor 90% een passage uit Trains kopieert maar verder niet een slecht nummer. Anesthetize had net zo goed in 3 nummers kunnen worden opgedeeld want ik kan er moeilijk één geheel in ontdekken. Fear of a Blank Planet, My Ashes en Way Out of Here zijn weer stuk voor stuk goede PT nummers. Toch heb ik de hele tijd het idee dat ik het allemaal al eerder gehoord heb.

3,5*, maar kan wel hoger worden

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
ChrisX schreef:
Ondergetekende was compleet afgehaakt met In Absentia en Deadwing die mij beide na meerdere luisterbeurten niet konden pakken. Toen ik ook nog een matig live-optreden zag was het voor mij duidelijk dat het wat mij betreft over was.

Maar.... vanmiddag hoorde ik dit album in de winkel en naarmate de tracks elkaar opvolgden kreeg ik weer een beetje het oude PT-gevoel en na een lekkere relaxte luisterbeurt thuis blijft bij mij dit gevoel hangen: dit is het album dat ze eigenlijk na Lightbulb Sun hadden moeten maken, de twee voorgaande albums waren puur vingeroefeningen voor het echte werk.

Eerste indruk: helemaal mee eens!

Deadwing als vingeroefening is inderdaad een beklijvende indruk. Anesthetize is een schitterend epic, misschien wel het beste wat ze tot hiertoe gemaakt hebben. Bij enkele andere nummers had ik ook de indruk naar betere versies van eerdere nummers te luisteren. (Sentimental uit Lazarus?). Net als op de voorganger vind ik het openings- tevens titelnummer niet erg overtuigend: een lekkere riff, maar eigenlijk weinig substantie om deze te rechtvaardigen.

Voorlopige indruk: 3½*, maar een verhoging naar ten minste 4* lijkt niet onwaarschijnlijk.

avatar van THEMARSVOLTA
rodneyVL schreef:

Je gaat toch niet zeggen dat Justin Timberlake en Gwen Stefani orgineel zijn? Laat staan muzikaal Of is "dansen" een goed in het "gehoor????" liggend muzikaal product? Live lijken popartiesten ook meer bezig te zijn met dansen dan zingen.
Je weet zelf ook dat je bullshit uitkraamt en ik maak het topic weer vies...

Porcupine Tree met een Trip Hop sausje

is gewoon porcupine tree...
de rest is porcupine tree met een hardrock/metal sausje

avatar van Erwin.c
Vrij afstandelijke muziek, kil en zonder hart.
Zeg er wel bij dat dit soort muziek mij nooit heeft getrokken maar misschien went het.

avatar van korenbloem
Ik luister dit nu voor het eerst (een aantal nummers) en wat een power, wat een variatie. dit klinkt naar meer.

avatar van Mimo
Ik zou Porcupine Tree geen trip-hop willen noemen..

Mimo schreef:
Ik zou Porcupine Tree geen trip-hop willen noemen..

over welke periode heb jij het dan?

Sheplays
Ik hoor van alles, Led Zeppelin, Radiohead, Waterboys, Talk Talk, metal, triphop...voorlopig klinkt het bijzonder prettig !