Tsja, Systematic Chaos.
De grote stap naar nog meer succes, de harde pegels, de grotere aandacht.
Nog steeds voelt de overgang naar Roadrunner als een paard van Troje die met weelde versierd het Dream Theater kasteel werd ingereden om vervolgens de machine van binnenuit te vervuilen en vuur in de buik te doen doven.
Of allicht een beetje te dimmen.
Naar jaren kei- en keihard geknokt te hebben hadden ze nu een platenmaatschappij achter zich staan die de band wel de aandacht schonk die het verdiende.
Maar juist die overgang van hard werken, naar mensen die hard voor je werken is voor mij toch een misstap gebleken, althans als ik de eerste wapenfeit onder de RR-vlag bekijkt en vooral beluisterd.
Systematic Chaos is an sich niet zo slecht.
Technisch staat het weer als het spreekwoordelijke huis en er staan best goede nummers op, en dan noem ik bijvoorbeeld The Ministry of Lost Souls, een geweldige epic, tekstueel niet al te sterk maar wel met emotie, die aan het eind toch iets te ver doordraaft naar mijn bescheiden mening.
Of een The Dark Eternal Night, lekker Pantera-achtige stamper die je flink wat nekklachten kan bezorgen. Heftig!
Repantance (deel 3 van de 12-steps-suite) is ook zo'n heerlijk, langzaam en log nummer die gesierd word met de gastbijdrage van zovele vrienden van DT. Ik noem een Daniël Gildenlöw, een Steve Hogarth, een Neal Morse, een Steve Vai, een Correy Taylor.
Afijn, u zult de lijst wel uit uw hoofd kennen, maar ik moest het even opzoeken. Subliem!
Maar deze goede nummers hebben ook tegenpolen.
Forsaken is melodieus maar niet op zijn plaats op de cd.
Prophets of War, door velen geadoreerd, is voor mij een protest song, met een tekst die zo uit de pen van de grote Bob Dylan zou hebben gevloeid. Ik kan er maar niet aan wennen.
Voor Systematic Chaos hebben ze, net zoals op Octavarium, de inspiratie vooral gezocht in andere bands, zoals het al genoemde Pantera maar ook een Rush.
Nou is Dream Theater een vrij constante band maar op deze twee albums zoeken ze naar mijn mening toch echt te veel buiten de deur.
Maar er zijn twee duidelijke punten waar het op dit album echt bijzonder misgaat.
Op de eerste plaats vinden we Constant Motion.
Uiteraard geschreven door mr. M. Portnoy, die ik en laat daar geen misverstand over bestaan, als persoon zeer hoog acht, over hoe zijn leven in een constante draai verkeerd. Altijd maar DT, altijd maar werken, altijd maar alles regelen voor de scherm en vooral achter de scherm, altijd maar het ijkpunt zijn in de DT-hiërarchie. Allemaal leuk en aardig en ik waardeer (understatement) al zijn moeite in de afgelopen jaren maar het levert hier een 13 in een dozijn-metal nummer op die als je alle nummers apart bekijk, echt niet op deze cd thuis hoort.
Misschien is dit trouwens wel de opus van zijn vertrek uit Dream Theater.
Zou het hier zijn begonnen?
Maar op de laatste en voornaamste plaats staat In The Presence of Enemies.
Een topnummer!
Van begin tot eind!
Goed, de tekst moet je niet al te serieus nemen, het schijnt gebaseerd te zijn op de Koreaans comic Priest (Manhwa) maar man oh man...wonderschoon!
Tenminste, als je een van de gelukkige bent die net zoals ik, met succes, de twee delen aan elkaar heeft geplakt, want waarom, echt waarom hebben ze het nummer in tweeën gesplitst?
Uit een officiële statement van Mike Portnoy hebben we kunnen lezen dat ze niet wilden eindigen met een epic (TMOLS) en een mega epic (ITPOE) maar ook niet met zo'n mega-epic wilden openen en dat de andere nummers eigenlijk stuk voor stuk niet geschikt waren om als opener te dienen, dus hebben ze, net zoals The Flower Kings dit in het verleden (met succes!) op Space Revolver (I Am the Sun pt I en II) de nummer gehalveerd.
Allemaal begrijpelijk maar oh, jee wat is dit jammer!
Super-progressief stukje, met vele muzikale wendingen die we van DT zijn gewend, iedereen in topvorm.
Ik wil niet té vernietigend over Sys.Chaos overkomen, lees het begin van deze stukje maar eens na maar als ik dan toch een cd moet neersabelen waarom dan niet een cd van mijn geliefde band?
Nee, helaas moet ik zeggen dat deze cd de middenmoot niet haalt, het is te gefragmenteerd, te geprobeerd, wat best wel wat leuke nummers op heeft gebracht maar er zijn ook verkeerde keuzes gemaakt die als ze hun hoofd wat meer in het verleden hadden gelaten best voorkomen hadden kunnen worden.