Porcupine Tree - Lightbulb Sun (2000)

Label: KScope

1. Lightbulb Sun (5:31)
  2. How Is Your Life Today? (2:46)
  3. Four Chords That Made a Million (3:36)
  4. Shesmovedon (5:13)
  5. Last Chance to Evacuate Planet Earth Before It Is Recycled (4:48)
  6. The Rest Will Flow (3:14)
  7. Hatesong (8:26)
  8. Where We Would Be (4:12)
  9. Russia on Ice (13:03)
  10. Feel So Low (5:18)
  11. Buying New Soul [Edit] * (6:09)
  12. Pure Narcotic * (5:19)
  13. Tinto Brass [Live at Southhampton University] * (6:48)
  14. Piano Lessons * (2:07)
  15. Disappear * (3:40)
  16. Cure for Optimism * (6:36)
  17. Novak * (3:51)
  18. Buying New Soul [Instrumental Backing Track] * (14:25)
avatar van ricardo
Deze vandaag toch ook maar gekocht, hij lag voor slechts 11.99 euro incluis dvd bij MM, dan check je zo'n goed album als dit natuurlijk wel even. Quotatie en mijn mening volgt nog.

nicoot
Lightbulb Sun.Heeft bij mij een tijdje geduurd voor ik erin kon komen. Waarschijnlijk de rustigste cd in het oeuvre, al kan dat niet afgeleid worden uit het eerste nummer. How Is Your Life Today vond ik een vreemde eend in de bijt en dat vind ik nog steeds, maar de schoonheid groeit zeer subtiel en het lied geeft traag haar geheimen prijs. Four Chords vind ik nog steeds walgelijk, maar alles wat erop volgt lijkt een lange trip (zeker het duo Shesmovedon en Last Chance). The Rest Will Flow, met orchestrale begeleiding is prachtig en ongelofelijk meeslepend. Dat raakt je, prachtige tekst ook (Stay with me my angel, I found you, now I don't feel low, all of the rest will flow). Hatesong is een klassieker die ik niet slecht vind, maar ook niet magistraal. WWWB is wederom een hartverscheurend liefdeslied dat overgaat in het epische Russia On Ice om ten slotte te eindigen in Feel So Low, dat na TRWF en WWWB bij de luisteraar nogmaals de lippen doet trillen en de ogen glazig en wazig maakt. Ik noem dit een conceptalbum (weet niet of het in het algemeen ook zo wordt gezien), want vele stukken gaan over in elkaar, hetzelfde onderwerp keer terug (lost love?) en volgens mij zijn deze volle 56 minuten gericht naar één persoon. Steven's ex? Eén van de meest intieme PT-platen.

@ ricardo: oordeel niet te snel. Zeker als je net ervoor FOABP hebt beluisterd. Want het is omzeggens helemaal anders, maar wel erg goed

nicoot
"gericht naar één persoon", behalve misschien Four Chords en Hatesong, die eerder naar de commercialisering en simplificatie van de muziekindustrie en haar tanende kwaliteit gericht zijn.

avatar van koho
Dit is mijn eerste kennismaking met Porcupine Tree, gisteren gekocht, en dat smaakt héél erg naar meer.
Wat betreft Russia On Ice:
Nadat ik vorig jaar (beter laat dan nooit) kennismaakte met King Crimson, wordt Porcupine Tree mijn persoonlijke ontdekking van dit jaar. Er valt weer veel te beluisteren als ik die discografie zo bekijk ...

avatar van koho
OK. Dit album is niet uit de CD speler geweest sinds ik 'm 3 dagen geleden kocht en ik kan niet anders dan dit, na een draaibeurt of 5, de volle 5 sterren geven.
Wat een album: ik ben dus even sprakeloos.
5*****

Misterfool
erg lekkere plaat, russia on ice is een onbetwist topnummer. Hoewel het album iets te tam blijft, is het muzikale niveau zeer hoog.

Misterfool schreef:
Probeer eens Deadwing of FOABP als je wat harder wil!

Misterfool
zeker
Die geef ik dan ook beiden een halve ster meer.
FOABP heeft zelfs op een regenachtige dag in mijn top 10 gestaan.

avatar van Gele Stift
Ik ben helemaal geobsedeerd door de geniale solo in Shemovedon.
Echt werkelijk fenomenaal, wat een gevoel ... Wow

Gele Stift schreef:
Ik ben helemaal geobsedeerd door de geniale solo in Shemovedon.
Echt werkelijk fenomenaal, wat een gevoel ... Wow

De live versie al gehoord van Warszawa? Ik vind die zelfs nog beter, maar uiteraard allebei fenomenaal

avatar van nuf
nuf
Groot nadeel, gaat snel vervelen. Ik heb hetzelfde met muse en dergelijke.

avatar van Gert P
Gele Stift schreef:
Ontzettend jammer dat ik dit album niet kan downloaden omdat er geen seeders zijn.
Gelukkig bestaat Youtube nog

Kon me nog net beheersen.

Vandaag ook gekregen, nummer 8.
Voor een jaar geleden had ik 2 kopietjes waarvan 1 niet te koop was Recordings.
Wat ik kende was vrij hard maar waren downloads.
Nu toch een redelijke verzameling van ze.
Eerste nummer en russian on ice mijn favorieten.

avatar van Gert P
Zo nu ik in dts luister de punten ook maar verhoogd.

avatar van Gele Stift
Nu eindelijk in bezit

avatar van ricardo
Dit is echt zo'n album die zo goed, en voor zo'n breed publiek gemaakt is, dat je hem bij zowat iedereen thuis in het cd rek denkt aan te treffen.

Om goed voor te gaan zitten gebeurd er op dit album ook genoeg, maar ook leuk als je iets aan het doen bent om op de achtergrond af te spelen. Deze gaat er altijd wel in en hoort echt iedere muziekliefhebber in zijn/haar bezit te hebben.

avatar van prodi9y9
dit was me eerste cd van procupne tree en heb deze nu ook origineel! zie net dat ik nog niet heb gestemd op deze (RAAR).

vraag me niet waarom maar dit vind ik toch echt te beste plaat van procupine tree (FOABP en Deadwing zijn ook geniaal!!). Deze is misschien wat softer maar ik vind elke plaat gewoon top!

avatar van Joren999
Feel so Low
(Een elfje!)
En de rest is ook zeker meer dan behoorlijk! Ik begin met 4*

avatar van chevy93
Klinkt echt heel goed. Alleen de score is wel een stuk hoger dan ik verwacht had. Ik dacht aan 3,8-3,9.

avatar van prodi9y9
het is misschien wat rustiger dan de andere albums van PP. maar voor de rest vind ik dat alles wat de andere albums hebben...dat heeft deze ook! mooie sfeer en prachtige uitschieteres. Russia on ice en Shesmovedon horen bij de beste van de mannen! die 4,13 past mooi bij het album vind ik! voor mij is dit hun beste werk, hoewel FOABP om het hoekje blijft kijken.

Ozric Spacefolk
Toch wel de meest populaire band op MusicMeter (samen met Radiohead en Pink Floyd).
Grappig, want echt bijna niemand die ik ken kent Porcupine Tree, en ik ken er ook een hoop die het zelfs verschrikkelijk vinden.

Niet mijn favoriete album, overigens dit... Russia on Ice trekt de de boel wat omhoog...

avatar van Rogyros
Musicmeter is natuurlijk niet representatief voor de Nederlandse muziekliefhebber. Toch?

Dit album vind ik eigenlijk ook niet echt geweldig. Van wat ik van Porcupine Tree ken, kan me alleen Fear Of A Blank Planet echt goed bekoren. Andere albums vind ik niet gelijk slecht, maar FOABP staat bij mij toch ruim bovenaan.

Berichten verplaatst naar Porcupine Tree

avatar van chevy93
Vandaag weer beluisterd en het is echt heel moeilijk hier een cijfer op te plakken...

avatar van ricardo
Vanochtend toen ik wakker werd had ik zin om deze weer eens te beluisteren, heb hem gelijk doorgeskipt naar Russia On Ice, maar moet zeggen dat het erg prettig wakker worden is met Russia On Ice op Zondagmorgen.

Russia On Ice is toch wel 1 van de muzikale hoogtepunten van Porcupine Tree uit hun discografie.

sigurros88
chevy93 schreef:

Gewoon 5 sterren geven.

Voor mij voelt deze aan als de eerste ''nieuwe'' Porcupine Tree. Ik vind deze meteen de beste. Russia on Ice en Shesmovedon zijn werkelijk fenominaal!

nicoot
De 'nieuwe' Porcupine Tree vangt voor mij aan met Stupid Dream en deels al met Signify (vooral met Sever, Dark Matter, Waiting - meer song gericht). Met een andere overgangsperiode tijdens In Absentia naar de meer metal-kant. Al is de overgang met In Absentia minder prominent dan met Signify.

On topic: heb dit album in Parijs gekocht, zo'n 2 jaar geleden, omdat ik het in België nergens vond en heb er al twee jaar lang ongelofelijk veel plezier aan. Eén van de meest persoonlijke (lees: SW) platen, me dunkt. Alles draait precies om één vrouwfiguur, of ben ik mis?

You make me feel so low, I found you my angel, eyes closed, all of the rest will flow, she's moved on, where would be when the future comes and how you would paint while I wrote my songs,...

avatar van glenn53
Nicoot in principe heb je helemaal gelijk, maar ik vind the sky moves sideways ook zo gruwelijk goed. Voor mij komen al mijn cd's/bands samen in de deze band (lees Steven Wilson) die ik dus het meeste waardeer van alle bands/songwriters.

En dan deelt hij ook de belangstelling/liefde voor goede productie/5.1 geluid en een mooie verpakking.

nicoot
Helemaal waar, TSMS is prachtig, maar ik heb me niet over m'n voorkeur uitgesproken he Had het gewoon over de verschillende invalshoeken en aanpak van de vroegere en latere albums. Hoewel er niet zo'n groot verschil is, de aanpak blijft zeer ambitieus en Ook al komen er later meer 'songs', de conceptualiteit en de 'suites' komen nog vaak terug!

avatar van chevy93
Voor de zoveelste keer gedraaid, maar deze is gewoon duidelijk mijn favoriet geworden. Het ene nummer nog mooier dan de andere. Met, inderdaad, Russia On Ice als ultieme climax. Alleen Way Out of Here (Fear of a Blank Planet) kan daaraan tippen. Alleen één minpunt; Four Chords That Made a Million. Zonder dat nummer had dit album een dikke 5,0* gehad.

nicoot
Four Chords vind ik waarschijnlijk het lelijkste nummer dat PT ooit gemaakt heeft. Ook al is het een 'parodie'.