Porcupine Tree - Lightbulb Sun (2000)

Label: KScope

1. Lightbulb Sun (5:31)
  2. How Is Your Life Today? (2:46)
  3. Four Chords That Made a Million (3:36)
  4. Shesmovedon (5:13)
  5. Last Chance to Evacuate Planet Earth Before It Is Recycled (4:48)
  6. The Rest Will Flow (3:14)
  7. Hatesong (8:26)
  8. Where We Would Be (4:12)
  9. Russia on Ice (13:03)
  10. Feel So Low (5:18)
  11. Buying New Soul [Edit] * (6:09)
  12. Pure Narcotic * (5:19)
  13. Tinto Brass [Live at Southhampton University] * (6:48)
  14. Piano Lessons * (2:07)
  15. Disappear * (3:40)
  16. Cure for Optimism * (6:36)
  17. Novak * (3:51)
  18. Buying New Soul [Instrumental Backing Track] * (14:25)
Geweldig album met een paar kortere meer "mainstream" nummers zoals "four chords that made a million". Maar ook het prachtige "Russia on Ice"...

Geweldig album!

avatar van Sjoerd
Altijd een coole hoes gevonden, en trouwens ook goede CD. Het beatles-achtige How is your life today? is er mooi

Lakini schreef:

Geweldig album!

Inderdaad een geweldig album, maar dat zijn we wel gewend van Porcupine Tree. Eén van mijn favorieten is 'Shesmovedon'. Ook het titelnummer is prachtig. 5*

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
Zeer sterk album met eigenlijk maar één minpunt: Last chance to evacuate Planet Earth before it is recycled... dat haalt de vaart er nogal uit. Verder een fijne balans tussen de meer poppy liedjes (Lightbulb sun, How is your life today, Shesmovedon, Feel so low (wat is díe mooi!)), het heavy Four chords that made a million en de beide epics. Een echte klassieker die slechts door Stupid dream nog in de schaduw gesteld wordt. 4½*

avatar van dynamo d
Goed nieuws: waarschijnlijk wordt volgend jaar Lightbulb Sun weer opnieuw uitgebracht, maar dan ook in 5.1 surround sound (dvd-audio/dts).

avatar van Flipper
Heel mooi album, met als topper 'Russia on Ice'.

avatar van smash016
Weet iemand waar ik dit album kan bestellen? Het enige wat ik kan vinden is Boudisque.nl - een "Special Tour Edition" maar wel voor 28 euro...

avatar van Waldo Jeffers
Zeer sterk album, maar heb altijd het gevoel dat ie soms wat lang duurt, het is me een hele zit... Hoogtepunt is Shemovedon & Russia On Ice. 4

avatar van Jason28
Wat een Briljante plaat is dit zeg!!! Ik vond al die andere PT albums al een aangename verrassing maar hier staan een paar echte toppers tussen. Mijn favoriet: Hatesong, zo apart en muzikaal zo goed in elkaar gezet! Russia on Ice is ook overweldigend en het prachtige Where we Would Be. Conclusie: Voor mij staat deze in de top 3 beste albums van PT alhoewel deze keuze schommelt zodra ik weer een ander album van PT op zet. M.a.w. maakt PT echt gruwelijk goeie muziek!!! 4.5*

smash016 schreef:

Mocht je even geduld hebben, dan zou ik wachten op de speciale uitgave die komt. In navolging van 'Stupid Dream' gaat PT nu ook werken aan een speciale uitgave van 'Lightbulb sun'.

Flipper schreef:

Maar misschien moet je dan wat langer wachten dan aanvankelijk de bedoeling was. De speciale uitgave zal waarschijnlijk pas komen na het volgende studio album van PT en nog niet duidelijk is wanneer dat zal zijn. Ik koop veel cd's via Amazon (UK, USA, Duitsland of Frankrijk). Misschien is Lightbulb Sun daar nog verkrijgbaar?
Even gekeken. Hij is nog verkrijgbaar bij Caiman.USA en via Amazon kun je deze bestellen (beide betrouwbaar; nooit problemen mee gehad)

Hierbij zit ook nog een German Tour edition met speciale nummers (die heb ik ook in bezit) en is ook niet zo duur. Aanrader dus.

dynamo d schreef:

Ik koop al mijn prog cd's bij 'Progwalhalla' en 'Beyond Rock'. Beide zijn Nederlands.

Bij 'Progwalhalla' ligt een 2CD versie van dit album voor 17 eurotjes en je hebt hem binnen 3 dagen thuis.

Misschien een suggestie ??

Flipper schreef:

Misschien een suggestie ??

Ik heb deze dus al maar 't klinkt goed en niet duur. Zijn dit ook internet-winkels?

dynamo d schreef:

Bij beide winkels shop je online, maak je jouw bestelling via een email. Na bevestiging even het bedrag storten en heb je de CD's meestal na 2 dagen thuis.

Zie hiervoor: www.progwalhalla.nl of www.beyondrock.nl

Beide zul je ook tegenkomen bij concerten of CD-beursen.

Rob Hanemaayer runt BeyondRock en is ook één van de drijvende krachten achter het blad 'IOPages' (Tijdschrift over progressieve rockmuziek)

Zeer goede ervaringen met beide winkels!!

avatar van dynamo d
Flipper, dank voor de goede tips!

p.s.
Mooi album, hè, dat Lightbulb Sun. En mooie hoes ook.

avatar van Snappy

Zie hiervoor: www.progwalhalla.nl of www.beyondrock.nl

Beide zul je ook tegenkomen bij concerten of CD-beursen.

Zeer goede ervaringen met beide winkels!!

Mooie tip.

Direct een order geplaats voor Lightbulb sun, namelijk niet voorradig in de reguliere cd-zaak!

dynamo d schreef:
Flipper, dank voor de goede tips!

p.s.
Mooi album, hè, dat Lightbulb Sun. En mooie hoes ook.

Graag gedaan en over dit album, een heel sterk album welke samen met 'Stupid Dream' de overgang kenmerkt van het psychedelische naar het stevige werk van de laatste albums. Naar PT maatstaven is het een zeer toegangkelijk album met 'Russia on Ice' en 'Shemovedon' als hoogtepunten.

Een van mijn 3 twijfelaars wie nu mijn lievelings PT album is, samen met Stars Die en Stupid Dream, de laatste is denk ik toch overall mijn favoriet, maar ja als ik een keer Lightbulb luister, dan begin ik weer te twijfelen. Wat een gruwelijke klasbak van een album is dit zeg...

avatar van Jason28
Heb mijn stem even verhoogd naar een 5. Ik blijf dit het allerbeste album vinden van PT.

avatar van Tsjo-Wi
Dit is toch wel een geweldig album! Eerst vond ik em maar een beetje saai en stukken minder dan hun nieuwste 2 platen maar hij is toch eigenlijk wel heel erg goed. Er staan eigenlijk geen mindere nummers op. Mijn favorieten zijn How is your life today (heerlijke piano!) en het geweldige Russia on Ice.

Stem verhoogd naar 4.5*

JonnieBrasco
Het beste moment op dit album schuilt voor mij in Last Chance to Evacuate Planet Earth Before It Is Recycled, en dan het stuk vanaf 1:43. Alles wat ik mooi aan Porcupine Tree vind zit daar wel zo'n beetje. Bijzonder sferische ruimtelijke gitaargeluiden, en een prachtig opgebouwde ritmewisseling vergezeld door de strakke akoestische slaggitaar.

avatar van orbit
Ik vind dit de minste van de drie Porcupine platen die ik ken.. veel te veel hangend op enerzijds de Seattlesound van begin jaren 90, of wat matige flashes uit de 70s. Weer te weinig echt eigen geluid. Daardoor ook makkelijk oor in oor uit.. Positieve uitzonderingen: titelnummer, Shesmovedon (blijft gewoon in je hoofd hangen), Last Chance to Evacuate Planet Earth Before It Is Recycled. Het lange nummer is bij vlagen wel boeiend, maar zeker niet in zijn geheel. Ook dat ken ik beter van de band. Geef mij Stupid Dream maar. 3*

voltazy
een van de mooiste afsluitingen van een album die ik ken.
de laatste 3 nummers behoren voor mij tot de mooiste van PT.

avatar van Nakur
Ik mis een beetje balans op dit album. Ik luister hem dan ook zelden in zijn geheel. 3*

dynamo d schreef:

ik heb de orginele nog kunnen krijgen gister

avatar van frankvankesteren
Hatesong is het eerste wat ik ooit van Porcupine Tree heb gehoord maar na dit nummer 3 weken lang te hebben beluisterd ben ik echt verkocht... ik MOET meer van hen luisteren. Wordt vervolgd...

frankvankesteren schreef:

avatar van Lightbulb
Geweldig album, ben na Stupid Dream gelijk alle andere PT albums gaan bestellen en dit toch wel de beste na Stupid Dream..

Vooral de laaste 4 nummers 5* en een plek in mijn top 10.

voltazy
mooi om te lezen dat er meer mensen lightbulb sun erg kunnen waarderen

op de national na heb je een briljante top 10 trouwens

avatar van Lightbulb
Dankje
Beschouw het maar als een top 8 want met die laatste 2 wist ik eig niet wat er in te zetten en ik wil er eigenlijk niet 2 Opeth albums inzetten..

Jouw top 10 is anders ook briljant Alleen Nick Drake heeft me toch nooit echt heel erg kunnen boeien.