Hoe 'eerlijk' is het om het nieuwe album van Arctic Monkeys te beluisteren als je het debuut eigenlijk maar een teleurstelling vond waarbij je niet begreep wat iedereen hier nu zo in hoorde.
Ach ja, denk je dan, het overkomt me andersom ook: Franz Ferdinand vond ik helemaal super en ook daar begrepen veel mensen de fuzz niet.
Maar als ik het debuut dan maar zo zo vond en het gevoel heb dat dit eveneens tegen gaat vallen waarom dan toch luisteren?
Misschien omdat ik de single Brianstorm niet eens zo heel erg slecht vind? Misschien omdat ik de tweede Kaiser Chiefs ook nog wel mee vond vallen terwijl velen het tegendeel beweren. Misschien omdat ik gewoon hoop op een leuk gitaarplaatje die ik als een van de weinigen misschien wel leuker ga vinden dan het debuut? Want reken maar dat dit tweede album door veel debuut-liefhebbers afgeschreven gaat worden. Misschien is het dus mijn eigenwijsheid.
Zoals gezegd vind ik
Brianstorm niet eens zo beroerd: tja een storm in een glas water, niet uitzonderlijk maar op zich wel lekker.
Teddy Picker biedt ook weinig nieuws, maar is gewoon vrolijke gitaarbandjes pop/rock. Natuurlijk hebben we daar al genoeg van en ja ik heb er soms ook mijn buik van vol, maar dit is zo verkeerd nog niet.
D Is For Dangerous valt ook best mee. Echt afwijken van het debuut doen ze overigens niet, althans ik hoor niet zo veel verschil.
Balaclava is een retestrak nummer met een hoog adrenaline-gehalte. Op zijn tijd wat vermoeiend, maar het valt wel op.
Flourescent Adolescent is niet hemelbestormend maar klinkt redelijk luchtig en geeft een heerlijk lente-gevoel (zou dat het zijn waardoor ik nog niet afhaak?).
Op
Only Ones Who Know gooien de heren het tempo omlaag. Hier zullen veel wenkbrauwen gefronst gaan worden bij de fans denk ik, maar als broodnodige afwisseling vind ik het een slimme zet om nummers als deze er tussen te zetten, want hierdoor is het weer vrolijk verder gaan op
Do Me A Favour. Niet veel mis mee en ik heb het gevoel dat ze hier toch wat andere wegen proberen te bewandelen hoe voorzichtig ook.
This House Is A Circus heeft weer het drukke, nerveuze gehalte dat de band soms kenmerkt. Nadeel bij het vorige album vond ik dat de cd na verloop van tijd begon in te zakken. Hier valt dat nog mee en ik denk dat de voorgaande nummers daarvoor zorgen.
If You Were There, Beware kent wat leuke wendingen waardoor het leuk blijft naar dit nummer te luisteren. Heel spannend vind ik het allemaal niet, maar dat hoeft ook niet altijd.
The Bad Thing klinkt redelijk cheesy. Maar daar is op zich niks verkeerds aan. Dit soort nummers moet je gewoon niet de hele dag willen horen en dan is er niks aan de hand: op zijn tijd is dit gewoon erg lekker. Je humeur klaart er in elk geval van op.
Old Yellow Bricks begint daarentegen wel wat te vermoeien, een oude klacht (debuut) die dus weer terugkeert. 'Nu weet ik het wel weer'. Maar bedenk dan wel dat we al bij het voorlaatste nummer zitten...
Ook
505 gaat een tandje lager en komt pas na 2 en een halve minuut weer tot leven. Niet heel opvallend, maar zeker niet beroerd.
(Voorlopige) conclusie: dit album was een paar draaibeurten zeer goed te doen, maar dat was het debuut ook. Het debuut werd ik na verloop van tijd zat, dat hing te veel op de ijzersterke nummers en had te veel nummers de me niet veel deden. Dit album lijkt over de hele linie iets constanter. De heren zijn gegroeid in hun werk en dat pleit voor ze.
Toch zullen veel mensen het minder vinden (verwacht ik althans) en dat is begrijpelijk: de hype heeft zijn werk gedaan. Het heeft mensen zeer enthousiast gemaakt en het heeft aan de andere kant ook veel kapot gemaakt denk ik. Zo'n tweede zal dus extra kritisch beluisterd gaan worden.
Het is mij meegevallen allemaal ook al zal ik nooit een groot liefhebber gaan worden.
Laat ik voorzichtig inzetten op hetzelfde aantal sterren als het debuut die volgens mij ooit begon met 4* en is afgezakt naar 3*. Misschien gaat deze tweede wel de tegenovergestelde weg bewandelen

Maar dan zal ik het wel nog regelmatig moeten gaan beluisteren en of dat ook gaat gebeuren? Zo af en toe verwacht ik wel, maar regelmatig? De tijd zal het leren.