Dit is een machtig album. Ik lees wat commentaren over jonge ventjes, energiek maar niet historisch enz. Hmmm... misschien niet. Maar ik ben zelf ook een jong ventje en ik kan hier heel erg van genieten. De muziek is inderdaad erg energiek. Muzikaal en vocaal tip top in orde. De Arctic Monkeys hebben een eigen sound en zijn in mijn ogen een hele bijzondere en sterke band. Ik kan geen genoeg krijgen van Favourite Worst Nightmare.
-Brianstorm: Meteen bij het eerste nummer geeft iedereen de volle 200%. Wat is dit een enorm lekker nummer zeg! Tijdens school zet ik meestal een cd op tijdens het huiswerk maken, dat werkt gewoon fijner. Maar bij dit nummer kan ik niet stilzitten. Dan moet ik wel even mijn pen neerleggen en genieten (meedijnen met mijn hoofd en even met mn gitaar onversterkt meespelen

). Instrumentaal is dit nummer geweldig, hoewel de Monkeys hier nog redelijk veel power chords gebruiken klinkt het allemaal best 'uniek'. Ook de zang van Turner is erg sterk hier. Erg aanstekelijk nummer, geweldige opener. 5*
-Teddy Picker: Iets minder 'hard' dan Brianstorm, maar enorm lekker. Het riedeltje is alleen ietwat simpel. De zang van Alex klinkt erg goed en hij wordt mooi aangevuld door de gitaren en drums. De tekst is ook erg goed, met de nodige kritiek op het bestaan van beroemdheden en onder andere een verwijzing naar Duran Duran(?).
Save it for the morning after. En dan die geweldige solo, van hoog naar laag, heerlijk gewoon. En dan die afsluiter.
"When there's people like you!" 4,5*
-D is for Dangerous: Klinkt opnieuw weer erg lekker. Alleen is de zang iets minder dan normaal. Ook erg mooi vind ik dat ze de gitaren even gewoon stil laten vallen om de bass te laten horen. Dit doen ze wel vaker en dit vind ik erg goed. De bass is duidelijk aanwezig en niet een nauwelijks hoorbaar onderdeel zoals je dat in aardig wat bands wel tegenkomt. Erg mooi gitaarspel van de heren weer, jammer dat hij zo plotseling afloopt alleen. 4*
-Balaclava: In mijn ogen instrumenteel ietsje minder (behalve dat stuk na de tekst zegmaar), maar de zang maakt veel goed. Erg fijn nummer. 3,5*/4*
-Fluorescent Adolescent: erg leuk deuntje en een erg goede tekst. Heel veel meer heeft dit nummer helaas niet meer te bieden. Een goed nummer, maar wat overgewaardeerd. Niet de gitaren, maar de bass steelt hier de show. 3,5*
-Only Ones Who Know: Het slechtse nummer van het album. Instrumenteel heel saai en de zang is niet bijzonder. Het lied wordt alleen maar gered omdat Alex een mooie stem heeft. Maar er valt nog net naar te luisteren. 1,5*/2*
-Do Me a Favour: Fantastisch nummer. Het eerste gedeelte moet het vooral hebben van de rustige drum en bass. De Monkeys laten zich van een iets andere kant zien, die overigens net zo goed is als hun vrolijke en energiekere kant. Na een tijdje komt de gitaar wat meer naar voren, deze is ook rustig maar klinkt goed. Maar het beste moet nog komen, dit is het mooiste als je het nummer voor het eerst luistert. Na dat ene zinnetje:
"...Will force you to be cold." BAM! Ze gaan daar dan zo flink tekeer! Al die emotie en energie eruit, heerlijk. 4,5*
-This House is a Circus: Erg lekker. Het begint met simpele gitaar maar erg goede zang. De bass speelt het riffje al zachtjes op de achtergrond. En dan net zoals bij Do Me a Favour:
"...In dead man's eyes." Dan worden de gitaren pas echt goed gebruikt, wat klinkt dat toch enorm lekker zeg! En daarna krijgen we hetzelfde deuntje te horen maar dan met een erg leuk effect eronder. Jammer dat dit eigenlijk het beste stuk van het nummer is en het nummer hierna niet meer piekt. 4,5*
-If You Were There, Beware: Hier zijn de gitaren gewoon geweldig. Alleen zakt het nummer in het midden ietwat in. Maar plotseling distortion en weer volle bak van alle vier de heren. Daar kan ik zo erg van genieten, ze herhalen het kunstje iedere keer, maar het werkt ook iedere keer. 4*
-The Bad Thing: Gewoon leuk, maar nergens heel bijzonder. 3*/3,5*
-Old Yellow Bricks: Simpel nummer, maar toch wel pakkend op een of andere manier. De zang is erg sterk en de drums vullen het nummer prima op. De bridge en solo zijn wel verrassend en maken de eentonigheid van de rest van het nummer helemaal goed. 3,5*
-505: Jammer genoeg niet een erg goede afsluiter van een geweldig album. 505 is nogal saai, na tweeënhalve minuut komt er pas echt vaart in. 2,5*/3*.
Heerlijk album, deze kan ik blijven draaien. Ik ben nu wel zeer benieuwd Whatever People Say I Am, That's What I'm Not, al verwacht ik niet dat die het niveau van Favourite Worst Nightmare kan evenaren. Geweldig album van een fantastische band.