Greta Van Fleet - Anthem of the Peaceful Army (2018)

Label: Republic

1. Age of Man (6:06)
  2. The Cold Wind (3:16)
  3. When the Curtain Falls (3:42)
  4. Watching Over (4:27)
  5. Lover, Leaver (3:34)
  6. You're the One (4:26)
  7. The New Day (3:44)
  8. Mountain of the Sun (4:30)
  9. Brave New World (5:00)
  10. Anthem (4:41)
  11. Lover, Leaver (Taker, Believer) * (6:01)
avatar van lennon
Hoorde vandaag Lover, leaver bij toeval voorbij komen en dacht te maken hebben met een Zeppelin song die ik nog niet kende.
Vooral qua zang is t wel heel erg Plant, maar na beluisteren van meerdere songs ademt deze band echt zwaar Led Zeppelin inspiratie uit dat geeft niks,want het klinkt goed.

Ben wel nieuwsgierig naar dit album. Ben alleen bang dat t vergelijk met Zep ze de kop zal kosten want er is maar één Zep uiteindelijk.

lennon schreef:

Bijna mijn exacte lezing van hun EP From the Fires. Heel erg benieuwd of ze op dit album toch enigszins aan hun sound gesleuteld hebben. Anders zullen ze langs de lat van Led Zeppelin gelegd worden en dan gaan ze het toch weer afleggen ben ik bang.

avatar van KingMetal
Zeppelin of niet, klinkt allemaal wel erg goed, en de lp is op Amazon nog leuk geprijsd.

avatar van vigil
Nee weinig sleutel werkzaamheden, Led Zep all over it

avatar van Mausie
Helaas, dit is hem niet. Op basis van de singles concludeer ik dat ze achteruit zijn gegaan ten opzichte van From the Fires. Dat album, nu een EP zie ik, had nog sterke songs. Nu klinkt het allemaal wel erg middle of the road en dan idd nog steeds die alom aanwezige Led Zeppelin sound. Maar bij dat niveau komt dit niet in de buurt.

avatar van NERD
Anthem, Mountain of the Sun, You're The One... heerlijk.

Ja, het klinkt als Led Zeppelin, maar ze maken gewoon echt goede muziek. Ik zie het niet als een probleem, sterker nog, ik hoop dat er ooit een band komt die de Beatles zoveel eer aandoet als deze band Led Zeppelin.

avatar van vielip
Ja het is nog steeds Zep all over. Maar doe mij maar 100 keer liever dat dan al die troep die je in die Idols en X Factor shows over je uitgestort krijgt. Ik had ook gehoopt dat ze wat meer 'eigen smoel' zouden ontwikkelen op dit album maar aan de andere kant ben ik blij dat er jonge honden zijn die dit soort muziek onder de aandacht brengen.

avatar van Don Cappuccino
Er zijn genoeg populaire retrorockbands die hun invloeden toch niet al te subtiel door laten schemeren, maar wel heel fris klinken. The Black Crowes was er zo een, en Wolfmother is dat nog steeds. Bij Greta van Fleet ligt de Led Zeppelin-invloed er daarentegen zo belachelijk dik bovenop dat het voor mij gewoon niet meer leuk is. Dan kan ik net zo goed de Zeppelin-platen opzetten. Ik kan wel waardering opbrengen dat deze jonge gasten zo dicht bij die sound komen. Ze hebben ook duidelijk de skills zoals op de 26 minuten durende liveuitvoering van Lover, Leaver (Taker, Believer) te zien en te horen is. Ik ben benieuwd wat de komende jaren gaat brengen voor Greta van Fleet. Een band als Rush begon ook als de ''Canadese Led Zeppelin" en bloeide op tot een van de meest toonaangevende progbands allertijden. Het is dus de vraag of dit gezelschap het ''de nieuwe Led Zeppelin''-predicaat kan gaan ontstijgen, anders denk ik dat ze over een aantal jaar van het wereldtoneel verdwenen zijn. We zullen het zien...

avatar van Paulus_2
Don Cappuccino schreef:

Grappig, bij de eerste tonen van track 1 dacht ik, hé die stem lijkt nu op die van Geddy Lee te lijken. Nou ja. De muziek is stevige hardrock en dat geluid mag ik graag horen. Instrumentaal en muzikaal is het op dit album allemaal dik voor mekaar. Dat ze ook op dit album weer op Led Zeppelin lijken, doet wellicht wat pijn aan de oren bij de Led Zeppelin fan's, maar hier is geen coverband aan het werk. Daar zijn de eigen arrangementen origineel genoeg voor. Wat mij betreft zijn de nummers op dit album de vingeroefeningen om later sterkere albums uit te brengen. Wat ik mis zijn eigenlijk toch de instrumentale hoogstandjes. Het blijft allemaal net iets teveel in het (bekende) idioom hangen. Op het moment dat zij daar boven uit stijgen, zal er hopelijk spannende muziek worden gemaakt. Af en toe hoor ik een piano en een orgel, zoals in Your The One. Heel goed. The New Day lijkt ook een geslaagde poging om uit het Led-idioom te geraken. Brave New World, geen Iron Maiden invloeden hoor , maar wel een lekkere song met fijne gitaarriffs.
Ik zal dit album een paar keer draaien en dan zal blijken of Ik hun muziek nog vaker zal opzetten.
Voorlopig geef ik het album een 3.5

avatar van joko150
Er zit niks bij wat er echt uit springt, maar slecht is het ook niet.
Misschien komt het omdat ik alles al een keer in Zeppelin hun repertoire heb gehoord.
Een ding is wel zeker het staat als een huis.

avatar van Mausie
Pitchfork heeft al aardig wat hate reviews met extreem lage scores gegeven, maar dit album van Greta Van Fleet moet het wel heel erg ontgelden. Maar ik kan niet anders zeggen dan dat er wat rake observeringen worden gemaakt. 1.6 vind ik wel een overdreven laag cijfer overigens.

avatar van lennon
Ik vind t ook wel aardig, maar de constante gedachte naar Zeppelin is killing hier.

Het was beter geweest een zanger te hebben met een ander stem geluid. Nu is het teveel vergelijk en dat is niet eerlijk, maar wel wat er gebeurt. Jammer want muzikaal is dit toch goed te pruimen.

Als Led Zeppelin nou niet had bestaan was dit een alleraardigst bandje. Heb overigens geen hinder van het vergelijk. Zit goed in elkaar en luistert lekker weg.

avatar van lennon
Mijn grootste issue hier is dat alles wat je hoort al eens is gedaan, alleen veel beter.

Vrees dat dat voor de meeste muziek opgaat Lennon.

Verschrikkelijk clichématige classic-rock voor nostalgische babyboomers. Lees vooral de Pitchfork-review eens als je wil lachen.

avatar van vielip
Heb die review gelezen maar sorry, makkelijk scoren noem ik dat. Hoop geblaat maar zeer weinig wol. Zoals altijd; vindt je het leuk dan luister je. Vindt je het niks dan luister je niet.

avatar van Maartenn
Maartenn (crew)
BBeukers schreef:

Alleen de openingszin is inderdaad al vrij hilarisch: "Greta Van Fleet sound like they did weed exactly once, called the cops, and tried to record a Led Zeppelin album before they arrested themselves"

vielip schreef:

Ik vind dat ze eigenlijk met best concrete onderbouwing komen. Ben ik niet gewend van Pitchfork.

vielip schreef:

Dat is een beetje een dooddoener. Dat geldt voor alle muziek idd, niemand verplicht je tot iets. Maar dan mag je iets wel slecht vinden en dat ook melden. Anders hebben we alleen maar ja-knikkers, saaie bedoening wordt dat.

avatar van vielip
Ja maar dan is jouw laatste opmerking toch evengoed een beetje een dooddoener? Anyway, ik krijg de indruk dat degene die de recensie heeft geschreven het heeft gedaan om te bashen. Hilarisch oké maar ik vind het in deze recensie wat overdreven. Ik ben ook geen mega fan van de band maar vind, in alle redelijkheid, dat het allemaal best lekker weg luistert. Heb laatst beelden van ze gezien (Rock am ring) en schrok me een hoedje! Het ziet er niet uit. Geen van de bandleden heeft ook maar iets van uitstraling. Ja, die van kleuters die per ongeluk op een podium zijn beland en met open mond om zich heen kijken. En toch vind ik het nog steeds lekker weg luisteren.

WillemM schreef:
Vrees dat dat voor de meeste muziek opgaat Lennon.

Niet helemaal. Als de muziek in combinatie met de zang en de stijl wel heel erg neigt naar één band dan is dat natuurlijk wel een gevaar. Een echt eigen sound hebben deze heren niet. En ik blijf dat jammer vinden. Vind 't op 't eerste gehoor erg lekker, maar het stoort me op lange termijn.

vielip schreef:
Ja maar dan is jouw laatste opmerking toch evengoed een beetje een dooddoener?

Ja zo blijven we bezig Maar de eerste dooddoener roept natuurlijk automatisch de tweede dooddoener op

vielip schreef:

Ik heb net ook even een stukje gekeken, het heeft wel iets lachwekkends idd. Vooral die zanger lijkt een wandelende parodie.

vielip schreef:
En toch vind ik het nog steeds lekker weg luisteren.

Dat had ik dus bij hun vorige album ook nog. Maar daar stonden naar mijn mening nog een paar toptracks op, die mis ik hier.

vielip schreef:

Ik vond eigenlijk dat Pitchfork deze keer heel veel spijkers op de kop sloeg. Dat heb ik niet vaak bij hun reviews.

avatar van vielip
Dan zal het wel aan mij liggen...Het is één grote klaagzang waarbij ik na 2 of 3 argumenten dan wel (hilarische) vergelijkingen denk; nu weet ik het wel! Maar goed, ik zal 'm komend weekend nog eens lezen. Wellicht had ik m'n dag niet

avatar van Bartjeking
Allmusic maakt de vergelijking met Cosplay. Ik snap dat wel. Klinkt super lekker, maar je mist toch een eigen identiteit en originaliteit. Wellicht op een volgend plaatje van de boys. Nu ben je het na 3 luisterbeurten wel een beetje beu omdat het er allemaal te dik bovenop ligt. Op Zeppelin dus. Maar goed, beter een lekkere plaat die snel verveeld dan geen lekkere plaat. Ik zeg niet dat dit ook voor vrouwen geldt.

avatar van Rinus
Fijn album. Sterke nummers, die echt nergens door het ijs zakken en ik hoor gewoon vier goede muzikanten die perfect weten waar de mosterd vandaan komt. Album is gezegend met een eerlijke open productie zodat je goed hoort welke lijntjes er allemaal lopen.

Daarnaast ...... Wat andere zogenaamde reviewers op andere sites zeggen die denken dat ze de (muzikale) wijsheid in pacht hebben. ....het zal me roesten. Ik hoor wat mijn oren horen en die liegen niet.

Zo mogen ze er van mij nog een paar maken. Respect.

avatar van Rudi S
Rinus schreef:
gewoon vier goede muzikanten die perfect weten waar de mosterd vandaan komt.

En omdat echt niemand op deze wereld dat wil zien (horen) zal ik het maar zeggen: bij Led Zeppelin

avatar van jailhouserocker1
Helemaal met RInus eens. Ik hoor deze liever dan de laatste 5 platen van Zeppelin. Ik hoop dan ook niet dat ze dezelfde kant heengaan, met een hoop psychedelisch gedoe. Nee, gewoon lekker blijven rocken mannen. Topplaatje voor mij!

avatar van Rinus
Rudi S schreef:

Ach...laat ik eens een voorbeeld noemen. Het meesterlijke debuut album van Masters of Reality tapte ook heel diep uit het Led Zeppelin en Cream vat. Dus het is meer gedaan en ook nog op een goede wijze ook zonder dat het schaamteloos kopiëren was. ?

avatar van vielip
Ik zat te denken aan Kingdom Come. Hoe die in de tweede helft van de jaren 80 door een deel van de pers werd bekritiseerd omdat ze veel teveel als Led Zeppelin klonken was ook niet mals.