Foals - Everything Not Saved Will Be Lost - Part 1 (2019)

Label: Transgressive

6. On the Luna (3:12)
  7. Cafe D'Athens (4:06)
  8. Surf Pt.1 (0:44)
  9. Sunday (5:54)
  10. I'm Done with the World (& It’s Done with Me) (3:02)
JVT
Exits is alvast een goede eerste single?

avatar van Manfield
Ik ben er nog niet weg van, aankomende dagen nog maar is een paar keer de revue laten passeren....

avatar van VladTheImpaler
Ik ben zoooo blij dat Foals éindelijk weer terug is. Ik vind Exits iig alvast een lekker nummer - vooral de sfeer kan ik erg waarderen - waarin de mathrock kant van de band weer iets meer naar voren komt, en de synths iets nadrukkelijker aanwezig zijn.

avatar van coldwarkids
Exits is het nog niet nee.

avatar van OscarWilde
Exits is herkenbaar Foals en toch weer een nieuwe draai. Vooral onder de indruk van de verwevenheid van de verschillende instrumenten, vooral in de outro. Wat een band!

avatar van mr-mucho
NME interview

Interessant. Eerste plaat zal meer bestaan uit synths/new wave nummers. Tweede plaat zal meer guitar driven zijn (verlengde van What Went Down).

avatar van blur8
Foals meldt zelf dat ze elkaar gepusht hebben tot een volgend level. Dat hoor ik niet direct terug in de nieuwe song Exits. Maar het logge ritme en lekkere synths riedeltje en voldoende hooks en breaks maken het een fijn nieuw begin.

avatar van peterjames777
Alles wat Foals goed maakt in één nummer. Ik vind Exits geweldig. Zo'n nummer waar alles aan klopt, van instrumentatie, tot sfeer, tot flow, tot de zang van Yannis.

FOALS - Exits [Official Music Video] - YouTube
De video is ook echt prachtig en past er goed bij.

avatar van stoepkrijt
Na de eerste twee minuten van Exits dacht ik nog: is dit het nu?, maar tegen het einde merk ik ineens dat ik behoorlijk in het nummer ben opgegaan en dat de laatste minuten voorbij zijn gevlogen. Sterk nummer wel.
peterjames777 schreef:
Alles wat Foals goed maakt in één nummer.
Nee, niet alles. Ik mis een goede uitbarsting. Zo'n brute uitbarsting zonder daarbij uit de bocht te vliegen, daar zijn ze pas écht goed in.

avatar van ni slecht
Exits. Heerlijk mysterieuze lyrics, een nummer met veel diepgang zodat het niet snel gaat vervelen (maar het duurt dan ook even tot je helemaal mee bent) en toch nog het typische foals geluid (melancholische stem en het vrolijke keyboard in zo veel laagjes tussen alles ingeweven, maar zo subtiel dat je het nauwelijks merkt -tot je er eens op begint te letten) en ook nog eens een nummer over een origineel hedendaags thema (high-tech bunkers, ondergrondse steden - of waar naar toe als de wereld dan toch om zeep is?). Klasse!

JVT
Exits kan zich meteen meten met hun beste werk? Klasse nummer.

avatar van Premonition
Nieuwe richting bevalt mij wel, Exits is een hypnotiserend nummer, neigt wel wat naar landgenoten Arcade Fire

Premonition schreef:

Vooralsnog niet, maar met de Brexit kan het wel snel gaan natuurlijk.

avatar van Premonition
ni slecht schreef:

Vooralsnog niet, maar met de Brexit kan het wel snel gaan natuurlijk.

niet bij de (aardrijkskunde)les

Wikipedia zegt van niet, maar voor mijn gevoel had exits zo een prodcuctie van James Murphy (lcd soundsystem) kunnen zijn.

avatar van Kimmyboy
'Exits' is het eerste materiaal dat ik van de band hoor. Erg fijne kennismaking!

Kimmyboy schreef:

Dan is er nog heel veel moois om in te halen

De 2e single is er ook: On the Luna.

JVT
En die is al net zo goed als Exits ?

avatar van OscarWilde
Goed nummer. Doet mij wat denken aan het eerste album van Klaxons (ha, waar is de tijd)

avatar van Boris1
Heerlijke groove in dit nummer. Dat wordt genieten binnenkort in Paradiso!

avatar van repelstefan
Op de voorganger staan twee onvoorstelbare klappers, namelijk What Went Down en A Knife In The Ocean die ik beiden in mijn favorieten aller tijden heb staan. Ik mag nooit verwachten dat ze dit nog een keer lukt maar na Exits en On the Luna gehoord te hebben ligt het niveau in elk geval weer lekker hoog .

avatar van ni slecht
Erg goed nummer weer inderdaad. In tegenstelling tot Exits vrees ik wel een beetje voor de houdbaarheid van On the luna. Die eerste is bijna een instant-klassieker wat mij betreft.

Exits is keigoe. On The Luna is echt zwak zeg. Slechte herhaling van zetten die werkelijk niets toevoegt.

avatar van VladTheImpaler
Ook On The Lune vind ik erg lekker, klinkt al wat meer als een single dan dat Exits deed.

Next Level? Ik vrees dat het met the Foals dezelfde kant uitgaat als met the Editors, Coldplay en nog veel bands waar de rauwe rafelranden plaats maken voor overgeproduceerde gekunsteldheid. Zo jammer, belooft niet veel goeds deze singles. Ik heb mijn hoop gevestigd op de 2e worp in het najaar, dat schijnt weer een gitaarplaat te worden.

avatar van iHateDolphins
Luna is top! Wat mij betreft mogen ze wel weer iets meer naar de eerste 2 albums toegaan. Holy Fire en What went down had wel een aantal uitschieters, maar over het hele album wel minder dan de eerste 2.

Exits weet ik nog niet helemaal. Ben wel erg benieuwd naar de rest van de plaat!

avatar van ni slecht
Sunday nu ook te beluisteren.

spoiler: het nummer heeft een behoorlijk bipolair karakter.

avatar van iHateDolphins
haka schreef:

Ja, wat is het plan precies van ze? Dit is part 1 en in het najaar brengen ze een part 2 uit ofzo?

Ik vind de uitgebrachte singles tot nu toe allemaal echt top. Sunday is ook echt tof, dat nummer kan het live ook echt goed gaan doen. Ik zie mezelf al helemaal los gaan in het uptempo gedeelte van die song

iHateDolphins schreef:

Jup, ergens in het najaar komt part 2. Ze hadden zoveel - naar hun mening goede - nummers klaarliggen maar dat paste niet op een album vonden ze, dus zijn het er twee geworden.