The Beatles - Revolver (1966)

Label: Parlophone

1. Taxman (2:39)
  2. Eleanor Rigby (2:07)
  3. I'm Only Sleeping * (3:01)
  4. Love You To (3:01)
  5. Here, There and Everywhere (2:25)
  6. Yellow Submarine (2:40)
  7. She Said, She Said (2:37)
  8. Good Day Sunshine (2:09)
  9. And Your Bird Can Sing * (2:01)
  10. For No One (2:01)
  11. Doctor Robert * (2:15)
  12. I Want to Tell You (2:29)
  13. Got to Get You into My Life (2:30)
  14. Tomorrow Never Knows (2:57)
beaster1256
klopt helemaal , maar aan de andere kant kan je wel met je ouwe cd's niet geremasterd naar de beurzen , ik vraag het me af , ik denk dat ze voornamelijk op de rommelmarkten zullen kunnen verkocht worden , ik geef de mijne weg aan jongeren , die kunnen zo gratis iets leren en die hebben niet zo veel geld om alles te kunnen kopen , je moet maar 16 jaar zijn en al die ouwe rock en pop muziek willen hebben , maar ja aan de andere kant downloaden ze alles en maken zo dat de muziek een wegwerpproduct wordt , en haar kunst wordt plastiek verpakking , spijtig enigszins

cheers

rudiger schreef:

Ieder moet natuurlijk zelf weten wat hij of zij koopt maar misschien over 2 jaar worden alle Beatles albums weer opnieuw uitgebracht maar dan met `n poster en 24 paginas boekwerk erbij en zo kan je nog wel effe doorgaan , mij gaat het erom dat de beurzen door de platenbonzen worden leeggezogen.

Leeggezogen? Om te beginnen download driekwart van de mensen die remasters en daarnaast kiest die andere kwart er zelf voor om die box wel of niet te kopen.
Ik zou er overigens niet op rekenen dat ze over twee jaar weer met zo'n box komen. Eerder over 20 jaar. Deze heeft al zo'n kleine 25 jaar op zich laten wachten.

Stijn_Slayer
Maar dat de eerste serie remasters 25 jaar op zich liet wachten betekent niet automatisch dat dat voor de volgende serie ook geldt.

Ik ben benieuwd. Ik zie veel mogelijkheden om de albums nogmaals uit te geven: DVD-Audio, Blu-Ray, het Archives concept van Neil Young.

avatar van rkdev
Ondanks dat ik het een leuk nummer vind, is Yellow Submarine voor mij echt een té vreemde eend in de bijt op dit album. Hier had natuurlijk Paperback Writer of Rain moeten staan en dan was 'ie helemaal perfect geweest !

edit: bij helemaal perfect hadden Love You To (ik hou niet zo van da Indiase gedoe) en I Want To Tell You (de bv's klinken mij erg vals in de oren) er bij mij ook niet opgestaan ...

Yellow Submarine, mooi of niet, het is een is een monument. Het is namelijk het eerste nummer op plaat waarbij men bij de opnames allerlei bijgeluiden (toeters en bellen e.d.) gebruikte om dat eens uit te proberen. Later gevolgd door Sgt Peppers (Fixing A Hole met zijn draaiorgelgeluiden) en later weer door Pink Floyd (Money met zijn geldgeratel en kassa's) Ja men zat niet stil in de Abbey Road studio's.

Stijn_Slayer
Dat is niet helemaal juist. The Velvet Underground nam in april 1966 'European Son' op, waarin je glas hoort breken.

Yellow Submarine werd op 26 mei opgenomen en de speciale effecten werden pas op 1 juni toegevoegd van datzelfde jaar.

Het is echter zo dat het debuut van de Velvet Underground een tijd lang tegengehouden werd door het management, waardoor deze pas in 1967 het licht zag. Yellow Submarine werd dus alleen eerder uitgebracht.

Stijn_Slayer schreef:
Meen je dit nou serieus Stijn? Zo lust ik ook nog wel een paar. Bij Dylan hoor je op bij een nummer op de bootlegseries een hond blaffen. Daar valt wel eens wat om in een studio, maar je gaat toch niet zeggen dat dat experimenteren met bijgeluiden was. Stijn wat ik beweer is na te trekken. Overigens is er minstens één nog betere versie van Y.S. op cd-single verschenen.

Stijn_Slayer
Maar Ad, John Cale heeft bewust met een stoel tegen een stapel borden of glas (welke van de twee ben ik even kwijt, maar dat doet er verder niet toe) aangeslagen. Dus dat is niet iets wat per toeval opgenomen is. Je hoort het breken ook zeer prominent in het nummer.

Dat is dan toch net zo goed experimenteren met bijgeluiden?

Ik bedoel met experimenteren, het gebruik maken van, voor die tijd, beperkte middelen, op technisch gebied. Bekijk de dvd die bij Chaos en Creation van P. McCartney zat. Daar legt hij een hoop van dat soort dingetjes uit en laat ook zien hoe dat ging in de Abbey Road studio in die tijd.

Stijn_Slayer
Dat zou kunnen, maar dan ben ik even verward. Jij had het over de bijgeluiden (toeters en bellen) in 'Yellow Submarine' en over het kassagerinkel in 'Money'. Die bijgeluiden vergeleek ik met de brekende borden in 'European Son'.

Werden de bijgeluiden uit jouw voorbeelden dan door middel van studiotechnieken gemaakt? Dus dat er niet daadwerkelijk een toeter gebruikt werd tijdens de sessie?

Ik heb ook het idee, dat we een beetje langs elkaar praten. Natuurlijk was dat wel een normale toeter, maar aan het inpassen van "nevengeluiden" werd voor die tijd zorgvuldig gewerkt. Soms werden ook toevallige "ongelukjes" gebruikt en later meer toegepast Voorbeelden hoor je bijvoorbeeld heel veel op het Christmas Album van de Beatles, met name de kerst boodschappen vanaf 1967. Maar ik denk dat we wel een beetje off-topic raken.

avatar van HiLL
Berichten verplaatst naar The Beatles

Al ging het in eerste instantie over Revolver, de discussie neigt direct naar de Beatles Remastered. Vandaar de verplaatsing.

Gregson
Kan aan mij liggen, maar die link werkt niet...

Nicci
Die bestaat ook niet meer. Moet onder 'the beatles'.

Gregson
Aaaaaah kijk. Thanx!

@ Stijn en Ad.

Een aantal nummers op Pet Sounds van The Beach Boys / Brian Wilson zijn in februari en maart 1966 opgenomen, vol met rare bijgeluiden zoals jullie ongetwijfeld zullen weten. Die waren dus nog eerder dan VU en The Beatles op YS. Het is ook algemeen bekend, dat St. Peppers alleen kon ontstaan, omdat de fab 4 zich kapot schrokken van deze Pet Sounds en alle zeilen bij moesten zetten om het niveau hiervan te evenaren, voorbij te streven.

Stijn_Slayer
Dat is waar ook Tony! Ja, je hebt helemaal gelijk.

avatar van Leeds
Hmm

lijkt me het gevoel te hebben dat Revolver plots heel wat minder klinkt dan Pet Sounds (toch wat onze beste vriend Tony weet te zeggen)? Lijkt mij persoonlijk wel dat Revolver heel wat meer te bieden heeft dan Pet Sounds en zelfs met hun extra ditjes en datjes. Het is maar hoe je het bekijkt.

Misschien kan dit wel kloppen in die tijd maareuh, met Sgt. P. ging het wat minder dan deze bovenstaande plaat. Gelukkig kwamen The White Album en Abbey Road want die waren weer beter.

Volgens mij kwam Moondog (Amerikaan) al vele jaren eerder uit met die zogenaamde rare geluiden.

Maar ik las wel eens dat Paul McCartney ooit zei dat Pet Sounds het beste uit de jaren 60 was, of toch zo iets in die aard. Is natuurlijk wel een klasseplaat die Pet Sounds. Maar ik denk wel dat de Beach Boys meer jaloers konden zijn in het werk van The Beatles dan omgekeerd.

Kortom, ik denk niet echt dat de fab 4 zich kapot schrokken.

->Stijn, Ad, Tony en Leeds
Ik vind Revolver en Pet Sounds nauwelijks met elkaar te vergelijken. Pet Sounds was praktisch een "éénmansproject" van Brian Wilson die met het neusje van de zalm qua sessie-muzikanten de studio indook, de boel arrangeerde en produceerde en de rest van de Beach Boys daarna de vocalen liet inzingen.
Revolver was veel 'kaler'; meestentijds vier mannen en George Martin in een studio die aan het puzzelen waren hoe ze geluiden naar hun hand konden zetten...microfoons werden (voor die tijd) belachelijk dicht bij de strijkers gezet, er werd van alles met opnametapes gedaan voor de achterwaartse gitaarsolo's en de rare geluiden op Tomorrow Never Knows.
Het was wel een kwestie van 'elkaar opjutten' door de Beatles en Brian Wilson, maar de Beatles bleven uiteindelijk een rockbandje met extra toeters en bellen, terwijl Brian wat bleef steken als visionair. Overigens is de meest duidelijke Wilson-invloed op de Beatles te horen op Penny Lane: het gebruik van 'lagen' instrumenten (drie piano's, twee bassen) en hetzelfde ritme als "God Only Knows".

Goedemorgen, bawimenko. Voor de goede orde, ik heb nooit een link gelegd tussen Pet Sounds en Revolver. Die zijn beide van een geheel andere orde. Wel heb ik gezegd dat de Beatles meer gingen experimenteren in de studio met geluidsopnames, maar over Pet Sounds heb ik me verder nooit uitgelaten

Stijn_Slayer
Ik ook niet, het ging inderdaad puur over het experimenteren met die 'bijgeluiden'.

(Hallo Ad!;))
Ik reageerde ook meer op de inbreng van Tony...en het gebruik van de grote genieen uit de jaren '60 om nieuwe geluiden op tape te krijgen...vandaar.

Okidoki!!!

avatar van musician
Revolver als eerste geremasterde cd van The Beatles besteld, via cdwow (vandaag € 9,99! De Mediamarkt en Freerecord shop waren gisteren € 19,99).

Een verslagje volgt nog.

Een tientje per cd maakt het voor mij uiteindelijk € 80,00, alle geremasterde cd's van The Beatles (die ik wil hebben). Lijkt me zeer schappelijk.

avatar van Tony
Natuurlijk had het ook met de nieuwe opnamemogelijkheden te maken dat meerdere groepen zo ongeveer tegelijk met bijgeluiden kwamen, maar de discussie tussen Stijn en Ad ging over wie er de eerste was. En volgens mij was dat Brian Wilson onder de groepsnaam Beach Boys.

In meerdere interviews heeft Macca aangegeven dat hij zich kapotschrok van de inventiviteit en vernieuwingsdrang die van Pet Sounds afspatte en dat die plaat hem inspireerde tot het concept St. Peppers. Pet Sounds is dus wel degelijk van invloed geweest op de carriere van The Beatles. Ik doe hiermee geen enkele uitspraak over welk album of welke groep beter is. (nou vooruit, een beetje dan...)

Even on topic dan; ik twijfel nog of ik mijn bescheiden Beatles collectie (alle reguliere albums vanaf Rubber Soul) ga vervangen door de remasters. Voor beide meningen (geldklopperij vs. zo'n goede muziek moet je in de best mogelijke kwaliteit gewoon hebben) is iets te zeggen. Ik hoop binnenkort 1 of meerdere schijfjes te kunnen lenen van een mafkees die ze wel al heeft aangeschaft en stiekem hoop ik dan zo overtuigd te raken van de meerwaarde dat ik ze zonder verder te twijfelen ga vervangen. We blijven kinderen met z'n allen he?

Nicci
Mahler liet in één van z'n werken met een enorme voorhamer op het podium slaan. Hij was het eerst!

Ik heb eens nagezocht wat Revolver zo uniek maakt in de opname techniek. Ik ben zelf geen techneut, maar bij Revolver werd voor het eerst in de historie, het door Ken Townsend, speciaal voor de Abbey Road Studio's, uigevonden ADT systeem, Automatic Double Tracking gebruikt. Voor techneuten onder ons raad ik aan Wikipedia eens te raadplegen. het is allemaal vrij techische taal. Maar met flanging, doubling echo, die daarna ook werden uitgeprobeerd. kreeg men, zeker voor die tijd, ongekende mogelijkheden, die later op latere beatles lp's ook werden gebruikt. Ook Pink Floyd was één van de eerst groepen, die in Abbey Road Studio gebruik mocht maken van die nieuwe techniek bij hun eerst lp. Zoals ik als zei ben ik technisch slecht onderlegd, maar toch is het interessant het artikel eens te lezen.Zeker nu men zo vol zit van de digitale geremasterde Beatles cd's De weg van analoog naar digitaal. Boeiend!

avatar van bawimeko
...of de kanonnen van Tchaikovsky in z'n muzikale ode aan Napoleon...of de dissonanten van Bach in de Mattheus-Passion...

Tony-->het gaat eerder terug dan Revolver of Pet Sounds...de Beatles deden iets met feedback (Eight Days A Week), Brian Wilson deed al iets a-typisch in het zeer fraaie intro van Californian Girls.
Het was een tijd van nieuwe technieken; de meer-sporentechniek werd steeds meer als 'instrument' an sich gebruikt door de Beatles.
En er was ook iets met drugs, denk ik. Ik denk vooral dat met ingang van Revolver de LSD (vooral in het hoofd van John Lennon) veel invloed had op het 'geluid' dat hij wilde hebben...niet langer meer twee gitaren, bas en drums maar de 'Dalai Lama op de bergtop!

avatar van Tony
Als jij daar de wasrol van kunt laten horen, heb jij deze wedstrijd gewonnen, Nicci.

Ik weet het, het gaat allemaal helemaal nergens over, maar als je geen zin hebt om dom over muziek te ouwehoeren, moet je hier niet komen.

Mijn mening he?