Ik wil even zo'n beetje alles terugnemen wat ik in m'n vorige post heb geschreven. Dat was denk ik echt een heel onsamenhangend en onduidelijk stukje en ik ben het ook niet meer met alles eens wat ik toen heb gezegd (had toen de plaat toen ook alleen nog maar in vrij slechte geluidskwaliteit gehoord terwijl ik druk met andere dingen bezig was. Nu heb ik er wat meer de tijd voor genomen.). Laat ik proberen wat helderder uit te leggen wat ik van deze plaat vind:
Weasel zegt dat de plaat bestaat uit goed uitgedachte popliedjes. Dat is ook zeker zo. Met 'rare plaat' bedoelde ik dan ook niet 'experimentele plaat' ofzo. Nee, het zijn inderdaad echte goed in elkaar stekende en ook zeer toegankelijke popdeuntjes. En toch zijn ze anders, wat 'gedurfder' dan je van Paul zou verwachten vind ik. Op Chaos was dat al vaak het geval. Het einde van At The Mercy bijvoorbeeld is toch vrij onconventioneel. Het lijkt erop dat Paul het avontuurlijke en gekke van de White Album weer in zichzelf heeft ontdekt. Lange tijd was dat niet het geval en probeerde hij 'perfecte popliedjes' te schrijven op een veel 'geliktere' en 'veilige' manier'. Dit is niet automatisch negatief bedoeld. Flaming Pie bijvoorbeeld vind ik echt een geweldige plaat. Is natuurlijk ook veel minder gelikt dan wat hij bijvoorbeeld in de jaren '80 deed, maar toch kozen de liedjes een veel 'veiligere' weg dan de nummers op Chaos en Memory.
Laat ik het zo stellen: Flaming Pie was een fantastische plaat die je ook zou verwachten van een Beatle op leeftijd: geinspireerd en vakkundig en bij vlagen bedwelmend mooi, maar toch ergens ook wat oubollig en saai (want waarom zou je nog willen verrassen als je al zoveel bereikt heb). Maar op Chaos en misschien zelfs wel nóg meer op Memory klinkt Paul gewoon bijna hip! Dat is volgens mij iets wat hij echt van niemand hoeft te doen, maar ik ben er erg blij mee: zijn muziek sprankelt gewoon weer echt!
En als ik dan Chaos en Memory met elkaar vergelijk, vind ik Chaos toch stukken Beatle-achtiger met een nummer als Jenny Wren dat verwijst naar nummers als Blackbird en Yesterday of English Tea dat doet denken aan For No One. Chaos is dus een avontuurlijke plaat die ook af en toe letterlijk verwijst naar een avontuurlijke periode uit het verleden en is daarom toch best wel 'kloppend'. Maar voor mij zijn op Memory de Beatle-connotaties veel verder te zoeken. Natuurlijk, slotstuk Nod Your Head roept het overstuurde ruige van Helter Skelter in herinnering, zoals de rare bonustrack op Chaos dat ook al deed. Maar voor het grootste deel lijkt Paul op deze plaat écht nieuwe wegen te betreden (al is het goede van de Wings soms niet ver uit de buurt). Het zijn echte popsongs, maar ze zijn raar omdat je ze écht nooit eerder gehoord hebt en dat is toch wel héél bijzonder voor een artiest die zo lang bezig is.
En inderdaad briljante (en bij vlagen ook vrij originele en verrassende) arrangementen!
Ook vind ik zijn teksten opvallend sterk te noemen voor zijn doen (voor lange tijd vergreep hij zich toch nogal eens aan poesiealbum-poëzie, maar hier lijkt hij weer de inspiratie te hebben waarmee hij in vroegere tijden toch ook hele gekke, sterke, pakkende verhaaltjes wist neer te pennen). Deze teksten komen allemaal scherp en persoonlijk over.
Bij vlagen klinkt hij zelfs wat cynisch en dat is iets wat hij volgens mij écht nooit eerder gedaan heeft (toch meer John's pakkie an), maar dat zal wel te maken hebben met alle narigheid en verdriet die er de laatste tijd over hem heen moet zijn gekomen. Wel heel erg sneu, want hij was toch juist altijd de man van hoop en troost. Ja, wat heeft dat wijf hem kapot gemaakt zeg!
Ik ben uitermate enthousiast geraakt over deze plaat, ik vind hem alleen maar beter worden. En de vergelijkingen met McCartneyII sloegen inderdaad helemaal nergens op, die neem ik dus terug. McCartneyII is echt een bizarre plaat waar je maar van moet houden en Memory is dus juist heel erg toegankelijk en zou heel veel mensen kunnen aanspreken, ook niet-macca/beatle-fans. Het is gewoon niet wat je zou verwachten, maar somige van deze nummers zouden het denk ik zelfs heel goed kunnen doen op een hippe dansvloer! Er zouden ook best goede remixen van gemaakt kunnen worden.
Ja, waar Chaos vooral een heel erg mooie plaat is, is Memory vooral een heel erg 'coole' plaat. En dat hélemaal niet op een geforceerde manier, maar juist heel erg naturel en spontaan. Want Paul McCartney ís natuurlijk ook de vleesgeworden coolheil, dat was hij in de Beatles en dat is hij nog steeds. Maar door een (veel te) lange periode van vrij brave, veilige en foute muziek zou je dat gewoon bijna vergeten. Maar nee, deze plaat is gewoon hélemaal Paul McCartney (zoals hij voor altijd herinnerd verdient te worden): mooi, cool, catchy, gek en heel gevarieerd! En natuurlijk vooral heel erg geniaal.
Nou ja, excuses voor deze veel te lange post en misschien herhaal ik mezelf nogal eens en is het ook niet zo samenhangend en duidelijk als ik zou willen. Dit is gewoon een bijzondere plaat met te gekke muziek. Ik ben meer dan aangenaam verrast!