Marvin Gaye - What's Going On (1971)

Soul
Label: Motown

1. What's Going On (3:53)
  2. What's Happening Brother (2:43)
  3. Flyin' High (In the Friendly Sky) (3:49)
  4. Save the Children (4:03)
  5. God Is Love (1:41)
  6. Mercy Mercy Me (The Ecology) (3:16)
  7. Right On (7:31)
  8. Wholy Holy (3:08)
  9. Inner City Blues (Make Me Wanna Holler) (5:26)
  10. What's Going On [Detroit Mix] * (4:08)
  11. What's Happening Brother [Detroit Mix] * (2:43)
  12. Flyin' High (In the Friendly Sky) [Detroit Mix] * (3:49)
  13. Save the Children [Detroit Mix] * (4:02)
  14. God Is Love [Detroit Mix] * (1:47)
  15. Mercy Mercy Me (The Ecology) [Detroit Mix] * (3:08)
  16. Right On [Detroit Mix] * (7:32)
  17. Wholy Holy [Detroit Mix] * (3:08)
  18. Inner City Blues (Make Me Wanna Holler) [Detroit Mix] * (5:46)
  19. What's Going On [Rhythm & Strings Mix] * (3:50)
  20. Sixties Medley [Live at the Kennedy Center] * (13:23)
  21. Right On [Live at the Kennedy Center] * (7:33)
  22. Wholy Holy [Live at the Kennedy Center] * (3:32)
  23. Inner City Blues (Make Me Wanna Holler) [Live at the Kennedy Center] * (9:06)
  24. What's Going on [Live at the Kennedy Center] * (5:42)
  25. What's Happening Brother [Live at the Kennedy Center] * (2:54)
  26. Flyin' High (In the Friendly Sky) [Live at the Kennedy Center] * (3:51)
  27. Save the Children [Live at the Kennedy Center] * (4:22)
  28. God Is Love [Live at the Kennedy Center] * (1:43)
  29. Stage Dialogue [Live at the Kennedy Center] * (2:34)
  30. Inner City Blues (Make Me Wanna Holler) [Reprise] [Live at the Kennedy Center] * (5:12)
  31. What's Going On [Reprise] [Live at the Kennedy Center] * (4:07)
  32. What's Going On [Single Version] * (3:56)
  33. God Is Love [Single Version] * (2:56)
  34. Sad Tomorrows * (2:27)
  35. Head Title * (4:07)
avatar van Madjack71
Nand schreef: ...Of als je je vriendin in de stemming wilt brengen.

Mmmh. ieder het zijne, maar ik zou dan eerder denken aan dit album hiervoor: Marvin Gaye - Let's Get It On (1973)

Verders idd. een geweldige zanger. Die ik zelf eerder zal opzetten als ik behoefte heb aan een 'Soulmis', dan als kookintermezzo.

avatar van Reijersen
Madjack71 schreef:

I Want You is dan ook wel een idee. Maar dit album toch zeker niet.

avatar van Niek
Madjack71 schreef:

Reijersen schreef:

I Want You is dan ook wel een idee. Maar dit album toch zeker niet.

Als je Here, My Dear maar niet opzet waar je vriendin bij is!

avatar van Nand
Ik ken een koppel dat marlyn manson oplegt als ze in de stemming willen komen.

Trouwens ik heb me vergist, ''lets get it on'' was het album. Dit album ken ik zelfs niet eens.

avatar van Kill_illuminati
Vreemd dat ik hier nog nooit een bericht heb achter gelaten.

Hoewel ik ben thuis ben kan ik het zeker waarderen en hartstikke veel van genieten. Vooral tijdens de eenzame koude winters die we tegenwoordig in Nederland kennen. Zelf bezit ik maar twee soul albums ( de ander is Piece of Man van Gil-Scott Heron). Ik waagde mij aan dit album wegens het lovend kritiek. Ook kende ik inmiddels het albums reputatie als Gaye’s opus magnum.

Het album heeft een warm geluid. Het geeft mij een gezellig gevoel, een openhaard gevoel zeg maar. De instrumenten spreken mij erg aan. Zo hoor ik hier meerdere malen percussies, saxofonen, basgitaren en een piano. De basgitaar wordt dan ook door niemand minder dan Motown’s huis basgitarist Bob Babbit ingespeeld. De klanken zijn rustig, nergens vliegen ze je nek haren aan. Nee het klinkt net zo harmonieus als het gezang van Gaye. En dat is waar de kracht zit. Het muziek past namelijk erg goed bij Gaye. Af en toe lijkt het er zelfs op dat de instrumenten heerlijk meezingen. En dan heb ik het niet over het gezang van het achtergrondkoor. Die overigens een sterke toevoeging is aan de songs.

Echte absolute toppers kent het album zijn meer gebaseerd op favoriete van de luisteraar (of moet ik zeggen bewonderaar?). Dit album kent namelijk het woord dalen niet, het kent enkel pieken. In volle overgaven luister je naar wat Gaye op zijn hart heeft. Een song als God is Love wordt vol positief geluid gezongen. Neem het gezang op de vrij minimalistische Wholy Holy, het is gewoon puur magistraal. Daarnaast worden de nummers vooral vakkundig aan elkaar gebreid.

Een persoon dat de soul en RnB van nu enkel kent zal een cultuurshock ervaren ( of iets dergelijks). Want de emotie die alleen al uit het gezang straalt is zeer zeldzaam tegenwoordig. Althans in de mainstream dan. Veel van de nummers kent menig mens. Alleen moet daarvoor wel achter de oren worden gekrabd. Dit album is voor iedereen die van goede zang houd, soul wilt ontdekken of gewoon van goede muziek houdt is deze plaat van essentieel belang. Menig soulliefhebber zal deze plaat dan ook allang in bezit hebben. En waarom ook niet? Het zal je enkel goed doen. Het is een deel muziekgeschiedenis op een speelduur van ruim een half uur. Veel plezier.

avatar van WeztSide
Right On is zo lekker funky.
Is dat loopje trouwens een kookwekker? Dat zou je wel denken he?

Stijn_Slayer
Wonderschone soulplaat van deze man met de engelenstem. Soul is een genre waarin ik niet zo thuis ben, maar waar ik wel erg van kan genieten. Dit is tot nu toe misschien wel de beste soulplaat die ik ooit gehoord heb. Zo ontiegelijk mooi, sfeervol, gevoelig, en die stem..... Geen volgepropte, bombastische arrangementen, maar alles heel subtiel en perfect gedaan.

Het is een cliché, maar het titelnummer is echt van buitengewone klasse!

Father McKenzie
De twee opvolgers van deze klassieker moeten er eigenlijk nauwelijks voor onderdoen.... echt!

Op deze vind ik Inner City BLues het ab-so-lu-te einde, maar uiteraard is die titelsong ook wondermooi, alsook echt iedere song, voor minder dan ***** doe ik het hier niet.

rico24
Mooie plaat,lekker relaxed met een boodschap waar de wereld naar zou moeten luisteren. Mensen,mensen What's going on.

avatar van Niek
Oh mensen! Wat een ongelofelijke held is Marvin Gaye! Wat een waanzinnige stem! De feel, de soul, de subtiliteit, het is allemaal van een andere planeet. Zojuist I Want You gedraaid, nu staat deze op en daarna gaat Here, My Dear in de cdlade. Eeuwig hulde voor de mooiste stem die soul ooit heeft gekend!

avatar van Angelo
Marvin raakte verzeild in een diepe depressie na het overlijden van zijn ‘partner’ Tammi Terrell en weigerde een tijd zelfs om op te treden en probeerde door te breken als sporter van de sport American Football. Later kwam hij in contact met Al Cleveland en een lid van de Four Tops die bezig waren met het schrijven van ‘What’s going on’ en vroegen om zijn medewerking. Uiteindelijk hebben ze hem overgehaald om het nummer zelf te zingen en dat leidde uiteindelijk tot de opname van dit album.

En man, wat is dit eigenlijk een controversieel album voor die tijd met thema’s als de Vietnamese oorlog, armoede, drugsgebruik, corruptie en geweld. Berry Gordy, eigenaar van Motown, weigerde zelfs om ‘What’s going on’ en ‘God is love’ uit te brengen op single omdat het te spraakmakend was. Gordy stemde dan uiteindelijk toch toe en dacht dat ‘What’s going on’ een flop zou worden, wat hij niet wist, was dat ‘What’s going on’ op dat moment de snelst verkopende Motown single ooit zou worden.

Met de komst van dit album werd m.i. muziekgeschiedenis geschreven, niet alleen met de twee eerder genoemde nummers maar met dit hele album. De nummers zijn diepgaand en hebben stuk voor stuk een betekenis/boodschap. Dit album is gewoon helemaal af en komt dicht bij perfectie. De sfeer op dit album is prettig en doeltreffend waardoor het niet gauw verveelt. Daarmee is dit ook een van de beste albums die ooit op het Motown label zijn uitgebracht.

Het Amerikaanse blad Rolling Stone zette dit album in 2003 op een zesde plaats in de lijst van 500 best gemaakte albums ooit, wat ik overigens heel begrijpelijk vind.

Stijn_Slayer
Waarom geef je zelf dan 'slechts' 4*?

avatar van Jumpjet
Marvin Gaye heeft een goddelijk stemgeluid en ook het hart op de goede plaats (en zijn soul natuurlijk)

Maar ondanks diverse luisterbeurten kom ik er maar niet doorheen. De orkestrale arrangmenten zijn voor mij te veel van het goede, om van die ooh-aah achtergrondkoortjes maar te zwijgen.

avatar van Silky & Smooth
Ik zie overal dit album in top-10's staan en veel mensen zijn zo positief. Toch maar het proberen waard denk ik maar...

Zeker doen!

avatar van Silky & Smooth
Om eerlijk te zijn kende ik Marvin Gaye eigenlijk alleen maar echt van Distant Lover en natuurlijk Sexual Healing (vast wel van andere nummers, maar die ken ik niet bij naam). Tijd om wat meer muziek van hem op te zoeken, want wat zingt hij op Distant Lover toch mooi en zuiver! Op What Going On hoor ik hem weer zingen zoals ik verwacht en gehoopt had: heel, heel erg mooi! Dit album draagt soul uit zoals ik het soul het liefste hoor! Heerlijke muziek, zowel instrumentaal als de zang. Daar komt dan nog eens Marvin Gaye zelf bij (ja dat is ook zang, maar dit reken ik tot een categorie apart). Zijn warme stem dringt echt tot mij door en geeft mij hetzelfde warme gevoel. Hier wil ik veel en veel meer van horen! Mooie nummers kiezen lukt niet echt nog, want ik luister het album in een ruk uit, zonder echt naar nummers te kijken. Ik weet nog niet welke naam bij welk nummer hoort. Het geheel krijgt van mij in ieder geval een 5*!!

avatar van UmindC
Ik zeg: probeer deze eens!

avatar van Silky & Smooth
Die was ik al van plan, vooral vanwege nummer 6! Bedankt voor de tip!

Hogemis van de Soul. Right On vind ik nét wat minder, dus 4,5*, maar oeioeioei, wat een mooie overige nummers.

avatar van royals
Niet het meesterwerk dat meesten beweren (ik vind Superfly een betere soulplaat) maar wel qua sfeer en emotie ongevenaard. Er hangt op de gehele plaat net als op bijvoorbeeld OK Computer een buitenaardse sfeer. Prachtige instrumentatie en mooi gezongen. Deze plaat werd in die tijd niet echt geacepteerd door Motown omdat het zo radicaal anders klonk als ze gewend waren met het kant-en-klare liedjes werk van anderen. God Is Love en de titeltrack zijn voor mij de uitstekers.

avatar van andnino
Muzikaal kan ik hier heel goed naar luisteren, alleen dat geneuzel over Jezus, daar kan ik niet zo goed tegen.

Nicci
Waarom niet? Was een liedje over één of andere dame waarmee hij aan het zoenen slaat beter?

avatar van andnino
Niet zozeer, maar dat zou dan waarschijnlijk wel echt gebeurd zijn.

record.ed

Ga je mond spoelen!

avatar van Reijersen

ik zeg wel niks

avatar van principal2000
Slaapkamermuziek door een mijnheer met een erg hoog stemmetje .

Ga maar snel andere topalbums afkraken.

avatar van thelion

avatar van musician
Slaapkamermuziek door een mijnheer met een erg hoog stemmetje .

Ah! Gelukkig heb je vorig jaar, zo lees ik, de grootste hits van Bread 5***** gegeven. Ieder zijn smaak maar het lijkt mij onmiskenbaar dat het woord slaapkamermuziek bij de verkeerde artiest is geplaatst, net als het aantal sterren overigens. Misschien de cd's verwisseld, dat kan nog natuurlijk.....

....Baby I'm a want you........If a picture.....tells a story......

avatar van Red Rooster
Wat is er mis met slaapkamermuziek?