The Mothers of Invention - Freak Out! (1966)

Rock / Avant-Garde
Label: Verve

1. Hungry Freaks, Daddy (3:27)
  2. I Ain't Got No Heart (2:33)
  3. Who Are the Brain Police? (3:33)
  4. Go Cry on Somebody Else's Shoulder (3:39)
  5. Motherly Love (2:43)
  6. How Could I Be Such a Fool? (2:11)
  7. Wowie Zowie (2:51)
  8. You Didn't Try to Call Me (3:16)
  9. Any Way the Wind Blows (2:54)
  10. I'm Not Satisfied (2:38)
  11. You're Probably Wondering Why I'm Here (3:38)
  12. Trouble Every Day (5:49)
  13. Help, I'm a Rock (4:43)
  14. It Can't Happen Here (3:55)
  15. The Return of the Son of Monster Magnet (12:16)
avatar van Reinbo
Deze klinkt toch veel lekkerder op vinyl. Vooral 'Help I'm a Rock' komt tot leven.

LucM schreef:
Hier hoor je nog invloeden van the Beatles

Deze man is grotendeels beïnvloedt door zichzelf (en voor een deel Edgar Varese). Voordat The Beatles bij wijze van spreken een gitaar aanraakten was hij al bezig met allerhande projecten (weliswaar van kleinschalig aard). Dit lijkt me ook meer een bewuste move, vooral als je ziet wat ie hierna uitbracht.

Joy
Reinbo schreef:

jij wil gewoon graag laten weten dat je de elpeeversie hebt

avatar van Reinbo
Ja, maar hij klinkt ook echt veel lekkerder, meer psychedelisch, minder ge-edit. 't geldt natuurlijk voor meer platen, maar bij deze vind in de verbetering opvallend.

avatar van LucM
Ik vind het geluid op CD-versie best meevallen.
De muziek van Frank Zappa kun je inderdaad onmogelijk in één noemer plaatsen, al zijn albums verschillen danig van elkaar. De ene keer verwerkt hij Beatles-invloeden, de andere keer doo-wop, dan weer jazz of zelfs klassiek, maar dan steeds op zijn Zappaiaanse manier. Het is jammer dat Zappa niet meer erkenning heeft gekregen.

Sommige mensen worden pas veel later geroemd, dus misschien komt dat nog . Als iemand anders wellicht de muziek van Zappa weer op pakt (er zijn goede orkestuitvoeringen van veel nummers e.d.).

avatar van dj maus
Deze plaat moest voor de platenmaatschappij een soort opvolger worden van The Velvet Underground & Nico, of althans was het op dezelfde doelgroep gericht. Deze plaat gaat onder eenzelfde tweedeling gebukt als het debuut van the VU, namelijk deels nogal standaard / 'traditioneel' songmateriaal, zij het met vervreemdende elementen en deels buitenissig geëxperimenteer.

Beide platen hebben een enorme invloed op de rockgeschiedenis gehad. Om bij Zappa te blijven: als je ziet wat hij op z'n tweede plaat klaarspeelt, dan steekt dit daar toch een beetje bleek bij af.

Daarom een 3,5.

avatar van LucM
Opvolger van Velvet Underground? Deze plaat verscheen voor het debuut van VU en heeft, buiten dat er geëxperimenteerd wordt, niets te maken met VU. Dat zowel het debuut van Frank Zappa als die van VU een enorme invloed hebben op de rockgeschiedenis, ben ik het roerend eens.

U moet beter lezen:

dj maus schreef:

De bands zijn allebei ontdekt en aan de platenmaatschappij Verve gesleten door Tom Wilson.

Het kan zijn dat Freak Out eerder verscheen dan het debuut van VU (dat zou ik moeten opzoeken), maar de VU werd eerder ontdekt en eerder getekend door Wilson en in de kielzog van de VU aan Verve gepresenteerd.

avatar van dj maus
Even opgezocht: het debuut van de VU is eerder opgenomen en zou eerder uit moeten zijn gekomen, maar is op de plank blijven liggen tot na het verschijnen van Freak Out.

Neemt niet weg dat het aanvankelijk andersom bedoeld was. Althans, zo staat het in de Zappa-annalen.

Er zijn trouwens op het web genoeg anekdoten te vinden over de rivaliteit tussen Reed/Cale en Zappa, als gevolg van hun beider contracten bij Verve en het verdelen van de buit die daar te halen was.

dj maus schreef:

Dit is inderdaad zo. VU tekende eerder bij Verve maar het debuut van Frank Zappa verscheen eerder. Ik sluit zeker niet uit dat zij elkander beïnvloed hebben of rivalen waren.

avatar van dj maus
Hier nog wat leesvoer over de vermeende Lou Reed - Frank Zappa vete.

dj maus schreef:

Ik vermoed niet dat de platenmaatschappij hier bijster veel invloed op had:

"In 1966 he signed the Mothers of Invention to Verve Records and was credited as producer on the group's seminal debut album Freak Out! although it is widely believed that Frank Zappa, the leader of the group, did most of the real production work."

Bron: http://en.wikipedia.org/wiki/Tom_Wilson_(producer)

MGM dacht dat ze een contract met een 'white blues band' afgesloten hadden, dat bleek snel een misconceptie te zijn nadat "Who are the brain police?" opgenomen was. Zie ook: http://en.wikipedia.org/wiki/Freak_Out!

Dus het lijkt me sterk dat de platenmaatschappij hier een potentieele VU opvolger in zag. Overigens zijn een aantal nummers ook al ouder (begin jaren '60).

Ik vind het absoluut geen tweedeling. IMO is het een typische Zappa plaat die zijn Doo-wop en Rhythm & blues passie vermengt met datgene waar zijn voorliefde naar uit ging, experimentele moderne klassieke muziek. Daarnaast zijn het experiment en blues organisch verweven, en zit er een duidelijke climax-achtige ontwikkeling in. Er is ook een overkoepelend conceptueel thema, een van de redenen waarom het ook wel het eerste conceptalbum genoemd wordt.

Dat was in eerste instantie ook mijn mening. Na veel vaker luisteren ben ik dit juist een van de beste platen van de jaren '60 periode gaan vinden (hoeft natuurlijk niet voor iedereen op te gaan ).

avatar van Music4ever
Ben hem weer even aan het draaien.
Je hoeft alleen de eerste 10 seconden van het openingsnummer maar te draaien en je beseft direct weer dat je een uniek album in bezit hebt. De laatste keer dat ik deze draaide is al weer een tijdje terug en ik moet eerlijk bekennen dat ik deze niet heel vaak gedraaid heb, dus wie weet zit er een verhoging in.

avatar van Teunnis
Reinbo schreef:
Geweldige plaat, laatst nog eens opgezet. Eerste drie en laatste vier zijn echt geweldig bizar en uniek. De midden sectie is eigenlijk vrij middle of the road, zeker voor Zappa's doen.

De eerste drie en laatste vier zijn inderdaad geweldig. Net zoals heel veel mensen dacht ik na de eerste paar luisterbeurten: "Is dit het nou?" Maar juist toen ik het niet meer luisterde begon ik de genialiteit in te zien.

Ik kwam er zonet achter dat Zappa's mening over of zijn idee achter elk nummer achterop de LP stond. En hij vind ook, net zoals ik en reinbo, dat het middenstuk niet veel voorstelt. "Motherly Love is a 'body commercial' for the band." en er staat, misschien wel expres, "Trivial poop." ipv. pop. Over Wowie Zowie zegt hij dat het geschreven is "to suck the 12 year old listeners to our camp" en I'm Not Satisfied "is okay and safe". Over You're Probably Wondering Why I'm Here zegt hij zelfs helemaal niks.

Maar nu ik dat heel vaak heb geluisterd kan ik niet ontkennen juist die nummers de hele dag in mijn hoofd zitten. Die nummers zijn dus niet zo bijzonder maar het zijn wel geniale pop-deuntjes.

Misschien zegt hij dat wel, maar de teksten van bijv. "You're Probably Wondering Why I'm Here" zijn ronduit geniaal en hilarisch:

Just as much as you wonder
'bout me bein' in this place
Yeah!
That's just how much I marvel
At the lameness on your face
You rise each day the same old way
And join your friends out on the street
Spray your hair
And think you're neat
I think your life is incomplete
But maybe that's not for me to say
They only pay me here to play

Vermoedelijk niet het spul dat in 1966 op mainstream radio uitgezonden werd .

avatar van ricardo
Met de eerste 3 platen van Zappa samen met de Mothers heb ik nog steeds niets mee. Vanaf Burnt Weeny en Uncle meat is Zappa eigenlijk pas aan mij besteed. Ik vind vooral de sound op de eerste 3 albums niet lekker klinken, en daardoor zet je ze automatisch niet vaak op, en daarom ga je je er verder ook niet in verdiepen. Deze heb ik gedownload liggen, maar ik ga hem maar niet org kopen, Zappa heeft zoveel gemaakt wat mij wel goed bevalt dat ik het ook niet erg vind dat ik de eerste 3 niet echt kan waarderen. Dan koop ik liever nieuwer werk van Zappa. Als ik de verzameling nagenoeg compleet zou hebben, dan zou ik pas deze en Absolutely Free gaan kopen, Were Only In It For The Money heb ik wel org, maar die vind ik ook verschrikkelijk en kan er maar niet aan wennen, geeft niets keuze genoeg bij Zappa lijkt me zo.

Gewoon vaker draaien . Verder verschillen smaken natuurlijk.

avatar van Reinbo
Ik heb de mono lp, maar ik heb wel het idee dat de stereoversie nog psychedelischer is.

Maartenn (crew)
Dat kan ik beamen, want ik heb de stereo op vinyl. Maar ik denk juist dat het mono ook wel weer zen charme heeft

avatar van LucM
Mijn versie is stereo op CD (uitgegeven door Rykodisc) en ik vind het geluid wel behoorlijk, ik heb de mono-versie op LP wel nooit gehoord.

avatar van Bartjeking
Eerste plaat die ik geluisterd heb nadat ik besloten heb om me de komende tijd wat meer in Zappa te verdiepen. En man man wat ik heb ik spijt dat ik dat niet eerder heb gedaan. Deze plaat heb ik inmiddels zo vaak gedraaid en hij wordt nog steeds beter: 4*

avatar van dj maus
Nu ook maar eens op vinyl aangeschaft. Was toch nog een hiaat. En dan straks ook nog maar een keer die MOFO-box...

Wat zijn met name 6 en 8 toch prachtige edelkitsch. En 11 is ook meesterlijk ("I Wanna Hear A Caravan With A Drumsolo")

Maartenn (crew)
Heb de cd ook maar gekocht, omdat op mijn Duitse enkel vinyl LP editie een aantal nummers missen.

Dit blijft een ontzettend meesterwerk. Moeders in topvorm en dat op hun eerste plaat. De fantastisch maatschappij kritische teksten met de heerlijk (af en toe psychedelische) muziek maakt dit top een historisch document.

@ dj maus: waar zit jou LP schieter? Ik hoef nog maar 6 vinyl platen van Zappa, waaronder Lumpy Gravy en dan lees ik net dat jij die maar even hebt gekocht

avatar van ricardo
Ik zal mijn spaarvarkentje straks even kapot gaan slaan en zien of ik deze vanmiddag eens kan gaan bemachtigen en evt Weasels Ripped My Flesh Off ook, want die zou ik ook nog wel willen hebben. Ik heb gehoord dat die 2 voor 8.40 per stuk bij elpee in Groningen te koop liggen. Dat vind ik niet veel ducaten, en daarom gaat ut spul er bij mij voor dat bedrag natuurlijk wel komen.

En? Zo lang kan de weg naar Elpee niet zijn . Hoewel, in deze koude tijden weet je maar nooit of de treinen rijden.

avatar van ricardo
Ik ben er geweest Maandagmiddag, maar deze lag er niet meer. Als ik hem een keer tegenkom daar voor dat geld, dan gaatie zeker mee.

Dit debuut van Zappa en zijn Mothers is ook een geweldige plaat. De groep was hier nog minder experimenteel, en klonk wat meer als een ''gewone'' band (meer rock n roll in de muziek). Richting het einde wordt het wel experimenteler. Het werd hier dus al wel duidelijk dat dit een bijzondere groep was met een geheel eigen stijltje. Dat stijltje zou later nog veel verder uitgebreid worden en ook nog erg (vaak) gaan variëren.

Dit album is in de jaren zestig opgenomen (wat ook te horen is ), maar bleek zijn tijd ver vooruit te zijn (bij vlagen zelfs nu nog).

Geen meesterwerk, maar gewoon héél erg fijn om aan te horen. Eén van de charmes van Zappa is zijn gevarieerde oeuvre, dat merk je meteen al als je deze naast z'n opvolger legt.

ricardo schreef:

In Groningen? Ga daar altijd voor de lol naar zo'n platenwinkel toe (straatnaam kom ik zo even niet op, zitten nog 2 andere cd winkels in die zelfde straat), maar daar tref je geen Zappa platen aan onder de 40 euro . Volgens mij stond Freak Out! er zelf voor een euri 80.. En dan ook nog een niet speciale versie.

Maartenn schreef:

Jij bent waarschijnlijk bij Plato geweest en verderop zit het carrilion die heeft meer klassieke muziek, maar ook een paar Zappa platen. Maar wat is de 3 de zaak daar dan? want ik ken alleen die 2 en Elpee. Ja de FRS en van leest, maar die neem ik niet serieus, en zeker niet als het over Zappa gaat. Elpee in de Oosterstraat naar het zuiderdiep toe die heeft alleen maar vroege mothers platen liggen en die kosten daar maar 8.40 euro.