The Mothers of Invention - Absolutely Free (1967)

Rock / Avant-Garde
Label: Verve

1. Plastic People (3:42)
  2. The Duke of Prunes (2:13)
  3. Amnesia Vivace (1:01)
  4. The Duke Regains His Chops (1:52)
  5. Call Any Vegetable (2:15)
  6. Invocation and Ritual Dance of the Young Pumpkin (7:00)
  7. Soft-Sell Conclusion (1:40)
  8. Big Leg Emma * (2:31)
  9. Why Don'tcha Do Me Right? * (2:37)
  10. America Drinks (1:53)
  11. Status Back Baby (2:54)
  12. Uncle Bernie's Farm (2:10)
  13. Son of Suzy Creamcheese (1:34)
  14. Brown Shoes Don't Make It (7:30)
  15. America Drinks and Goes Home (2:45)
avatar van tomthumb
Hoogtepunt voor mij: Brown shoes don't make it. Een soort mini-opera van de bovenste plank.

avatar van Paalhaas
Ook mijn favoriet, al ben ik ook fan van 'Invocation and ritual dance of the young pumpkin'. Dit album staat trouwens als een huis. Zowat de eerste rockopera/-operette als ik me niet vergis. 4,5/5

avatar van IMPULS
Ook een must have. Zappa goes opera inderdaad, bv. met veelzijdige 'Brown shoes...' Qua produktie hier en daar wat gedateerd opgenomen, maar dat doet de waardering niet omlaag halen, we hebben het over 1967 nietwaar.
All time favourites: Plastic People, Duke of prunes, Call any vegetable, Brown shoes...
Lekkere vuige teksten ook.

Why don't cha do me right is ongelovelijk mooi. Frank Zappa maakt de blues tot een voor hem bekend terein, met de logische teksten die bij Zappa wat extra in de verf worden gezet.

Zeer grappige outro ook!

avatar van weasel
Het absolute hoogtepunt van Zappa, wat zijn 60's-werk betreft.
Sowieso één van mijn alltime favorieten.

Geweldige manische plaat met een hoge absurditeitsgraad.

avatar van Reinbo
Geweldige follow up op Freak out. Veel klassiekers waaronder Brown shoes & Plastic people.

Aap
Voor mij is 'Invocation and Ritual Dance of the Young People' het absolute hoogtepunt van dit album.

avatar van platedraaier
1 van mijn favoriete Zappa`s. call Any Vegetables is 1 van de eerste nummers die ik ooit hoorde. Toen was ik verkocht.

Davez
Wat een rare muziek. Sommige stukjes klinken wel geweldig goed. Alweer een artiest erbij die ik moet ontdekken. Zo te zien heeft hij een grote catalogus, dus veel werk voor de boeg.

Joy
de oerzappafreak waardeerd dit plaatje enorm

ik leerde zappa later kennen, met de YCDTOS reeks

kan nie zoveel met dit, vind het wel een creatief werkje, maar spreekt me niet aan

(zappa in new york is ook al zon typische zappafreakfavorietplaat, iedereen vind um te gek,zelf zie ik het te gekke er niet in terug)

maar, om een typisch zappafenomeen aan te halen dat ik bij weinig andere artiesten heb, wat ik nu kut vind, kan ik op een ander moment en tijdsgeest ineens helemaal te gek vinden, alsof het kwartje dan pas valt

avatar van jellorum
geweldige plaat
dient in zijn geheel beluisterd te worden
vreemde rare gekke toestanden maar op een of andere manier toch geniaal
enjoy

avatar van schizodeclown
Zeg eens,als Freak Out het al niet was,is dit dan niet gewoon de eerste progalbum?Ik vind dit meer prog dan dat het proto-prog is,natuurlijk op ze Zappiaans dan,dat dan weer wel...

je heb helemaal gelijk

zo, het zoveelste flauwekulhokjesdiscussie teniet gedaan

prog? who cares, al was het jumpstyle-in-damix!

je heb helemaal gelijk

zo, het zoveelste flauwekulhokjesdiscussie teniet gedaan

prog? who cares, al was het jumpstyle-in-damix!

Ah,jij prefereert duidelijk niet het flauwekulhokjesdiscussie,hou je er dan ook buiten als je er niks mee te maken wilt hebben,beetje zonde van me bericht om dan een reactie te krijgen van zo'n gast met een jumpstyle IQ

Het is sowieso zonde van je bericht want die ging nergens over

Het staat mij vrij te posten waar en wat ik wil, ook als iets me niet aanstaat

Wat wil je bereiken met je 'disscussie', stel het blijkt door 6 van de 10 mensenals prog teworden betiteld, en dan? Koelkassie gewonnen?

Of ben jij zo'n typ die zijn ceedees geordend wil zien in de meeste onmogelijke categorieen, thuis in je platenkastje en derhalve dangmatig behoefte aan hokjes?

Prog = prog, Zappa = Zappa.
Simple as that!

Heb niet zoveel tijd voor een uitvoerige recensie, dus ik hou het kort:
Het 2de briljante meesterwerk van dit genie. Commercie en allerhande andere shady zaken worden er met de haren bijgesleept en door Zappa als het ware murw geslagen. Temidden van dat is de muziek ook ongelofelijk goed. Voor wie dit niet gelooft raad ik eens aan #6 te beluisteren!

5!!!

Het is sowieso zonde van je bericht want die ging nergens over

Het staat mij vrij te posten waar en wat ik wil, ook als iets me niet aanstaat

Ik wou eigenlijk een einde maken aan de discussie wat nou de eerste prog-plaat was aangezien ITCOTCK dat altijd werd bestempeld,of het was weer Days of Future Past,of Sgt pepper wat weer allebei proto zou zijn,als jij die platen al kent.
Het staat mij vrij te posten wat ik wil,of me nou iets aanstaat of niet.
Mijn reactie op jou was eigenlijk meer met een grappige ondertoon bedoelt maar als je je aangevallen voelt,voel je maar lekker vrij om te gaan huilen

kaztor schreef:
Prog = prog, Zappa = Zappa.

Zappa is eigenlijk wel een hele categorie op zichzelf,maar als je het dan toch met een genre zou moeten bestempelen,welke zou je dan doen?(op Zappiaans na he )

schizodeclown schreef:

Ik zou voor jazz-rock gaan.

kaztor schreef:
Ik zou voor jazz-rock gaan.

Is dat niet een subgenre van prog?
Opmerkelijk dan trouwens dat er het volgende staat in wiki:

Algemeen wordt aangenomen dat de Jazz/Rock Fusion - later afgekort tot Jazzrock - ontstond met de plaat Bitches Brew (1970) van Miles Davis

avatar van Toon1
schizodeclown schreef:

Is dat niet een subgenre van prog?
Opmerkelijk dan trouwens dat er het volgende staat in wiki:

Jazz-rock is toch geen subgenre van progrock? Wikipedia is toch juist wat Bitches Brew betreft.

Nicci
God, wat is dit toch grappig. Mensen die muziek indelen in vakjes en dan bloedserieus aankomen met "subgenre van prog".
ga met Lego spelen jongens.

avatar van Paap_Floyd
Of beter: met groenten

Nicci
mag ook.

haha ja he

Toon1 schreef:

Jazekers lijkt mij ook waar in wiki,maar omdat Kaztor zegt dat Abolutely Free jazz rock is, en uit 1967 is zou dit de eerste moeten zijn?
En dat van dat Jazz-rock een sub-genre is was eigenlijk ook meer een vraag.
Op deze site is het in ieder geval wel enigzins ingedeeld als subgenre,vandaar de vraag ook eigenlijk.
Grappig trouwens dat er in wiki bij sub-genres van prog het volgende staat:
Zappa-achtige muziek: Frank Zappa is een buitenbeentje. Hij verweeft rock met humor, jazz, psychedelica en eigentijdse klassieke muziek, waarbij hij zich onttrekt aan de consonante neiging van andere progressieve rock en ook atonaliteit toestaat in zijn composities

dit soort flauwekuldiscussies, dat bedoel ik

mens, luister gewoon en geniet van de muziek:)

sodemieter zon beetje 90 % van alle muziekstijlen bij mekaar, de zappablender aan et voila

Zappa

en Sgt wie?

dit soort flauwekuldiscussies, dat bedoel ik

mens, luister gewoon en geniet van de muziek:)

Zappa

en Sgt wie?

Ik geniet ook van de muziek,dat betekent niet dat je ook niet van de discussies etc daarover mag genieten
Weet je wat het is,sommige muziek fascineert je gewoon en je wilt er meer over weten,daardoor kom je eigenlijk ook uit in dit soort discusies

avatar van Paalhaas
Kunnen we niet gewoon een genre 'Zappa' toevoegen op de site?

avatar van schizodeclown
Jah ze hebben ook geen genre 'prog' hier