Het was mij ooit ook al eens eerder opgevallen. En ik heb me er ook over verbaasd. Dat van die oliecrisis, wat
caravelle aandraagt, klinkt aannemelijk, maar lijkt me uiteindelijk toch niet zo waarschijnlijk. Ik kan me tenminste niet herinneren dat het invloed had op de beschikbaarheid van vinylplaten in die tijd (toegegeven, ik was 10 jaar toen, dus misschien heb ik alsnog iets gemist...

)
Ik denk dat Elton in die dagen gewoon niet zo goed verkocht in Nederland. Wat mij bij het doorbladeren van die Hitdossier-boeken altijd opvalt, is dat de LP-verkoop in die dagen heel sterk gerelateerd was aan de verkoop van singles die de Top 40 haalden, en aan wat er op de radio gedraaid werd. Had je een grote hit te pakken, dan werd de LP vrijwel automatisch meegezogen in de verkoopcijfers.
Ik denk dat de mega-populariteit van Elton John in de jaren zeventig vooral betrekking had op zijn gigantische succes in de Verenigde Staten. Daar leverde hij twee jaar op rij het best verkochte album af: in 1973 met deze Brick Road en in 1974 met zijn eerste Greatest Hits-album.
Maar misschien moeten we gewoon erkennen dat Elton John in de Lage Landen in die tijd helemaal niet zo populair was in zijn artistieke topjaren. Veelzeggend vind ik dat de titelsong maar een klein hitje was. Saturday night haalde de tipparade en andere geheide single-krakers als Candle in the wind en Bennie and the Jets deden hier helemaal niets, zelfs geen tipparade-notering.
Het voorgaande album Don't shoot me scoorde in Nederland wél aardig dankzij relatief grote single-successen als Daniel en Crocodile rock. Al zou je juist daarom kunnen zeggen dat er enig momentum was opgebouwd ten tijde van het verschijnen van GYBR. Maar een dubbel-LP verkoopt ook weer moeizamer dan een enkele plaat, zeker als er nauwelijks hits op staan.
Daarnaast had Elton tot dan toe sowieso maar mager gescoord in Nederland. Zelfs geheide klassiekers als Your song en Don't let the sun go down deden niet veel in de hitparade. Nee, de echt grote verkoopsuccessen van Elton John in Nederland kwamen pas later, met ronduit matige albums als A single man en Ice on fire, dankzij grote hits als Song for Guy en Nikita.
In de geschiedschrijving heet het dat Elton zijn beste en meest succesvolle albums in de jaren 1970-1976 maakte (wat natuurlijk ook zo is) en dat zijn populariteit destijds gigantisch was. In de VS (de grootste muziekmarkt ter wereld) en de UK was dat inderdaad zo, maar in Nederland waarschijnlijk gewoon niet. De geschiedschrijving heeft dat perspectief een beetje vertekend, denk ik.