Typhoon - Tussen Licht en Lucht (2007)

Label: Top Notch

1. Tussen Licht & Lucht (1:15)
  2. Hotel Beschaving (3:08)
  3. Applaus (2:53)

met Rico en Giovanca

14. Contact (2:39)
  15. Bommenwerper (2:09)
  16. Vlieger (4:00)
Dociz ik ben het voor een groot deel met jou eens, afgezien van jou smaak voor de tekst inhoudelijk. Ikzelf vind een goeie tekst toch wel iets belangerijks in de nederhop, dat onderscheid zich van kempi etc.

avatar van Vizzle
Buiten dat de cd erg vet is, waar ik in het begin toch wat twijfels had, maar je moet hem wat tijd gunnen, wil ik ff kwijt dat Sprokkeldagen echt WERELDS is!

1 van de beste nummers ooit!!!!

Social_Mask
Ik verhoog dit naar 4*. Z'n teksten vind ik toch wel interessant. Beats vind ik al wat beter. Vooral Nieuw Leven heeft een prachtige beat. Groeiertje voor mij dit. Vind nog steeds dat Sprokkeldagen een kut refrein heeft. Enuh.. Zendeghi betekend trouwens leven

Social_Mask schreef:

Sprokkeldagen heeft ook geen refrein.
Ik citeer Ty: 'Het is een mix van stijlen geworden waarbij zij in het Vlaams zingt. Geen enkel deel is hetzelfde, er zit geen refrein in en het is echt een verhaal. Ik vind het beeldend het sterkste nummer."

Ik heb het album net binnen en vind hem zeker lekker. Ik moet het nog wel vaker luisteren om echt goed te kunnen oordelen.
Maar tot nu toe Wind Waait en Los Zand favorieten!

Harco
Luister hem nu. 10x beter dan ik had verwacht.

Applaus, dat nummer kwam altijd als eerste bij zijn concerten.

Social_Mask
Fakkeldrager schreef:

Sprokkeldagen heeft ook geen refrein.

Okej, het gezang van Neske Beks vind ik nog steeds irritant.

Garben_B
Sterk debuutalbum. Goeie beats, en tekstueel ook goed al is het mij soms iets te poëtisch. Krijgt een 4 van mij.

avatar van Booyo
Luister hem nu voor het eerst, klinkt allemaal ontzettend goed zeg! De track 'zo niet mij' is echt te vet, vanaf 2 en een halve minuut heeft hij echt een ziekelijke flow; kippenvel!

avatar van Niek
Ik vind dit (na het gemiddelde gezien te hebben) sterk tegenvallen. Qua productie weinig nieuws onder de zon. Gewoon leuk, maar meer niet echt. Zo ook Typhoon, leuk maar ook niet meer dan dat. Verder komen Rico en Sticks allebei vrij zwak en zorgen dus niet voor de nodige kwaliteitsinjectie. Ook vind ik Typhoon te vaag, heb veel zinnen gehoord die ik niet goed kan plaatsen. Een 3,5 lijkt me meer dan genoeg.

Dociz schreef:
Ik bedoel "Ik ga naar de Mcdonalds of haal pizza el tonno" van Rico doet een lach op mijn gezicht verschijnen, terwijl "Ik zat in tram 5, mijn %$# stond stijf, want naast me zat een lekker wijf" van def P mij de broek niet doet bollen.

Een hele slechte vergelijking, ja. Een tekst uit 1989 tegenover een tekst uit 2006. Daar zitten een heleboel jaren tussen waar meneer P. zich op alle tekstuele vlakken bewezen heeft.

Ik was niet bepaald een fan van Typhoon en wist niet wat ik hier zo van moest verwachten.
Maar het viel me hartstikke mee. Het album begon goed, waarna het in het middenstuk iets minder werd om weer goed te eindigen.
Redelijk wisselvallig dus. De ene beat klonk zeer plezierig in de oren, terwijl ik een andere weer helemaal niks vond, en hetzelfde is te zeggen over de teksten en de raps.
Maar het positieve gevoel was toch overheersend.

***

avatar van MurryMusic
Ik had al eerdere tracks gehoord van Ty en want mensen zeiden tegen me dat hy goed was. Maar ik irriteerde me altyd aan zn stem (die live beter is volgens bronnen) maar daardoor luisterde ik niet naar wat hy te zeggen had.
Maarja nu ik dit album vaak genoeg heb gehoord kan ik er een mening over delen: HY IS DOPE. hahaha
gwn hij is zo poetisch en Ty zegt ook vaak diepe dingen en ik vind alles gwn lkkr voelen. Ook die gast optredens vind ik goed (zelfs die Neske op sprokkeldagen) Mijn favoriete track is #4 Zo Niet Mij. Gewoon alles wat hy zegt en hoe hy et brengt:
AAAAAAaaah voel dat het kut is, dit is voor een ieder die emotioneel onder druk ligt
en dan derna zijn flow, heel mooi.
de producties vindk ook chill niet alle beats zijn super goed maar ik vind ze wel van hoog niveau. Ty zn kracht zit em tog egt in zijn boodschap vind ik. mooiboy 4*

rico-bballer
Is deze gewoon freerecord shop te krijgen zo ja ga ik hem misschien straks nog halen.

avatar van Maartenn
Maartenn (crew)
Ja hoor, bij mij in de free record shop wel gewoon. Gewoon halen dus !

rico-bballer
Cool ik ga morgen even kijken nu is het al te laat.

avatar van Dociz
annoking schreef:

Laten we wel wezen, meneer P heeft veel gedaan voor de nederhop, dat zeker, maar het is feitelijk een erg matig MC, flow kent hij niet, snelrijm wel, dat is ook in recentere jaren niet veranderd. Dat hij tegenwoordig gedichten schrijft maakt me niks uit, aangezien dat niets met vloeien op een beat te maken heeft.

Def legde een basis, mannen als Ty, opgezwolle en duvel hebben de laatste jaren gezorgd voor de langverwachte impuls naar een echt hoger niveau.

Goede zaak lijkt mij, waar P zelf nu eindelijk ook wel over te spreken is volgens mij, na zich lang afgezet te hebben tegen alle nieuwe mc's ivm "boodschaploze" rijms, niet ingaand op hoger technisch niveau.

Wat dat betreft zal hij Ty op alle fronten vast grijsdraaien. Want daar gaat het toch om op dit forum!

Zo mensen echt een lauwe album .. respect voor reppers die meer te melden hebben dan onzin over vrouwen, geld en drugs

Social_Mask schreef:

Zendeghi betekent inderdaad leven in het iraans
en in windwaait word ook al een oer oude iraanse liedje gebruikt
.Wel creatief hoor : )

rico-bballer
Ik vind typhoon geniaal heb hem net binnen en het begint super_O_

avatar van Dridge
Ik kan m''n lach af en toe niet inhouden als ik hier naar luister en dan heb ik het hoofdzakelijk over de tekst die naar mijn bescheiden mening totaal onsamenhangend gebrabbel is.
Muzikaal is het allemaal nog wel te pruimen maar het geheel klinkt mij ook nogééns véél te serieus in de oren , er had wel wat humor ingebracht mogen worden zoals bij dat album van Opgezwolle "Eigen wereld" , dat klinkt toch allemaal veel luchtiger en afwisselender.

Dociz schreef:

Precies. Osdorp legde de basis, de mannen uit Zwolle en Rotterdam maakten dat zich eigen en gaven er vervolgens hun compleet eigen draai aan. Wat mij betreft de échte Nederlandse hiphop. (met Extince als buitenstaander, want dat was toen al een klasse op zich)

Album spreekt me nu al heel erg aan. Lekkere teksten, moddervette beats die tegelijk heel erg ingetogen klinken, zoals Delic-beats gewoon horen te zijn. Zo Niet Mij is mijn voorlopige hoogtepunt, nog een paar flinke luisterbeurten geven voordat dit een cijfer gaat krijgen.

rico-bballer
Hmm 4 sterren gewoon lekker album sommige beats zijn zwaar kut. Maar ze teksten vind ik prachtig in elkaar zitten, nog een nadeel is dat je hem niet zomaar opzet je moet er zin in hebbben.

*4 Duidedelijk !! Sterke producties...'Volle maan' en 'Natuurlijk' klinken echt super !!! Bovendien zijn de teksten diepgaander dan normaal. Ook al vind ik Typhoon geen super MC is Tussen Licht en Lucht een goed album..

avatar van mootje
Bij zo niet mij gaat hij heeel diep in maar dat is zeker de beste nummer van de album en hij zelf is ook kei goed dus een dikke 5

avatar van Niek
Indef schreef:
Bovendien zijn de teksten diepgaander dan normaal. ..
Jij noemt het diepgaand, maar ik heb soms het idee dat het echt nergens op slaat. 'Geen pijl op te trekken' om Sticks woorden te gebruiken. Erg tegenvallend album. Het is blijven wachten op Fakkelteit!

avatar van Kos
Kos
Sprokkeldagen .

Staat wel meer leuks op, maar Ty is me iets te zwaarmoedig voor een heel album, af en toe wil je roepen: 'Relax eens kerel!'

avatar van Urbanoetang

Slechts Contact en Vlieger zijn Delic beats

rico-bballer schreef:
nog een nadeel is dat je hem niet zomaar opzet je moet er zin in hebbben.

is dat niet met alles zo? ik ga niet naar iets luisteren als ik er geen zin in heb?

Niek schreef:

Wat je schrijft hoeft niet altijd over jezelf te gaan. Neem het niet te serieus.

ontopic: Geweldig album, nederlands album van 2007 wat mij betreft. Vooral Vlieger, Zo Niet Mij, en Sprokkeldagen zijn sterk.

avatar van Dociz
Wel goed citeren he urbanoetang, ik schreef zelf niets over een album vol moddervette delic beats, alhoewel vlieger natuurlijk wel weer een positieve uitschieter is op het album.

Niek schreef:
Erg tegenvallend album. Het is blijven wachten op Fakkelteit!
Wat waren je verwachtingen dan ?? Bovendien, wat heeft de komst van Fakkelteit met Typhoon te maken?? Vergelijk je Typhoon met Sticks of de andere mannen uit Zwolle?

rico-bballer
@ urbanoetang: Ik bedoelde meer dat je in een bepaalde sfeer moet zijn wil je er zin in hebben.